Vitamina D este esentiala pentru sanatatea organismului, pentru oase puternice si sanatoase. Citeste despre beneficiile acestei vitamine, doze indicate, mod de actiune, deficitul de vitamina D la copii si adulti.
CUPRINS:
1. Ce este vitamina D?
2. Tipuri de vitamina D
3. Rolul vitaminei D
4. Beneficiile aduse organismului de catre vitamina D
5. Necesarul zilnic de vitamina D
6. Carenta de vitamina D
7. Factori de risc ce pot duce la un deficit de vitamina D
8. Complicatii ale deficitului de vitamina D
9. Analize pentru vitamina D
10. Surse de vitamina D
11. Importanta vitaminei D pentru bebelusi
Vitamina D este necesara pentru a mentine un nivel normal de calciu si fosfor in sange, care la randul lor sunt necesare pentru mineralizarea normala a osului, contractia musculara, functiile nervoase si functia celulara generala in tot organismul.
Tipul de vitaminaD produsa in piele este denumita vitamina D3 (colecalciferol), in timp ce forma dietetica poate fi vitamina D3 sau o molecula de origine vegetala similara, cunoscuta sub numele de vitamina D2 (ergocalciferol). Pentru ca poate fi produsa de piele in urma expunerii la soare, este numita si „vitamina soarelui”.
Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca se dizolva in grasimi si uleiuri si poate fi stocata in corp pentru o lunga perioada de timp. Exista doua forme principale:
Surse de vitamina D3 includ ulei de peste, peste uleios, ficat, galbenus, unt. Sursele de vitamina D2 includ ciuperci cultivate in lumina UV, alimente fortificate. De asemenea, pielea produce vitamina D3 cand este expusa la lumina soarelui. In mod specific, radiatia ultravioleta B (UVB) produsa de lumina soarelui declanseaza formarea vitaminei D3 din compusul 7-dehidrocolesterol in piele.
Dintre cele doua, D3 (colecalciferol) pare sa fie aproape de doua ori mai eficace in cresterea nivelului sangvin al vitaminei D decat D2 (ergocalciferol). Vitamina D3 se gaseste numai in alimentele de origine animala, in timp ce D2 provine in principal din surse vegetale si alimente fortificate.
Ambele sunt in mod eficient absorbite in sange. Cu toate acestea, ficatul le metabolizeaza diferit. Ficatul metabolizeaza vitamina D2 in 25-hidroxivitamina D2 si vitamina D3 in 25-hidroxivitamina D3. Acesti doi compusi sunt impreuna cunoscuti sub numele de calcifediol. Cu toate acestea, vitamina D2 pare sa produca mai putin calcifediol decat o cantitate egala de vitamina D3.
Vitamina D actioneaza impreuna cu calciul si fosforul pentru oase, muschi si dinti sanatosi. Este esentiala pentru absorbtia calciului. Fara suficienta vitamina de acest tip, organismul poate absorbi doar 10 – 15% din calciul dietetic. Lipsa vitaminei D la copii provoaca rahitism; la adulti, cauzeaza osteomalacie. Nivelurile scazute de vitaminaD duc la scaderea rezervelor de calciu osos, crescand riscul de fracturi.
Vitamina aceasta sustine sanatatea osoasa dupa conversia sa in forma activa de 1,25-dihidroxivitamina D [1,25- (OH) 2D]. Aceasta forma activa regleaza transcrierea unui numar de gene dependente de vitaminele D care codifica proteinele ce transporta calciul si proteinele matricei osoase. VitaminaD este implicata si in resorbtia osoasa, transportul intestinal de calciu si are proprietati imunomodulatoare.
Poate juca, de asemenea, un rol in functia musculara si in sistemul imunitar.
Pe langa faptul ca este o vitamina esentiala pentru oase si dinti puternici si sanatosi, vitamina D poate avea si alte beneficii. In principal, insa, sustine dezvoltarea osoasa si sanatatea oaselor, poate fi utilizata in tratarea si gestionarea unor afectiuni ale oaselor, ca osteomalacia, rahitism sau osteoporoza.
Au fost studii care sugereaza ca ar putea ajuta la prevenirea cancerului de colon, prostata si cancer de san. Exista, de asemenea, unele cercetari care ar putea ajuta la prevenirea si tratarea diabetului zaharat, a bolilor de inima, a hipertensiunii arteriale si a sclerozei multiple. Cu toate acestea, rezultatele multor dintre aceste studii sunt fie preliminare, fie in dezbatere. Alte cercetari sugereaza ca poate juca un rol in sanatatea cognitiva.
Recomandarile generale in functie de varsta sunt:
Deoarece soarele ofera cantitati diferite ale acestei vitamine pentru fiecare persoana in parte, recomandarile dietetice pentru vitaminele D sunt estimative. Multe tari recomanda un consum alimentar de 200 UI / zi (5 μg / zi) pentru copii si adulti tineri si 400-600 UI / zi (10-15 μg / zi) pentru persoanele in varsta, pentru a creste cantitatea de substanta produsa prin expunerea la soare.
Pentru sugari, doza adecvata este de 200-400 UI / zi pentru varsta de 0-12 luni. Sugarii au un risc de deficit de vitamine D din cauza necesitatilor relativ mari de vitamine D, cauzate de rata lor ridicata de crestere scheletica. La nastere, sugarii au asimilat in uter vitaminele D necesare in primele luni de viata. Copiii alaptati exclusiv la san sunt expusi in mod deosebit riscului de deficit din cauza concentratiilor scazute de vitamine D din laptele matern.
Sugarii nascuti in lunile de toamna sau la extremitati de altitudine sunt in mod deosebit expusi riscului deoarece isi petrec primele 6 luni de viata in interior si, prin urmare, au putine sanse sa sintetizeze aceasta vitamina in piele in aceasta perioada. Formulele pentru sugari sunt suplimentate cu vitaminele D – doze suficiente pentru a preveni rahitismul.
Persoanele cu risc de fracturi si persoanele in varsta au nevoie in general de un aport mai mare. Avand in vedere stilul de viata al celor mai multe persoane in varsta, si anume expunere mai redusa la soare plus diferitii factori fiziologici legati de imbatranire, este foarte frecvent ca persoanele in varsta sa aiba risc de deficit, si se recomanda adesea dupa varsta de 60 ani o doza de 800 – 1000 UI / zi.
Astfel, recomandarile pentru adulti in varsta de 60 ani si peste sunt de 800 pana la 1000 UI / zi pentru caderi si protectia impotriva fracturilor.
La copii, deficienta severa a vitaminei D duce la mineralizarea inadecvata a matricei osoase, ceea ce duce la afectarea cresterii si la deformarile osoase cunoscute sub numele de rahitism. La adulti, aceeasi stare este cunoscuta sub numele de osteomalacie. Deficitul vitaminei D nu are intotdeauna simptome evidente, dar fara tratament pot exista efecte semnificative asupra sanatatii. Acestea pot include dureri osoase si musculare, rahitism la copii si osteomalacie la adulti.
Unii oameni au un risc mai mare de deficit al vitaminei D, inclusiv:
Simptomele ca dureri osoase si slabiciune musculara pot insemna ca e vorba de o deficienta a vitaminei D. Cu toate acestea, pentru multi oameni, simptomele sunt subtile. Cu toate acestea, chiar si fara simptome, lipsa vitaminei D poate prezenta riscuri pentru sanatate. Nivelurile scazute ale vitaminei in sange au fost asociate cu urmatoarele:
Un test pentru vitaminele D este utilizat pentru a monitoriza sau a depista problemele osoase – analiza vitamina D. Este, de asemenea, uneori folosit pentru a verifica nivelurile de vitamina la persoanele cu boli cronice cum ar fi astmul, psoriazisul si anumite boli autoimune.
Testul pentru 25 hidroxi- vitaminaD este cel mai bun mod de a monitoriza nivelul de vitamina. Cantitatea de 25-hidroxivitamina D din sange este un bun indicator al vitaminei D din organism. Testul poate determina daca nivelul vitaminei D este prea mare sau prea mic.
Cea mai buna modalitate de a obtine suficienta vitamina D in fiecare zi este sa consumati o varietate de alimente sanatoase din toate grupele de alimente. Alimentele cele mai bogate in in vitaminaD includ:
Este important sa verificati etichetele produselor, deoarece cantitatea de vitamina adaugata variaza.
Vitamina D este adesea denumita „vitamina soarelui”, deoarece soarele este una dintre cele mai bune surse ale acestui nutrient. Pielea contine un tip de colesterol care functioneaza ca un precursor al vitaminei D. Cand acest compus este expus radiatiei UV-B de la soare, acesta devine vitamina D.
Cantitatea de vitamina D produsa de piele depinde de factori precum sezonul, momentul zilei, nori, poluarea aerului, altitudine etc.
Este important sa va protejati insa pielea de soare. Evitati supraexpunerea care poate creste riscul de cancer de piele. O expunere a bratelor timp de 10 minute pe zi este suficienta. Evitati sa va expuneti pielea la lumina directa a soarelui atunci cand soarele este foarte puternic, cum ar fi in mijlocul zilei. Bebelusii si copiii au o piele foarte sensibila, deci necesita o protectie atenta.
Suplimentele cu vitamine D si multivitaminele sunt acum disponibile pe scara larga. Un supliment trebuie sa contina doar 10 micrograme pentru a indeplini recomandarile – cele cu un continut mai mare de vitamina D nu sunt necesare si ar putea fi daunatoare pe termen lung.
Se recomanda adesea suplimente pentru bebelusii alaptati doar la san (laptele matern nu asigura necesarul de vitamina D), pentru copii intre 1-4 ani, cei care nu se expun deloc la soare sau cei care au anumite afectiuni ce interfera cu absorbtia si metabolizarea vitaminei D. Se recomanda adesea si un supliment de vitamina D in lunile de toamna si iarna pentru lipsa vitamina D3.
Suplimentele pot avea diferite concenratii, si anumite vitamina D 500 UI, vitamina D 1000 UI, vitamina D 2000 UI, vitamina D3 forte 3000 UI, 4000 UI, 5000 UI. Vitamina D pret variaza in functie de forma vitaminei, dar porneste de la aproximativ 15 lei pentru capsule vitamina D (vitamina D Secom) sau picaturi vitamina D Vigantol – vitamina D3 bebe. Cea mai comuna forma este colecalciferol 1000 UI.
Vitamina D exista in doua forme biologice principale – D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol). De obicei, D2 provine de la plante si D3 de la surse de origine animala. Cercetarile sugereaza ca D3 poate fi semnificativ mai eficienta la cresterea si concentratia nivelului de vitamina D decat de D2, deci cautati un supliment cu aceasta forma.
In general suplimentele de vitamina D se administreaza seara dupa masa, pentru o absorbtie mai eficienta.
Suplimentele de vitamina D se administreaza doar la indicatiile medicului, pentru a beneficia de dozele potrivite, mai ales cand vorbim de vitamina D3 bebelusi sau vitamina D la copii. Uneori se apeleaza si la vitamina D3 injectabil sau vitamina D picaturi.
Cantitatea de vitamina D continuta in suplimente este uneori exprimata in unitati internationale (UI), in care 40 UI este egala cu 1 micrograme (1 μg) de vitamina D. Riscurile supradozei apar de la suplimente in exces.
Hipervitaminoza D poate cauza constipatie, varsaturi, deshidratare, astenie. De asemenea, creste riscul de hipercalcemie si pietre la rinichi.
Doza indicata pentru prevenirea rahitismului este de 500-1000 UI, iar laptele matern se pare ca nu contine suficienta vitamina D. Nivelul normal al vitaminei trebuie sa fie > 50 nmol/l, iar insuficienta vitaminei este 30-50 nmol/l, in timp ce deficienta este <30 nmol/l.
Pentru a preveni deficitul se recomanda ca mamele insarcinate si care alapteaza sa beneficieze de suplimente cu vitamina D, alimente bogate in vitamina D si expunere suficienta pentru a produce vitamina natural.
Societatea Romana de Pediatrie recomanda suplimentarea cu vitamina D la sugari si copii mici in doze de 200-400 UI de la 7 zile pana la 18 luni. Ulterior pana la adolescenta se recomanda suplimentarea cu 500 UI in perioadele de toamna – iarna cand expunerea la soare este redusa. Suplimentele se administreaza insa doar la indicatiile medicului.
Formulele de lapte praf sunt adesea fortificate cu vitamina D (ex. Lapte praf NAN 3 cu vitaminele A, C, si D).
Referinte:
(1) Vitamin D deficiency, link: https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/Vitamin_D_deficiency/
(2) Vitamin D, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
(3) Vitamin D, link: https://www.iofbonehealth.org/osteoporosis-musculoskeletal-disorders/osteoporosis/prevention/vitamin-d
(4) Vitamin D, link: https://theros.org.uk/information-and-support/looking-after-your-bones/vitamin-d/
(5) Vitamin D & Vitamin D Deficiency, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15050-vitamin-d–vitamin-d-deficiency
(6) Vitamin D, link: https://www.bda.uk.com/foodfacts/vitamin_d
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…