Articole

Vitamina E – administrare, surse, beneficii si riscuri

Vitamina E este esentiala pentru sanatatea pielii, pentru vedere si sistemul imunitar. Iata intreaga lista de beneficii ale acestei vitamine, in ce alimente se gaseste si cand e nevoie de suplimente.

CUPRINS:

1. Ce este vitamina E?
2. Rolul vitaminei E
3. Beneficii ale vitaminei E
4. Alimente bogate in vitamina E
5. Doza zilnica necesara de vitamina E
6. Interactiuni ale vitaminei E cu anumite medicamente
7. Deficitul de vitamina E
8. Excesul de vitamina E – riscuri
9. Vitamina E in cosmetice
10. Contraindicatii

Ce este vitamina E?

Vitamina E este o vitamina importanta pentru buna functionare a multor organe ale corpului. Mentine sanatatea pielii, a ochilor si asigura buna functionare a sistemului imunitar. Este solubila in grasimi, fiind depozitata in ficat si tesutul adipos atunci cand nu este utilizata. Este un antioxidant, adica ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si ADN-ului acestora prin neutralizarea moleculelor daunatoare numite radicali liberi.

Rolul vitaminei E

Vitamina E este un antioxidant – protejeaza tesuturile corpului de daunele cauzate de substantele numite radicali liberi. Radicalii liberi pot afecta starea celulelor, a tesuturilor si a organelor. Se crede ca joaca un rol in anumite conditii legate de imbatranire.

De asemenea, organismul are nevoie de aceasta vitamina pentru a ajuta la mentinerea sistemului imunitar puternic impotriva virusurilor si bacteriilor. Vitamina aceasta este importanta si pentru formarea globulelor rosii, ajuta organismul sa foloseasca vitamina K si ajuta la largirea vaselor de sange si la prevenirea coagularii sangelui in interiorul lor.

Beneficii ale vitaminei E

Protectie impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi

Vitamina E este un puternic antioxidant. Fiind solubila in grasimi, ofera protectie impotriva deteriorarii grasimilor care captusesc exteriorul fiecarei celule. Cand grasimile din membrane se deterioreaza, functiile celulare sunt compromise. Radicalii liberi slabesc si descompun celulele sanatoase. Aceste molecule pot contribui, de asemenea, la boli de inima si cancer. Radicalii liberi se formeaza ca urmare a proceselor normale ale corpului. Produc daune care scurteaza viata celulelor.

Vitamina aceasta este un puternic antioxidant care poate ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi si la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor. Multe studii sugereaza ca o dieta saraca in vitamina E este asociata cu multe boli asociate cu imbatranirea.

Rolul vitaminei E pentru sanatatea inimii

Vitamina E ajuta la protejarea colesterolului LDL (uneori denumit colesterolul „rau”) de deteriorarea radicalilor liberi. Deteriorarea radicalilor liberi implica de obicei o interactiune cu o molecula reactiva ce contine oxigen. Cand vitamina E este in cantitate foarte mica, este posibil ca acest colesterol LDL sa fie insuficient protejat si deteriorat de oxigen. Cand este deteriorat, colesterolul LDL este adesea denumit „LDL oxidat”. Daca procesul continua, este posibil ca LDL oxidat sa se acumuleze in peretii vaselor de sange ceea ce duce la stadiile incipiente ale intaririi arterelor (ateroscleroza). O dieta bogata in vitamina E, cum ar fi dieta mediteraneana, este asociata cu protectie cardiovasculara.

Vitamina E si sanatatea sistemului nervos

Vitamina E ajuta la transmiterea semnalelor electrice intre celulele nervoase (neuroni) ale creierului si corp. De aceea, se crede ca aceasta vitamina ajuta in tratamentul afectiunilor sistemului nervos precum boala Alzheimer si epilepsia. Desi unele cercetari au sugerat ca aceasta vitamina poate incetini pierderea de memorie la persoanele cu Alzheimer moderat pana la sever, nu exista dovezi ca poate preveni evolutia bolii sau poate inversa simptomele acesteia.

Efectele vitaminei E pentru ochi

Vitamina E este parte integranta a sanatatii ochilor, ajutand la auto-repararea retinei, corneei si uveei. De multe ori medicii prescriu suplimente cu aceasta vitamina pentru diferite probleme ale ochilor. Trebuie evitate dozele foarte mari, insa, mai ales la nou nascuti. Dozele excesiv de mari pot accelera rata pierderii vederii la persoanele cu anumite probleme la ochi.

Vitamina E pentru piele

Cea mai buna sursa de vitamine provine din alimente bogate in nutrienti, dar suplimentele de vitamine si produsele topice care contin vitamine pot fi, de asemenea, benefice. Vitamina E poate ajuta la vindecarea cicatricilor prin hidratarea pielii, cresterea productiei de colagen si reducerea inflamatiei.

Este un puternic antioxidant care poate fi eficient la reducerea daunelor UV la nivelul pielii. Aceasta vitamina aplicata topic poate ajuta la hranirea si protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi. Una dintre cele mai populare utilizari ale vitaminei E este in tratamentul arsurilor, cicatricilor chirurgicale si a ranilor. Cu toate acestea, studiile privind eficacitatea vitaminei E in tratamentul arsurilor si a cicatricilor nu sunt concludente.

Vitamina E pentru copii

Vitamina E este o vitamina solubila in grasimi care poate fi pastrata in organism. Excesul poate duce la probleme de sangerare, asa ca este mai bine sa obtineti doza optima din alimente, nu din supliment. Din fericire, deficienta este rara la copii, chiar si la cei care sunt mai mofturosi la masa. Riscul este mai mare pentru:

  • bebelusii prematuri;
  • copiii cu malabsorbtie care nu pot absorbi vitaminele solubile in grasimi, inclusiv copiii cu boala Crohn si fibroza chistica;
  • copiii cu abetalipoproteinemie, o afectiune rara care afecteaza modul in care sunt digerate grasimile si vitaminele solubile in grasimi si boli genetice rare care afecteaza proteinele de transfer ce mentin nivelurile normale ale vitaminei E in sange.

Majoritatea acestor copii pot fi tratati cu suplimente de vitamina E. Multivitaminele pentru copii care au de obicei 50 – 150% din doza zilnica recomandata. Adesea sunt recomandate tablete masticabile vitamina E.

Vitamina E pentru fertilitate

Vitamina E este adesea prescrisa de medici in tratamentul pentru fertilitate, atat la barbati, cat si la femei. In cazul barbatilor – tratament fertilitate barbati – poate creste motilitatea spermei si poate sustine sanatatea reproductiva generala. Motilitatea se refera la capacitatea unui organism de a se deplasa de la sine. O motilitate buna a spermatozoizilor este o necesitate, deoarece spermatozoizii trebuie sa parcurga o anumita distanta, pentru a fertiliza un ovul. Acest nutrient ajuta prin reducerea daunelor speciilor oxigen reactive (ROS) asupra motilitatii spermei. De asemenea, poate sustine cresterea numarului de spermatozoizi, imbunatateste libidoul prin cresterea nivelului de testosteron si sustine rezistenta sexuala.

In cazul femeilor, poate favoriza ingrosarea mucoasei uterine – o captuseala uterina subtire poate fi un factor cauzal major al infertilitatii la femei. Poate proteja sacul amniotic, in plus. Sacul amniotic, care contine lichidul amniotic, protejeaza fatul in burtica. De asemenea, poate fi utila in boala fibrochistica a sanului si sindromul ovarelor polichistice. Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care afecteaza aproape 1 din 10 femei. Acest sindrom provoaca un dezechilibru hormonal si incetineste rata metabolismului.

Vitamina E in tratamentul infertilitatii nu trebuie sa depaseasca mai mult de 1000 mg pe zi, deoarece consumul excesiv poate provoca diaree, greata si dureri abdominale.

Alimente bogate in vitamina E

Vitamina E se gaseste in mod natural in alimente si se adauga in unele alimente fortificate. Puteti obtine dozele recomandate ale acestei vitamine consumand o varietate de alimente, inclusiv urmatoarele:

  • uleiuri vegetale precum ulei din germeni de grau, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de soia, ulei de sofran;
  • avocado;
  • oleaginoase – alune, migdale, arahide, nuci;
  • seminte – mai ales seminte de floarea soarelui;
  • legume cu frunze verzi – spanac, broccoli.

Doza zilnica necesara de vitamina E

Doza zilnica recomandata de vitamina E depinde de varsta:

  • 0-6 luni – 4 mg
  • 7–12 luni – 5 mg
  • copii 1-3 ani – 6 mg
  • copii intre 4 -8 ani – 7 mg
  • copii intre 9-13 ani – 11 mg
  • adolescenti 14-18 ani – 15 mg
  • adulti – 15 mg
  • femeile insarcinate – 15 mg
  • femeile care alapteaza – 19 mg

Cand este utilizat ca supliment zilnic, o doza de 15 mg este considerata sigura si eficienta. Atunci cand este utilizata pentru a trata o deficienta diagnosticata, doza poate fi crescuta pana la intre 60 -75 mg pe zi. Orice valoare peste acest prag trebuie abordata cu precautie, in mod ideal sub supravegherea unui medic si numai pentru tratament de scurta durata.

Suplimentele acestea se vand cel mai frecvent sub forma de vitamina E capsule moi. Exista doua tipuri care se gasesc de obicei pe piata: D-alfa-tocoferol (forma naturala) si Dl-alfa-tocoferol (forma sintetica). Ambele actioneaza in mod similar.

Interactiuni ale vitaminei E cu anumite medicamente

Utilizarea unor medicamente poate afecta nivelul vitaminei E. Interactiunile posibile includ:

  • agenti de alchilare si antibiotice anti-tumorale – dozele mari ale vitaminei E ar putea afecta utilizarea acestor medicamente pentru chimioterapie;
  • anticoagulante si anti-trombocitare, inclusiv ierburi si suplimente – utilizarea vitaminei E impreuna cu aceste medicamente, ierburi si suplimente indicate pentru a reduce coagularea sangelui poate creste riscul de sangerare;
  • statine si niacina – vitamina E impreuna cu statine sau niacina ar putea reduce efectul niacinei;
  • vitamina K – ar putea scadea efectele vitaminei K.

Deficitul de vitamina E

Persoanele sanatoase prezinta rareori semne clare de deficit de vitamina E. Deficitul este foarte rar la persoanele sanatoase. Este aproape intotdeauna legat de anumite boli in care grasimile nu sunt digerate sau absorbite in mod corespunzator. Exemple includ boala Crohn, fibroza chistica si anumite boli genetice rare, cum ar fi abetalipoproteinemia si ataxia cu deficienta a vitaminei E (AVED). Deoarece tractul digestiv necesita grasimi pentru a absorbi vitamina aceasta, persoanele cu tulburari de malabsorbtie a grasimilor sunt mai susceptibile sa se confrunte cu deficiente decat persoanele fara astfel de tulburari.

Deficitul vitaminei E poate provoca leziuni ale nervilor si muschilor, ceea ce duce la pierderea senzatiei la nivelul bratelor si picioarelor, pierderea controlului miscarii corpului, slabiciune musculara si probleme de vedere. Semnele si simptomele deficientei includ amorteala sau furnicaturi la nivelul picioarelor si mainilor, probleme care afecteaza retina, sistem imunitar slabit si incapacitatea de a controla miscarile corporale.

Excesul de vitamina E – riscuri

Vitaminele solubile in apa, precum vitamina C, nu sunt stocate in corp. Orice exces este excretat in urina. In schimb, vitamina E este solubila in grasimi. Asta inseamna ca orice exces este retinut in tesutul adipos si in ficat, astfel incat organismul nu este capabil sa scape de excesul de vitamine solubile in grasime la fel de rapid sau usor. Ca atare, este posibil ca daca luati doze mari de vitamina E fata de doza recomandata, aceasta s-ar putea acumula in corp pana la niveluri toxice.

Nu exista dovezi ale efectelor toxice legate de vitaminaE care se gaseste in mod natural in alimente. Nu s-au raportat efecte secundare nocive ale utilizarii suplimentelor la persoanele sanatoase. Cu toate acestea, exista riscul de sangerare in exces la doze mai mari de 1000 mg pe zi sau daca un individ foloseste, de asemenea, un medicament de subtiere a sangelui, cum ar fi warfarina. Daca se iau suplimente, se recomanda sa nu se depaseasca 1.000 mg – sau echivalentul a 1.500 UI (unitati internationale) – de vitaminaE pe zi. Retineti ca suplimentele se iau DOAR la indicatiile medicului.

Vitamina E in cosmetice

Vitamina aceasta este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a sprijini sistemul imunitar si pentru regenerarea celulelor. De asemenea, are proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Vitamina aceasta este cunoscuta mai ales pentru beneficiile sale pentru sanatatea si aspectul pielii.

Vitamina E uleioasa este adesea folosita ca tratament anti-imbatranire. Aplicarea vitaminei E ca agent anti-imbatranire sau de regenerare a pielii pe timp de noapte implica sa lasi produsul sa se absoarba complet in piele – de aceea e bine sa se aplice seara. Exista si diferite masti cu vitamina E. Este folosita adesea si pentru pete hiperpigmentare, prevenirea imbatranirii si reducerea liniilor fine si a ridurilor, reducerea cicatricilor date de acnee, hidratare si netezire.

Nu este, insa, un remediu eficient pentru toata lumea. Daca aveti pori care se infunda usor, aplicarea topica de vitamina E uleioasa poate agrava simptomele. Aplicarea topica a vitaminei E poate provoca rareori dermatita de contact si eritem.

Vitamina aceasta se poate degrada rapid daca este expusa la caldura extrema sau direct la soare. Pentru a evita acest lucru, pastrati-o in recipientul original rezistent la lumina intr-o camera rece si uscata. Urmariti intotdeauna data de expirare si aruncati orice produs expirat sau cu semne de alterare.

Contraindicatii

Nu exista contraindicatii pentru utilizarea vitaminei E. Pacientii cu tulburari de coagulare sau care iau medicamente anticoagulante trebuie monitorizati pentru riscul crescut de sangerare.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836012/
(2) https://www.nrv.gov.au/nutrients/vitamin-e
(3) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago