Articole

Adaptarea familiei la al doilea copil

Primele luni dupa venirea celui de-al doilea copil in familie pot fi pline de provocari deopotriva pentru parinti si copilul mai mare. La ce sa te astepti si cum poti face mai lina adaptarea familiei la noua formula?

Cuprins:

1. Un al doilea copil in familie
2. Adaptarea familiei la al doilea copil
3. Adaptarea copilului mai mare

Un al doilea copil in familie

Nasterea celui de-al doilea copil este un eveniment important pentru structura si dinamica familiei, care schimba vietile parintilor si copilului mai mare deopotriva.

Pe de o parte, pentru copil este dificil pentru ca atentia parintilor, care pana acum a fost alocata doar lui, trebuie acum sa o imparta cu noul copil. In plus, se asteapta din partea lui sa se comporte ca un „copil mare”. De aceea, nu e de mirare ca primul nascut va crede ca din vina copilului mai mic se intampla toate acestea.

Pe de alta parte, parintii pot resimti vina, ingrijorare si tristete legate de afectarea relatiei cu primul nascut si indoieli legate de cum vor reusi sa gestioneze relatia cu amandoi copiii. Unii parinti simt ca nu sunt loiali primului nascut din cauza ca mai dau nastere inca unui copil. Insa acestea sunt ganduri si trairi normale, firesti, care se vor estompa, pe masura ce fiecare isi va gasi locul in noua structura a familiei.

Un al doilea copil in familie inseamna, de obicei, mai putina odihna pentru parinti, un program mult mai incarcat si semnificativ mult mai putin timp pentru ei.

Adaptarea familiei la al doilea copil

A avea un al doilea copil poate fi mult mai simplu decat la primul, prin prisma experientei si ingrijorarilor mai putine pe care parintii le au. Insa un nou copil in familie poate veni cu noi provocari.

In ceea ce priveste colaborarea dintre parinti, poate mai mult decat la primul copil, e nevoie ca acestia sa functioneze ca o echipa si sa imparta responsabilitatile; sa accepte sau sa caute ajutor din diverse surse (familie, prieteni apropiati, bona etc.).

Uneori, copiii au nevoie de mama in acelasi timp. Dar nu putem sa satisfacem nevoile ambilor copii in acelasi timp (sau nu de fiecare data). De aceea, sa prioritizam dupa urgenta nevoilor si sa facem atat cat putem. O alta posibilitate este sa ne indreptam catre copilul mai mare, sa il ajutam cu ce are nevoie si apoi impreuna sa ne ocupam de cel mai mic, implicandu-l astfel si pe el.

Oboseala si epuizarea fizica pot aparea repede dupa nasterea celui de-al doilea copil, pentru ca la noptile cu somn intrerupt se adauga si activitatile facute in timpul zilei cu copilul mai mare. In plus, daca somnul de zi al celui mare nu se suprapune cu somnul celui mai mic, poate fi imposibil pentru mama sa se odihneasca ziua.

Adaptarea copilului mai mare

Multi specialisti in dezvoltarea copilului considera ca aparitia unui nou copil in familie este un eveniment stresant pentru primul nascut. Deseori parintii observa ca, oricat de mult i-ar fi pregatit pe copiii mai mari pentru aparitia noului membru, tranzitia poate fi tot dificila. De aceea, e nevoie de timp, calm si rabdare din partea parintilor, pentru ca micutii sa se acomodeze cu noua situatie, intr-o perioada de timp care variaza in functie de fiecare copil si familie in parte. Despre cum il pregatim pe fratele sau sora mai mare pentru al doilea copil in familie cititi in acest articol.

Schimbarea pe care o resimte primul nascut se poate observa prin perioade de regresie (de exemplu, suptul degetului; daca a renunta de ceva timp la scutec, poate dori din nou scutec, etc.). Acesta e modul lor de a le arata parintilor ca si ei sunt mici si au nevoie de atentie si de afectiune. Alte dificultati includ: probleme legate de somn; tantrumuri mai dese si/sau mai intense; incalcarea regulilor; testarea limitelor parintilor. In aceste moduri copiii isi exprima emotiile care ii coplesesc (furie, frustrare, suparare, tristete).

Validati emotiile copilului mai mare

Amintiti-va ca si primul nascut este tot un copil, care are nevoie de timp sa se adapteze. El se poate simti neglijat, lasat pe dinafara si sa i se para ca toata atentia si iubirea parintilor merg catre noul-nascut. Cu atat mai mult in primele zile, cand copilul mai mic are nevoie sa fie alaptat si schimbat des. Asigurati-va ca cel mare nu este neglijat, vorbiti-i cu entuziasm despre rolul lui de frate mai mare; despre cate lucruri va avea cel mic de invatat de la el; despre cat de mult va ajuta si se implica.

Unii copii vor sa stie de ce parintii lor au mai nascut un copil. Vorbiti cu ei, povestiti-le despre beneficiile de a avea un frate sau o sora si despre lucrurile frumoase pe care le veti face impreuna.

Incurajati posibilitatea de a alege a copilului mai mare

Lasati copilul mai mare sa faca pe parcursul zilei cat mai multe alegeri (permise): ce sa manance; ce sa poarte; ce activitati sa faca; unde sa iesiti la plimbare etc. Aceste alegeri ii dau sentimentul de control asupra lumii sale, in aceasta perioada in care simte ca nu mai are control.

Atentia pe care parintii o dau bebelusului, alaptatul, momentele de afectiune oferita celui mic pot declansa tantrumuri la copilul mai mare. De aceea, incercati sa ii impliniti nevoile de afectiune si atentie; de exemplu, jucandu-va cu el sau citindu-i inainte de a alapta sau a petrece timp cu bebelusul.

Amanati schimbarile majore care il vizeaza pe primul nascut

Daca aveati in plan sa introduceti schimbari majore in rutina copilului mai mare (renuntarea la scutec si mersul la olita; mutarea in camera lui; intrarea in colectivitate), amanati-le o perioada. Venirea unui nou copil in familie este deja o schimbare semnificativa, cu care trebuie sa se adapteze inainte de una noua.

Atentia din partea vizitatorilor pentru copilul mai mare

Cand familia si prietenii vin in vizita, rugati-i sa petreaca timp si cu el, sa se joace mai mult sau sa ii ofere atentie. De ce? Pentru ca deseori, toata curiozitatea si atentia se indreapta catre noul-nascut al familiei. La fel si cu cadourile, pe cat posibil, daca noul-nascut primeste ceva, copilul mai mare sa nu fie neglijat din acest punct de vedere. La prima vizita, il puteti chiar ruga pe copilul mai mare sa il prezinte el pe bebelus familiei si prietenilor (asta daca nu vrea deja sa chiar el sa o faca).

Timp individual cu primul nascut

Pe masura ce va veti acomoda la noua formula de familie, incercati sa dedicati timp individual copilului mai mare. Nu e nevoie de foarte mult timp; insa acel interval sa ii fie dedicat lui exclusiv, in care sa faceti impreuna activitati sau sa jucati jocuri care lui ii plac foarte mult. De asemenea, implicati-l in activitatile care tin de fratele lui mai mic, ca sa nu se simta exclus, ci dimpotriva, util.

Cand bebelusul doarme, puteti face activitati in trei, asa cum se intampla inainte ca bebelusul sa se nasca.

De asemenea, puteti cauta variante prin care copilul mai mare sa petreaca timp cu un membru apropiat al familiei sau cu un prieten; sa mearga in parc sau sa faca activitati placute impreuna.

Referinte:

(1) Family Transitions Following the Birth of a Sibling: An Empirical Review of Changes in the Firstborn’s Adjustment – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341504/
(2) Top tips for parents with two children under two – https://www.nct.org.uk/life-parent/parenting-more-one-child/top-tips-for-parents-two-children-under-two
(3) Toddler and the new baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/toddler-and-the-new-baby
(4) Concerns for second time parents – https://www.cope.org.au/expecting-a-baby/staying-well/concerns-for-second-time-parents/

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago