Coronavirusul – transmitere, simptome, tratament, prevenire

coronavirusul

Coronavirusul aparut in China, denumit SARS-CoV-2 sau COVID-19, se afla la originea unei epidemii care se extinde cu rapiditate la nivel global. Infectia cu noul coronavirus este foarte contagioasa si se poate manifesta sub diverse forme: de la o simpla raceala la pneumonie severa. Iata tot ce trebuie sa stii despre caile de transmitere, simptomele si metodele de prevenire ale infectiei COVID-19. 

Cuprins:

  1. Ce este coronavirusul?
  2. Cum se transmite coronavirusul
  3. Simptome coronavirus
  4. Coronavirusul la copii
  5. Diagnosticul infectiei COVID-19
  6. Tratament pentru coronavirus
  7. Masuri de prevenire a transmiterii coronavirusului
  8. Sfaturi pentru a va proteja de noul coronavirus

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt virusuri ARN, din familia Coronaviridae, cu larga raspandire la om si la animale. Numele de coronavirus vine din latinescul „corona” care inseamna „coroana” sau „halou”, fiind sugerat de aspectul microscopic al virusului.

La oameni, coronavirusurile provoaca infectii respiratorii care pot avea severitate variabila, de la „raceala” comuna, pana la pneumonii severe, cum ar fi Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau epidemia actuala produsa de noul coronavirus provenit din China (SARS-CoV-2 sau n-CoV), denumita COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019).

Aceste ultime trei tipuri de coronavirusuri au avut ca rezervor de infectie liliacul. Apoi, gazde intermediare au fost: zibetele sau ratonul pentru SARS, camilele pentru MERS si, se pare, pangolinii si serpii pentru SARS-CoV-2.

Noul coronavirus din China – SARS-CoV-2

Coronavirusul denumit SARS-CoV-2 a fost identificat pentru prima data in China, in decembrie 2019. Autoritatile chineze au anuntat un focar de pneumonii de cauza necunoscuta la pacienti care aveau conexiuni cu o piata de animale din Wuhan, provincia Hubei.

Raspandirea infectiei – numita de medici pneumonie COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) – a fost rapida, cu cresterea progresiva a numarului de cazuri in China si, ulterior, in alte tari din Asia, Europa, Africa, America de Nord si Australia. Initial, cele mai afectate tari, in afara Chinei, sunt Coreea de Sud, Iran si Italia.

In Europa, epidemia de coronavirus se extinde treptat si in alte tari, fiind raportate cazuri in Austria, Elvetia, Franta, Croatia, Germania, Spania. Riscuri de aparitie a infectiei cu coronavirus exista si in Romania, avand in vedere comunitatile numeroase de romani din Italia si circulatia intensa a romanilor pe teritoriul Uniunii Europene.

Cum se transmite coronavirusul

Coronavirusul este un virus aerogen. Se transmite pe cale respiratorie. Dar contaminarea se poate face si prin contactul cu suprafete pe care se afla virusul si apoi atingerea fetei, nasului, gurii.

cursuri puericultura

Caile de transmitere ale noului coronavirus sunt:

  • prin particule flugge sau „ploaie de picaturi” de secretii respiratorii eliminate prin tuse, stranut sau chiar in timpul vorbirii, riscul de contaminare fiind mai mare daca distanta dintre interlocutori este mai mica de 1 m;
  • prin contact direct sau indirect cu obiecte si suprafete contaminate cu secretii respiratorii.

De retinut! Virusul COVID-19 are o capacitate de supravietuire pe suprafete de pana la 9 zile, la temperatura camerei. Virusul este sensibil la temperaturi ridicate, de peste 26 de grade Celsius. Solutiile dezinfectante pe baza de alcool sau biocidele pot omori coronavirusul.

miababy magazin

Perioada de incubatie COVID-19

Noul coronavirus COVID-19 se transmite de la om la om si are o perioada de incubatie cuprinsa intre 1 si 14 zile, cu o medie de 5-7 zile, potrivit autoritatilor sanitare romane. Insa rezultatele unor cercetari efectuate in China arata ca infectia cu coronavirus a aparut in unele cazuri chiar si la 29 de zile de la expunere. Datele privind incubatia pot suferi modificari in functie de studiile ulterioare.

In medie, un pacient infectat cu SARS-CoV-2 poate infecta alte 1-3 persoane, potrivit OMS.

Perioada de carantina

Persoanele care vin din China sau din zonele cu focare epidemice din Europa sau cele care au intrat in contact cu persoane provenind din regiunile mentionate trebuie sa anunte autoritatile sanitare. In functie de consultul medical si ancheta epidemiologica, persoanele respective vor primi recomandate de a ramane izolate la domiciliu sau vor fi plasate in carantina timp de 14 zile.

Persoanele suspecte de infectare cu coronavirus, mai ales daca prezinta simptome precum febra, tuse, dificultati respiratorii, trebuie sa apeleze la 112 pentru a primi asistenta medicala.

coronavirus transmitere

Simptome coronavirus

Potrivit medicilor, boala determinata de infectia cu noul coronavirus debuteaza printr-un sindrom pseudogripal cu manifestari usoare in majoritatea cazurilor, dar care pot evolua spre forme severe si deces.

Pneumonia COVID-19 se manifesta printr-o triada simptomatica specifica:

  • febra
  • tuse
  • dificultati in respiratie.

Acestor simptome li se pot adauga uneori: astenie, dureri musculare (mialgii), dureri de cap (cefalee). Rareori apar simptome precum rinoree (nas care curge), stranut, dureri in gat. De asemenea, simptomele digestive (diaree) apar foarte rar.

Conform rapoartelor actuale este posibil ca persoanele infectate cu noul coronavirus sa fie contagioase inca din perioada de incubatie, inainte de a manifesta simptome evidente.

Complicatii si mortalitate

Formele severe, soldate cu deces, au evoluat cu insuficienta respiratorie, sindrom de detresa respiratorie acuta si disfunctie multipla de organe.

Persoanele la risc sa dezvolte complicatii ca urmare a pneumoniei COVID-19 sunt:

  • varstnicii (peste 60 de ani)
  • pacientii cu boli cronice asociate: boala cronica respiratorie (BPOC), diabet zaharat, boli cardiovasculare, ciroza hepatica, neoplazii si alte conditii de imunodepresie.

In momentul de fata, expertii OMS estimeaza ca mortalitatea infectiei COVID-19 este de 2,4%, relativ scazuta, comparativ cu cea a epidemiei de gripa sezoniera, care este de aproximativ 2%.

Coronavirusul la copii

Din totalul pacientilor inregistrati cu infectie COVID-19, doar 2% au fost copii, iar dintre acestia doar 1% sunt copii cu varsta sub 10 ani. Niciunul dintre sugarii infectati pana acum cu SARS-CoV-2 nu a facut forme extrem de grave. Aceste concluzii i-au facut pe specialisti sa afirme ca epidemia de coronavirus nu afecteaza in mod sever copiii. Potrivit datelor actuale, COVID-19 afecteaza in special adultii barbati, mai ales cei cu comorbiditati.

Copiii cu coronavirus, majoritatea sugari din China, au prezentat simptome similare infectiilor respiratorii, care includ: febra, tuse, secretii nazale. Niciunul dintre copiii spitalizati nu a necesitat terapie intensiva sau ventilatie mecanica si nici nu au dezvoltat complicatii.

Diagnosticul infectiei COVID-19

Conform OMS, cazurile suspecte de coronavirus se confirma prin diagnostic de laborator, dupa metodologia adoptata. Un caz suspect de infectie cu noul coronavirus COVID-19 este persoana care prezinta cel putin unul dintre simptomele triadei bolii (febra, tuse, dificultati in respiratie) si are risc de expunere la virus in ultimele 14 zile anterioare debutului bolii.

Un caz probabil este un pacient suspect in cazul caruia rezultatul testarii pentru SARS-CoV-2 este neconcludent sau rezultatul a fost pozitiv la un test diagnostic pentru pan-coronavirusuri (alte coronavirusuri).

miababy magazin

Persoane cu risc de expunere la COVID-19

  • Au istoric de calatorie in China (orasul Wuhan, Provincia Hubei) sau alte zone in care au fost raportate cazuri de infectie cu noul coronavirus (Coreea de Sud, Italia, etc.).
  • Au intrat in contact cu un caz confirmat sau probabil de infectie cu SARS-CoV-2.
  • Au defasurat vizite sau activitati intr-una din zonele cu cazuri raportate sau intr-o unitate sanitara in care au fost raportate infectii cu SARS-CoV-2 in perioada de 14 zile precedente debutului bolii.

tratament coronavirus

Tratament pentru coronavirus

Infectia cu coronavirus nu are un tratament specific, tintit si nici nu exista un vaccin impotriva COVID-19. Boala se trateaza simptomatic, mai exact prin:

  • antitermice
  • antiinflamatoare
  • antitusive.

In cazul dificultatilor respiratorii grave si a complicatiilor, pacientii necesita terapie intensiva si, posibil, ventilare mecanica.

Masuri de prevenire a transmiterii coronavirusului

Pentru limitarea transmiterii infectiei cu SARS-CoV-2 se impun urmatoarele masuri generale de preventie:

  • Recunoasterea rapida a simptomelor persoanelor suspecte, izolarea si anuntarea autoritatilor medicale.
  • Igiena mainilor (spalatul frecvent al mainilor cu apa si sapun sau dezinfectia acestora cu solutii hidroalcoolice).
  • Evitarea contactului mainilor cu ochii, nasul sau gura.
  • Mentinerea igienei respiratorii: utilizarea servetelelor de unica folosinta sau adoptarea tehnicii corecte de a tusi sau stranuta in interiorul cotului flectat.
  • Evitarea contactului cu persoane cu simptomatologie respiratorie.
  • Evitarea aglomeratiilor si purtarea mastilor de catre cei cu simptomatologie respiratorie.
  • Evitarea calatoriilor in zonele afectate de infectie. Aceste regiuni vor fi actualizate periodic de catre organismele internationale abilitate.

Triaj epidemiologic pentru romanii care revin in tara

Persoanele care revin in tara dintr-o zona cu cazuri confirmate de infectie COVID-19 trebuie sa se supuna triajului epidemiologic efectuat in punctele de frontiera, in functie de care se vor stabili modalitatile de prevenire a infectiei (autoizolare la domiciliu sau carantinare 14 zile in zone special destinate). Pentru evitarea supraaglomerarii camerelor de garda din spitale, se recomanda ca triajul epidemiologic sa se efectueze la momentul intrarii in tara de catre personal destinat. Pentru persoanele care revin in tara si prezinta simptome specifice coronavirusului, se recomanda apelul la serviciul 112, astfel incat o ambulanta cu personal si echipament special de protectie se va deplasa la domiciliul acestora.

coronavirus prevenire

Sfaturi pentru a va proteja de noul coronavirus

Iata ce recomanda autoritatile medicale pentru a limita riscul contaminarii cu COVID-19:

Spalati-va mainile de multe ori

Spalarea si dezinfectarea mainilor cu alcool medicinal sau solutii hidroalcoolice sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia COVID-19, dar si alte boli transmisibile. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Astfel, spalarea mainilor elimina virusul.

Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii

Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de secretii pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile

Coronavirusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar daca mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus, acesta poate intra in corp prin ochi, nas si gura, de aceea este bine sa evitati atingerea fetei.

Acoperiti-va gura si nasul cu cotul daca stranutati sau tusiti

Daca aveti o infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita cu pliul cotului sau intr-un servetel de unica folosinta. Purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu maina, puteti apoi contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

Utilizati corect masca de protectie

Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave sau suspecte. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, mai ales daca prezentati simptome de tuse, febra.

UILIZAREA MASTII DE PROTECTIE ajuta si limiteaza raspandirea virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena, cea mai importanta fiind spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar sa folositi masti de protectie suprapuse una peste alta.

Nu luati medicamente fara avizul medicului

Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul.
Momentan, nu exista cercetari care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale ar putea preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu impotriva virusurilor, deci nici impotriva coronavirusului.

Curatati frecvent suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (COVID-19) sunt solutii ce contin clor, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.

Produsele sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete expuse la aer. Pana in prezent nu exista nicio dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (COVID-19).

Animalele de companie nu transmit coronavirusul

In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de noul coronavirus (COVID-19). In orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.

 

Referinte:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761659

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *