Articole

Bronzul in sarcina – recomandari si sfaturi

Este permis bronzul in sarcina sau nu? Iata care sunt riscurile supraexpunerii la soare in timpul sarcinii, cum ne putem bucura de soare cu grija si alte recomandari.

CUPRINS:

1. Este permis bronzul in sarcina?
2. Riscurile expunerii crescute la soare in sarcina
3. Solarul in sarcina – permis?
4. Lotiunile autobronzante in sarcina
5. Cum ne protejam de radiatii UV in sarcina

Este permis bronzul in sarcina?

Sa iesi afara pentru a te bucura de aer curat si de soare este sanatos si indicat in timpul sarcinii. Timpul petrecut in aer liber are beneficii, dar ar trebui sa fii atenta la cat timp petreci la soare in timpul sarcinii si in ce conditii. Expunerea excesiva la soare poate cauza probleme oricui, asa ca cel mai bine este sa luati cateva masuri de precautie. Este o diferenta intre a petrece timp cu moderatie la soare, respectand anumite masuri de siguranta, si supraexpunerea la soare. In sarcina putem merge la mare si ne putem bucura de soare, de plaja si de apa marii, dar este important sa evitam timpul prelungit petrecut la soare, expunerea crescuta la radiatii, deshidratarea, supraincalzirea.

Indiferent daca esti insarcinata sau nu, expunerea crescuta la soare te expune unui anumit risc de imbatranire prematura a pielii, arsuri solare si cancer de piele. Unele studii leaga, de asemenea, razele UV de deficienta de acid folic. Acidul folic previne defectele de tub neural, cum ar fi spina bifida, si este deosebit de important mai ales in primul trimestru. In timpul sarcinii, pielea este mai susceptibila la arsuri si petele intunecate care apar pe fata in timpul sarcinii.

Riscurile expunerii crescute la soare in sarcina

Statul la soare ne expune la razele ultraviolete care sunt periculoase pentru toata lumea, dar mai ales atunci cand esti insarcinata. Din cauza nivelului crescut de hormoni, expunerea la soare este chiar mai periculoasa decat inainte de a ramane insarcinata. Expunerea crescuta la soare creste riscul de arsuri solare, insolatie, imbatranirea prematura a pielii si cancer de piele. De asemenea, poate duce la deshidratare si supraincalzire, iar in cazul gravidelor este un risc mai mare de aparitie a hiperpigmentarii. Razele ultraviolete ale soarelui pot, de asemenea, sa descompuna acidul folic atat de necesar in organism. Acidul folic ajuta la reducerea riscului de malformatii congenitale la fat.

Soarele ne ajuta sa sintetizam vitamina D, care este esentiala pentru o dezvoltare sanatoasa a bebelusului si utila pentru intarirea oaselor. Important este sa te protejezi in mod corect si sa ai grija. Nu exista bronz sanatos. Bronzul este incercarea pielii tale de a se proteja de daunele cauzate de radiatiile ultraviolete (UV). Expunerea la razele UV in mod repetat si pentru o perioada lunga de timp agraveaza efectele imbatranirii pielii. De asemenea, poate creste riscul de a dezvolta cancer de piele.

Expunerea la soare si acidul folic

Unele cercetari arata ca expunerea la soare poate scadea cantitatea de acid folic din organism, deoarece lumina UV degradeaza acest element. Folatul este esential pentru dezvoltarea timpurie a fatului, iar nivelurile scazute de acid folic sunt legate de probleme fetale precum spina bifida. Copilul este mai susceptibil la efectele negative ale radiatiilor ultraviolete (UV) in timpul primului trimestru de sarcina si la inceputul celui de-al doilea trimestru. In aceasta perioada se pun bazele dezvoltarii creierului. Perioada cu cel mai mare risc pentru fat este in timpul organogenezei, care este de la doua pana la sapte saptamani dupa conceptie. Perioada timpurie (opt pana la 15 saptamani dupa conceptie) este, de asemenea, considerata o perioada cu risc ridicat.

Supraincalzirea in sarcina

O alta ingrijorare legata de statul la soare prea mult timp in timpul sarcinii este riscul de supraincalzire. In cazuri severe, supraincalzirea poate provoca simptome, inclusiv dureri de cap, ameteli, crampe musculare, greata. Statul prelungit la soare creste riscul de insolatie si deshidratare.

Solarul in sarcina – permis?

Solarul nu este recomandat nimanui – in special femeilor insarcinate. Acestea prezinta aceleasi pericole ca si soarele: emit radiatii ultraviolete (UV), care cresc riscul de cancer de piele. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, o singura sesiune de bronzat in interiorul solarului poate creste riscul de a dezvolta cancer de piele, inclusiv melanom, cel mai grav tip de cancer de piele.

Timpul in solar poate creste, de asemenea, temperatura corpului la un nivel care poate fi periculos pentru bebelus, in special in primul trimestru de sarcina. A avea o temperatura corporala ridicata in timpul sarcinii – asa cum se poate intampla intr-un solar, intr-o cada cu hidromasaj sau sauna – poate creste riscul de malformatii congenitale. De asemenea, exista ingrijorarea ca, dupa aproximativ 20 de saptamani, din cauza pozitiei si dimensiunii uterului, statul prelungit intins pe spate ar putea restrictiona fluxul sangelui la inima si, astfel, poate limita fluxul catre bebelus.

Lotiuni autobronzante in sarcina

Exista o varietate de produse autobronzante ce se pot aplica direct pe piele pentru a-i conferi un aspect bronzat. Aceste produse nu se bazeaza pe razele UV pentru a schimba pigmentul pielii. In schimb, folosesc un agent de colorare numit dihidroxiacetona (DHA). DHA se combina cu aminoacizii din piele si face ca straturile superioare sa se inchida la culoare pana la o nuanta mai maro. Aceasta colorare nu duce la deteriorarea pielii, iar efectele dispar pe masura ce se elimina in mod natural celulele moarte ale pielii.

Au existat putine studii privind efectele DHA in timpul sarcinii. Cu toate acestea, se stie ca interactioneaza in primul rand cu pielea si ajung niveluri foarte scazute in sange. Asta inseamna ca exista un risc mic ca DHA sa afecteze sarcina. Cu toate acestea, insa, medicii sugereaza sa evitati astfel de produse autobronzante in sarcina. Daca totusi medicul va spune ca este in siguranta sa folositi un astfel de produs, aplicati-l intr-un spatiu bine ventilat. De asemenea, purtativ o masca pentru a limita cantitatea de spray pe care ati putea sa o inhalati.

Cum ne protejam de radiatii UV in sarcina

Crema de protectie solara

Cremele de protectie solara sunt cea mai buna optiune pentru a bloca razele UV incat sa nu afecteze pielea. In timpul sarcinii, pielea este adesea mai sensibila si mai probabil sa se arda, asa ca trebuie sa avem grija suplimentara atunci cand ne pregatim pentru o zi in aer liber. De asemenea, este posibil sa observati modificari ale colorarii pielii in timpul sarcinii, cum ar fi linea nigra sau pete intunecate pe fata. Folosirea de protectie solara poate ajuta si in acest sens.

Cand faceti plaja in timpul sarcinii, asigurati-va ca aplicati o crema de protectie solara sigura in sarcina care blocheaza atat razele UVA, cat si UVB. Alegeti o crema cu spectru larg de protectie, SPF 50 si rezistenta la apa. Luati in considerare ingrediente precum oxidul de zinc si dioxidul de titan, care sunt pe baza de filtre fizice, mai degraba decat chimice. Aceste ingrediente sunt capabile sa blocheze fizic razele daunatoare incat sa nu patrunda in piele.

Hidratarea optima

Mentineti un nivel optim de hidratare consumand suficienta apa. Acest lucru va preveni supraincalzirea si deshidratarea. Timpul prelungit petrecut la soare poate duce la deshidratare, ceea ce este foarte periculos mai ales in sarcina. Deshidratarea limiteaza fluxul de sange catre uter, ceea ce poate reprezenta un risc pentru dezvoltarea bebelusului si chiar poate cauza contractii premature.

Palarie de soare, ochelari de soare si umbrela de soare

Purtarea unei palarii cu boruri largi si a ochelarilor de soare in aer liber ajuta la reducerea expunerii la razele UV. Palaria cu boruri largi va oferi protectie fetei, umerilor si gatului. Ochelarii de soare pot ajuta la reducerea leziunilor ochilor. Nu uitati nici sa stati doar sub umbrela de soare, limitand cat se poate de mult timpul petrecut direct la soare.

Alegeti umbra si EVITATI SUPRAINCALZIREA!

Evitati soarele intre orele 10 si 16. Riscul de arsuri solare este mult mai mare in aceste momente. Intre 10 si 16, razele soarelui sunt cele mai puternice. Cel mai bine este sa alegeti umbra ori de cate ori este posibil si in restul timpului.

De asemenea, aplicati o lotiune intens hidratanta inainte si dupa expunerea la soare pentru a combate efectele daunatoare si de uscare ale soarelui.

Bucurati-va de soare, dar cu moderatie!

La fel ca in cazul oricarui lucru, si de soare trebuie sa ne bucuram cu moderatie. Sigur ca putem petrece timp in aer liber cu familia sau sa ne relaxam in concediu la mare, insa trebuie sa tinem cont de recomandarile de mai sus. Nu uitati ca expunerea prelungita la razele UV de la soare creste riscul de cancer de piele, inclusiv melanom.

Referinte:
(1) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/tanning-during-pregnancy/
(2) https://www.babycentre.co.uk/x541041/is-it-safe-to-sunbathe-or-use-a-sunbed-during-pregnancy
(3) https://www.webmd.com/baby/tanning-while-pregnant-what-to-know
(4) https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/is-it-safe-to-use-self-tanning-lotions-or-tanning-beds-durin_1127909

Surse foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

2 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

4 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

4 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago