Jocul in dezvoltarea copiilor

jocul si dezvoltarea copiilor

banner-tiny-love-miababy

Jocul in dezvoltarea copiilor – cat de important este jocul pentru cei mici, cum ii ajuta sa creasca si sa se dezvolte sanatos si ce efecte are limitarea sau lipsa timpului de joaca? Afla din articol.

elefant.ro
CUPRINS:
1. De ce este important jocul?
2. Lipsa jocului – cum ii afecteaza pe cei mici?
3. Tipuri de joc
4. Joaca in aer liber
5. Sfaturi pentru parinti

„Cea mai eficienta educatie pentru un copil consta in joaca lui cu lucruri frumoase.”

De ce este important jocul?

Beneficiile jocului pot fi imediate sau pe termen lung, si contribuie la toate aspectele legate de sanatatea si dezvoltarea copiilor, inclusiv bunastarea lor fizica si psihica, dezvoltarea lor educationala, dezvoltarea creierului, oportunitatile de dezvoltare a limbajului, invatarea spatiala si matematica, creativitatea si formarea identitatii.

banner-tiny-love-miababy

Jocul este una dintre cele mai importante nevoi pe care le are copilul. Este unul dintre modurile in care copiii invata si traiesc in lumea lor. Jocul ii ajuta pe copii sa-si gestioneze sentimentele si trairile si sa faca fata unor lucruri care se petrec in viata lor. De asemenea, jocul ajuta la construirea relatiilor si nu il ultimul rand, inseamna relaxare si distractie pentru cei mici. Jocul poate fi definit ca orice activitate spontana sau organizata care ofera bucurie, divertisment, distractie sau relaxare. Jocul liber, nestructurat le permite copiilor sa ia decizii fara instructiuni sau cu scopul de a atinge un punct final. Isi pot initia propriile activitati alese liber si pot experimenta cu reguli deschise.
elefant.ro

Timpul de joaca al copiilor a scazut constant din cauza accesului limitat la spatiile de joaca, din cauza schimbarilor in modul in care copiii sunt asteptati sa-si petreaca timpul, preocuparile parintilor pentru siguranta si utilizarea digitala a mass-media.

Timpul redus de joaca la copii are consecinte pe tot parcursul vietii in ceea ce priveste dezvoltarea lor.

Numeroase studii sustin ideea ca jocul, pe parcursul copilariei, nu este doar un comportament innascut, ci contribuie si la calitatea vietii copiilor, la bunastarea acestora si la dezvoltarea lor fizica, sociala, emotionala si cognitiva. Jocul contribuie inca din stadiile incipiente ale dezvoltarii creierului si a legaturii cu parintii. Pe masura ce cresc si se dezvolta, jocul le ofera copiilor oportunitatea de a dezvolta si de a imbunatati o serie de aptitudini fizice, emotionale si sociale, ajutandu-i sa inteleaga si sa se raporteze la oamenii si la mediile pe care le intalnesc.

Exista un numar tot mai mare de dovezi care demonstreaza rolul vital al jocului in multe aspecte ale vietii copiilor. Deoarece jocul include o astfel de varietate de experiente, el contribuie in multe moduri diferite la bucuria si bunastarea copiilor. In special jocurile de imaginatie si de construit sustin dezvoltarea cognitiva, in timp ce jocul care implica arta, artizanat si design ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile motorii fine necesare pentru scrisul de mana si nu numai. Jocul contribuie si la dezvoltarea limbajului, la rezolvarea problemelor, la memorie si la creativitate, iar exercitiul implicat in jocul activ fizic ajuta la imbunatatirea conditiei fizice.

cursuri puericultura

jocul si cognitia

Principalele beneficii ale jocului sunt:

  • Jocul le ofera copiilor sansa de a se cunoaste si de a-si urma propriile interese.
  • Copiii invata sa ia decizii, sa rezolve proleme, sa aiba control si sa urmeze reguli.
  • Prin joc invata sa isi gestioneze emotiile, inclusiv furia si teama.
  • Sustine legaturile sociale, copiilor fiindu-le mai usor prin joc sa isi faca noi prieteni.
  • Joaca ii face fericiti pe cei mici.
  • Joaca ajuta la dezvoltarea cognitiva a copiilor, a abilitatilor de rezolvare a prolemelor etc.
  • Sustine dezvoltarea sociala a celor mici, dezvoltarea empatiei, a exprimarii sentimentelor, a tehnicilor de negociere, a compromisului etc.
  • Prin joaca cei mici invata sa isi inteleaga sentimentele, sa se confrunte cu propriile ganduri etc.
  • Jocul fizic ajuta la dezvoltarea musculaturii, a fortei, echilibrului, a coordonarii, reflexelor etc.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul Pediatrics (2007) sugereaza ca jocul este esential pentru dezvoltare, deoarece contribuie la cognitie, dezvoltarea sociala, fizica si emotionala a copilului. De asemenea, le ofera parintilor oportunitatea de a-si construi mai bine relatia cu cei mici. Un alt studiu ale carui rezultate au fost publicate in Early Childhood Today (2005) sugereaza ca jocul de rol sustine dezvoltarea abilitatilor academice ale celor mici.

elefant.ro

Jocul si dezvoltarea cognitiva a copiilor

Exista dovezi considerabile ca jocul ajuta la dezvoltarea functiilor cognitive. Aceasta include dezvoltarea abilitatilor lingvistice, rezolvarea problemelor, abilitati de reprezentare, memorie si creativitate. Joaca pare sa aiba efecte pozitive asupra creierului si asupra capacitatii copilului de a invata. De fapt, jocul poate functiona ca un mod important, daca nu esential, pentru invatare. Jocul ajuta la dezvoltarea de abilitati cognitive atunci cand copiii trebuie sa gandeasca si sa-si aminteasca procesele si regulile. Copiii dezvolta abilitati lingvistice si invata despre lume si cum functioneaza. In timpul jocului, copiii invata despre dimensiuni, forme, culori si texturi.

miababy magazin

Jocurile care sustin dezvoltarea intelectuala si cognitiva a celor mici includ sortarea jucariilor – invatarea despre numar si grupare, puzzle-uri – invatare despre forme, dimensiuni, numar, boardgames etc.

Jocul si activitatea fizica a copiilor

Activitatea fizica, prin joc si alte activitati, este importanta pentru dezvoltarea mentala si cognitiva a copiilor, precum si pentru sanatatea lor fizica. Exista, de asemenea, unele dovezi ca, daca copiii sunt activi fizic atunci cand sunt mici, este mai probabil sa adopte un stil de viata sanatos pe masura ce cresc. Abilitatile motorii se dezvolta prin jocuri in aer lier, jocuri de aruncare si prindere, folosirea de creioane sau pensule, scris, desenat, colorat etc. Functia fizica a jocului ajuta copiii sa isi dezvolte muschii, oasele si rezistenta.

Joaca si sanatatea mintala a copiilor

Jocul le permite copiilor sa isi exploreze sentimentele si sa se exprime intr-un mediu relativ sigur, chiar daca aceste sentimente sunt confuze uneori sau ii supara, iar dezvoltarea unui sentiment de sine prin joc poate influenta capacitatea celor mici de a face fata stresului. In plus, exista tot mai multe dovezi ca joaca ii poate ajuta pe copii sa faca fata unor situatii stresante, sa fie mai putin anxiosi si sa isi imbunatateasca si construiasca stima de sine.

Jocul si bunastarea emotionala a copiilor

Functia emotionala a jocului in dezvoltarea copilului incepe cu legatura parinteasca. Cand se joaca cu parintii, copilul invata ca este iubit, stima de sine este imbunatatita si invata cum sa construiasca relatii sanatoase. Copilul invata sa reuseasca prin joc, si invata cum sa reactioneze la dezamagire.

Jocul ii ajuta pe copii sa isi inteleaga propriile sentimente si pe ale celorlalti. In plus, jocul ii ajuta pe copii sa isi dezvolte rezistenta prin sustinerea dezvoltarii si intelegerii relatiilor si prin trairea unor sentimente si reactii pozitive. Entuziasmul si anxietatea legate de incercarea unor lucruri noi ii ajuta pe copii sa invete diferite moduri de a reactiona la alte situatii necunoscute. Jocurile care sustin cel mai bine dezvoltarea emotionala sunt jocurile in grup, jocurile de rol, jocurile ce copiaza activitatile adultilor, jocuri cu sarcini clare, jocuri senzoriale, jocuri ce presupun exprimarea sentimentelor, jocuri cu reguli etc.

Jocul si dezvoltarea sociala a copiilor

Pentru copii, jocul este adesea o experienta sociala, impartasita cu ceilalti. Prin joc, formeaza si stabilesc prietenii. Jocul liber cu altii ii ajuta pe copii sa invete cum sa vada lucrurile din puncte de vedere diferite prin cooperare, impartasire, ajutor si rezolvarea problemelor. Este extrem de important ca cei mici sa fie sustinuti sa lege prietenii. Copilul va afla care sunt comportamentele necorespunzatoare, cum ar fi lovirea si cum sa isi ceara scuze si sa indrepte lucrurile. Copiii au nevoie de abilitatile sociale invatate in timpul jocului pentru a intra in lumea adulta.

jocul in aer liber

Lipsa jocului – cum ii afecteaza pe cei mici?

Un articol publicat in American Journal of Play sugereaza ca timpul scazut de joc la copii sau lipsa jocului afecteaza dezvoltarea lor emotionala, ducand la cresterea anxietatii, a depresiei si problemelor de atentie si de auto-control. Cei mici tind sa petreaca tot mai putin timp la joaca libera, din cauza altor activitati, a temelor sau a studiului prelungit, a timpului petrecut pe Internet sau pe telefon sau a preocuparilor excesive ale parintilor legate de siguranta etc. Joc liber inseamna jocul auto-regizat de cel mic. Este un tip de joc nestructurat, ales in mod liber.

Studiile sugereaza si ca se observa o crestere a incidentei depresiei si anxietatii in randul celor mici. Specialistii in psihologie sustin ideea ca lipsa jocului sau reducerea timpului de joaca pot duce la cresterea riscului de depresie si anxietare. Jocul este esential pentru dezvoltarea copiilor, deoarece le ofera timp si spatiu sa exploreze si sa dobandeasca abilitatile necesare pentru viata adulta.

elefant.ro

De ce copiii se joaca mai putin?

Schimbarile sociale si noile tehnologii au avut un impact semnificativ asupra modului in care se joaca cei mici si asupra timpului liber pe care il au. Timpul de joc liber a scazut din urmatoarele cauze:

  • accentul pe pregatirea scolara inca de la o varsta frageda;
  • mijloacele electronice inlocuiesc timpul de joc liber – copiii de 8-10 ani petrec aproape 8 ore pe zi pe diferite surse media, iar 71% dintre copii si adolescenti au un televizor in dormitorul lor;
  • preocupari ale parintilor privind riscurile jocului – traficul rutier, persoane straine etc.;
  • acces mai redus la spatii de joaca in aer liber.

Recomandarile de joc liber sunt urmatoarele, conform Academiei Americane de Pediatrie:

  • cel putin o ora pe zi de joc liber, nestructurat;
  • maximum 1-2 ore pe zi in fata ecranelor;
  • evitarea completa a accesului la media pentru copiii mai mici de 2 ani;
  • in dormitorul copilului nu trebuie sa exista televizor sau alte surse media si nu trebuie sa fie expusi la surse media constant – cum ar fi surse media pe fundal – pentru ca distrag atentia copiilor si adultilor;
  • stabilirea unui plan de utilizare a mass-media care sa fie respectat intocmai.

tipuri de joc

Tipuri de joc

Jocul sustine creativitatea si imaginatia copilului, precum si dezvoltarea unor abilitati. Indiferent daca este vorba de jocul cu o minge sau jocuri de rol – ei isi dezvolta abilitati sociale importante. Inca de mici, copiii progreseaza prin mai multe tipuri de joc de la urmarirea altor copii care se joaca pana la a se juca cu alti copii. Jocul ajuta copilul sa treaca prin etapele de dezvoltare de-a lungul drumului pana la maturitate.

Exista 6 tipuri de joc pentru cei mici, in functie de varsta, starea de spirit si contextul social, privite ca etape ale jocului la cei mici:

Joc neocupat

Jocul de acest tip se refera la acea activitate, atunci cand un copil nu se joaca intocmai, dar poate fi angrenat in miscari aparent aleatorii, fara niciun obiectiv. Pune bazele pentru explorarea viitoare a jocului.

elefant.ro

Joc solitar (independent)

Jocul solitar este atunci cand copilul se joaca singur. Acest tip de joc este important deoarece ii invata pe copii sa dezvolte un anumit nivel de autosuficienta. Acest tip de joc este mai frecvent intalnit la copiii mai mici, de 2-3 ani. La acea varsta, cei mici nu dispun de abilitati eficiente de comunicare. Acest joc este preferat adesea si de copiii mai timizi sau care nu au la momentul respectiv parteneri de joaca. Din punct de vedere psihologic, copiii au nevoie sa se joace si singuri ca mijloc de a face bilantul gandurilor si emotiilor lor. Cei mici trebuie stimulati sa isi inventeze propriul joc de creatie si sa isi foloseasca imaginatia.

Joc de observare

Acest tip de joc este atunci cand un copil observa pur si simplu alti copii care se joaca si nu participa la actiune. Este comun pentru copiii mai mici care inca isi dezvolta vocabularul. In general acest tip de joc este cand cei mici invata regulile unui nou joc prin observare.

miababy magazin

Joc paralel

Joc paralel inseamna cand doi copii sunt in aceeasi incapere sau unul langa altul, dar fiecare se joaca separat. Inseamna adesea ca se formeaza o legatura intre ei si adesea mimeaza comportamentul celuilalt. Este privit ca o punte pentru etapele ulterioare ale jocului.

Jocul asociativ

Putin diferit de jocul paralel, jocul asociativ include si copiii care se joaca separat unul de celalalt. Cei mici sunt implicati in ceea ce fac ceilalti copii, si treptat vorbesc si se implica reciproc in jocul celuilalt. Este o etapa importanta a jocului pentru ca ii ajuta pe cei mici sa dezvolte o intreaga serie de abilitati – socializare, rezolvarea problemelor, cooperare si dezvoltarea limbajului.

Jocul cooperativ

Jocul cooperativ este locul in care toate etapele se reunesc si copiii incep cu adevarat sa se joace impreuna. Utilizeaza toate abilitatile sociale pe care copilul le-a lucrat si le pune in actiune. Stabileste terenul pentru viitoarele interactiuni, pe masura ce copilul se maturizeaza.

Alte tipuri de joc

In timp ce aceste etape sunt importante si necesare pentru dezvoltarea sociala a copilului, exista si alte tipuri de joc care contribuie, de asemenea, la maturizarea unui copil. Aceste tipuri de joc se dezvolta, de obicei, pe masura ce un copil incepe sa se implice in jocul cooperativ si include:

Joc de rol sau de fantezie

Exemple ar fi cand cel mic se imbraca cu hainele parintilor, cand se deghizeaza sau joaca anumite roluri – medic, vanzator, chelner etc. Prin acest tip de joc, cel mici isi antreneaza imaginatia, invata sa joaca anumite roluri, sa coopereze, sa imparta si sa lucreze la dezvoltarea limbajului. Printr-un joc de rol, copiii sunt, de asemenea, capabili sa invete despre functionarea in comunitate si in societate.

Joc competitiv

Jocul competitiv implica anumite reguli clare si impartirea de obicei in echipe, cu un scop final. In acest tip de joc cei mici trebuie invatati ce inseamna competitia, regulile si ce inseamna sa pierzi sau sa castigi.

Jocul fizic

Jocul fizic ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii brute si fine si exemple ar fi jocul cu mingea, mersul pe bicicleta, jocul ce implica alergare etc. Jocul fizic incurajeaza copiii sa fie activi.

Jocul de construit

Formele de joc constructiv includ construirea de blocuri din piese lego, realizarea unui drum pentru masinile de jucarie sau construirea unui fort din perne sau cutii. Jocul constructiv ii invata pe copii despre manipularea obiectelor, construirea si asamblarea lucrurilor impreuna. Cel mici isi dezvolta astfel abilitatile cognitive pentru a afla cum sa faca ceva sa functioneze cat mai eficient, fie ca este un turn de piese lego sau un castel de nisip.

Jocul simbolic

Acest tip de joc poate fi vocal (cantece, glume, rime, poezii), prin arta grafica (desen, colorare), numarare sau muzica. Ii ajuta pe copii sa invete sa-si dezvolte abilitatile de a se exprima si de a-si explora trairile, ideile si emotiile.

importanta jocului

Joaca in aer liber

Exista multe moduri in care copilaria acestei generatii este diferita de cea a altor generatii, dar unul dintre cele mai abstracte contraste este timpul petrecut in interior. Exista numeroase motive, inclusiv cresterea semnificativa a timpului petrecut in interactiunea cu dispozitivele electronice, accentul pus pe activitatile si realizarile programate, preocuparile legate de expunerea la soare – si, pentru multe familii, lipsa locurilor de joaca in aer liber. Nu doar copiii, ci si adultii petrec mai putin timp in aer liber, de asemenea.

Copiii au nevoie de expunere la soare pentru necesarul de vitamina D si intarirea sistemului imunitar, dar respectand o serie de masuri de protectie solara. De asemenea, cei mici trebuie sa faca miscare, sa fie activi zilnic. Jocul in aer liber ii ajuta si sa isi dezvolte abilitatile motorii, imaginatia, sa descopere natura si lucrurile din jur etc. Joaca in exterior ii ajuta si sa isi asume anumite riscuri, sa exploreze, sa dezvolte incredere in propriile forte, curaj si sa socializeze si mai mult cu alte persoane, dupa cum sugereaza si un studiu publicat in Porto Biomedical Journal (2017).

Daca un copil creste fara sa mearga la padure, fara sa atinga si sa se joaca cu pamant, fara sa vada animalele in habitatul lor, fara sa urce pe munte, sa se joace intr-un parau, nu poate intelege cu adevarat natura. Trebuie sa invete sa aprecieze si sa protejeze natura si mediul inconjurator.

elefant.ro

Sfaturi pentru parinti

  • Incurajati joaca celor mici, sub diferite forme, oferind in acelasi timp supraveghere si atentie.
  • Jucati-va cu copilul, dar incurajati-l sa se joaca cat mai mult si cu alti copii de varste diferite si sa se joace inclusiv singur.
  • Incurajati copilul sa fie curios si sa isi dezvolte creativitatea. Incurajati copilul sa se joace in aer liber si sa fie activ fizic.
  • Limitati accesul copiilor la surse media si stabiliti reguli pentru accesul la acestea.
  • Asigurati-va ca cel mic are un somn de calitate si doarme suficient.
  • Sustineti varietatea si diversitatea cand vine vorba de joaca, incurajand copilul sa incerce tot felul se lucruri noi in joc si sa fie creativ.

Jucariile

Parintii cred adesea ca trebuie sa cumpere o gramada de jucarii pentru copii. Unii experti considera ca prea multe jucarii le pot suprastimula simturile celor mici, ceea ce le ofera prea multe variante si le afecteaza creativitatea. Prea multe jucarii pot duce la acea plictiseala a copiilor, care poate fi legata si de jocul pe calculator. Copilul trebuie sustinut sa isi foloseasca imaginatia si sa creeze propriile jocuri si jucarii. Deseori jucariile cele mai valoaroase si apreciate de cei mici sunt obiecte simple, precum hartie, vopseluri, apa, nisip, noroi, iarba, linguri, animale si insecte, cutii etc.

Citeste mai multe despre alegerea corecta a jucariilor pentru cei mici.

Sursele media si joaca

Pentru copiii din societatea actuala, televizoarele, calculatoarele, jocurile video, telefoanele mobile si tabletele fac parte din viata de zi cu zi. Tehnologia este o mare parte a modului in care invata, socializeaza si se distreaza. Exista riscuri insa pentru sanatatea copiilor atunci cand acestia petrec prea mult timp in fata ecranelor sau folosesc dispozitive nepotrivite. Este important ca cei mici sa dezvolte din timp obiceiuri sanatoase in ceea ce priveste folosirea surselor media si sa fie vorba de o utilizare echilibrata.

Copiii de pana la 2 ani nu trebuie sa aiba acces deloc la surse medie, in timp ce dupa aceasta varsta timpul trebuie limitat la aproximativ o ora pe zi sau mai putin. Copiilor le trebuie monitoirzat accesul la surse media, pentru a se evita anumite siteuri sau programe nepotrivite pentru varsta lor – siguranta copiilor in mediul online.

Referinte:
(1) Play in children s development, health and wellbeing, link: https://www.ornes.nl/wp-content/uploads/2010/08/Play-in-children-s-development-health-and-well-being-feb-2012.pdf
(2) A world without play, a literature review, link: https://childrensdiscovery.org.au/images/research/world_without_play.pdf
(3) The importance of play in promoting healthy child development and maintaining strong parent-child bonds, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17200287
(4) The Importance of Play: Why Children Need to Play, link: https://www.researchgate.net/publication/234633527_The_Importance_of_Play_Why_Children_Need_to_Play
(5) The importance of outdoor play for young children’s healthy development, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2444866416301234
(6) Play with children, link: https://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=114&np=122&id=1943
(7) To grow up healthy, children need to sit less and play more, link: https://www.who.int/news-room/detail/24-04-2019-to-grow-up-healthy-children-need-to-sit-less-and-play-more

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Jocul in dezvoltarea copiilor”

  1. Apreciez munca grea care a fost scrisă în acest articol. O explicație foarte detaliată a fost dată în fiecare punct al acestui articol. Foarte informativă și ar trebui să fie împărtășită cu toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *