Acidul folic este o vitamina esentiala pentru sanatatea organismului, mai ales in perioada sarcinii, deoarece sustine dezvoltarea normala a copilului.
Acidul folic face parte din grupa vitaminelor B (B9), fiind important in alimentatia oricui, responsabil de dezvoltarea celulelor, mai ales in timpul sarcinii si inainte de sarcina.
Termenul de folat este utilizat ca nume generic pentru grupul de elemente chimice de la baza structurii acidului folic. Folatul sau vitamina B9 este una dintre cele 13 vitamine esentiale ce nu pot fi sintetizate de organism, astfel ca trebuie obtinute din alimentatie sau suplimente. Folatul alimentar se gaseste in mod natural in alimente ca legumele cu frunze verzi, leguminoasele, galbenusul de ou, ficatul sau citricele. Acidul folic este forma sintetica, din suplimente, prezenta in alimentele fortificate cu acid folic sau a suplimentelor farmaceutice.
Acidul folic este un derivat al formei hidrosolubile de vitamina B9 sau folat. Folatul se gaseste in alimente si este necesar pentru productia celulelor sangvine și a ADN-ului, iar acidul folic este utilizat in tratamentul anemiilor megaloblastice nutritionale si profilactic la persoanele cu risc de deficit. In timpul sarcinii, necesarul de folat creste de 5-10 ori, astfel ca femeile insarcinate sunt expuse riscului de deficit de folat.
Suplimentarea cu acid folic reduce riscul de defecte de tub neural ca spina bifida, poate reduce riscul de avort spontan si de defecte congenitale.
In dezvoltarea fatului, tubul neural se transforma ulterior in creierul copilului, coloana vertebrala si oasele care le protejeaza pe acestea. Daca sunt anumite probleme sau deficiente, poate aparea ceea ce se numeste defect de tub neural. Aceasta problema poate cauza anumite dizabilitati. Tubul neural a copilului este complet format si se inchide in primele 4-6 saptamani de sarcina.
Spina bifida apare cand stratul de protectie ce se dezvolta in jurul coloanei vertebrale a fatului nu se inchide corespunzator, lasand un spatiu, ce poate duce la afectare permanenta nervoasa si paralizii. Mecanismul prin care acidul folic previne aceste enecte negative implica reglarea metabolismului homocisteinei. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC) raporteaza ca femeile care respecta dozele recomandate de acid folic incepand din prima luna inainte de conceptie si in primul trimestru de sarcina prezinta un risc cu 70% mai redus de aparitie a defectelor de tub neural la copil.
O analiza ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul PloS One (2016) sugereaza ca suplimentarea cu acid folic in primele 12 saptamani de sarcina are efecte benefice in ceea ce priveste reducerea riscului de probleme de neurodezvoltare si reduce riscul de defecte de tub neural, si chiar imbunatateste functiile cognitive ulterior la copii, functiile si capacitatile intelectuale si functiile motorii. Analiza a inclus 22 de studii concludente privind beneficiile suplimentelor de acid folic si legatura cu afectiunile de neurodezvoltare.
Unele date sugereaza ca acidul folic poate reduce riscul de alte malformatii ca cheiloschizis (buza de iepure), palatoschizis (despicatura valului palatin) sau anumite tipuri de malformatii ale inimii. De asemenea, poate reduce riscul de preeclampsie, o afectiune grava definita ca tensiune arteriala anormala si alte simptome, ce afecteaza aproximativ 5% dintre femeile insarcinate.
Acidul folic in timpul sarcinii poate preveni anemia. Anemia prin deficit de acid folic este un tip de anemie ce apare cand organismul nu beneficiaza de suficient folat. Este mai comuna in timpul sarcinii. Alte cauze ale anemiei prin deficit de acid folic includ alcoolismul si administrarea unor medicamente, cum sunt cele pentru convulsii, anxietate sau artrita. Simptomele anemiei prin deficit de acid folic includ oboseala, migrene, piele palida sau leziuni la nivelul gurii si limbii.
O meta-analiza publicata in Jurnalul International de Obstetrica si Ginecologie (BJOG – An International Journal of Obstetrics and Gynaecology) – 2014, subliniaza efectele benefice si importanta suplimentarii cu acid folic pe durata sarcinii. Conform rezultatelor (au fost incluse 13 studii si un total de aproape 190.000 cazuri, comparand efectele suplimentarii cu acid folic cu efectele deficitului de acid folic netratat, asupra riscului de greutate prea mica la nastere a fatului), suplimentarea pe durata sarcinii si inainte de sarcina cu acid folic este asociata cu un risc mai redus de nastere cu greutate foarte mica pentru varsta gestationala, riscul fiind mai redus cu cat suplimentarea incepe mai devreme.
Acidul folic este esential in alimentatia oricarui individ, indiferent de varsta, dar mai ales in cazul femeilor insarcinate. Inainte si pe durata sarcinii, acidul folic protejeaza copilul de eventuale anomalii ca defectele de tub neural care pot aparea in primele saptamani de sarcina.
Primele 12 saptamani de sarcina corespund formarii si dezvoltarii rapide a creierului si sistemului nervos a fatului, si de aceea, este important ca in acesta perioada mama sa beneficieze de suplimente de acid folic in primele, in primele 3 luni de sarcina, pentru a proteja copilul. Dupa 13 saptamani de sarcina (al doilea trimestru), suplimentarea cu acid folic poate fi continuata sau intrerupta, in functie de sanatatea mamei si a fatului.
Femeile care inca nu sunt insarcinate dar incearca sa aiba o sarcina au nevoie de suplimentare cu acid folic (400-800 μg pe zi), deoarece anomaliile la nivelul creierului sau coloanei vertebrale pot aparea in primele saptamani de sarcina, chiar inainte de a sti ca esti insarcinata.
In cazul adultilor sanatosi, doza zilnica recomandata de acid folic este de 200 µg /zi din alimente in cele mai multe cazuri, dar in cazul femeilor insarcinate sau a celor care incearca sa ramana insarcinate, dozele cresc. Daca in mod normal, doza de acid folic poate fi obtinuta dintr-o alimentatie echilibrata si variata, in cazul femeilor insarcinate e nevoie neaparat si de suplimente de acid folic.
Doza recomandata de acid folic in sarcina este de 400 µg acid folic/zi, inainte de a ramane insarcinata sau imediat dupa aflarea diagnosticului de sarcina, deși unele recomandari mentioneaza chiar 600 µg sau 800 μg acid folic/zi si continuarea cu 500 µg acid folic pe perioada alaptarii.
In mod normal, nu se recomanda mai mult de 1000 μg de acid folic pe zi, doar in cazul in care medicul prescrie un astfel de tratament din diverse motive.
Unele femei expuse unui risc mai mare sunt sfatuite sa administreze doze mai mari, de 5 mg de acid folic zilnic in primele 12 saptamani de sarcina, daca sunt predispuse riscului de a avea o sarcina afectata de defecte de tub neural.
Iata cand apare acest risc:
Daca se aplica cel putina una dintre cele de mai sus, se recomanda sa discuti cu medicul pentru prescrierea cat mai eficienta a dozelor de acid folic pentru suplimentare.
Desi suplimentarea cu acid folic are numeroase beneficii in cazul femeilor insarcinate si a fatului, posibilele riscuri ale suplimentarii cu doze prea mari trebuie luate in considerare. Suplimentarea cu acid folic poate masca un deficit de vitamina B12 (anemie pernicioasa) si trebuie luata in considerare aceasta problema. Desi riscurile apar dupa doze foarte mari, trebuie luate in considerare, deoarece excesul de acid folic poate fi asociat si cu afectarea cognitiva.
Suplimentele de acid folic nu produc de obicei efecte adverse, dar se recomanda respectarea dozelor prescrise de medic.
Aportul de acid folic din dieta (sub forma de folat) este extrem de important. Folatul este hidrosolubil si este influentat de gatirea termica a alimentelor. Legumele bogate in folat se recomanda astfel a fi consumate proaspete, crude, sau doar usor gatite (preparare la aburi sau la cuptorul cu microunde).
Principalele surse alimentare de folat:
Unele alimente sunt fortificate cu acid folic, cum e cazul cerealelor pentru micul dejun, produselor de panificatie sau pastele, faina, orezul etc. Citeste etichetele produselor pentru a identifica continutul de acid folic sau vitamina B9 (vezi cat acid folic contine produsul si cat reprezinta din doza zilnica recomandata – acele procente).
Nu tot folatul sau acidul folic este absorbit in totalitate. Biodisponibilitatea folatului din alimente este de 50-60%, in timp ce in cazul acidului folic din alimente fortificate sau suplimente este de 85%. Asta inseamna ca din totalul de folat sau acid folic, doar 50-60%, respectiv 85%, este absorbit.
Suplimentele de acid folic pot fi luate inainte sau dupa masa, iar daca uiti sa iei o pastila, aceasta trebuie luata imediat ce iti amintesti, dar daca iti amintesti a doua zi, nu lua doua pastile simultan, si sari peste doza omisa. Nu lua doua doze in acelasi timp.
Pe langa administrarea suplimentelor in dozele indicate de medic, adopta un stil alimentar sanatos, variat si echilibrat pe durata sarcinii, care sa contina alimente bogate in folat.
Foto 1: Sursa: University of Rochester, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=134&contentid=2
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…