Stresul in sarcina – pericol pentru sanatatea fatului si a mamei

stresul in sarcina

Stresul in sarcina este comun, dar la un nivel excesiv sau persistent poate afecta sanatatea mamei si a fatului. Iata care sunt mecanismele si cum pot gravidele sa gestioneze stresul.

CUPRINS:

1. Cum afecteaza stresul in sarcina fatul?
2. Ce efecte are stresul in sarcina pentru mama?
3. Stresul in primul trimestru de sarcina – atentionari
4. Poate avea loc pierderea sarcinii din cauza stresului?
5. Stari nervoase in timpul sarcinii – sfaturi pentru combaterea lor

Cum afecteaza stresul in sarcina fatul?

Stresul este o reactie normala la schimbari si provocari. Chiar schimbarile bune sau interesante pot fi stresante uneori. Uneori stresul este util, pentru ca ofera motivatia si concentrarea pentru a face fata provocarilor si pentru a face unele lucruri. In schimb, prea mult stres poate fi coplesitor, ceea ce face dificila rezolvarea sarcinilor de zi cu zi. Prea mult stres poate afecta corpul, gandurile si sentimentele. De asemenea, poate afecta comportamentul.

cauzele stresului

Este normal sa fii putin stresata in legatura cu schimbarile care au loc in viata ta si in corpul tau. Daca te simti stresata din cand in cand, este putin probabil sa ii provoace probleme copilului tau. In schimb, daca zilnic te confrunci cu stres si anxietate, acest lucru poate cauza unele probleme. Stresul extrem, prelungit poate creste riscul de nastere prematura si de greutate scazuta la nastere.

Hormonii de stres si sarcina

Atunci cand este stresat, corpul uman elibereaza hormoni pentru a face fata stresului, cum ar fi asa numitul hormon de eliberare a corticotropinei (CRH), care are ca rezultat o crestere a hormonului de stres – cortizol. Acest mecanism persista si in timpul sarcinii, iar placenta, care alimenteaza fatul cu substante nutritive, poate, de asemenea, sa elibereze hormon de stres CRH. Ca urmare, o cantitate mica din acest hormon intra in lichidul amniotic si ajunge in metabolismul fetal. Studiile pe animale au aratat ca acest hormon poate stimula dezvoltarea copilului nenascut. Cu toate acestea, in anumite circumstante, aceasta crestere poate avea si consecinte negative si poate afecta dezvoltarea normala a organelor fatului.

Unele studii sugereaza si ca stresul in sarcina poate fi asociat cu o sensibilitate crescuta la astm si alergii in timpul copilariei, precum si rate mai mari de spitalizare pentru bolile infectioase, cum ar fi bolile respiratorii si gastroenteritele. Copiii ai caror mame au raportat multiple evenimente stresante in timpul sarcinii au mai multe riscuri de a dezvolta probleme de comportament in intreaga copilarie.

Cauze pentru stresul in sarcina

Pentru unele femei, sarcina in sine poate fi stresanta. De exemplu, asteptarea si obtinerea rezultatelor testelor pot cauza stres. Daca ati trecut prin tratament pentru infertilitate sau ati avut un avort spontan in trecut, sarcina poate cauza stres din punct de vedere fizic si emotional. Sarcina poate insemna si o multime de schimbari emotionale, fizice si de gandire. Schimbarile date de sarcina pot fi si mai stresante daca sarcina a fost neplanificata, deoarece ati avut mai putin timp sa va pregatiti pentru aceste schimbari.

cursuri puericultura

S-ar putea sa fiti, de asemenea, coplesita de informatii, sfaturi si povesti de la familie, prieteni si alte persoane. Alte evenimente si situatii care pot provoca tulburari emotionale si niveluri ridicate de stres in timpul sarcinii includ:

  • probleme financiare;
  • probleme in relatie;
  • o sarcina neplanificata;
  • schimbarile fizice ale sarcinii;
  • o sarcina complicata;
  • mama singura sau mama adolescenta;
  • dificultati in relatia cu familia;
  • probleme privind mutatul;
  • necesitatea de a va schimba locul de munca sau orele de lucru;
  • alti copii care au nevoie de ajutor;
  • o boala in familie sau decesul unui membru al familiei;
  • violenta in familie;
  • probleme cu alcoolul si droguri;
  • istoric de boli mintale, anxietate sau depresie.

efectele stresului in sarcina

Ce efecte are stresul in sarcina pentru mama?

Pentru unele femei, aflarea faptului ca sunt insarcinate poate fi o experienta stresanta in sine. Se poate simti ca o pierdere a controlului sau aduce gandul ca nu are suficiente resurse pentru a face fata unei sarcini si unui copil.

miababy magazin

Stresul cronic poate afecta propria sanatate sau bunastare si poate include:

  • dureri de cap;
  • probleme cu somnul in sarcina;
  • respiratia rapida si un puls rapid;
  • ganduri obsesive;
  • griji sau anxietate;
  • furie;
  • problemele alimentare – consum alimentar prea mare, consum alimentar insuficient sau consumul de alimente nesanatoase;
  • probleme de relaxare etc.

Mamele care au fost stresate sau anxioase in timpul sarcinii sunt mai vulnerabile la dezvoltarea depresiei postnatale, iar stresul in timpul sarcinii poate avea efecte de lunga durata pentru intreaga familie.

Stresul in primul trimestru de sarcina – atentionari

Stresul excesiv in sarcina poate fi daunator atat pentru mama, ca si pentru fat. In special in primul trimestru de sarcina, stresul poate creste riscul de probleme comportamentale ulterior la copil – cum ar fi irascibilitate sau anxietate. De asemenea, stresul in primul trimestru de sarcina poate creste riscul de probleme de dezvoltare si de cognitie.

Unele cercetari sugereaza ca evenimentele stresante majore in primul trimestru de sarcina pot creste riscul de malformatii congenitale. Asta pentru ca in aceasta etapa are loc o dezvoltare considerabila a creierului care poate fi afectata de astfel de evenimente. Este faza de embriogeneza in primul trimestru de sarcina, astfel ca riscul de modificari ADN din cauza unor factori externi este mare.

stresul in sarcina sfaturi

Poate avea loc pierderea sarcinii din cauza stresului?

Este foarte greu sa studiezi si sa evaluezi stresul ca un factor in pierderea sarcinii. Practic, toata lumea simte un anumit nivel de stres in viata de zi cu zi. Se pare ca face parte din conditia umana. Si fiecare persoana proceseaza acest stres diferit. In timpul sarcinii, acest lucru este, de asemenea, adevarat. Fiecare femeie gravida se ingrijoreaza cel putin un pic in timpul sarcinii, fie ca este vorba despre sarcina sau despre alti factori de viata.

Cauzele avortului spontan

In timp ce stresul excesiv nu este bun pentru sanatatea generala, nu exista dovezi concludente ca stresul in sine are ca rezultat pierderea sarcinii. Aproximativ 10 – 20% dintre sarcini se termina cu avort spontan. Cu toate acestea, numarul real este probabil mai mare deoarece multe avorturi au loc inainte ca sarcina sa fie depistata. Cel mai adesea, avortul spontan este cauzat de o anomalie cromozomiala care interfera cu dezvoltarea normala a embrionului.

De multe ori, nu se poate face nimic pentru a preveni un avort spontan. Cu toate acestea, gestionarea oricaror afectiuni cronice pe care le aveti, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala si evitarea comportamentelor negative, cum ar fi fumatul si drogurile, pot reduce riscul de avort spontan. Daca va confruntati cu un nivel mare de stres, adresati-va medicului.

Cercetari privind stresul si avortul

Teoriile variaza cand vine vorba de stresul in timpul sarcinii si avort, dar unele se concentreaza in jurul unui hormon numit cortizol. Cortizolul tinde sa fie crescut la persoanele care se simt stresate. Unele cresteri sunt normale in timpul sarcinii, dar cresterile mari, peste medie, ar putea fi legate de avort spontan. Unii cercetatori cred ca acest cortizol crescut ar putea traversa placenta si ar putea interfera cu dezvoltarea.

Unele cercetari au aratat ca nivelul de cortizol crescut peste medie in sarcina poate insemna un risc crescut de avort spontan timpuriu, cum ar fi in primele trei saptamani de la conceptie. De asemenea, unele cercetari prezinta depresia ca fiind un factor de risc pentru alte avorturi spontane la femeile care au avut avorturi recurente.

Pe de alta parte, unele studii arata ca femeile care au raportat un stres ridicat la inceputul sarcinii nu au risc mai mare de avort spontan atunci cand analizam doar stresul, dar se pare  ca femeile aflate sub stres au mai multe riscuri de a consuma alcool sau tigari, ceea ce poate creste riscul de avort spontan.

Avand in vedere aceste studii, se poate sustine ca legatura exacta intre stresul in sarcina si avortul spontan nu este pe deplin inteleasa sau acceptata.

Cum provoaca stresul probleme cu sarcina?

Anumiti hormoni de stres pot avea un rol in provocarea anumitor complicatii ale sarcinii. Stresul grav sau de lunga durata va poate afecta sistemul imunitar, care va protejeaza de infectie. Acest lucru poate creste riscul de a obtine o infectie a uterului. Acest tip de infectie poate provoca nastere prematura.

De asemenea, stresul poate afecta felul in care raspundeti anumitor situatii. Unele femei care se confrunta cu stres apeleaza la tigari, alcool sau administrarea unor medicamente interzise, ceea ce poate duce la probleme de sarcina.

relaxarea in sarcina

Stari nervoase in timpul sarcinii – sfaturi pentru combaterea lor

Niveluri ridicate de stres care continua de foarte mult timp pot provoca probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala si bolile de inima. Cand sunteti insarcinata, acest tip de stres poate creste riscul de a avea un copil prematur (nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina) sau un copil cu greutate mica la nastere.

Este important sa aveti grija de bunastarea mintala in timpul sarcinii, asa cum este important sa va ingrijiti de sanatatea fizica. Cand va simtiti bine, multumiti si fericiti, sunteti mai in masura sa gestionati stresul. Atunci cand stresul este gestionat, este putin probabil ca acesta sa aiba efecte grave asupra mamei sau asupra copilului.

miababy magazin

Examineaza-ti stilul de viata

E bine sa faci o analiza a stilului de viata si sa vezi daca totul este in regula. E indicat sa faci miscare in sarcina, sa ai o alimentatie sanatoase, sa ai timp pentru relaxare, hobby-uri si prieteni. Daca aceste necesitati de baza lipsesc din viata de zi cu zi, este timpul sa faci anumite modificari.

  • E indicat sa faci exercitii usoare, cum ar fi mersul pe jos. Pe langa reducerea stresului, sportul in sarcina are beneficii generale pentru sanatate.
  • Odihneste-te si asigura-te ca dormi suficient.
  • Apeleaza la unele activitati care iti distrag atentia de la situatii stresante. Astfel de activiati pot fi cititul, un film, vizionarea emisiunilor preferate de televiziune, gatit, pictura etc.
  • Adopta o alimentatie sanatoasa.

Alte sfaturi

  • Fii atenta la factorii declansatori care induc stres si observa ce se intampla atunci cand te simti stresata.
  • Evita certurile in sarcina si situatiile care predispun la stres.
  • Discuta permanent cu cei dragi despre ceea ce te framanta. Solicita ajutorul atunci cand ai nevoie. Daca nu spui, ceilalti nu vor sti ce vrei sau ce ai nevoie.
  • Evita sa fii o eroina. Indiferent cat de independenta erai inainte, nu e cazul sa exagerezi fizic sau mental. Deleaga sarcini si accepta ajutorul celor din jur.
  • Informeaza-te cat mai mult despre sarcina pentru a sti la ce sa te astepti si care e biologia sarcinii, care sunt implicatiile emotionale etc. In acest fel, este mai putin probabil sa te ingrijorezi de un simptom sau sentiment pe care il ai, deoarece vei intelege deja de unde provine si, cel mai important, ca este perfect normal.
  • Da-ti permisiunea sa te relaxezi. Apeleaza la tehnici de relaxare care te pot ajuta sa iti reglezi ritmul cardiac, tensiunea arteriala, tensiunea musculara etc.
  • Cunoaste-ti propria minte. Procesul de identificare a gandurilor si sentimentelor este o modalitate excelenta de a aborda ceea ce te streseaza. Scrie gandurile intr-un jurnal zilnic.
  • Validati-va emotiile – acest proces se numeste „restructurare cognitiva”. Adesea, facem presupuneri negative despre noi insine pe baza reactiilor si feedback-ului altor persoane. Daca puteti identifica ganduri repetitive si le puteti scrie, puteti incepe sa stabiliti daca sunt sau nu rezonabile.

Referinte:
(1) Stress and pregnancy, link: https://www.marchofdimes.org/pregnancy/stress-and-pregnancy.aspx
(2) Can Your Stress Affect Your Fetus?, link: https://www.webmd.com/baby/features/stress-marks#1
(3) Stress and pregnancy, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/stress-and-pregnancy
(4) Stress and pregnancy, link: https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/mental-health/stress-pregnancy
(5) Too much stress for the mother affects the baby through amniotic fluid, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170529090530.htm
(6) The consequences of stress during pregnancy, link: https://www.apa.org/monitor/2018/06/stress-pregnancy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Stresul in sarcina – pericol pentru sanatatea fatului si a mamei”

  1. O lista foarte bine aleasa cu sfaturi utile. La prima mea sarcina am fost foarte stresata si nervoasa, ceea ce a dus la o sarcina prematura. La celelalte sarcini chiar nu imi pasa de cei ce ma stresau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *