Este bine cunoscut faptul ca vitamina C este un antioxidant puternic, care intareste sistemul imunitar, imbunatatind capacitatea naturala de protectie a organismului. In ceea ce priveste dezvoltarea copiilor, vitamina C are un rol deosebit de important, sustinand cresterea armonioasa a acestora. Haideti sa descoperim impreuna, in urmatoarele randuri, cele mai importante aspecte ale administrarii de vitamina C la copii.
Vitamina C a fost mai intai utilizata in tratarea scorbutului si altor boli asociate deficientei de vitamina C si mai apoi s-a descoperit ca aceasta are un efect benefic in ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, fiind considerata de baza in sustinerea sistemului imunitar. Solubila in apa, vitamina C nu poate fi sintetizata de organismul nostru, ceea ce inseamna ca putem beneficia de ea numai daca o suplimentam sau daca vom consuma alimente care o contin.
Vitamina C este esentiala in indeplinirea unor functii biologice precum productia de colagen si L-carnitina, alaturi de alti neurotransmitatori. Colagenul este componenta principala a numeroase tesuturi printre care oase, tendoane, cartilaje, ligamente, cornee, piele, intestine si vase de sange. De exemplu, aproape 2% din tesutul muscular are in compozitie colagen.
Pe langa sustinerea metabolizarii proteinelor, vitamina C are proprietati antioxidante, protejand celulele de efectele radicalilor liberi care, in timp, pot duce la aparitia bolilor de inima, a cancerului sau artritei.
Vitamina C este cunoscuta si pentru imbunatatirea capacitatii de memorare, protejand impotriva stresului oxidativ de la nivelul creierului si al coloanei vertebrale, dar sustine si sanatatea ochilor.
Deosebit de importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a organismului copiilor, vitamina C sustine cresterea absorbtiei fierului, esentiala pentru copiii in crestere si ajuta la regenerarea formei reduse a vitaminei E. Mai mult, aceasta ajuta la intarirea sistemului imunitar, care, la cei mici, este in curs de adaptare la mediul de viata obisnuit. Astfel, vitamina C la copii va lupta eficient cu microbii și virusurile, va mentine sub control infectiile si va ajuta la vindecarea rănilor și a tăieturilor, destul de frecvente in perioada de crestere a copiilor si explorare a mediului inconjurator.
Vitamina C se administreaza in functie de varsta copilului, doza zilnica fiind recomandata dupa cum urmeaza: 0-6 luni – 40 mg; 7-12 luni – 50 mg; 1-3 ani – 15 mg; 4-8 ani – 25 mg; 9-13 ani – 45 mg; baieti intre 14-18 ani – 75 mg; fete intre 15-18 ani – 65 mg.
Legumele verzi, precum spanacul, ardeiul, varza Kale, varza de Bruxelles, broccoli, mazarea si sparanghelul sunt foarte bogate in vitamina C. Fructele de padure, kiwi, citricele, ananasul, pepenii si capsunele au vitamina C din abundenta si sunt preferate de copii, de cele mai multe ori. Alaturi de acestea, si sucul de rosii, varza rosie, guava, papaya, cartofii dulci si ardeiul rosu au in compozitie o cantitate mare de vitamina C, dar se recomanda ca toate aceste fructe si legume sa se consume in stare proaspata, pentru pastrarea aceleiasi cantitati de vitamina C. Daca acestea sunt tratate termic prin gatire, de cele mai multe ori isi pierd o parte din valoarea nutritionala, precum si vitaminele.
Atunci cand poate este mai greu sa gasim fructe si legume proaspete sau avem copii care sunt mai mofturosi din fire, Naturalis Imunovit Gummy vine cu o solutie in materie de suplimente pentru copii ce va fi iubita de cei mici. Sub forma de jeleuri delicioase, cu aroma de portocala, Imunovit Gummy contine vitamina C si zinc pentru cresterea imunitatii, astfel incat copiii sa se bucure de o stare de sanatate debordanta. Acest supliment nu contine zahar si ajuta la cresterea rezistentei organismului fata de infectiile respiratorii. Produsul este indicat de la varsta de 4 ani.
Suplimentarea de vitamina C este benefica mai ales in cazurile in care nu avem o alimentatie variata, fructele si legumele consumate continand cantitati mici din acest nutrient vital pentru organism. Se intampla destul de des ca cei mici, de exemplu, sa nu obtina suficienta vitamina C din alimentatia pe care o au, asa ca suplimentele alimentare le vin in ajutor pentru un aport optim de vitamina C.
Pe de alta parte, anumite probleme medicale pot sa duca la reducerea nivelului de vitamina C din organism. Astfel, in cazul unei malabsorbtii intestinale, suplimentele alimentare sunt eficiente si vor asigura vitaminele si nutrientii de care organismul are nevoie si pe care alimentatia nu i le poate oferi.
In alta ordine de idei, suplimentarea de vitamina C ajuta la prevenirea anemiei feriprive, destul de des intalnita in randul copiilor. Vitamina C va sustine absorbtia fierului in organism, contribuind la convertirea acestui mineral, atunci cand acesta se obtine din surse naturale, intr-o forma mai usor de asimilat.
Un consum ridicat de vitamina C obtinut prin suplimentare ajuta organismul sa lupte impotriva inflamatiilor, intrucat creste cu pana la 30% nivelul antioxidantilor din sange, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cronice.
Mai mult decat atat, daca cei mici vor consuma constant alimente si suplimente bogate in vitamina C functiile creierului ar putea fi imbunatatite, memoria si gandirea fiind afectate in mod pozitiv.
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
View Comments
vitamina c de la Nutrillite e nr.1 in lume la calitate .o recomand