Alimentatie

10 Sfaturi pentru a-ti convinge copilul sa manance legume

Pentru a creste sanatos, copilul tau trebuie sa aiba o alimentatie variata, din care nu lipsesc legumele. Insa nu este intotdeauna o misiune usoara pentru tine. Iata cele mai bune sfaturi pentru a-ti convinge copilul sa manance legume.

Cuprins:

    1. Gustul copilului se educa in familie
    2. Sfaturi pentru a-ti convinge copilul sa manance legume

Gustul copilului se educa in familie

Legumele si fructele trebuie sa se regaseasca zilnic in meniul copilului tau. Daca fructele dulci si aromate sunt mai usor acceptate de cei mici, legumele pun la grea incercare rabdarea mamicilor. Dovleceii, spanacul, fasolea verde, broccoli, conopida, sparanghelul nu se bucura de prea multa atentie din partea micilor mofturosi. Insa este important ca parintii sa nu se dea batuti si sa ofere un bun exemplu copiilor.

Gustul si preferintele pentru anumite alimente se educa in familie. Copilul invata din primele etape ale diversificarii. Daca parintii si alti membri ai familiei au bunul obicei de a manca legume, copiilor li se va parea absolut firesc sa le urmeze exemplul. Prepararea unor feluri de mancare sanatoase pentru intreaga familie va deveni un obicei de zi cu zi. Astfel copilul va invata sa manance nici prea dulce, nici prea sarat si fara sa se strambe atunci cand are legume in farfurie.

Sfaturi pentru a-ti convinge copilul sa manance legume

De ce merita sa faci toate eforturile pentru a include legumele printre alimentele preferate ale copilului? Argumentele vin din compozitia lor nutritionala valoroasa, deoarece legumele contin:

  • apa – asigura hidratare de calitate;
  • fibre alimentare – ajuta la imbunatatirea digestiei si eliminarea toxinelor;
  • glucide – ofera energie
  • vitamine si minerale – protejeaza organismul de numeroase boli.

Iata o serie de metode care te vor ajuta sa-ti convingi copilul sa manance legume.

1. Gateste legumele sub forma de supe, ciorbe, sosuri simple

In aceste feluri de mancare se pot adauga mai multe sortimente de legume deodata, taiate marunt si care eventual se pot pasa cu usurinta. In felul acesta micutul va manca pana la cinci-sase tipuri de legume la o masa, asa cum recomanda nutritionistii pediatri. Un alt preparat pe placul copiilor si in care pot fi incluse mai multe legume sunt chiftelutele. Afla cum prepari chiftelute de legume.

2. Decoreaza felurile de mancare cu figurine distractive din legume

Daca, de exemplu, copilului tau ii plac sandvisurile cu sunca, decoreaza-le cu feliute de castraveti, rosii, ardei, ridichi, morcovi. Cauta modele de figurine sau pune-ti imaginatia la incercare.

3. Transforma masa intr-o poveste frumoasa

Chiar daca nu se recomanda atragerea atentiei copilului de la actul de a manca in sine, inainte de masa il poti antrena intr-un joc distractiv cu ajutorul unei povestioare inventate de tine. De exemplu, daca ai pregatit broccoli, ii poti spune ca va transformati in familia unui mic dinozaur si pentru a va potoli foamea va hraniti cu mici copacei, care nu sunt altceva decat buchetelele de broccoli. Jocul este cea mai buna metoda de invatare pentru copil.

4. Obisnuieste copilul cu gustari din betisoare de legume

Pregateste din timp caserole cu betisoare din castraveti, morcovi, ardei… si ofera-le in loc de stancks-uri din comert.

5. Ofera-i o singura leguma noua alaturi de altele care ii plac

De exemplu, daca vrei sa ii faci cunostinta cu sparanghelul, prepara-l alaturi de cubulete de morcovi si cartofi, cu care micutul este deja familiarizat. Prezinta noua leguma ca un invitat-surpriza. Si, cum foamea este un dascal bun, este bine sa-i oferi legumele la inceputul mesei, cand apetitul copilului este crescut.

6. Coopteaza-l la preparea salatelor de legume

Chiar de la varste mici, 3-4 ani, copilul va fi foarte fericit sa te ajute in bucatarie, iar salatele de legume pregatite impreuna devin mult mai atragatoare.

7. Stabileste regula „Gusta macar o data si apoi imi spui daca iti place”

Nu renunta prea usor in fata refuzului de a manca o anumita leguma. Fara a fi extrem de rigida, este bine sa il convingi pe micut sa guste macar o data din leguma respectiva. Sa aiba sansa de a gusta inainte de a spune nu. Important este sa mestece, sa perceapa gustul si este foarte posibil sa ii placa.

8. Rasplateste comportamentul bun

Nu este vorba despre o recompensa pentru ca a mancat tot din farfurie. Nu se recomanda acest lucru. Ci este bine sa-i spui copilului ca apreciezi faptul ca a gustat mancarea respectiva sau s-a comportat frumos.

9. Nu il forta sa manance

Daca dupa mai multe incercari observi ca nu ii place absolut deloc o anumita leguma, nu il obliga sa manance. Acest lucru nu va face decat sa ii stimuleze dezgustul. Retine ca intotdeauna se gasesc vitamine si minerale si in alte legume decat cele pe care le refuza categoric.

10. Pastreaza-ti optimismul si voia buna

Chiar daca refuzul alimentelor constituie o piatra de incercare pentru rabdarea multor mame, este extrem de important sa-ti pastrezi calmul si optimismul. Acest lucru se poate vedea si in farfuria pregatita copilului. Alege legume in culori variate, vesele, gatite simplu si sanatos. Aranjeaza-le frumos in farfurie si bucurati-va impreuna de fiecare masa.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago