Yoga pentru copii – iata care sunt principalele beneficii ale practicarii yoga de catre cei mici, atat la nivel fizic, dar si la nivel mental si emotional.
CUPRINS:
1. Ce este yoga?
2. Beneficii yoga pentru copii
Yoga poate avea numeroase beneficii, atat pentru adulti, dar si pentru copii. Include tehnici de respiratie si posturi fizice care pot fi benefice in multe feluri pentru cei mici. Este considerata o practica utila pentru a accesa si a integra toate aspectele – trup, minte si spirit – in cautarea armoniei interioare. Poate fi vazuta ca o tehnica de reducere a stresului si relaxare, dar si ca o forma de exercitiu fizic. Cand vine vorba despre beneficii, se considera ca poate imbunatati flexibilitatea, forta, rezistenta, reduce stresul si anxietatea, imbunatateste somnul si claritatea mentala. Ii ajuta pe copii sa fie calmi, dobandind in acelasi timp constientizarea corpului, autocontrol si disciplina.
Iata cateva motive pentru care poate fi util ca cei mici sa practice yoga:
Copiii se nasc cu o flexibilitate innascuta, iar pozitiile de yoga ajuta la sustinerea acestei flexibilitati. Anumite pozitii yoga ajuta si la dezvoltarea fortei musculare. Forta si flexibilitatea protejeaza corpul de accidentari si raniri, mai ales in timpul anumitor activitati sportive sau jocuri. Yoga favorizeaza dezvoltarea fortei musculare, deoarece copiii invata sa-si foloseasca toti muschii in moduri diferite. Indiferent daca o pozitie este facuta in picioare, asezat sau intins, poate antrena diverse grupe de muschi in timp ce ajuta copilul sa devina constient de corpul sau si de modul in care functioneaza eficient.
Echilibrul este un element cheie cand vine vorba despre yoga. Numeroase posturi au fost create pentru a promova echilibrul mental si fizic. Pe masura ce copiii invata sa-si imbunatateasca echilibrul fizic, se dezvolta increderea in propriile forte. Coordonarea este, de asemenea, strans legata de echilibru si sustine dexteritatea generala.
Vezi si: Baletul – beneficii pentru cei mici
La cursurile de yoga pentru copii, unele miscari sunt rapide, in timp ce altele au un ritm lent. Acest lucru le permite copiilor sa invete despre autocontrol, concentrare si constientizare. Trecerea de la o pozitie la alta necesita atentie, o abilitate care trebuie dezvoltata cat mai mult. Unul dintre beneficiile principale ale practicarii yoga pentru copii este ca diferitele tipuri de miscari necesita ca cei mici sa se concentreze si sa lucreze asupra abilitatilor lor de memorare – ambele pot avea beneficii in ceea ce priveste performanta academica. Actul de a practica anumite posturi ii incurajeaza pe copii sa-si limpezeasca mintea si sa se concentreze asupra acelor miscari si pozitii. Ca urmare a acestei concentrari unice pentru a obtine o anumita pozitie sau pentru a ramane in echilibru, yoga ii ajuta pe copii sa isi dezvolte capacitatea generala de concentrare.
Yoga este o activitate distractiva pentru copii, intr-un mediu necompetitiv, in care acestia pot invata noi pozitii de yoga si tehnici de respiratie. Cand un copil isi dezvolta forta, concentrarea si flexibilitatea prin yoga, i se dezvolta increderea si stima de sine. Perfectionarea unei pozitii sau imbunatatirea echilibrului si a flexibilitatii le poate oferi copiilor un sentiment de incredere in sine.
Un alt beneficiu al yoga pentru copii este ca ii ajuta pe cei mici sa invete sa ramana in momentul prezent in timp ce se relaxeaza si dobandesc o stare de spirit buna si de calm, care in cele din urma le imbunatateste capacitatea de autoreglare emotionala. Filosofia yoga ne invata despre constientizarea momentului prezent, deoarece atunci cand mintea noastra se gandeste la trecut sau viitor, nu traim in prezent. Cand copiii sunt concentrati in timpul sedintelor de yoga, traiesc practic in momentul prezent.
Autoreglarea este capacitatea de a recunoaste si de a schimba comportamentul, gandurile si emotiile in functie de situatia in cauza. Abilitatile de autoreglare ii ajuta pe copii sa rezolve probleme si sa se adapteze la noile provocari, precum si sa-si stabileasca si sa atinga obiective atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Practicarea yoga ii ajuta astfel pe copii sa-si inteleaga si sa-si gestioneze emotiile in functie de situatie.
Ca orice exercitiu fizic, practicarea yoga ii ajuta pe copii sa-si elibereze gandurile si sentimentele negative, le aduca claritate mentala si ii ajuta sa se simta mai bine cu ei insisi. Cand facem ceva fizic, cum ar fi yoga, eliberam endorfine, ce duc la o stare de calm si fericire. Yoga este meditativa prin natura sa. Deci, indiferent daca un copil mentine o postura de echilibru, sta in pozitie de meditatie sau se misca printr-o serie de posturi, va exista o stare de liniste si claritate mentala. In plus, toate sesiunile de yoga se incheie cu un moment de liniste, cunoscut si sub denumirea de relaxare profunda. Chiar si doar pentru cateva minute, copiii invata sa inteleaga importanta acestei linisti.
Imbunatatirea starii de spirit inseamna si reducerea stresului si a anxietatii. Aceleasi endorfine care imbunatatesc starea de spirit reduc, de asemenea, stresul si anxietatea. Exercitiile de respiratie si tehnicile de relaxare invatate din practicarea yoga pot ajuta copiii sa gestioneze stresul mai eficient. Cand cei mici invata cum sa reduca stresul intr-un mod sanatos, invata practic o abilitate importanta de viata care ii va ajuta pe viitor. Despre anxietatea la copii poti citi pe larg aici.
Yoga ajuta la constientizarea corpului prin respiratie profunda si miscare. Le ofera copiilor o modalitate de a se exprima, de a face o legatura intre ceea ce aud si ceea ce fac. Trecerea printr-o varietate de pozitii yoga ii ajuta pe cei mici sa invete despre corpul lor si despre miscarile pe care sunt capabili sa le faca. Pozitiile yoga variaza de la pozitii de echilibru, rasuciri, indoiri etc. Toate aceste posturi au capacitatea de a ajuta copilul sa invete despre corpul sau. Ii ajuta pe cei mici sa invete sa isi asculte corpurile, sa fie atenti la miscari, la ceea ce simt etc.
Yoga necesita practica si nu este o realizare imediata. Astfel, cei mici invata ca pentru a indeplini un anumit obiectiv este nevoie de rabdare, practica, disciplina si consecventa.
Yoga este de obicei privita ca o activitate individuala. Desi acest lucru este partial adevarat, yoga are si o componenta sociala. Cei mici merg adesea la cursuri de yoga cu alti copii. Pentru copii, intreaga practica de yoga este una sociala. Yoga pentru copii include de obicei cantece, jocuri si alte activitati distractive care ii fac pe cei mici sa se miste impreuna si sa invete unii de la altii.
Yoga necesita forta – atat la nivel mental, cat si fizic. Cand yoga este practicata in mod regulat, se pot observa multe schimbari fizice si cognitive, in special mai multa flexibilitate, forta mai mare a corpului si claritate mentala. Toata aceasta forta noua are mult de-a face cu respiratia. Atunci cand respiram rapid, crestem tensiunea musculara, reducem concentrarea si ne intensificam raspunsul de lupta sau fugi, toate acestea avand efecte negative asupra mintii si a corpului. Invatarea tehnicilor de respiratie adecvate si dezvoltarea fortei fizice si mentale de la o varsta frageda ajuta la imbunatatirea sanatatii fizice si mentale, cresterea stimei de sine, a increderii in sine si imbunatatirea bunastarii generale.
Yoga poate fi practicata atat acasa (folosind resurse online), cat si la cursuri de yoga speciale. Lectiile si sesiunile de yoga pentru copii dureaza cam 15-20 minute sau mai mult, in functie de varsta. Cel mic poate merge la cursuri speciale pentru copii sau puteti merge impreuna la sesiuni de yoga pentru adulti si copii.
Sursa foto: Pexels
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…