saptamana 9 de sarcina

Saptamana 9 de sarcina

saptamana 9 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 9 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre primul trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

La 9 saptamanai fatul e de marimea unei masline verzi. Din aceasta perioada nu mai poate fi numit embrion, ci fat. Continua sa se dezvolte sistemul digestiv, intestinele cresc si incep sa se formeze testiculele sau ovarele. Desi cromozomii copilului sunt definitivi si au stabilit deja sexul copilului, pana la acest punct organele genitale au fost unisex, dar incepand din aceasta etapa se formeaza organele specifice.

saptamana 9

Simptome:

Hormonul de sarcina, hCG, atinge deja valori foarte mari, fiind responsabil de o serie de simptome asociate cu sarcina:

  • greturi matinale, cu care te-ai obisnuit deja probabil;
  • schimbari de dispozitie care trec si reaparat;
  • congestie nazală – tot hormonii sunt de vina si pentru acest simptom;
  • scurgeri vaginale rosiatice sau maronii, ce sunt perfect normale, fara cauze patologice;
  • cresterea apetitului – iti poate fi foame mai des, din cauza cresterii nivelului de hormoni si a ratei metabolice, care se poate accelera cu pana la 25%.

Incepe sa se dezvolte tot mai mult uterul, iar partea inferioara a abdomenului se va simti mai ferma la atingere. Ai grija la alimentatie, si, desi este normal sa ai un apetit mai crescut, incearca sa consumi alimente variat si echilibrat, fara excese.

Consuma multe fructe si legume, cereale integrale, alimente bogate in calciu, proteine sanatoase, fructe oleaginoase si hidrateaza-te corect. Nu consuma alcool si limiteaza aportul de cofeina. Este normal sa incepi sa iei in greutate: pana la nastere, de obicei, o femeie ia in greutate cam 8-16 kg, ceea ce este perfect normal. Desigur ca aceste cifre pot varia de la femeie la femeie.