Frenul sublingual scurt – anchiloglosia la copii si bebelusi

Cand apar dintii bebelusului

banner-tommee-tippee-miababy

Frenul sublingual scurt apare atunci cand ata limbii (frenul) nu s-a dezvoltat suficient in viata intrauterina. Tulburarea este numita de medici anchiloglosie. Afla din ce cauza apare anchiloglosia, care sunt primele semne pe care mama le poate observa si cum se rezolva aceasta problema.

Frenul sublingual scurt mai este cunoscut drept limba sudata, limba scurta, limba legata, ata limbii scurtata – toate aceste denumiri sunt sinonime. Frenul scurt sublingual ridica mai multe probleme inca de la nastere, atat pentru mame, cat si pentru copii.

Anchiloglosia este congenitala. Atunci cand frenul (ata limbii) nu a crescut suficient in viata intrauterina, nici limbuta copilului nu a crescut corespunzator si mai ales nu a capatat miscarile naturale care sa il ajute pe bebe in primul rand sa se hraneasca, sa traga laptele din sanul mamei. Copiii invata inca din viata intrauterina sa miste limba si sa inghita lichidul amniotic.

Simptome frenul sublingual scurt

Primele semne pe care mama le observa daca bebe are frenul sublingual scurt pot fi:

banner-tommee-tippee-miababy

  • Scaderea lactatiei: mama crede ca nu are destul lapte pentru a hrani bebelusul, care pare mereu flamand. Bebelusul nu se poate hrani corespunzator pentru ca nu reuseste sa traga suficient lapte, apoi daca sanii nu se golesc, nu va creste lactatia – este un cerc vicios.
  • Bebelusul nu reuseste sa doarma bine, este mereu agitat.
  • Bebelusul pare ca are colici.
  • Bebelusul nu ia bine in greutate.
  • Mama face ragade (rani la nivelul mamelonului) sau prezinta dureri ori alt disconfort in alaptare (de exemplu canale infundate).
  • Bebelusul doarme cu gura deschisa.

Mai tarziu, cand copilul creste, apar probleme in alimentatie. De exemplu, este posibil sa ii placa anumite texturi alimentare, cum ar fi cele mai lichide, cremoase. De asemenea, poate prezenta tulburari de vorbire pentru ca nu poate misca limba in mod corespunzator.

Citeste continuarea pe KUDIKA.RO

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *