Antibiotice naturale – multe plante si alimente au proprietati antimicrobiene, antibacteriene si antivirale, si sunt adesea utilizate in prevenirea sau tratarea unor probleme medicale.
CUPRINS:
1. Despre antibioticele naturale si cum / cand pot fi folosite acestea
2. Top 10 antibiotice naturale
3. Antibiotice naturale pentru infectii dentare
4. Antibiotice naturale pentru infectii urinare
5. Antibiotice naturale pentru copii
6. Antibiotice naturale pentru infectii in gat
Despre antibioticele naturale si cum / cand pot fi folosite acestea
Hipocrate spunea „Fie ca hrana sa ne fie medicament si medicamentul hrana.” Este extrem de important sa ii oferim organismul ceea ce are nevoie pentru a lupta impotriva bolilor.
Cu mult inainte de a exista antibiotice farmaceutice – dezvoltate in jurul anilor 1940, au existat alimente si ierburi care au ajutat la prevenirea infectiilor si bolilor. Acestea presupun o abordare holistica si actioneaza prin sustinerea sanatatii.
Antibioticele – de sinteza vs naturale
Antibioticele au fost descoperite pentru prima data cand Alexander Fleming a observat mucegaiul (Penicillium notatum) ce poate inhiba cresterea bacteriilor. Antibioticele sunt medicamente care ajuta la combaterea infectiilor cauzate de bacterii la om si la animale. Termenul se refera in general la un compus natural care poate eradica bacteriile.
Termenul se aplica atat compusilor antibiotici obtinuti prin sinteza, cat si compusilor naturali. Antibioticele servesc la tratarea infectiilor bacteriene si nu trebuie utilizate pentru a trata infectiile virale, cum ar fi raceala, gripa, durerile de gat, tusea si bronsita, infectiile sinusurilor si infectiile urechii. Desi antibioticele sunt extrem de utile si salveaza vieti, exista o preocupare din ce in ce mai mare in ceea ce priveste o problema medicala numita rezistenta la antibiotice.
Rezistenta la antibiotice
Rezistenta la antibiotice apare atunci cand bacteriile incep sa devina rezistenta la proprietatile vindecatoare ale antibioticelor. Bacteria poate forma, modifica si reduce eficacitatea medicamentului. In acest caz, bacteriile daunatoare continua sa creasca si sa se dezvolte.
Bacteriile rezistente la antibiotice sunt, in general, cauzate de utilizarea excesiva a medicamentelor antibiotice sintetice. Utilizarea repetata a acestor medicamente poate distruge bacteriile slabe, dar le poate lasa sa se inmulteasca pe cele rezistente. Abuzul de antibiotice poate duce la rezistenta. De exemplu, utilizarea acestor medicamente pentru boli care nu necesita antibiotice – cum ar fi infectiile virale de la gripa, dureri de gat, infectii ale sinusurilor si urechilor si raceala – poate incuraja rezistenta la antibiotice.
Ce sunt antibioticele naturale?
Antibioticele naturale sau din plante primesc tot mai multa atentie pentru proprietatile lor puternice antibacteriene si pentru ca au mai putine efecte secundare. Industria farmaceutica recunoaste puterea ierburilor prin combinarea lor sinergica cu antibioticele sintetice, creand produse fitofarmaceutice care pot fi uneori mai puternice decat antibioticele sintetice utilizate independent.
Anumite plante si alimente au demonstrat eficacitate pentru tratarea infectiilor. Acestea sunt disponibile sub forma de capsule, ceaiuri sau tincturi – dar NU trebuie folosite fara a cere intai parerea medicului si nici pentru a inlocui tratamentul medical prescris de medic!
Plantele medicinale sunt foarte puternice si pot provoca, de asemenea, reactii adverse si interactiuni posibil daunatoare cu alte suplimente sau medicamente pe care le luati.
Multe plante si ierburi, cum ar fi usturoiul, oregano, cimbru si turmeric, prezinta proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale majore. Termenul „antibiotic natural” este folosit pentru a descrie plantele, ierburile, suplimentele sau alte substante naturale care prezinta proprietati antimicrobiene (adica pot ajuta la combaterea infectiilor virale, bacteriene, fungice sau parazitare).
Important! Este important sa stiti ca aceste antibiotice naturale au limitari si nu sunt intotdeauna solutia potrivita. Ca si in cazul oricarei infectii, este foarte important sa discutati cu medicul, sa nu va auto-diagnosticati si sa nu va tratati singur la domiciliu, fara recomandarile medicului.
Top 10 antibiotice naturale
Care sunt cele mai bune antibiotice naturale? Iata cele mai cunoscute 10 antibiotice naturale si ce indicatii au acestea:
USTUROI
Usturoiul crud, atunci cand este zdrobit sau mestecat, elibereaza un compus numit alicina – care are proprietati similare cu penicilina. Usturoiul contine o multime de vitamine, substante nutritive si minerale, care sunt benefice pentru sanatatea generala totala. Are proprietati puternice antibiotice, antivirale, antifungice si este capabil sa contribuie la protejarea si facilitarea eliminarii bacteriilor daunatoare. De asemenea, este foarte bogat in antioxidanti naturali care distrug radicalii liberi, care sustin, de asemenea, un sistem imunitar puternic. Unele studii sugereaza ca usturoiul poate fi eficient in tratamentul anumitor infectii bacteriene, inclusiv cu Salmonella si Escherichia coli.
MIERE
Inca din perioada lui Aristotel, mierea era folosita pentru a trata ranile si pentru a preveni infectia. Civilizatiile din intreaga lume continua sa considere mierea una dintre cele mai bune antibiotice naturale, antimicrobiene, antiinflamatoare si antiseptice cunoscute omului de mii de ani. O enzima gasita in miere elibereaza peroxid de hidrogen. Acest proces va ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si impiedica inclusiv cresterea bacteriilor. Mierea este blanda cu sistemul digestiv, elimina toxinele din sange si mentine buna functionare a ficatului.
OTET DE CIDRU DE MERE
Beneficiile date de otetul de cidru de mere includ, in mod natural, alcalinizarea organismului si poate fi eficient pentru numeroase probleme, de la gestionarea greutatii la scaderea colesterolului si a riscului de cancer. Un astringent fara substante chimice, otetul de cidru de mere poate fi utilizat local pentru dezinfectarea si sterilizare.
ULEI DE COCOS EXTRA VIRGIN
Ueiul de nuca de cocos are proprietati anti-fungice si antimicrobiene si este un amalgam de antioxidanti. Poate stimula sistemul imunitar, regleaza echilibrul tiroidian, colesterolul si nivelurile de zahar din sange, si chiar poate imbunatati functia creierului. Utilizati ulei de nuca de cocos (in doze mici) pentru a echilibra tiroida, colesterolul, nivelurile de zahar din sange, pentru a imbunatati puterea sistemului imunitar si pentru a sustine functionarea creierului.
ECHINACEA
Avand efecte similare usturoiului, Echinacea este bine tolerata si poate sa stimuleze sistemul imunitar. Spre deosebire de usturoi, aceasta solutie antibacteriana, anti-fungica, anti-virala este folosita in general la primele semne de boala si nu trebuie luata mai mult de zece zile. Este disponibila in forma lichida si sub forma de capsula. Echinacea sau Echinacea purpurea poate distruge numeroase bacterii, inclusiv Streptococcus pyogenes. Acesta este responsabil de infectiile in gat, sindromul de soc toxic etc. In mod traditional, a fost utilizata pentru a trata rani deschise, difterie, intoxicatii si alte boli legate de bacterii.
PROBIOTICE
Probioticele sunt una dintre cele mai importante descoperiri din ultimul deceniu. Ele lucreaza pentru stimularea si conservarea florei intestinale naturale (bacterii bune) gasite in sistemul digestiv. Echilibrul bacteriilor intestinale este una dintre elementele cheie pentru sanatatea generala si prevenirea cancerului. Aceste bacterii bune sunt atat de importante pentru sanatate incat medicii recomanda acum un probiotic pentru numeroase probleme.
ARGINT COLOIDAL
Argintul coloidal este un amestec de particule de argint suspendate in lichid. Acest tratament este temporar deoarece prea mult argint – un metal greu – poate fi toxic. Dezactiveaza enzimele pe care bacteriile cu celule unice trebuie sa le multiplice. Cercetarile recente au aratat, de asemenea, ca argintul coloidal poate distruge microbi rezistenti la antibiotice. De asemenea, are proprietati antivirale, anti-fungice si antiinflamatoare.
ULEI DE OREGANO
Uleiul de oregano este considerat antimicrobian, antibacterian, antiparazitar, anti-viral si anti-fungic. Poate fi folosit intern si extern in tratamentul ranilor, al problemelor respiratorii, al tulburarilor digestive si chiar al racelii obisnuite. Este bogat in antioxidanti cunoscuti sub numele de fenoli si flavonoide, ce vindeca, dar si intaresc sistemul imunitar. Principalul ingredient antimicrobian din uleiul de oregano este carvacrolul. Trebuie sa va asigurati ca sursa de ulei de oregano are cel putin 70% continut de carvacrol pentru a fi eficienta.
GHIMBIR
Ghimbirul a fost considerat de mult timp un antibiotic natural si un protector impotriva agentilor patogeni proveniti din alimente, cum ar fi Salmonella, listeria si campylobacter. Ghimbirul este, de asemenea, cunoscut pentru boli digestive si poate favoriza echilibrul intestinal. Oamenii de stiinta au descoperit ca gingerolul din ghimbir are proprietati antimicrobiene si antifungice, precum si cateva proprietati farmaceutice.
TURMENIC
Turmenicul este folosit in mod traditional in bucataria indiana, dar condimentul a fost de asemenea utilizat intr-un cadru holistic medical timp de sute de ani. Cercetatorii au descoperit ca substanta numita curcumina – gasita in turmeric – este extrem de eficienta in reducerea inflamatiei si a leziunilor gastrice cauzate de ulcerele de stomac. Turmericul poate fi consumat si aplicat extern, facandu-l o alegere excelenta pentru combaterea bacteriilor si a infectiilor fungice. Pentru utilizarea externa se pot combina doua substante care lupta impotriva bacteriilor, cum ar fi turmericul si mierea. Aceasta pasta poate fi aplicata pe piele ca o masca de fata pentru acnee sau pe rani externe.
Antibiotice naturale pentru infectii dentare
Infectiile dentare pot cauza umflare si febra. Astfel de probleme nu trec de la sine si au nevoie de tratament. Sunt prescrise adesea antibiotice, fiind indicat sa se urmeze cursul complet de tratament. Pot fi utile si o serie de remedii naturale, antibiotice naturale, pentru astfel de probleme. Astfel de remedii includ usturoiul aplicat direct pe regiunea afectata timp de cateva minute, gargara cu ceai de echinacea de 4 ori pe zi, aplicarea a cateva picaturi de ulei de arbore de ceai pe regiunea afectata sau periaj cu ulei de arbore de ceai de 4 ori pe zi. Astfel de tratamente sunt indicate pentru probleme minore, iar intarzierea tratamentului medical de baza poate agrava uneori problema, astfel ca se recomanda precautie.
Antibiotice naturale pentru infectii urinare
Infectiile urinare sunt cauzate de bacterii si majoritatea sunt tratate astfel cu antibiotice. Cazurile minore pot fi insa uneori tratate fara medicamente, la indicatiile medicului. Astfel de remedii pot fi sucul de merisoare sau probioticele. Merisoarele contin antioxidanti, inclusiv polifenoli, ce au proprietati antiinflamatoare. Probioticele mentin sanatatea tractului urinar, previn atasarea bacteriilor nocive de celulelele tractului urinar, si produc peroxid de hidrogen in urina, care este un puternic agent antibacterian. De asemenea, scad pH-ul urinar, formand un mediu mai putin favorabil pentru bacterii. Trebuie subliniat ca astfel de solutii sunt pentru reducerea riscului si prevenirea infectiei, nu pentru a trata efectiv problema.
Antibiotice naturale pentru copii
Infectiile severe la copii necesita tratament medical adecvat, la fel si alte probleme mai usoare, pentru prevenirea complicatiilor. Uneori, insa, medicul poate recomanda o serie de antibiotice naturale pentru unele probleme medicale la copii. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt mierea, usturoiul, scortisoara, uleiul de cocos. Mierea poate fi utila pentru prevenirea infectiilor si are rol cicatrizant, usturoiul poate fi util in reducerea inflamatiilor si a racelii, iar uleiul de cocos are rol antiviral si antimicrobian. De asemenea, propolisul este un antibiotic natural util pentru copil, cu rol preventiv – antibacterian si antiviral. Astfel de remedii nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medical prescris de medic si nici sa intarzie un diagnostic si tratamentul medical adecvat.
Antibiotice naturale pentru infectii in gat
Principalul simptom al infectiilor in gat este durerea, insotita de iritatie si dificultati/dureri la inghitire. Infectiile in gat se manifesta si prin umflarea amigdalelor, umflarea ganglionilor limfatici din zona gatului, inflamatie si durere de ureche. Principalele remedii naturale pentru durerea in gat sunt mierea (inclusa in ceai cald sau ca atare), otetul de cidru de mere (are proprietari antibacteriene si ajuta la eliminarea mucusului – se dilueaza 1 lingura de otet intr-un pahar cu apa si se face gargara fara a inghiti amestecul) si usturoiul care are proprietati antibacteriene datorita alicinei, un compus organosulfuric ce are abilitatea de a lupta impotriva infectiilor.
Referinte:
(1) 15 amazing natural antibiotics, link: https://selfhacked.com/blog/natural-antibiotics/
(2) Top seven safe, effective natural antibiotics, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321108.php
(3) Antibiotics, link: https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/
(4) What are the most effective natural antibiotics, link: https://www.healthline.com/health/natural-antibiotics