Coloratul, desenul si pictura la copii: beneficii si recomandari

coloratul desenul si pictura la copii

banner-tiny-love-miababy

Iata ce beneficii pot avea pentru copii coloratul, desenul si pictura, cum ajuta la dezvoltarea fizica, mentala si emotionala si cateva recomandari utile.

CUPRINS:

1. De ce este bine ca cei mici sa deseneze si sa coloreze?
2. Recomandari

De ce este bine ca cei mici sa deseneze si sa coloreze?

Daca exista o activitate indragita de aproape toti copiii, aceasta este reprezentata de desen si colorat. Celor mici le place sa-si foloseasca imaginatia si creativitatea pentru a desena si pentru a face ca o imagine alb-negru sa prinda viata. Coloratul, pictura si desenul sunt unele dintre cele mai timpurii si simple activitati pe care le fac cei mici si sunt si extrem de benefice.

banner-tiny-love-miababy

Iata cateva beneficii ale desenului, coloratului si picturii:

Dezvolta abilitatile motorii fine

Inca din primele etape de viata, copiii isi perfectioneaza si isi consolideaza permanent functiile si abilitatile motorii si le integreaza in toate domeniile. Desenul si coloratul pot imbunatati abilitatile motorii ale copiilor. Miscarile implicate in colorare, cum ar fi tinerea uneltelor si mazgalitul cu pixuri si creioane colorate, pot ajuta la dezvoltarea muschilor mici de la incheietura mainii si a degetelor. Abilitatile motorii fine ii ajuta pe copii sa scrie si sa manipuleze obiecte mici. Prinderea corecta a creionului este foarte importanta, dar se invata treptat. Coloratul este un mod distractiv de a lucra la prinderea corecta a creionului. Este util sa incepeti cu creioane mai mari sau cu forma triunghiulara si sa va indreptati treptat spre cele de dimensiune obisnuita. Aceasta este o abilitate care se dezvolta cel mai bine cu practica.

Cand copilul deseneaza sau coloreaza, isi dezvolta capacitatea de a tine in mana creioanele, ceea ce sustine abilitatile motorii fine. Coloratul si desenul pot fi primul pas pentru a sustine scrisul de mana ulterior. Dezvolta forta in mana, dexteritatea si atentia la detalii – abilitati necesare pentru scrisul de mana. Scrisul de mana va deveni astfel mai usor si mai natural.

beneficii carti de colorat

Dezvolta coordonarea ochi-mana

Modul in care sunt tinute creioanele sau markerele, alegerea culorilor, urmarirea liniilor – toate acestea ajuta in timp la dezvoltarea coordonarii si a capacitatii de concentrare.

cursuri puericultura

Se dezvolta atentia, concentrarea si rabdarea

Desenul, coloratul si pictura ii ajuta pe copii sa invete si ce este rabdarea. Invata ca este nevoie de timp si pasi mici pentru a ajunge la produsul final. In timp, nivelul de concentrare al copilului se va extinde. Concentrarea este necesara pentru a mentine atentia pe o singura sarcina pentru o perioada, asa ca activitatile de colorat si desen pot ajuta la dezvoltarea acestei capacitati.

Incurajeaza exprimarea emotiilor, creativitatea si imaginatia

Creionul si materialul folosit (foaie, panza, carton etc.) devin instrumente de exprimare a lumii interioare. Prin alegerea culorilor si a desenului in sine copiii dau glas emotiilor si sentimentelor chiar si atunci cand, din diverse motive, nu vor sau nu reusesc sa le verbalizeze. Coloratul este o activitate prin care un copil poate sa isi exprime sentimentele si emotiile printr-un mediu vizual, ajutand la dezvoltarea increderii in sine pe parcurs. Ajuta si la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii intr-un mod artistic.

miababy magazin

Desenul, coloratul si pictura le ofera copiilor posibilitatea de a-si exprima latura creativa. Un copil isi face o lume imaginara in minte inainte de a desena imaginea pe foaie. Arta le permite copiilor sa-si dezvolte creativitatea, care este importanta de-a lungul vietii. Facand ceva creativ, are loc auto-exprimarea. De asemenea, stimuleaza cresterea mentala la copii, oferind oportunitati de a incerca noi idei, noi moduri de gandire si de rezolvare a problemelor.

Nu este nicio problema daca nu coloreaza corect, daca nu foloseste culorile potrivite sau daca depaseste conturul. Invatati-l treptat cum sa umple un spatiu si sa coloreze in directii diferite. Indiferent daca depaseste sau nu conturul, coloratul incurajeaza un spirit creativ, dezvolta imaginatia si sustine exprimarea de sine.

desenul la copii

Ajuta la ameliorarea stresului

Unul dintre cele mai importante beneficii ale coloratului sau desenului este efectul calmant pe care il are asupra copiilor. Aceste activitati pot avea beneficii asupra sanatatii emotionale, permitandu-le copiilor sa-si proceseze sentimentele, in special emotiile neplacute sau confuze. Ii ajuta sa se calmeze in anumite situatii si sa se relaxeze. Coloratul este o activitate terapeutica si nu intamplator li se recomanda copiilor si chiar adultilor sa coloreze mandale si planse de colorat pentru a gestiona stresul. Coloratul este o activitate relaxanta pentru toata lumea. Psihologia confirma beneficiile coloratului si ale desenului pentru combaterea stresului. Cand ne concentram pe o activitate manuala, cum ar fi coloratul, mintea este eliberata de griji si ganduri.

Incurajeaza recunoasterea culorilor

Utilizarea diferitelor culori atunci cand coloreaza sau deseneaza le ofera copiilor ocazia perfecta de a explora diferite combinatii de culori. Astfel au posibilitatea de a vedea cum pot schimba aspectul unei imagini.

Se dezvolta constientizarea spatiala

Abilitatile pe care le dezvolta copilul din activitatile de desen si pictura il pot ajuta sa isi dezvolte constientizarea spatiala. Invata despre directie si spatiu, precum si forme, dimensiuni si masuratori, ceea ce promoveaza constientizarea si cunoasterea spatiala. Formele sunt concepte fundamentale care sunt strans legate de invatarea matematica. Formeaza baza pentru intelegerea geometriei, care ii ajuta pe copii sa organizeze informatiile vizuale si sa acorde atentie detaliilor. Constientizarea spatiala inseamna sa fii constient de mediul inconjurator in raport cu pozitia ta, ceea ce imbunatateste capacitatea de rezolvare a problemelor, gandirea matematica si multe altele.

desenul coloratul la copii

Recomandari

  • Este important ca cel mic sa aiba mereu la indemana foi, carti de colorat, planse de colorat, culori. Oferiti-i sansa de a explora diverse tipuri de desen, pictura si colorat, cu tot felul de creioane, markere, pensule si acuarele, desen cu creta pe tabla etc. De asemenea, poate fi util sa picteze si pe panza, pe lemn, pe tesaturi etc. Pictura cu degetele poate fi o alta modalitate excelenta pentru copii de a explora, invata si a se dezvolta prin joc senzorial. Vezi aici fise de colorat pentru copii. 
  • Nu va ingrijorati daca nu coloreaza corect sau depaseste conturul. Este important sa laudati efortul si rezultatul final. Poate fi util pentru increderea in sine si stima de sine a copiilor sa expuneri foile desenate in locuinta.
  • Incurajati-l sa coloreze carti de colorat si planse de colorat, dar si sa deseneze pe foi albe liber sau sa picteze liber.
  • Manifestati interes pentru ceea ce deseneaza sau coloreaza, puneti intrebari despre culorile folosite, semnificatii etc. Evitati sa comparati lucrarile de arta ale copiilor sau sa ii criticati.
  • Incurajati-l sa numeasca si sa identifice culorile folosite si sa amestece diferite culori si sa incerce diferite combinatii de culori.
  • De asemenea, cei mici invata din exemplele pe care le vad in jur. Poate fi util sa colorati impreuna, ca un mod de a petrece timp cu cei mici sau ca o activitate de familie.
  • Daca cei mici sunt entuziasmati de desen si pictura, poate fi util sa ii incurajati sa participe la diferite cursuri sau activitati extracurriculare de arta.
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *