Sparanghel pentru bebelusi | Retete de diversificare

banner-tommee-tippee-miababy

Sparanghel pentru bebelusi – dupa varsta de 10 luni poate fi introdus in alimentatia copilului sparanghelul, o leguma bogata in vitamine, minerale, antioxidanti. Iata cinci moduri in care se poate prepara sparanghelul in retete de diversificare.

Cuprins:

  1. Sparanghel pentru bebelusi – beneficii
  2. Sparanghel pentru bebelusi – cum se alege si se curata
  3. 5 Retete cu sparanghel pentru bebelusi

Sparanghel pentru bebelusi – beneficii

Desi exista tendinta de a limita retetele la cateva legume cunoscute si acceptate usor de copil (cartofi, morcovi, dovlecei), tot mai multe mamici isi indreapta atentia si catre varietati exotice: cartof dulce, sparanghel, broccoli, avocado. Aceste legume se gasesc in prezent si la noi si ar fi bine sa le faci cunoscute copilului. Cu cat iti vei obisnui prichindelul de mic cu texturi, gusturi si arome diferite, cu atat vei avea mai multe sanse ca el sa manance de toate.

Considerat o delicatesa si legumă „regală”, sparanghelul (Asparagus officinalis) are o savoare deosebita si o textura placuta. Dupa primele etape de diversificare, meniul copilului tau poate fi imbogatit si cu sparanghel. La fel ca broccoli sau conopida, sparanghelul poate fi putin mai greu de digerat pentru stomacelul bebelusului, motiv pentru care nu trebuie folosit de la inceputul diversificarii. Este bine sa astepti pana cand bebelusul implineste 10-12 luni pentru a-i oferi preparate cu sparanghel.

Sparanghel – proprietati si compozitie nutritionala

Sparanghelul contine carbohidrati, proteine, fibre sanatoase si asigura micronutrienti esentiali, printre care: vitamina A, tiamina, niacina, riboflavina, acid folic, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor si seleniu. Cu cat este mai proaspat, cu atat este mai bogat in vitamina C. In plus, sparanghelul are o combinatie unica antioxidanti, importanti pentru imunitate, si un aminoacid numit asparagina, care ajuta la buna functionare a sistemului digestiv.

banner-tommee-tippee-miababy

De asemenea, contine carbohidrati si prebiotice care favorizeaza probioticele, bacteriile sanatoase din intestin. Folatii (vitamina B9), vitamina C si fierul din compozitia sparanghelului contribuie la producerea de globule rosii si prevenirea anemiei.

sparanghelul diversificare

Sparanghel pentru bebelusi – cum se alege si se curata

Sparanghelul pentru bebelusi trebuie ales dupa urmatoarele criterii:

  • sa fie proaspat,
  • tulpinile sa fie ferme, iar varfurile sa fie compacte si inchise,
  • sa aiba o culoare verde stralucitor.

Daca tulpinile se rup imediat ce sunt indoite inseamna ca sparanghelul este proaspat. Este indicat sa preparati sparanghelul cat mai curand dupa cumparare. Daca nu e consumat, pentru a-l mentine proaspat, poate fi pastrat la frigider 2-3 zile, intr-o punga de hartie.

Inainte de gatire, sparanghelul se spala bine sub jet de apa. Se indeparteaza capetele fibroase din partea de jos a tulpinilor. Varful sparanghelului nu se curata de coaja. Poate fi gatit intr-o varietate de moduri: fierbere, la abur, la gratar, sotat in unt. Iata cum se prepara sparanghelul pentru bebelusi.

cursuri puericultura

5 Retete cu sparanghel pentru bebelusi

Sparanghelul poate fi usor de incorporat in diverse retete de diversificare. Este foarte gustos in combinatie cu peste (in special somon), carne de pui, orez, paste, morcov, cartof dulce, dovlecel. Sparanghelul este grozav pentru bebelusi deoarece poate fi mancat ca atare, sub forma de „finger food”, adica batonase pe care copilul le poate lua singur in manuta pentru a le rontai dupa bunul plac.

Sparanghel la abur

Taie tulpinile fibroase si asaza varfurile intr-un recipient de gatire la abur sau intr-o sita pusa deasupra unei cratite in care fierbe apa. Se lasa sa se gateasca la abur timp de aproximativ 15 minute sau pana cand se fragezesc. Tijele se servesc alaturi de peste sau pui la cuptor.

miababy magazin

Sparanghel cu sos de iaurt

Fierbe sparanghelul la abur, ca in reteta anterioara, sau soteaza-l cu unt. Apoi prepara sosul de iaurt. Intr-un bol mic, pune o lingura de ulei de masline si 100 g de iaurt grecesc. Adauga dupa gust suc de lamaie, sare, marar tocat fin.

Sparanghel cu ou

Pregateste sparanghelul la abur si taie-l in batonase. Fierbe un ou moale (aproximativ 4-5 minute), pune-l intr-un suport de ou si decojeste partea de deasupra. Ofera-i bebelusului batonasele de sparanghel inmuiate in galbenus de ou. Iata o gustare delicioasa, ideala la micul dejun.

retete sparanghel bebe

Supa de sparanghel pentru bebelusi

Intr-o oala adanca, pune la calit, in doua linguri de ulei de masline, cate 50-100 g de legume taiate rondele: praz, morcovi, telina, pastarnac, cartof dulce, sparanghel. Dupa ce s-au calit adauga 1 litru de apa clocotita si 1 litru de supa de pui (stock). Lasa la fiert 30 de minute, cu capac. Apoi mixeaza supa cu blenderul. Pune din nou la fiert inca 5 minute. Se serveste cu o lingurita de smantana dulce deasupra si crutoane. Este excelenta la masa de pranz.

Budinca de sparanghel pentru bebelusi

Este un preparat delicios pe care il poate savura toata familia. Ai nevoie de 500 g sparanghel, 3 oua, 100 ml lapte, 2 linguri unt, cascaval ras, pesmet. Se fierbe sparanghelul in apa clocotita cu sare, se asaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Untul ramas se topeste si se adauga peste lapte si ouale batute bine. Compozitia se adauga peste sparanghel, se presara cascavalul ras si se lasa la cuptor 30-40 de minute. Este o mancare foarte potrivita pentru cina.

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

1 Comments on “Sparanghel pentru bebelusi | Retete de diversificare”

  1. Foarte bune retetele, mai ales ca sparanghelul nu este asa de folosit la noi. O parte dintre retete pot fi gatite pentru toata familia si integrate cu siguranta in meniul lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *