Iata de ce apar aftele la copii, factorii de risc si factorii posibili declansatori, care sunt simptomele si cum sunt tratate aceste leziuni.
CUPRINS:
1. Ce sunt aftele?
2. De ce apar aftele?
3. Care sunt simptomele aftelor la copii?
4. Diagnostic si tratament
Aftele sunt ulceratii dureroase sau leziuni mici, superficiale, ce apar in interiorul gurii. Apar de obicei pe interiorul buzelor, obrajilor, pe cerul gurii, pe limba sau pe gingii. Sunt rani mici si dureroase, rotunde, albe sau galbui, cu margine rosie. Cele mai frecvente afte sunt mici (ulceratii aftoase minore), cu diametru mic si se vindeca in 7-14 zile, fara a lasa cicatrice. Ulceratiile aftoase majore, care sunt mai putin frecvente (1 din 10 cazuri), au diametru mai mare si pot trece in cateva luni.
Acestea nu sunt contagioase ca herpesul oral la copii si nu sunt cauzate de o infectie virala. Aftele apar in interiorul gurii si sunt de obicei plate, in timp ce veziculele herpetice sunt pline cu lichid si tind sa apara in exteriorul gurii. Herpesul oral este cauzat de virusul herpes simplex 1 si este contagios. Aftele nu sunt contagioase si nu se transmit de la o persoana la alta.
Nu se cunoaste cauza exacta a aftelor. Insa, se crede ca mai multi factori joaca un rol in dezvoltarea acestor leziuni. Acesti factori sunt:
Aftele sunt adesea observate pentru prima data la copii mici si adolescenti cu varsta peste 10 ani. Spre deosebire de herpesul oral, aftele de obicei nu sunt cauzate de un virus sau de orice alt tip de germen si nu se pot transmite de la o persoana la alta. Aftele pot sa apara uneori dupa anumite proceduri stomatologice. In cazul bebelusilor, aftele pot fi legate adesea de Candida albicans – care de obicei nu produce aceasta problema, insa in caz de sistem imunitar slabit poate cauza simptome. Aftele pot sa apara uneori si in urma tratamentului cu antibiotic sau in perioada eruptiei dentare. Citeste aici mai multe despre eruptia dentara la copii.
Fiecare copil poate simti simptomele putin diferit. Mai jos sunt cele mai frecvente simptome ale aftelor la copii:
In majoritatea cazurilor, aftele la copii nu produc febra. Aftele se vindeca adesea in 7 -14 zile. Au tendinta sa reapara dupa primul focar. Aceste leziuni pot fi dureroase, mai ales cand copilul mananca alimente sarate sau picante. Uneori, copilul ar putea chiar sa refuze mancarea pana cand leziunile incep sa se vindece. Leziunile pot aparea individual sau in grupuri mici. Uneori, zona poate prezenta furnicaturi sau senzatie de arsura inainte de a se dezvolta afta. Cu exceptia cazului in care sunt foarte mari sau mai profunde, aftele de obicei se vindeca fara cicatrici.
Medicul poate pune adesea un diagnostic pe baza examinarii fizice si a analizei istoricului medical. Uneori pot fi necesare analize pentru a exclude alte cauze. Aceste teste se fac, in general, numai daca cel mic are afte severe care nu trec. Retineti si ca doar pentru ca aftele sunt o problema destul de usoara si frecventa, asta nu inseamna ca ar trebui ignorate. Daca cel mic are afte care dureaza mai mult de 2 saptamani sau nu poate manca sau bea din cauza durerii, mergeti la medic. De asemenea, mergeti la medic daca aftele reapar frecvent, de mai mult de 2-3 ori pe an.
Aftele dispar aproape intotdeauna de la sine, de obicei in 7-14 zile (desi aftele mai mari pot dura mai mult). Durerea dispare adesea in 3-4 zile. Compresele reci pot ajuta la amortirea zonei. Nu ii oferiti copilului alimente picante sau acre ce pot cauza disconfort. De asemenea, copilul trebuie sa evite alimentele dure si crocante, ce pot irita zona.
Uneori, pot fi utile gelurile pentru afte, care pot ameliora disconfortul, precum Aftogel baby cu extract de galbenele sau Anaftin baby gel gingival. Nu folositi geluri pentru afte care nu sunt potrivite pentru copii. Daca disconfortul este sever, medicul poate recomanda analgezice, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul. Scopul tratamentului este de a ajuta la ameliorarea simptomelor. Se recomanda si consumul de lichide si igiena orala adecvata. Vezi aici mai multe despre igiena orala la copii.
Copilul trebuie sa foloseasca o periuta de dinti cu peri moi si sa nu perieze dintii prea agresiv. Poate fi utila si aplicarea unei solutii calmante antiseptice, precum glicerina boraxata, direct pe leziuni. Aplicati folosind un betisor de vata. Pot fi utile si compresele cu ser fiziologic si ceai de musetel pentru a curata si calma zona.
Pentru copiii care au cel putin 6 ani si care sunt capabili sa scuipe apa de gura, poate fi util sa clateasca gura folosind o apa de gura fara alcool o data sau de doua ori pe zi. Apa de gura poate ajuta la ameliorarea aftelor, poate facilita vindecarea si elimina bacteriile din gura care ar putea agrava simptomele.
Daca o astfel de afta nu se amelioreaza dupa cateva saptamani sau daca aftele continua sa reapara, mergeti cu cel mic la pediatru sau la dentist. Medicul va poate prescrie un medicament topic, apa de gura speciala sau un remediu la domiciliu pentru a ajuta la vindecarea ranilor. Puteti reduce riscul de a dezvolta afte prin evitarea factorilor declansatori (alimente picante sau acre, in functie de fiecare copil in parte) si igiena dentara corecta. In cazul bebelusilor, aveti grija ca biberoanele si suzetele sa fie igienizate corespunzator si sterilizate.
Referinte:
(1) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/mouth-ulcers
(2) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01843
(3) https://kidshealth.org/en/parents/canker.html
(4) https://www.babycenter.com/health/illness-and-infection/canker-sores_1464984
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…