Specialitățile culinare ale grecilor

Specialitățile culinare ale grecilor

Află în articolul următor tot ce trebuie să știi despre specialitățile culinare ale grecilor pe care le poți încerca și tu >>>

Grecia a fost întotdeauna un ținut al culturii, în care căutarea armoniei dintre bine, adevăr și frumos a luat forme minunate, inclusiv în farfurii. Aflată pe țărmurile Mediteranei, ale mării Egee sau Ionice, Grecia a fost leagănul culturii europene, dar a fost mereu aproape și de bogățiile Asiei. Astfel, a apărut o bucătărie plină de arome, în care ingredientele locale se valorifică în cel mai bun mod. 

Desigur că poți comanda oriunde în București mâncare cu specific grecesc, iar livrarea rapidă îți va permite să te bucuri de aromele ei oricând ți-e poftă.      Descoperă, în continuare, câteva specialități culinare ale grecilor pe care merită să le încerci și tu:

Paidakia

Paidakia este un grătar din carne de miel cu os, părțile cele mai folosite fiind coastele. Bucățile de carne se marinează de la câteva ore până la o zi într-un lichid format din ulei de măsline, suc de lămâie și o varietate de ierburi aromatice, apoi, se frig pe un grătar tradițional, pe bază de cărbuni. Se consumă cu mulți cartofi prăjiți ori fierți, salată sau cu un tzatziki cremos. 

Kleftiko

Kleftiko este un preparat grecesc, servit, mai ales, la sărbători sau la evenimente festive. Acesta constă într-o bucată suculentă de carne de miel sau ied care se învelește într-o folie și se coace în cuptoare etanșe. Numele acestei specialități vine de la klepht, rebeli care trăiau în pădure și își coceau hrana sub pământ, pentru ca aroma să nu iasă și să le trădeze poziția. Klepht este și cuvântul de la care s-a format termenul de cleptoman, iar acest lucru nu este întâmplător, fiindcă rebelii mâncau, de obicei, ce reușeau să fure. Astăzi, carnea se gătește încet în cuptor, pentru a rămâne suculentă și a se desprinde ușor de pe os. Kleftiko se pregătește, de obicei, alături de cartofi, care trag din sucul aromat al cărnii. Se mai coace și cu roșii și cu ardei gras, tot roșu. 

Saganaki

Saganaki este un antreu popular în Grecia, care se prepară din legume diverse, carne și fructe de mare care se dau prin brânză și se prăjesc în sagani, un recipient cu două toarte. Brânza folosită este de mai multe tipuri, în funcție de regiune. Astfel, în Cipru se folosește halloumi, în Arachova, brânza formaela, dar, de cele mai multe ori, se utilizează graviera, kefalograviera, feta și kasseri. Saganaki trebuie să fie crocantă la exterior și moale la interior. Se consumă stropit cu suc de lămâie și pita, alături de un pahar de ouzo.

Tzatziki

Tzatziki este, poate, cel mai cunoscut preparat grecesc, care se face din iaurt, castraveți, usturoi, condimente și ierburi aromatice: mentă, mărar sau pătrunjel. Se servește, de obicei, ca antreu sau ca sos, alături de preparate din carne. Tzatziki se servește întotdeauna rece și este popular alături de gyros și souvlaki. Originea sa este otomană, astfel că există variații ale rețetei și în Turcia, Iran, Irak, Cipru, Bulgaria și Serbia.

Gyros

Gyros este echivalentul grecesc al șaormei, procedeul de gătire fiind același. Carnea gătită vertical este tăiată în felii subțiri și așezată într-o lipie cu sos și diverse legume. La prepararea gyrosului se folosește carne de pui, de miel, de porc ori vițel. Gyros a apărut în anii ‘20 ai secolului trecut, când refugiații din Istanbul și Smirna au adus cu ei acest preparat cu origine turcă. Astăzi, gyros este popular în întreaga lume și este una dintre cele mai vândute mâncăruri de stradă.  

Numitorul comun al delicateselor grecești este uleiul de măsline, care se fabrică aici de mii de ani. Acesta îmbogățește preparatele cu savoare, echilibrează aciditatea și ajută la obținerea unui aspect apetisant. Mâncarea grecească este săracă în grăsimi saturate, de aceea, reprezintă o alegere bună pentru oricine vrea o viață sănătoasă. În plus, este foarte gustoasă, așa că merită să o încerci.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/karottentzatziki-tzatziki-karotten-5951892/

Despre autor

Mamisicopilul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *