Articole

Alimente interzise in sarcina

Cand esti insarcinata vrei ce e mai bun pentru bebelusul tau, si alimentatia este extrem de importanta in sarcina. De aceea, este important sa stii ce alimente trebuie sa eviti in timpul sarcinii pentru a nu pune in pericol sanatatea ta si a fatului.

Cuprins:

  1. Pestele si fructele de mare in sarcina
  2. Lactatele si sucurile nepasteurizate
  3. Fructele si legumele nespalate
  4. Carnea si ouale gatite incomplet
  5. Produsele procesate
  6. Excesul de cafeina in sarcina
  7. Alcoolul in sarcina
  8. Ceaiurile

In timpul sarcinii, exista un risc crescut de intoxicatie alimentara. Puteti reduce riscul astfel:

  • Gatiti carnea la temperaturi mari si un timp suficient – utilizati un termometru pentru carne pentru a va asigura ca este gatita;
  • Gatiti ouale pana cand galbenusurile si albusurile sunt tari. Ouale crude pot fi contaminate cu bacterii periculoase. Evitati alimentele preparate cu oua crude sau partial fierte, cum ar fi maioneza, creme de prajituri sau sosuri.
  • Nu consumati produse nepasteurizate.
  • Aveti grija ce tipuri de peste si fructe de mare consumati.
  • Evitati alimentele intens procesate.
  • Depozitati, curatati si preparati corect alimentele.

Iata, pe larg, mai multe informatii despre aceste sfaturi:

Pestele si fructele de mare in sarcina

Fructele de mare pot fi o importanta sursa de proteine, iar acizii grasi Omega-3 din multe tipuri de peste pot sustine sanatatea creierului si dezvoltarea ochilor copilului. Cu toate acestea, unele specii de pesti si fructe de mare contin valori ridicate si periculoase de mercur. Prea mult mercur poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului.

Mercurul este un element extrem de toxic. Nu exista un nivel sigur de expunere cunoscut si este cel mai frecvent intalnit in apele poluate. In cantitati mai mari, poate fi toxic pentru sistemul nervos, sistemul imunitar si rinichii. Deoarece se gaseste in apele mari poluate, pestii mari care traiesc in oceane pot acumula cantitati mari de mercur. Prin urmare, femeile insarcinate sunt sfatuite sa limiteze consumul de peste cu continut ridicat de mercur la cel mult 1-2 portii pe luna.

Cu toate acestea, este important sa retineti ca nu toti pestii sunt bogati in mercur – doar anumite tipuri. Consumul de peste cu continut scazut de mercur in timpul sarcinii este sanatos, iar aceste tipuri de peste pot fi consumate de pana la 2 ori pe saptamana. Grasimile cu continut ridicat de acizi grasi Omega-3 sunt importante pentru copil.

Cu cat pestele este mai mare si mai in varsta, cu atat este mai probabil sa contina mercur.  Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) incurajeaza femeile insarcinate sa evite:

  • pestele-spada;
  • carnea de rechin;
  • macrou;
  • stridii si midii;
  • sushi;
  • ton;
  • somon de crescatorie etc.

Puteti consuma somon salbatic (proaspat, congelat sau conservat), pastrav curcubeu de crescatorie, creveti, sardine sau scoici, dar in portii reduse la jumatate, de maximum 2 ori pe saptamana, si asigurati-va ca sunt bine gatite.

Evitati pestele sau fructele de mare crude sau insuficient gatite, afumate sau marinate. Pestele si fructele de mare crude pot avea, de asemenea, paraziti, cum ar fi viermi, care va pot imbolnavi, iar pe durata sarcinii efectele sunt mult mai grave, deoarece priveaza organismul si fatul de nutrienti. Evitati pestele sau fructele de mare semi-preparate. Gatiti fructele de mare si pestele in mod corespunzator, la o temperatura interna de miimum 63 ° C.

Femeile gravide sunt in special susceptibile la infectii cu Listeria. De fapt, femeile gravide sunt de pana la 20 de ori mai predispuse riscului de a fi infectate cu Listeria decat populatia generala. Aceasta bacterie poate fi gasita in sol si in ape sau plante contaminate. Pestele crud poate deveni infectat in timpul procesarii, inclusiv afumarii sau uscarii. Listeria poate fi transmisa unui copil nenascut prin placenta, chiar daca mama nu prezinta semne de boala. Acest lucru poate duce la nastere prematura, avort spontan si alte probleme grave de sanatate.

Evitati lactatele si sucurile nepasteurizate

Consumati doar lactate pasteurizate si tratate ultra-termic (UHT) si sucuri pasteurizate. Multe produse lactate cu continut scazut de grasimi – cum ar fi laptele degresat, branza tip mozzarella si branza de vaci – pot fi o parte sanatoasa a dietei. Orice continut de lapte nepasteurizat trebuie evitat, deoarece aceste produse ar putea duce la intoxicatie alimentara. Evitati branzeturile moi, cum ar fi branza Brie, branza feta si branza cu mucegai, cu exceptia cazului in care acestea au pe eticheta specificatia clara ca sunt pasteurizate sau produse din lapte pasteurizat. De asemenea, evitati sa beti suc natural nepasteurizat.

In afara de branzeturile moi, toate celelalte tipuri de branza pot fi consumate, cu conditia sa fie produse din lapte pasteurizat: branza de vaci, mozzarella, crema de branza, ricotta, halloumi, branza de capra.

Alternative sigure: branzeturi tari (cum ar fi branza elvetiana, parmezan si branza cheddar) sau incalziti branzeturile moi pana formeaza bule. De asemenea, evitati sucurile nepasteurizate cum ar fi cidrul de mere sau sucul proaspat stors.

Pasteurizarea este cea mai eficienta metoda de a ucide bacteriile daunatoare, fara a schimba valoarea nutritiva a produselor. Pentru a minimiza riscul de infectii, femeile insarcinate sunt sfatuite sa consume numai lapte pasteurizat, branza din lactate pasteurizate si suc de fructe pasteurizat.

 

Alimentele interzise in sarcina

Afla mai multe despre alimentele interzise in sarcina: https://mamisicopilul.ro/alimente-interzise-in-sarcina/

👉 Nu uitati sa va abonati la newsletterul Mami si Copilul! La abonare veti primi 3 carti digitale gratuite: http://mamisicopilul.ro/newsletter

Posted by Mami si Copilul on Wednesday, August 8, 2018

 

Evitati fructele si legumele nespalate

Pentru a elimina orice bacterie daunatoare, spalati cu atentie toate fructele si legumele crude. Evitati germenii cruzi de orice fel – inclusiv de lucerna, trifoi, ridichi si fasole – care ar putea contine bacterii care provoaca boli. Asigurati-va ca gatiti bine germenii. Spalati extrem de bine fructele si legumele, pastrati-le la frigider pentru a preveni contaminarea lor. Aveti grija deosebita la pepene, deoarece coaja poate contine bacterii nocive. Evitati salatele de fructe pre-taiate si consumati doar fructele proaspete.

Evitati carnea si ouale gatite incomplet

Evitati consumul de carne cruda, carne preparata in sange si carne gatita insuficient. Carnea cruda sau gatita insuficient poate contine bacterii precum E. coli, Trichinella si Salmonella (toate acestea putand provoca intoxicatie alimentara) sau pot provoca toxoplasmoza.

Evitati alimentele care pot contine out crud, cum ar fi inghetata de casa, aluat crud sau aluat de prajituri crud, maioneza, tiramisu cu ou crud etc. Asigurati-va ca omletele sunt gatite suficient. Ouale crude pot fi contaminate cu bacterii nocive. Ouale trebuie pastrate la frigider si trebuie verificat cu atentie termenul de expirare.

Consumul de carne cruda sau gatita insuficient creste riscul de infectie cu mai multe bacterii sau paraziti. Acestea includ Toxoplasma, E. coli, Listeria si Salmonella. Bacteriile pot pune in pericol sanatatea copilului, ceea ce poate duce la probleme ale sarcinii, probleme in timpul nasterii sau la boli neurologice grave, inclusiv retard mintal, orbire si epilepsie. In timp ce majoritatea bacteriilor se gasesc pe suprafata bucatilor intregi de carne, alte bacterii pot ramane in interiorul fibrelor musculare.

Ouale crude pot fi contaminate cu Salmonella. Simptomele infectiilor cu Salmonella sunt de obicei resimtite numai de catre mama si includ febra, greata, varsaturi, crampe de stomac si diaree. In cazuri rare, infectia poate provoca crampe in uter, ceea ce duce la nasterea prematura sau pierderea sarcinii.

Organele, cum e ficatul, sunt o importanta sursa de nutrienti: fierul, vitamina B12, vitamina A si cuprul, toate acestea fiind bune pentru mama si copil. Cu toate acestea, consumul prea ridicat de vitamina A din surse animale nu este recomandat in timpul sarcinii, deoarece poate provoca toxicitate, precum si niveluri anormal de mari ale cuprului, care pot duce la malformatii congenitale si toxicitate hepatica. Evitati sa mancati ficat si alte organe in timpul sarcinii, deoarece contin o cantitate crescuta de retinol (o forma de vitamina A), care poate fi daunatoare pentru copil. Alte tipuri de carne sunt sigure pentru consum, dar trebuie sa fie gatite corect, suficient.

Evitati si limitati produsele procesate

Evitati consumul de carnuri procesate (salamuri, mezeluri, carnaciori), produse cu adaos mare de sare sau zahar, fast-food, alimente prajite si cu multe grasimi. Evitati produsele alimentare care au fost conservate cu nitrati si nitriti, substantele chimice utilizate in conservarea alimentelor de acest tip sunt daunatoare pentru un fat in curs de dezvoltare.

Sarcina este o perioada de crestere rapida, iar corpul are nevoie de cantitati crescute de substante nutritive esentiale, inclusiv proteine, folat si fier. Chiar daca „mananci pentru doi”, asta nu inseamna ca ai nevoie de o cantite dubla de calorii. De fapt, ai nevoie de aproximativ 350-500 de calorii in plus pe zi in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina. O dieta optima pentru sarcina sanatoasa ar trebui sa constea in principal in alimente naturale, cu o multime de substante nutritive care sa raspunda nevoilor mamei si copilului in crestere. Evita alimentele intens procesate, mai ales alimentele tip junk-food, care sunt, in general, cu un continut nutritiv sarac, dar bogate in calorii, zahar, sare, conservanti si grasimi adaugate.

Evitati excesul de cafeina in sarcina

In timp ce cofeina poate traversa placenta, efectele asupra copilului nu sunt clare. Pentru a fi in siguranta, medicul poate recomanda limitarea cantitatii de cofeina din alimentatie la mai putin de 200 mg pe zi in timpul sarcinii. Pentru a intelege mai exact, o ceasca de cafea de 200-250 ml contine aproximativ 95 mg de cofeina, o ceasca de ceai de 200-250 ml contine aproximativ 47 mg cofeina, iar o cantitate de 350 ml bautura tip cola contine aproximativ 33 mg cofeina.

Daca o femeie gravida consuma prea multa cafeina in timpul sarcinii, exista un risc crescut de nastere a unui copil cu greutate foarte mica, ceea ce poate duce ulterior la probleme de sanatate. Exista, de asemenea, un risc mai mare de avort spontan. Multe alimente si bauturi contin cafeina, nu doar cafeaua. Exemplele includ anumite sucuri, bauturi energizante, ciocolata si ceai. Anumite remedii pentru raceala si gripa contin, de asemenea, cofeina. O femeie insarcinata trebuie sa discute cu medicul, asistenta medicala sau farmacistul inainte de a lua orice medicament.

In general, cafeaua nu trebuie neaparat eliminata complet, dar nu trebuie sa se depaseasca mai mult de 200 mg pe zi cofeina.

Evitati alcoolul in sarcina

Ai aflat ca esti insarcinata? Pregateste-te sa renunti complet la orice bautura cu continut de alcool in urmatoarele cel putin 40 de saptamani. Desi se spune ca o bautura ocazional nu afecteaza sarcina, este recomandat sa eviti complet alcoolul. Alcoolul ajunge in sangele bebelusului in aceeasi concentratie ca in sangele tau – si dureaza de doua ori mai mult pentru ca organismul fatului sa elimine alcoolul.

Niciun nivel de alcool nu este considerat sigur in timpul sarcinii. In aceasta perioada trebuie evitat complet consumul de alcool. Consumul de alcool in sarcina este asociat cu numeroase riscuri. Mamele care consuma alcool au un risc mai mare de avort spontan si de afectare a fatului, de tulburari de dezvoltare, malformatii sau dizabilitati intelectuale. Alcoolul din sangele mamei poate trece direct la copil prin cordonul ombilical.

Limitati sau evitati ceaiul pe baza de plante in sarcina

Nu exista date concrete privind efectele anumitor plante asupra dezvoltarii fatului. Incercati sa evitati consumul de ceai din plante, cu exceptia cazului in care medicul spune ca acesta poate fi consumat fara probleme – chiar si tipurile de ceai din plante comercializate in mod specific femeilor gravide. Se recomanda  nu beti mai mult de 2 cesti de ceai pe baza de plante sau ceai verde pe zi in timpul sarcinii si sa solicitati sfatul medicului daca nu sunteti sigur de ce produse pe baza de plante pot fi consumate in siguranta. Retineti ca ceaiul contine si cafeina.

Se recomanda manevrarea si igiena adecvata a alimentelor, in special in timpul sarcinii. Totusi, acest lucru nu este intotdeauna suficient, deoarece unele alimente ar putea fi deja contaminate cand le cumparati. Din acest motiv, este mai bine sa evitati cat mai mult posibil alimentele din aceasta lista.

Referinte:

Ruxandra Micu

Food Coach si specialist in nutritie si stil de viata sanatos. Creatoare a unei aplicatii web de planuri de masa - www.gourmandelle.com.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago