Articole

10 Idei de decoratiuni de Craciun de creat alaturi de copii

Decoratiuni de Craciun – decoratiunile sunt o parte esentiala a pregatirilor pentru sarbatorile de iarna. Decoram nu doar bradul, ci si anumite zone din casa, care ne sunt dragi sau intreaga casa.

Cuprins:

1. Decoratiuni de Craciun din conuri de brad
2. Citrice uscate
3. Borcane festive
4. Lumanari decorate cu motive de Craciun
5. Figurine din carton reciclat pentru ghirlande sau cadouri
6. Globuri din sfoara
7. Decoratiuni din paste colorate
8. Decoratiuni de Craciun din hartie
9. Braduti stilizati din crengute
10. Decoratiuni de Craciun din coji de citrice

Iata cateva idei simple de decoratiuni de Craciun, pe care le puteti realiza impreuna cu copiii, in aceasta perioada in care cu totii asteptam sarbatorile de iarna. Sunt idei simple, usor de pus in practica, pentru care aveti nevoie de materiale naturale sau de reciclat, carora le puteti da o noua viata.

Pregatirea acestor decoratiuni de Craciun poate fi o activitate in care sa implicati intreaga familie in asteptarea sarbatorilor de iarna.

1. Decoratiuni de Craciun din conuri de brad

Conurile de brad sunt foarte versatile si pot fi folosite in numeroase decoratiuni de Craciun, datorita formei lor asemanatoare unor brazi in miniatura. Daca in excursiile la munte ati strans impreuna cu cei mici conuri de brad, acum de sarbatori le puteti gasi un nou scop.

Coronita de Craciun din conuri de brad

Aveti nevoie de cateva conuri de brad, mai mici sau mai mari, in functie de cat de mare doriti sa fie coronita. Lipiti-le intre ele, folosind un lipici foarte bun, astfel incat sa formeze un cerc. Conurile le puteti folosi in culoarea lor naturala si optional sa aplicati pe ele vopsea alba, argintie sau aurie. Sau le puteti colora cu verde, pentru a obtine o coronita cat mai apropiata de cea din crengute de brad.

O puteti utiliza fie ca o decoratiune de masa, asezand in mijloc lumanari, fie legandu-i o panglica pentru a decora usa de la intrare sau sa o asezati intr-o alta zona din casa.

Globuri pentru brad realizate din conuri de brad

O idee foarte simpla este sa pictati conurile de brad in culorile dorite, apoi sa le lipiti la baza o sfoara sau o fundita, de care sa le legati pe crengile bradului.

Ghirlande din conuri de brad

Pe o sfoara, lipiti din loc in loc conuri de brad. Pentru un plus de efect, atarnati-o alaturi de o instalatie luminoasa.

2. Citrice uscate

Feliile de portocale, lamai sau alte citrice arata foarte bine in decoratiunile de Craciun. Pot fi agatate in brad, pot decora cutiile de cadou, coronitele de Craciun sau pot fi adaugate in alte aranjamente pe care le mai pregatiti.

Puteti folosi orice tip de citrice aveti in casa, taindu-le felii rotunde pe latimea fructului. Pe o tava asezati hartie de copt si intindeti feliile, pe care le puteti sterge in prealabil cu un servet de hartie, pentru a indeparta excesul de apa. Apoi coaceti-le in cuptor, la o temperatura de 140 grade si cu ventilatia pornita (in cazul unui cuptor electric). Intorceti-le pe partea cealalta dupa o jumatate de ora si verificati-le din cand in cand daca s-au uscat suficient, scotandu-le pe cele care incep sa devina maronii. Adaugati-le sfoara, snur sau agrafe de birou pentru a le agata in brad.

3. Borcane festive

Borcanelor goale le putem da o noua viata, folosindu-le in decoratiuni pentru Craciun. Iar ideile de decorare sunt nenumarate. De exemplu:

  • intr-un borcan asezati conuri de brad micute si printre ele, o instalatie scurta, cu baterie; in loc de conuri de brad puteti folosi dopuri de pluta de la sticlele de vin sau doar o instalatie;
  • intr-un borcan mai mic asezati o lumanare, iar in jurul borcanului puteti lega cu un snur rosu, auriu sau argintiu crengute de brad;
  • intr-un borcan introduceti o felie de portocala, cateva crengute de brad sau de rozmarin, boabe de macese si turnati apa pana umpleti borcanul.

4. Lumanari decorate cu motive de Craciun

Lumanarile pot contribui foarte mult la atmosfera de sarbatoare din casa si le puteti decora foarte simplu cu ajutorul copiilor. Pe langa exemplul de mai sus, in care folositi borcanul cu crengute pe post de suport de lumanare, iata alte cateva idei usor de pus in practica:

  • lumanarile albe si groase, de diferite dimensiuni, pot capata un aer festiv daca in jurul lor lipiti batoane de scortisoara, crengute de copaci sau infasurati cateva randuri de sfoara la mijlocul lor, la care adaugati o crenguta de brad, de rozmarin, o crenguta cu boabe de macese, o felie de portocala uscata; (mai jos am detaliat si cum le putem pregati);
  • pentru lumanarile mici, tip pastila, putem pregati un decor simplu, asezand cateva conuri de brad pe o farfurie si in mijlocul lor o lumanare;

5. Figurine din carton reciclat pentru ghirlande sau cadouri

Cartonul, datorita culorii sale maronii, poate fi utilizat in decoratiuni decupate care sa imite turta dulce. Dintr-o coala de carton, puteti decupa diferite forme specifice iernii si sarbatorii de Craciun: manusi, stelute, brazi impodobiti, oameni din turta dulce, casute frumos decorate. Dupa ce ati decupat aceste forme, decorati-le folosind un pix sau carioca cu pasta alba, adaugand cat mai multe detalii. Aceste figurine le puteti utiliza la ambalarea cadourilor de Craciun, adaugandu-le ca un mic detaliu. Sau le puteti folosi pentru o ghirlanda: faceti o gaura in partea de sus a fiecarei figurine si treceti un snur colorat prin fiecare.

6. Globuri din sfoara

Aveti nevoie de cateva baloane, pe care sa le umflati la dimensiunea pe care ati vrea sa o aiba globurile. Apoi introduceti sfoara in lipici si infasurati-o de mai multe ori in jurul balonului, astfel incat sa capete forma acestuia. Lasati cateva ore sa se usuce si sa se intareasca lipiciul, apoi spargeti balonul si scoateti-l din interiorului globului format. Legati-i o fundita colorata pentru a-i da culoare sau prindeti-l cu sfoara, daca preferati varianta mai neutra, si e gata de a fi asezat in brad.

7. Decoratiuni din paste colorate

Decupati un triunghi din carton, pentru a imita forma unui brad. Apoi colorati cu acuarele cateva paste, de exemplu cu rosu, verde si auriu. Dupa ce se usuca, lipiti-le pe triunghiul de carton, pentru a obtine un brad colorat si impodobit.

8. Decoratiuni de Craciun din hartie

Hartia este un alt material versatil, foarte la indemana si ieftin, din care puteti improviza impreuna cu cei mici o serie de decoratiuni de Craciun. Iata cateva idei:

Ghirlande din hartie

Decupati diferite forme din hartie, specifice acestei perioade (braduti, stelute, oameni de zapada, reni etc.) si lipiti-le din loc in loc pe o sfoara sau un snur colorat.

Lanturi din hartie

Taiati hartia in fasii, apoi fiecare fasie lipiti-o la capete, pentru a obtine un cerc. Urmatoarea fasie de hartie o introduceti prin cerc si o lipiti la capete, obtinand a doua za a lantului. Continuati astfel pana ajungeti la dimensiunea dorita a lantului de hartie.

Ingeri si fulgi de zapada din hartie alba

Desi la prima vedere par mai complicat de realizat, cateva tutoriale video va vor ajuta sa faceti din hartie alba numeroase modele de fulgi de zapada si ingerasi, pe care sa ii agatati apoi in brad sau sa decorati cu ei casa.

9. Braduti stilizati din crengute

Copiilor le place sa adune de afara pietre, bete, conuri de brad si diferite elemente din natura. Daca aveti astfel de suveniruri la indemana, puteti improviza decoratiuni cu ele. Aveti nevoie de cateva crengute subtiri, pe care sa le taiati de dimensiuni crescatoare. Pe o crenguta verticala, asezati crengutele orizontal, incepand de sus cu crenguta cea mai scurta si continuand cu urmatoarea ca lungime. Puteti lasa bradutii simpli sau ii puteti colora sau lipi diferite ornamente mici pe ei. Puteti folosi si batoane (rulouri) de scortisoara in loc de crengute, doar ca acestea sunt mai costisitoare; in schimb sunt parfumate si dau o aroma de sarbatoare incaperii.

10. Decoratiuni de Craciun din coji de citrice

Din cojile citricelor pe care le consumati in aceasta perioada, decupati forme (braduti, stelute) folosind forme metalice pentru prajiuri sau o foarfeca. Apoi faceti o gaura si treceti prin ea o sfoara sau un snur, agatandu-le apoi in brad sau le puteti folosi la ambalarea cadourilor, ca un mic detaliu pe care il adaugati ambalajului festiv.

Sursa foto: Pexels

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

4 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago