Jocuri si Activitati

5 obiceiuri in familie care trebuie sa fie in agenda parintilor

Obiceiuri in familie – iata ce activitati trebuie sa existe in orice familie fericita. Indiferent de varsta copilului, el are nevoie de urmatoarele cinci lucruri pe care sa le faca impreuna cu parintii.

Cuprins:

  1. De ce este important sa aveti obiceiuri in familie?
  2. Obiceiuri in familie – ce trebuie sa faci impreuna cu copilul tau

De ce este important sa aveti obiceiuri in familie?

Armonia si echilibrul in familie depind in buna masura de anumite obiceiuri pe care parintii ar trebui sa le formeze si sa le cultive. Activitatile desfasurate impreuna de catre parinti si copii, joaca si distractia aduc o stare de bine tuturor. Desi este o adevarata provocare sa gasesti momente libere, timpul de calitate petrecut in familie este de nepretuit si ofera numeroase beneficii copiilor.

  • Copiii se simt iubiti si importanti.
  • Copiii capata o atitudine pozitiva fata de persoanele din jur si sunt sociabili.
  • Copiii sunt feriti de tulburari de comportament, anxietate, depresie sau esec scolar.
  • Parintii au posibilitatea de a-si cunoaste foarte bine copiii si de a-i educa mai bine.
  • Comunicarea dintre parinti si copii este foarte buna, cu totii exprimandu-si deschis gandurile si sentimentele.
  • Se formeaza o relatie puternica intre copii si parinti.

Numeroase studii atrag atentia ca acei copii care nu petrec timp suficient cu parintii sunt predispusi in a dezvolta probleme emotionale si de comportament. In societatea actuala, tot mai multi parinti sunt ocupati cu activitatile profesionale, punand pe plan secund formarea unor obiceiuri in familie. Din pacate, lipsa interactiunii cu parintii se asociaza cu anxietate, tristete si confuzie in randul celor mici. Pentru a evita aceste situatii, afla acele obiceiuri in familie pe care ar fi bine sa le puneti in aplicare.

Obiceiuri in familie – ce trebuie sa faci impreuna cu copilul tau

  1. Mancati impreuna

Una dintre cele mai usoare si mai eficiente modalitati de a tine familia unita este luarea mesei impreuna. Chiar daca programul zilnic nu va permite sa fiti impreuna la toate mesele principale, incercati sa va reuniti macar in jurul masei de seara. Este un moment excelent pentru a impartasi evenimentele derulate pe parcursul zilei si pentru a va deconecta de la stresul cotidian.

Masa impreuna cu copiii este si un prilej de a adopta obiceiuri alimentare sanatoase. Alimentatia echilibrata si cat mai naturala ii asigura copilului tot ce are nevoie pentru a se dezvolta normal, a avea energie si un sistem imunitar puternic. O modaliate excelenta de a convinge copilul sa manance legume si alte alimente sanatoase este sa il implicati in pregatire mesei. Asa ca pregatiti masa impreuna. Implica-l in pregatirea ingredientelor si lasa-l sa-si puna imaginatia la contributie atunci cand vine vorba de decorarea preparatelor sau asezarea mesei.

  1. Vorbiti, povestiti, comunicati

Stilul actual de viata a schimbat traditia din vremea bunicilor nostri, care sustineau ca „la masa nu se vorbeste”. Cum timpul pe care il avem la dispozitie pentru comunicare este limitat, momentele in care familia se reuneste in jurul mesei sunt, poate, singurul prilej de a sta la povesti. Despre ce sa vorbiti? Iata cateva idei:

  • Fiecare membru al familiei povesteste despre momentul preferat al zilei.
  • Discutati despre intalnirile sau evenimentele neasteptate din timpul zilei.
  • Intrebati copiii despre ce au facut la gradinita, scoala, teme, profesori, prieteni.
  • Faceti planuri pentru ziua urmatoare si stabiliti detalii despre ce aveti de facut.
  • Stabiliti meniul pentru cina urmatoare.
  1. Cititi impreuna, ascultati muzica, dansati

Nu lasati sa treaca seara fara a le citi copiilor macar cateva randuri. De obicei, in familiile cu copii mici, parintii pastreaza obiceiul lecturii de seara, insa pe masura ce cresc, acest obicei trebuie transferat copiilor. Cand copilul este capabil sa citeasca singur, este bine ca parintele sa ramana langa el, cu propria carte in mana, oferind un bun exemplu.

Muzica, dansul, desenul, pictura sunt alte activitati recreative si creative care pot fi deprinse si cultivate in familie. Este adevarat ca acestea sunt la mare concurenta cu privitul la televizor ori jocurile pe telefon, insa este bine sa faceti tot posibilul ca tehnologia sa nu va acapareze familia.

Citeste si despre: 10 Jocuri educative care iti vor distra si invata copilul in acelasi timp

  1. Plimbari, sporturi, jocuri

Pentru o familie sanatoasa, sunt esentiale activitatile fizice. Un copil crescut in spiritul miscarii are toate sansele sa se bucure de o greutate normala, o imunitate buna, o stare psihica echilibrata. Ce sporturi puteti practica in familie? Inot, alergare, mers pe bicicleta, sporturi de echipa, drumetii si orice jocuri in aer liber.

  1. Activitati sociale

Din agenda familiei trebuie sa faca parte si vizitele la prieteni si rude, iesirile la film, teatru, spectacole… In astfel de imprejurari, copiii invata cum sa comunice si cum sa se comporte in societate. Pentru a relationa eficient in sfera sociala, copiii trebuie sa invete sa interpreteze si sa raspunda in mod adecvat tuturor situatiilor sociale cu care se pot intalni in viata de zi cu zi. Abilitatile sociale ii permit copilului sa se integreze in grupul de la gradinita, scoala sau in grupul de prieteni.

Citeste si despre: Timpul in natura pentru copii – beneficii si importanta

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

View Comments

  • Bună ziua! Sunt mamă a doi copii și sunt mândră de ei. Pot spune că facem eu împreună cu tatăl lor ceea ce spuneți dumneavoastră, mai mult sau mai puțin. Dar copii noștri sunt timizi și introvertiți. Aș dori să fiu mai deschiși și mai îndrăzneți. Vă rog frumos să ne sfătuiți cum să facem. Mulțumim!

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago