Sanatate

Vulvodinia – cauze, simptome, tratament

Iata ce este vulvodinia – cum se manifesta aceasta problema, care pot fi cauzele posibile, de cate tipuri poate fi, ce implica metodele de diagnostic si tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este vulvodinia?
2. Tipuri de vulvodinie
3. Care sunt simptomele?
4. Care sunt cauzele?
5. Diagnostic si tratament

Ce este vulvodinia?

Vulvodinia este definita ca durere sau disconfort la nivelul vulvei, care dureaza mai mult de 3 luni si nu poate fi explicata de o alta problema medicala, ca o infectie sau o problema a pielii. Vulva este zona genitala externa ce inconjoara deschiderea vaginului si uretra. Include, de asemenea, clitorisul si labiile. Durerea poate varia de la disconfort usor, durere pulsatila pana la dureri intense, cu usturime si senzatie de iritatie severa si constanta.

Durerea poate sa vina in episoade si sa treaca apoi, sau sa fie constanta. Uneori simptomele apar brusc, in timp ce in alte cazuri problema se manifesta dupa activitati specifice, ca actul sexual, controale ginecologice, la urinare, la inserarea unui tampon, daca se poarta imbracaminte prea stramta sau cand femeia sta pe scaun pentru perioade lungi.

Uneori, durerea vulvara apare in caz de infectii, probleme ale pielii sau alte probleme medicale. Aceasta durere nu este considerata vulvodinie.

Tipuri de vulvodinie

Exista doua tipuri principale de vulvodinie:

1. Vulvodinia generalizata

Vulvodinia generalizata este durere in diferite zone ale vulvei in momente diferite. Durerea vulvara poate fi constanta sau poate aparea din cand in cand. Pentru femeile cu vulvodinie generalizata, durerea apare spontan si este relativ constanta, dar pot exista anumite perioade de ameliorare a simptomelor. Activitatile care implica presiune asupra vulvei, cum ar fi statul prelungit sau actul sexual, intensifica de obicei simptomele.

2. Vulvodinia localizata

Vulvodinia localizata apare intr-o anumita zona a vulvei. Adesea rezulta o senzatie de arsura si durere, de obicei la atingere sau presiune. Majoritatea femeilor cu vulvodinie localizata au vestibulodinie provocata, in care durerea apare in timpul sau dupa ce presiunea este aplicata pe vestibulul vaginal, de exemplu in timpul actului sexual, la inserarea tamponului, la un control ginecologic. O forma mai putin comuna de vulvodinie localizata, cunoscuta sub numele de clitorodinie (durere la nivelul clitorisului), poate fi foarte dureroasa.

Care sunt simptomele?

Simptomele vulvodiniei variaza atat ca tip, cat si ca severitate. Unele dintre simptomele descrise de femeile cu vulvodinie sunt:

  • durere la nivelul vulvei;
  • zona este umflata si rosie;
  • senzatie de arsura si usturime;
  • sensibilitate;
  • durerea este declansata uneori de actul sexual (durere in timpul actului sexual), introducerea unui tampon etc.

Durerea este principalul simptom al vulvodiniei. In functie de persoana, durerea poate fi resimtita intr-un singor loc sau poate fi o durere generalizata. Durerea poate fi constanta sau poate sa vina si sa treaca. Poate fi intensa sau poate fi usoara. Uneori, durerea poate fi atat de severa incat afecteaza anumite activitati, ca actul sexual, inserarea tampoanelor, mersul pe bicicleta, activitatea fizica etc. Durerea vulvara persistenta poate afecta stima de sine, starea emotionala, relatiile sexuale si poate reduce apetitul sexual.

Care sunt cauzele?

Nu se cunoaste cauza exacta a vulvodiniei. Insa, unii factori care pot fi legati de vulvodinie includ:

  • lezarea sau iritatia nervilor de la nivelul vulvei – zona devine astfel hipersensibila;
  • inflamatii;
  • istoric familial de vulvodinie;
  • spasme musculare sau slabiciune a muschilor care sustin organele pelvisului.

Femeile care au vulvodinie pot avea, de asemenea, un alt tip de sindrom legat de durere. Asta inseamna ca poate exista o legatura intre vulvodinie si dureri precum cele din fibromialgie. Factorii de risc posibili pentru vulvodinie includ si anxietate, depresie, istoric de abuz sexual etc.

Retineti si ca durerea la nivelul vulvei nu este intotdeauna vulvodinie. Poate avea o serie de alte cauze, cum ar fi infectii vaginale, alergii sau iritatii legate de substante chimice – ca o reactie la produsele de igiena intima, modificari hormonale, herpes genital etc. Este important ca medicul sa excluda aceste afectiuni inainte de a pune diagnosticul de vulvodinie.

Diagnostic si tratament

Nu exista un test special pentru vulvodinie, doar teste pentru a arata ca durerea nu este cauzata de alte afectiuni. Medicul va face de obicei un examen fizic si poate preleva probe de la nivelul vaginului sau vulvei pentru a exclude alte probleme – cultura secretii vaginale. Uneori se poate recomanda o colposcopie. Poate fi util sa va notati simptomele pe care le aveti o perioada, cand apar, cum se manifesta, ce factori ce declanseaza. Rolul este de a identifica tiparul durerii pentru a gasi cauza exacta.

Cum se trateaza vulvodinia?

Sunt disponibile multe tipuri de tratament. Nicio metoda nu functioneaza mereu pentru toata lumea. Uneori poate fi necesar un plan de tratament mai complex. Deoarece cauza vulvodiniei nu este cunoscuta, tratamentul este de obicei orientat spre ameliorarea simptomelor.

Tipurile de tratamente care ar putea fi incercate includ:

  • evitarea factorilor iritanti;
  • medicamente antiinflamatoare si pentru ameliorarea durerii – medicamente orale;
  • unguente si geluri anestezice (de obicei pe baza de lidocaina) – pot fi aplicate de exemplu inainte de activitatea sexuala sau cand este necesar – retineti ca este indicat ca partenerul sa foloseasca prezervativ fara latex, deoarece prezervativele din latex pot fi deteriorate de lidocaina;
  • lubrifianti vaginali pentru a calma zona si pentru hidratare;
  • alte medicamente topice, inclusiv crema cu hormoni si medicamente topice combinate;
  • exercitii pentru planseul pelvin.

Daca durerea este intr-o anumita zona a vulvei, injectiile cu anestezic local si steroizi intr-un nerv din apropiere pot oferi o ameliorare temporara a durerii. Un kinetoterapeut va poate invata cateva exercitii pentru planseul pelvin pentru a ajuta la relaxarea muschilor din jurul vaginului. Se pot recomanda uneori si dilatatoare vaginale, ca cele folosite pentru vaginism.

Stresul tinde sa agraveze vulvodinia, iar vulvodinia intensifica la randul ei stresul. Desi exista putine dovezi ca tehnicile alternative functioneaza, puteti incerca yoga, meditatie, masaj si alte metode de reducere a stresului. De asemenea, consilierea psihosexuala poate ajuta la imbunatatirea functiei sexuale. Poate ajuta pacienta sa gestioneze frica de atingere, de exemplu. Psihoterapia cognitiv-comportamentala poate fi de ajutor – se concentreaza pe problemele si dificultatile pe care le aveti si cauta modalitati practice prin care va puteti imbunatati starea de spirit in fiecare zi.

Alte recomandari simple pot fi:

  • comprese usor reci aplicate pe zona genitala externa pentru a reduce durerea si mancarimea;
  • bai de sezut;
  • evitati lenjeria intima stramta ce restrictioneaza fluxul de aer si poate cauza iritatii;
  • purtati lenjerie intima din bumbac, confortabila – poate fi util sa dormiti fara lenjerie noaptea;
  • evitati baile fierbinti;
  • evitati produsele de igiena intima dure, cu parfum sau alcool;
  • limitati utilizarea tampoanelor interne daca acestea cauzeaza disconfort;
  • daca sunt necesare tampoane, utilizati tampoane 100% din bumbac, fara parfum;
  • cand stati mai mult pe scaun folositi o perna colac, perna in forma de gogoasa ca cele pentru hemoroizi, pentru a reduce presiunea asupra vulvei;
  • evitati activitatile care pun presiune directa asupra vulvei, ca ciclism si echitatie.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2006/0401/p1231.html
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/189076
(3) https://familydoctor.org/condition/vulvodynia/
(4) https://www.nhs.uk/conditions/vulvodynia/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago