Activitati in masina cu copiii – Drumurile cu masina alaturi de cei mici pot deveni mai usoare si mai distractive. Iata cateva idei de jocuri si activitati pe care le puteti pregati pentru copii cand plecati la drum.
1. Activitati in masina care implica desenatul
2. Jucarii mici puse in saculeti sau recipiente de la oua Kinder
3. Activitati in masina care implica numaratul
4. Marcile si culorile masinilor de pe drum
5. Coliere comestibile
6. “Daca ar trebui sa aleg intre…”
7. Jocuri si activitati in masina cu litere
8. Ghiceste melodia
9. Harta si traseul excursiei
10. Carti de citit
11. Playlist cu melodiile preferate
12. Identifica personajul
Drumurile lungi cu masina alaturi de copii pot fi o provocare deopotriva pentru cei mici si pentru parintii lor. Insa calatoriile cu masina pot deveni mai vesele si mai usoare daca reusim sa le mentinem atentia captata cu activitati si jocuri placute si distractive.
Iata cateva idei de jocuri si activitati in masina pe care le puteti lua in calcul atunci cand plecati la drum cu copiii. Unele se preteaza la copii mai mari, dar pot fi adaptate si pentru cei mai micuti.
Un membru al familiei incepe sa deseneze pe o foaie de hartie un element, apoi foaia va trece pe la fiecare, de 2-3 ori (cu exceptia soferului). Iar in final veti obtine un desen la care fiecare a contribuit.
Indoiti o foaie de hartie in doua si apoi desfaceti-o din nou. Fiecare copil (sau membru al familiei) deseneaza pe jumatatea superioara partea de sus a unui animal, trasand liniile un pic peste linia de indoire. Apoi o indoaie si o da altuia, facand schimb de foi. Acum fiecare deseneaza partea de jos a unui animal, in continuarea liniilor trasate peste indoitura; dar fara sa vada ce e desenat pe partea cealalta. Cand termina, se desfac foile si copiii vad ce animale amuzante au rezultat.
Inainte de a pleca la drum, cautati printre jucariile copiilor pe cele foarte marunte si puneti-le in saculeti sau recipiente de la oua Kinder. Apoi in masina dati recipientelor celor mici sa le descopere continutul.
O astfel de activitate este versatila si potrivita atat pentru copii mai mici, cat si putini mai mari. De exemplu, pot fi numarate casele, copacii, portile caselor, masinile care depasesc, masinile care vin pe contrasens etc.
Pentru copiii pasionati de autovehicule, un jos distractiv poate fi sa identifice si sa numeasca marcile masinilor cu care va intalniti. La varste mai mici ale copiilor, puteti merge doar pe varianta identificarii culorilor. O varianta a acestei activitati este ca fiecare membru al familiei sau fiecare copil sa numere masinile de o anumita culoare.
Pregatiti dinainte de excursie impreuna cu copiii coliere comestibile. Pe un snur, insiruiti cereale care au gaura in mijloc, bucati de mere uscate, covrigei. Apoi in masina dati-le colierele sa le consume.
Este un joc care se preteaza pentru toti membrii familiei, pentru copii de varste mai mici sau mai mari; iar subiecte pot fi foarte variate. Ideea este ca fiecare, cand ii vina randul, sa aleaga varianta preferata dintre doua optiuni. De exemplu, “daca ar fi sa aleg intre inghetata si ciocolata, as alege inghetata”. “Daca ar fi sa aleg intre o excursie la mare si una la munte, as alege marea”. Este si un prilej de a ne cunoaste mai bine si de a observa daca si cum se schimba preferintele copiilor pe masura ce cresc.
O idee de activitate poate fi sa spuneti, fiecare, cate un cuvant care sa numeasca un obiect pe care il vedeti pe drum, care incepe cu o anumita litera (pe care o stabiliti in prealabil).
O alta varianta este sa stabiliti cu ce litera jucati si fiecare sa spuna, pe rand, cat mai multe cuvinte care incep cu litera respectiva.
Un membru al familiei spune un cuvant, iar urmatorul trebuie sa spuna un cuvant care incepe cu ultima litera a cuvantului spus anterior. Daca copiii sunt de varste mai, puteti complica jocul alegand anumite categorii in care sa se incadreze cuvintele.
Varianta in romana a jocului “I spy with my little eye” presupune ca unul dintre jucatori sa isi aleaga un obiect pe care toata lumea din masina il vede, fara sa numeasca obiectul. Apoi spune “Spionez cu ochiul meu mic ceva care incepe cu litera / are culoarea / orice alt indiciu despre obiectul respectiv…”
“Mi-e atat de foame, as manca …”. Fiecare membru al familiei spune, pe rand, un aliment care incepe cu fiecare litera a alfabetului.
Un alt joc presupune ca toti jucatorii sa caute un jurul lor un obiect care incepe cu “a”, apoi cu “b”, apoi cu “c” si tot asa. Castiga puncte cel care gaseste primul cuvantul.
Unul dintre membrii familiei fredoneaza o melodie, iar ceilalti trebuie sa o ghiceasca.
Pentru copiii mai mari, printati cate o harta pentru fiecare, unde sa poata urmari traseul si locul de destinatie. Ei pot pune un X pentru a marca orasele sau satele prin care treceti. Cu ajutorul hartii, pot avea mai mult control si posibilitatea de a vedea evolutia drumului.
Cartile sunt o activitate potrivita pentru drum, mai ales daca celor mici le face placere sa citeasca sau sa le cititi. De asemenea, daca este o carte noua sau o carte preferata, e posibil sa aiba mai mult succes. Ii puteti implica pe copii in alegerea cartilor pe care sa le ia cu ei la drum. Iar in masina, intreaga familie poate asculta o poveste pe care adultul care nu conduce o citeste cu voce tare.
Copiii iubesc in general muzica, asa ca un playlist cu melodiile lor preferate va face drumul o experienta mai placuta.
Puteti juca una dintre aceste doua variante:
“Ghiceste ce animal sunt” – Un membru al familiei descrie un animal sau scoate sunetele pe care acesta le face, astfel incat ceilalti sa poata ghici despre ce este vorba.
“Cine sunt eu?” – Un jucator se gandeste la o persoana sau personaj pe care toata familia il cunoaste (ruda, prieten, personaj din carti sau desene). Fara sa spuna cine este, da indicii celorlalti despre aceasta vorbind la persoana I.
Ce altceva mai ajuta in drumurile cu cei mici in masina, pe langa aceste activitati in masina:
Sursa foto: Pexels si Pixabay
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…