Iata de ce apare acneea la copii, cum se manifesta, care sunt factorii declansatori si ce implica metodele de tratament.
CUPRINS:
1. Ce este acneea?
2. Semne si simptome de acnee
3. Acneea la copii – cauze si factori de risc
4. Tratament acnee la copii
Acneea este o afectiune a pielii care se manifesta sub forma de puncte albe, puncte negre, cosuri. Acneea apare de obicei in timpul pubertatii. Cu toate acestea, poate aparea uneori si la copii mici si poate persista pana la varsta adulta. Acneea severa poate fi foarte suparatoare si poate afecta increderea si imaginea de sine a unei persoane, iar acneea netratata sau complicatiile lasate de acnee pot duce la cicatrici persistente.
Acneea atat la nou-nascuti (acnee neonatala, de la nastere pana la 6 saptamani) cat si la adolescenti este foarte frecventa si declansata in mod normal de modificari hormonale. Acneea infantila, pe de alta parte, apare dupa varsta de aproximativ 6 saptamani. Este mult mai putin frecventa decat forma neonatala, dar poate sa apara uneori. De obicei, dispare cand copilul implineste varsta de 1 an, dar poate dura mai mult si poate fi mai severa decat acneea neonatala. Acneea care apare la copii mici este foarte rara si de multe ori este o alta problema dermatologica, ce este confundata cu acneea. Despre acneea la bebelusi poti citi mai multe aici.
Pielea contine multi foliculi de par minuscuri sau pori. Fiecare por contine un fir de par si o glanda numita glanda sebacee. Glandele sebacee produc o substanta uleioasa numita sebum, care se deplaseaza in mod normal in pori pentru a lubrifia parul si pielea. Acneea se dezvolta atunci cand un por devine blocat cu exces de sebum si celule moarte ale pielii. Daca porul este partial infundat, dar calea catre suprafata pielii ramane deschisa, se formeaza un punct negru. Cu toate acestea, in cazul in care calea catre suprafata pielii este blocata, porul devine infectat si inflamat, rezultand o umflatura rosie, numita cos. Bacteriile se pot acumula in porii blocati si pot provoca inflamatii. Infectiile mai profunde si mai grave pot avea ca rezultat noduli duri sub suprafata pielii, numiti chisturi.
Majoritatea adolescentilor se confrunta cu acnee la un moment dat. Factorii care pot favoriza aparitia acneei sau o pot agrava includ pubertatea (din cauza modificarilor hormonale), pielea cu tendinta grasa, folosirea unor cosmetice pe baza de ulei sau grase, stresul.
Citeste AICI mai multe despre modificarile din timpul pubertatii si sfaturi utile.
Acneea se dezvolta cel mai frecvent pe fata, gat, piept, partea superioara a spatelui si partea superioara a bratelor. Acneea poate varia de la cosuri mici la chisturi mari. Exista multe tipuri de cosuri.
Cosurile neinflamate includ:
Cosurile inflamate includ:
Acneea poate fi usoara, moderata sau severa. Depinde de numarul de cosuri sau chisturi prezente, de dimensiunea cosurilor sau de chisturi si de tipul acestora.
Acneea la adolescenti incepe de obicei cand copiii ajung la pubertate. Unii copii prezinta semne de inceput de acnee inca de la varsta de 8 ani. Apare de obicei pe nas, insa pe masura ce se agraveaza, se extinde pe frunte, apoi pe obraji si barbie. De asemenea, poate sa apara pe piept, pe umeri, partea superioara a spatelui, gat, brate, fese.
Aceea are un impact si asupra sanatatii mentale a copilului. In afara de cicatrici si aspect, acneea nu este considerata un risc serios pentru sanatatea fizica. Cu toate acestea, acneea poate afecta grav stima de sine mai ales la adolescenti si poate duce chiar la un risc mai mare de depresie, anxietate si imagine slaba de sine. Problema medicala le poate afecta de asemenea relatiile sociale.
Cosurile apar atunci cand glandele sebacee din piele devin blocate. In timpul pubertatii si la fete inainte de ciclul menstrual, nivelurile mai ridicate de hormoni fac ca glandele sebacee sa se mareasca si sa produca mai mult sebum. Fata, gatul, pieptul, umerii si partea superioara a spatelui sunt zonele cele mai afectate de acnee, deoarece au cele mai multe glande sebace. Acest sebum suplimentar face ca porii din piele sa devina blocati si celulele moarte ale pielii sa ramana prinse, producand puncte negre si puncte albe. Bacteriile pot sa se dezvolte in acesti pori blocati. Aceste bacterii produc substante chimice care pot provoca inflamatii care duc la roseata, umflaturi si durere.
De asemenea, zgarierea, ruperea si stoarcerea cosurilor poate duce la agravarea inflamatiei si poate duce la cicatrici. Adolescentii au cel mai mare risc de a se confrunta cu acnee din cauza modificarilor hormonale. De asemenea, poate exista si o componenta ereditara – daca parintii se confrunta sau s-au confruntat cu acnee, exista o probabilitate mai mare ca si copiii se aiba aceasta problema. Acneea la copii mici care incepe la varsta de 2 ani sau mai mult poate fi declansata si de o modificare anormala a hormonilor.
Tratamentul acneei depinde de simptomele copilului, de varsta, starea generala de sanatate si severitate. Scopul tratamentului pentru acnee este de a imbunatati aspectul pielii si de a reduce riscul de aparitie a cicatricilor. Tratamentul pentru acnee va include in principal ingrijire blanda si regulata a pielii. Tratamentul pentru acnee va include de asemenea de obicei terapie medicamentoasa topica sau sistemica. Sunt disponibile multe medicamente topice fara prescriptie medicala.
Atunci cand cumparati lotiuni sau produse de machiaj, trebuie sa alegeti produse non-comedogenice, deoarece aceste produse nu blocheaza porii. In functie de severitatea acneei, medicamentele topice (medicamente aplicate pe piele) sau medicamentele sistemice (medicamente administrate pe cale orala) pot fi prescrise de catre medic. In unele cazuri, poate fi recomandata o combinatie de medicamente atat topice, cat si sistemice.
Aproape fiecare adolescent se confrunta cu acnee intr-o anumita forma. Acneea este mai usor de tratat in stadiile incipiente. In caz de acnee la adolescenti este important sa ajutati copilul sa inteleaga pasii necesari pentru ingrijirea pielii si tratarea acneei. Copilul trebuie sa se spele usor pe fata de 1-2 ori pe zi cu apa calda (nu fierbinte) si un produs de spalare special, bland, cu pH echilibrat sau gel de spalare pentru acnee, clatind bine la final. Poate fi necesar sa foloseasca o lotiune sau gel pentru acnee – de obicei cu peroxid de benzoil. De asemenea, incurajati copilul si sfatuiti-l sa nu stranga si sa nu stoarca deloc cosurile si punctele negre, pentru a preveni agravarea, inflamarea si cicatricile. Retineti ca efectele tratamentelor topice se vad in cateva saptamani sau luni, astfel ca este nevoie de rabdare.
Produsele de spalare si de curatare pentru acnee pot ajuta la reducerea sebumului de pe piele. Acestea pot include un agent antiseptic sau antibacterian sau acid salicilic. Retineti si ca unele produse de machiaj pot agrava acneea. Cand cumparati produse de machiaj, asigurati-va ca sunt non-comedogenice, adica nu duc la blocarea porilor si nu provoaca puncte negre si albe. Incurajati adolescentii sa se demachieze bine in fiecare seara.
Citeste si: Igiena adolescentului – sfaturi si recomandari
Referinte:
(1) https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/symptoms/acne/
(2) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01571
(3) https://www.chop.edu/conditions-diseases/acne-children
(4) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Acne/
(5) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/acne
Surse foto: Pixabay, Pexels
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…