Sanatate copii

Alopecia la copii – cauze si tratament

Citeste mai multe despre alopecia la copii sau caderea excesiva a parului – care sunt cauzele posibile, ce implica tratamentele si cum prevenim aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce este alopecia?
2. Cauze alopecie pediatrica si tratament
3. Cand mergem la medic?

Ce este alopecia?

Exista mai multe tipuri diferite de cadere a parului, care au cauze diferite. Denumirea medicala pentru caderea parului este alopecia. Multi bebelusi se nasc fara par pe scalp sau acel puf (lanugo) cade la scurt timp dupa nastere. In timp, la nivelul scalpului creste parul permanent, care este mai gros.

Zilnic pierdem un anumit numar de fire de par, atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Uneori, copiii se pot confrunta cu un anumit grad de cadere a parului mai mult decat de obicei daca au avut o experienta stresanta, cum ar fi o boala sau un eveniment traumatic, precum si in urma administrarii anumitor medicamente. Acest tip de cadere a parului se amelioreaza in general in 3-6 luni. Caderea parului nu este neobisnuita la copii, dar cauzele pot fi diferite de cele ale caderii parului la adulti. Multe dintre cauze nu pun viata in pericol si nu sunt periculoase. Cu toate acestea, caderea parului poate afecta bunastarea emotionala a unui copil. Deoarece caderea parului poate avea un efect psihologic profund asupra copiilor, este important sa mergeti la medic.

Cauze alopecie pediatrica si tratament

Alopecia inseamna caderea parului, iar alopecia la copii poate fi cauzata de o varietate de factori. In general, medicii pot identifica una dintre urmatoarele probleme:

Tinea capitis

Cea mai frecventa cauza a caderii parului la copii este o infectie cunoscuta sub numele de tinea capitis. Aceasta este uneori numita „pecingine” (o infectie fungica) a scalpului. Este posibil sa observati pete solzoase rotunde sau ovale de cadere a parului pe scalp, iar parul poate fi rupt, lasand pete negre. Este o infectie fungica destul de contagioasa si se raspandeste frecvent in randul copiilor de varsta scolara. Tinea capitis poate afecta parul de pe scalp, sprancenele si genele. Cele mai multe cazuri de tinea capitis sunt diagnosticate dupa aspectul scalpului. Tinea capitis este tratata cu medicamente antifungice si sampon special timp de cateva saptamani. Aceasta afectiune nu este, in general, contagioasa in timpul tratamentului.

Alopecia areata

Aceasta este o afectiune necontagioasa despre care se crede ca este cauzata de propriul sistem imunitar al copilului care ataca foliculii de par. Este posibil sa observati o aparitie brusca de pete rotunde sau ovale de cadere a parului care sunt netede (fara descuamare sau fire de par rupte). Aceasta cadere a parului are loc in decurs de cateva zile, iar modelele de cadere sunt netede si nu sunt inflamate. Se crede ca alopecia areata apare atunci cand sistemul imunitar al unui copil ataca in mod eronat foliculii de par. Nu exista un test specific pentru alopecia areata. Problema este diagnosticat dupa o examinare a scalpului si odata cu excluderea altor afectiuni. Alopecia areata nu poate fi vindecata, dar se pot folosi medicamente pentru a ajuta la favorizarea cresterii parului.

Efluviu telogen

Aceasta afectiune poate fi cauzata de stres extrem care intrerupe ciclul normal de crestere a parului. Foliculii de par se opresc din crestere si, la cateva saptamani dupa evenimentul stresant, este posibil sa observati ca parul cade excesiv. Parul sanatos creste intr-un program previzibil. Un fir de par poate creste timp de 2-6 ani. Aceasta este faza anagena. Parul intra apoi intr-o „perioada de odihna”, numita faza telogena. Aceasta faza dureaza 2-4 luni inainte ca parul sa cada si parul nou sa-l inlocuiasca. Atunci cand parul este sanatos, 80-90% dintre firele de par cresc activ la un moment dat. Efluviu telogen apare atunci cand un anumit factor face ca mai multi fire de par decat de obicei sa intre si sa ramana in faza telogena. Nu exista un test de diagnostic – problema este de obicei diagnosticata dupa o examinare atenta si antecedentele medicale.

Unele cauze potentiale includ:

  • leziuni fizice;
  • stres emotional;
  • febra sau infectii;
  • operatie cu anestezie generala;
  • unele medicamente, cum ar fi medicamente pentru acnee;
  • dezechilibre de vitamine si minerale, cum ar fi prea multa vitamina A.

Aceasta afectiune tinde sa dispara de la sine, iar parul copiilor creste de obicei din nou complet in decurs de 6 luni pana la un an.

Traumatizarea firelor de par

Stresul fizic asupra parului, cunoscut sub numele de traumatism al firului de par, cauzeaza de obicei caderea parului la copii. Traumatismul firului de par poate rezulta din tragerea consecventa a parului (de exemplu, la pieptanare, cand parul sta mult prins in coada sau in impletituri stranse), contactul prelungit sau frictiunea cu perna, salteaua etc. sau din arsuri chimice ale firului de par.

Alopecia de tractiune este un tip de cadere a parului care apare atunci cand scalpul experimenteaza tensiune sau strangere pe termen lung, cum ar fi purtarea de impletituri sau cozi foarte stranse pentru perioade lungi. Scalpul poate prezenta mancarime si roseata, cu pete mari fara par sau cu par redus. Caderea parului se concentreaza de obicei pe zonele in care exista cea mai mare presiune. De exemplu, o coafura care pune tensiune la tample va provoca mai multa cadere a parului acolo. Alopecia de tractiune ar trebui sa dispara de la sine cand se renunta ca coafurile stranse si se alege o coafura mai lejera, dar poate dura timp pentru ca parul sa revina la normal. Daca o persoana cu acest tip de cadere a parului dezvolta o infectie a scalpului, medicul poate recomanda antibiotice.

De asemenea, excesul de caldura de la uscare sau indreptare poate deteriora parul si il poate face sa cada. Cand uscati parul copilului, utilizati o temperatura scazuta. Nu-l uscati in fiecare zi pentru a minimiza expunerea la caldura. EVITATI folosirea de ondulatoare sau placi pentru a aranja parul copilului.

Caderea parului poate sa apara si la copiii care au tricotilomanie, o afectiun care ii determina sa-si traga obsesiv parul. Tricotilomania este cauzata de faptul ca cel mic trage, smulge sau isi rupe in alt mod firele de par. Acest lucru este adesea declansat de stres sau anxietate. Parul va creste din nou odata ce copiii inceteaza sa-l mai traga. Terapia cognitiv-comportamentala ii ajuta pe copii sa devina mai constienti de acest comportament si de efectele sale, sa isi inteleaga emotiile care declanseaza comportamentul, astfel incat sa il poata opri.

Deficiente nutritionale

Aceasta este o cauza mai putin frecventa la copii, dar o deficienta de biotina sau zinc – sau excesul de vitamina A in organism – poate duce la caderea parului. O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru un organism sanatos. Cand copiii nu primesc suficiente vitamine, minerale si proteine, parul poate cadea. Caderea parului poate fi un semn al tulburarilor alimentare precum anorexia si bulimia, precum si un efect secundar al unei diete vegetariene sau vegane cu un continut scazut de proteine. Deficientele nutritionale – daca sunt identificate – pot fi tratate cu suplimente, dar discutati mai intai cu medicul copilului.

Probleme endocrine

Hipotiroidismul poate aparea la copii si poate duce la caderea parului. Aceasta este o afectiune in care tiroida este subactiva si nu produce suficienti hormoni pentru a regla metabolismul.

Caderea parului la bebelusi

Exista unele cauze ale caderii parului care se vor rezolva de la sine. Multi nou-nascuti isi pierd parul in primele luni, iar acesta este inlocuit cu par permanent. Bebelusii pot avea, de asemenea, zone fara par pe scalp din cauza frictiunii cu salteaua din patut sau scaunul de masina.

Leziuni ale scalpului

O leziune a scalpului, cum ar fi o arsura sau o lovitura semnificativa la cap, poate deteriora foliculii de par. Acest lucru poate cauza caderea semnificativa a parului la locul ranirii. Cand rana se vindeca, parul ar trebui sa creasca iar. Tratamentul prompt este esential deoarece leziunile scalpului netratate pot deteriora structurile subiacente si pot provoca chiar caderea permanenta a parului.

Cand mergem la medic?

Caderea parului este o problema medicala, asa ca este esential sa consultati medicul ori de cate ori copilului ii cade mai mult par decat de obicei. Este normal sa cada un anumit numar de fire de par zilnic, dar consultati medicul daca:

  • cel mic se plange de mancarime sau dureri ale scalpului;
  • sunt afectate sprancenele sau genele;
  • exista pete vizibile de cadere a parului;
  • observati mai multe fire decat de obicei pe peria de par si copilul incepe sa piarda mult mai mult par decat inainte;
  • caderea parului apare in urma unei boli sau cand ia un nou medicament;
  • copilul are o leziune sau o arsura la nivelul scalpului.

Pentru a gasi cauza alopeciei, medicul va examina scalpul pentru simptome vizibile. Tinea capitis este de obicei diagnosticata prin examen microscopic. Alopecia areata este diagnosticata printr-un examen fizic si analiza istoricului medical. Tricotilomania este adesea diagnosticata prin excluderea altor afectiuni, un examen fizic si discutii privind factorii de stres recent. Alte investigatii si teste de sange pot fi utilizate pentru efluviu telogen, iar medicul va monitoriza starea copilului pentru a se asigura ca parul incepe sa creasca iar dupa evenimentul stresant. Deficientele nutritionale si hipotiroidismul, daca sunt suspectate, pot fi diagnosticate prin analize de sange.

Tratamentul impotriva caderii parului functioneaza de obicei bine. De asemenea, majoritatea cazurilor care sunt tratate devreme nu vor lasa cicatrici. Tipul de tratament de care copilul are nevoie va depinde de cauza care sta la baza caderii parului.

Iata cateva modalitati de a preveni sau de a reduce caderea obisnuita a parului:

  • Aveti grija cand pieptanati, periati si samponati parul copilului, deoarece tragerea prea tare a firelor de par poate sa intensifice caderea regulata a parului.
  • Incercati sa nu tineti mult timp parul copilului prins in coada de cal sau coada prea stransa, deoarece acest lucru poate rupe firele de par de-a lungul liniei frontale a scalpului.
  • Evitati sa folositi placi de indreptat parul, ondulatoare sau substante chimice pe parul copilului, deoarece acest lucru poate deteriora firele de par si poate irita scalpul.

Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2194176/
(2) https://www.healthline.com/health/hair-loss-in-children
(3) https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/hair-loss/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago