Copiii si social media – riscuri si beneficii

copiii si social media beneficii

banner-tiny-love-miababy

Copiii si social media – tot mai multi copii si adolescenti au cel putin un cont pe o platforma de social media si petrec zilnic timp in mediul online. Care sunt beneficiile si riscurile pe care le implica platformele de socializare si ce pot face parintii in acest sens?

Cuprins:

(1) Copiii si social media – informatii generale
(2) Riscuri si consecinte negative
(3) Beneficii
(4) Copiii si social media – ce pot face parintii?

Copiii si social media – informatii generale

Utilizarea de catre copii si adolescenti a mijloacelor de social media este tot mai frecventa. Inca de la varste mici, ei sunt familiarizati cu computere, dispozitive mobile si internet, prin expunere directa si/sau prin modelul parintilor si a celor din jur care le utilizeaza. Generatiile de adolescenti si copii de astazi mai sunt numite si “native digital“, pentru ca ei nu au cunoscut sau nu isi amintesc de perioada fara internet si dispozitive electronice.

Social media” este un termen general care include mai multe platforme de socializare online: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Skype, WhatsApp, Youtube, Snapchat si altele. Aceste platforme ofera posibilitatea de a te conecta cu ceilalti, de a distribui materiale (mesaje scrise, imagini, video), de a forma grupuri de socializare.

banner-peg-perego-miababy

De ce sunt retelele de socializare atat de populare?

Un sondaj realizat de Pew Research Center privind motivele pentru care utilizatori de toate varstele folosesc Facebook a aratat ca pe primele 3 locuri sunt:

  • faptul ca pot vedea imagini si video-uri cu prietenii lor;
  • faptul ca pot distribui continut catre mai multe persoane odata;
  • continutul amuzant pe care il gasesc pe Facebook.

Mai pe scurt, social media le implineste in primul rand nevoia oamenilor de a se conecta cu ceilalti si de a se destinde. Lucrurile nu sunt insa atat de simple.

Un studiu imagistic din 2012 realizat pe adolescenti a aratat ca, atunci cand vedeau o imagine postata pe social media care avea un numar foarte mare de like-uri, centrii recompensei din creier se activeaza. Raspunsul neurologic era cel mai intens atunci cand imaginea cu multe aprecieri era a persoanei respective. Aceste rezultate ofera o posibila explicatie pentru popularitatea foarte mare a retelelor de socializare in randul adolescentilor.

Un alt fenomen des intalnit care ii tine pe utilizatori (in special pe adolescenti) permanent conectati este FOMO (“fear of missing out“). Acesta se refera la teama de a nu rata ceva important care este postat atunci cand ei nu sunt conectati. FOMO este unul dintre factorii care intretin utilizarea excesiva a retelelor de socializare.

cursuri puericultura

copiii-si-social-media-riscuri

Copiii si social media – riscuri si consecinte negative

Accesibilitatea internetului si dispozitivelor electronice in cazul copiilor si adolescentilor este un fenomen recent. De aceea nu exista inca foarte multe cercetari privind impactul asupra dezvoltarii si sanatatii lor mintale. Studiile realizate pana acum sugereaza ca utilizarea cu masura este asociata cu un impact pozitiv asupra starii de bine a copiilor si tinerilor. In schimb, extremele, adica excesul si absenta totala a mediului online pot avea efecte negative.

Implicatiile pentru imaginea de sine

Social media poate avea un impact negativ asupra imaginii corporale a copiilor si adolescentilor, in special in cazul fetelor. Pe retelele de socializare, tendinta este de a posta imaginile cele mai frumoase, selfie-urile cele mai reusite, din unghiurile cele mai avantajoase. Acestea sunt de cele mai multe ori prelucrate si filtrate. Expunerea frecventa la astfel de imagini si compararea propriului corp cu cele din social media poate duce la aparitia de judecati si emotii negative asupra propriei imagini corporale.

miababy magazin

De asemenea, studii imagistice au aratat ca atunci cand suntem expusi la imagini din social media care au un numar foarte mare de like-uri, creierul asociaza imaginea respectiva cu ideea ca persoana respectiva este superioara.

Comunicarea online si riscurile ei

Copiii au nevoie de interactiuni sociale pentru a-si dezvolta abilitatile de comunicare si sociale. Cand comunicarea cu ceilalti se face excesiv in mediul virtual, prin mesaje scrise, copiii nu mai intra in contact cu semnalele sociale ale interlocutorilor. Aceste semnale sunt transmise prin expresiile faciale, limbajul corpului, tonalitatea vocii. Comunicarea in mediul online poate fi distorsionata. Distorsiunea apare prin faptul ca nu poti vedea sau auzi reactiile celuilalt, dar de multe ori e posibil ca discutia sa nu aiba loc in timp real. Acest lucru da posibilitatea interlocutorilor sa-si ajusteze raspunsurile si sa faca comunicarea nenaturala. Daca copiii nu sunt obisnuiti sa aiba o comunicare directa in afara mediului online, sa lege si sa mentina relatii de prietenie in persoana si in timp real, pot intampina dificultati privind comunicarea si la varsta adulta.

Afectarea somnului

Somnul de calitate si in cantitatea potrivita varstei este esential pentru buna functionare a organismului. Si aspectele ce tin de sanatatea mintala depind de calitatea somnului: dispozitia, capacitatea de reglare a emotiilor, functiile cognitive (memoria, gandirea), capacitatea de a invata si a interactiona cu ceilalti. Excesul utilizarii platformelor de social media se asociaza cu o scadere a calitatii somnului, mai ales atunci cand copiii petrec timp online seara sau in timpul noptii.

Un studiu publicat in 2017, la care au participat 900 de adolescenti si preadolescenti, a aratat ca 1 din 5 se trezeste de cateva ori pe noapte pentru a-si verifica conturile pe social media. Obiceiul e mai frecvent in cazul fetelor si afecteaza calitatea somnului, avand un impact negativ si asupra starii generale de bine.

Social media si depresia

Depresia in randul tinerilor utilizatori poate avea numerosi factori de risc. Compararea cu ceilalti, scaderea frecventei interactiunilor reale, retragerea sociala, cyberbullying-ul sunt cele mai frecvente cauze. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Montreal a aratat ca dintre toate activitatile care presupun timp petrecut in fata unui ecran, social media este cel mai frecvent asociata cu simptome depresive la adolescenti. Dupa ce petrec mult timp pe Facebook si alte retele de socializare, unii adolescenti pot dezvolta “depresia Facebook“. Conform Academiei Americane de Pediatrie, copiii si adolescentii afectati sunt cei care au in general dificultati in interactiunile sociale. Expunerea la vietile idealizate ale prietenilor din social media nu face decat sa agraveze dispozitia lor negativa. Cu cat stau mai mult conectati la social media, cu atat starea lor de bine poate avea de suferit.

Alte posibile riscuri

  • Platformele de social media ofera un context propice pentru cyber-bullying. In unele tari s-a observat o crestere a acestui fenomen ca urmare a accesibilitatii ridicate la internet.
  • Un alt risc major este de a deveni victime ale agresorilor/pradatorilor sexuali online.
  • Expunerea la imagini sau continut verbal nepotrivit varstei (violent, sexual) sau care promoveaza activitati riscante (fumat, consum de alcool, consum de droguri).
  • Sistemul de like-uri al retelelor de socializare activeaza centrii recompensei din creier. Acesta poate duce la dependenta si la comportamentul compulsiv de a verifica frecvent feed-ul. Dependenta interfereaza cu celelalte activitati, facand dificile concentrarea, realizarea temelor, somnul, participarea la ore etc.
  • In mediul online exista numerosi “influenceri”, care sunt platiti pentru promovarea de produse, servicii, evenimente. Pentru copii si adolescenti poate fi dificil sa discearna intre publicitate, respectiv informatii false si autenticitate.

copiii-si-social-media

Copiii si social media – beneficii

Social media poate oferi si o serie de avantaje si beneficii copiilor, atat timp cat nu sunt folosite excesiv si cand interactiunile in mediul online cu prietenii sunt doar o extensie a relatiilor din viata reala si nu le inlocuiesc.

  • Social media ofera posibilitatea mentinerii legaturii copiilor cu prietenii si familia, legarea de noi prietenii, distribuirii de imagini, impartasirii de idei.
  • Platformelor de socializare pot fi utilizate de copii si adolescenti pentru exprimarea creativa. Pasiunile si interesele pentru fotografie, muzica, arta, productia video etc. pot fi dezvoltate prin intermediului unui blog, pe retelele unde sunt valorizate fotografiile sau video-rile. De asemenea, pot intalni si interactiona cu persoane cu interese similare sau cu modelele lor din domeniile de care sunt pasionati.
  • Platformele de socializare pot sustine procesul de invatare, oferind accesul la informatie, dar si comunicarea intre membrii grupurilor de la scoala care au de realizat un proiect comun.

Copiii si social media – ce pot face parintii?

Cand copiii sunt invatati de mici cum sa utilizeze responsabil si sanatos social media, sansele de a se confrunta cu consecintele negative ale utilizarii social media sunt mult mai mici.

Interzicerea sau blocarea accesului la social media nu sunt recomandate din mai multe motive:

  • aceasta metoda nu ii ajuta pe copii sa invete cum sa reduca posibilele riscuri ale social media sau cum sa gestioneze eventualele consecinte neplacute;
  • aceste platforme pot deveni mai tentante odata ce au fost interzise;
  • e dificil sau chiar imposibil de realizat, mai ales in situatiile cand copilul nu este acasa.

Recomandari pentru parinti

  • Amanati accesul copiilor la internet si la crearea de conturi pe retelele de socializare pana considerati ca au varsta si maturitatea potrivita.
  • Vorbiti cu ei deschis despre posibilele riscuri si despre despre cum sa foloseasca aceste platforme cat mai responsabil si in siguranta. De exemplu, sa nu posteze imagini sau informatii foarte personale sau care i-ar putea pune pe ei sau pe altii in situatii jenante, sa utilizeze un limbaj adecvat si politicos.
  • Insistati asupra regulilor de siguranta pe internet: sa nu posteze informatii despre adresa lor, numarul de telefon, scoala unde invata sau orice alte informatii care i-ar putea face tinta unor infractori, sa nu accepte cereri de prietenie din partea unor straini, sa nu accepte sa se intalneasca cu persoane pe care le-au cunoscut in mediul online.
  • Stabiliti timpul zilnic pe care il pot petrece zilnic online. Si incercati sa fiti la curent cu activitatile online ale copiilor. Vorbiti cu ei despre platformele de social media care sunt in tendinte in cercul lor de prieteni, familiarizati-va cu acestea si deveniti “prieteni” pe aceste retele. Veti putea vedea postarile lor si activitatea online. Discutati cu ei atunci cand continutul la care sunt expusi nu este potrivit varstei lor.

copiii-si-social-media-recomandari

  • Incurajati o comunicare deschisa si calda cu copiii si adolescentii, inclusiv despre social media. In acest fel vor avea incredere sa va spuna atunci cand intampina probleme.
  • Fiti modele pentru copii in ceea ce priveste timpul petrecut pe telefon. Cand parintii petrec ei insisi mult timp pe retelele de socializare sau pe telefon in general, copiii primesc mesajul ca este normal si ca si ei sunt indreptatiti sa faca la fel. Petreceti timp impreuna fara telefoane si alte dispozitive electronice conectate la internet. Purtati conversatii reale, jucati impreuna jocuri non-digitale, petreceti cat mai mult timp cu ei afara.

Referinte:

(1) Social media benefits and risks: children and teenagers – https://raisingchildren.net.au/teens/entertainment-technology/digital-life/social-media
(2) Clinical Report – The Impact of Social Media on Children, Adolescents and Families – https://www.cooperativa.cl/noticias/site/artic/20110329/asocfile/20110329173752/reporte_facebook.PDF
(3) Smartphones and Social Media – 2017 Children’s Mental Health Report – https://childmind.org/report/2017-childrens-mental-health-report/smartphones-social-media/
(4) How Using Social Media Affects Teenagers – https://childmind.org/article/how-using-social-media-affects-teenagers/
(5) Teaching Kids to Be Smart About Social Media – https://kidshealth.org/en/parents/social-media-smarts.html#catlearning
(6) 1 in 5 young people lose sleep over social media, link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/315295.php
(7) Children & Young People’s Mental Health in the Digital Age – https://www.oecd.org/els/health-systems/Children-and-Young-People-Mental-Health-in-the-Digital-Age.pdf
(8) How social media affects your child’s brain – https://www.greatschools.org/gk/articles/child-brain-development-and-social-media/
(9) Good and Bad Effects of Social Media on Teens and Kids – https://www.raisesmartkid.com/10-to-16-years-old/6-articles/43-facebook-myspace-twitter-good-or-bad-for-kids-brain

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *