Vitamina A este o vitamina esentiala pentru vedere, pentru sanatatea pielii, a oaselor si a tuturor tesuturilor. Iata in ce alimente se gaseste si ce beneficii are.
CUPRINS:
1. Ce este vitamina A?
2. Rolul vitaminei A
3. Beneficii ale vitaminei A
4. Alimente bogate in vitamina A
5. Doza zilnica necesara de vitamina A
6. Interactiuni ale vitaminei A cu anumite medicamente
7. Deficitul de vitamina A
8. Excesul de vitamina A – riscuri
9. Vitamina A in cosmetice
Vitamina A se gaseste sub doua forme: retinol si carotenoizi. Retinolul este o forma activa a acestei vitamine. Se gaseste in ficat, lapte integral si unele alimente fortificate. Carotenoizii sunt pigmenti ce se gasesc in alimente vegetale care se pot transforma in forma activa a vitaminei A. Exista peste 500 de carotenoizi cunoscuti. Un astfel de carotenoid este beta-carotenul. Beta-carotenul este un antioxidant. Antioxidantii protejeaza celulele de daunele cauzate de substantele numite radicali liberi. Se crede ca radicalii liberi contribuie la anumite boli cronice si joaca un rol in imbatranire.
Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi care este stocata in ficat. Existenta vitaminei A a fost recunoscuta pentru prima data in 1913, natura sa chimica a fost stabilita in 1933 si a fost sintetizata pentru prima data in 1947.
Vitamina A are mai multe functii importante, cum ar fi:
Retinolul nu numai ca creeaza pigmenti din retina ochiului, dar este, de asemenea, esential pentru o vedere buna, in special vederea nocturna si sanatatea generala a ochilor. Aceasta vitamina ajuta pielea sa se dezvolte si sustine regenerarea sa. Este ingredientul activ in majoritatea produselor de tip Retin-A care exista astazi. Acesta este un nume de marca pentru tretinoina, un medicament cu prescriptie medicala care trateaza acneea si alte afectiuni ale pielii.
Alte functii ale vitaminei A includ formarea si sustinerea dintilor, oaselor, tesuturilor moi, celulelor albe sangvine, sistemului imunitar si membranelor mucoase. Beta-carotenul, de asemenea, actioneaza ca un antioxidant, protejand celulele de deteriorarea asociata radicalilor liberi.
Vitamina A este necesara pentru a converti lumina care ajunge la ochi intr-un semnal electric care poate fi trimis la creier. De fapt, unul dintre primele simptome ale deficientei poate fi probleme grava de vedere pe timp de noapte sau orbire nocturna, cunoscuta si sub numele de nictalopie. Vitamina aceasta este o componenta majora a rodopsinei pigmentare. Rodopsina se gaseste in retina si este extrem de sensibila la lumina.
Persoanele cu aceasta afectiune pot vedea in mod normal in timpul zilei, dar au o vedere redusa in intuneric. In plus fata de prevenirea orbirii nocturne, consumul de cantitati adecvate de beta-caroten poate contribui la incetinirea scaderii vederii ce apare odata cu varsta. Degenerescenta maculara legata de varsta este principala cauza a orbirii si se considera ca poate fi rezultatul unei afectari celulare a retinei, atribuita stresului oxidativ.
Elementele nutritive cheie necesare pentru mentinerea oaselor sanatoase pe masura ce inaintam in varsta sunt proteine, calciu si vitamina D. Cu toate acestea, consumul adecvat al vitaminei A este, de asemenea, necesar pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a oaselor, iar o deficienta a acestei vitamine a fost legata de sanatatea osoasa slaba. Retineti ca nivelul vitaminei A nu determina riscul de fracturi, iar disponibilitatea altor nutrienti cheie, cum ar fi vitamina D, este extrem de importanta.
Vitamina A este esentiala pentru mentinerea unui sistem reproducator sanatos atat la barbati, cat si la femei. De asemenea, este implicata in cresterea normala si dezvoltarea embrionilor in timpul sarcinii. La femeile insarcinate, vitamina aceasta este implicata, de asemenea, in cresterea si dezvoltarea multor organe si structuri majore ale fatului, inclusiv scheletul, sistemul nervos, inima, rinichii, ochii, plamanii si pancreasul. Cu toate acestea, desi este mult mai putin frecventa decat deficienta acestei vitaminei, o cantitate prea mare de vitamina A in timpul sarcinii poate fi daunatoare pentru copilul in curs de dezvoltare si poate duce la defecte la nastere.
Cancerul apare atunci cand celulele anormale incep sa creasca sau sa se divida necontrolat. Deoarece vitamina aceasta joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celulelor, influenta sa asupra riscului de cancer si rolul in prevenirea cancerului este de interes pentru oamenii de stiinta. E vorba mai ales de beta-carotenul din alimentele de origine vegetala. Desi un aport mare de vitamina A din alimente vegetale a fost asociat cu un risc redus de cancer, alimentele de origine animala care contin forme active ale vitaminei A nu sunt implicate in acelasi mod. In mod similar, suplimentele nu au prezentat aceleasi efecte benefice in studiile efectuate de-a lungul vremii.
Vitamina aceasta joaca un rol esential in mentinerea apararilor naturale ale corpului. Asta include barierele mucoase din ochi, plamani, intestine si organele genitale care ajuta la captarea bacteriilor si a altor agenti infectiosi. De asemenea, este implicata in producerea si functionarea globulelor sangvine albe. O deficienta a vitaminei A poate creste riscul de infectii si poate intarzia recuperarea.
Acneea este o afectiune cronica, inflamatorie a pielii. Persoanele cu aceasta afectiune dezvolta cosuri si puncte negre, cel mai frecvent pe fata, pe spate si piept. Acestea apar atunci cand glandele sebacee se infunda cu pielea moarta si sebum. Aceste glande se gasesc in foliculii de par de pe piele si produc sebum, o substanta uleioasa, ceroasa, care mentine pielea lubrifiata si impermeabila. Desi sunt inofensive din punct de vedere fizic, cosurile si acneea pot avea un efect grav asupra sanatatii mintale a oamenilor si pot duce la o stima de sine scazuta, anxietate si depresie.
S-a sugerat ca deficienta de vitamina A poate creste riscul de a dezvolta acnee, deoarece determina o supraproductie de keratina in foliculii de par. Asta va creste riscul de acnee, facand mai dificila eliminarea celulelor moarte ale foliculilor de par, lucru ce duce la blocaje.
Unele medicamente pe baza de vitamina A pentru acnee sunt disponibile cu reteta. Izotretinoina este un exemplu de retinoid oral care este eficient in tratarea acneei severe. Cu toate acestea, acest medicament poate avea efecte secundare grave si trebuie luat numai sub supraveghere medicala.
Vitamina A poate fi obtinuta din alimente de origine animala (ficat, ulei de peste, produse lactate). Aceasta forma se numeste retinol. Carotenoizii sau provitamina A sunt molecule solubile in grasimi din surse animale si vegetale. Legumele cu frunze de culoare verde inchis, precum si fructele si legumele de culoare galben si portocaliu sunt o sursa relevanta de provitamina A.
Dupa absorbtie, carotenoizii sunt convertiti enzimatic in retinol activ. Activitatea vitaminei A depinde de absorbtie si biodisponibilitate in forma sa activa ca retinol si acid retinoic. Absorbtia vitaminei A preformate si a carotenoizilor depinde de solubilizarea intr-o matrice lipidica – vitamina A este solubila in grasime.
Principalele surse ale vitaminei A sunt:
Puteti obtine vitamina aceasta prin includerea unor surse bune de beta-caroten in dieta, deoarece organismul o poate transforma in vitaminaA. Principalele surse alimentare de beta-caroten sunt:
Cantitatea de vitamina A de care au nevoie adultii este:
Interactiunile posibile pot fi cu urmatoarele medicamente:
Efectele unor medicamente se pot schimba daca luati alte medicamente sau suplimente in acelasi timp. Acest lucru poate creste riscul de reactii adverse grave sau poate face ca medicamentele sa nu functioneze corect.
Deficitul de vitamina A este rar intalnit. Bolile care interfera cu digestia normala pot duce la malabsorbtia vitaminei A – boala celiaca, boala Crohn, ciroza, alcoolism si fibroza chistica. De asemenea, risc mai mare au si adultii si copiii care au o dieta limitata din diferite cauze. Deficienta usoara a vitaminei A poate provoca oboseala, sensibilitate la infectii si infertilitate. Semne ale unei deficiente mai grave sunt:
O deficienta poate sa apara daca organismul nu este in masura sa absoarba vitamina in mod corespunzator din alimente. Poate fi implicat si consumul excesiv de alcool, o boala ca anorexia, boala celiaca sau boala hepatica, sau o interventie chirurgicala recenta gastro-intestinala. Deficitul este de obicei diagnosticat prin efectuarea unui test de sange. Daca nivelul vitaminei A este foarte scazut sau medicul suspecteaza ca aveti o deficienta a acestei vitamine, se pot prescrie suplimente de vitamina A.
Nu trebuie sa luati suplimente decat daca medicul va recomanda. Un nivel prea mare al vitaminei A in corp poate provoca probleme de sanatate, inclusiv greata, caderea parului, vederea incetosata, colorarea portocalie a pielii si incapacitatea de a controla miscarea corpului. La femeile insarcinate, un nivel prea mare al acestei vitamine poate provoca defecte la nastere fatului.
Excesul pe durata lunga de timp poate afecta oasele, conform unor studii. Un alt motiv pentru a evita o cantitate prea mare de vitamina A preformata este ca poate interfera cu actiunile benefice ale vitaminei D.
Exista cateva substante nutritive de care pielea are cu adevarat nevoie, iar vitamina A este una dintre ele. Indiferent daca e din alimentatie sau din produse cosmetice, proprietatile protectoare si hranitoare ale vitaminei A mentin pielea sanatoasa si ferma. Spre deosebire de multi alti nutrienti, vitamina A este un grup de compusi care include formele sale active (retinol si acid retinoic) si alti carotenoizi cu provitamina A, cum ar fi beta-carotenul. Beta-carotenul este forma de vitamina A pe care o obtinem direct din alimentele vegetale pe care le consumam. Formele preformate sau active se gasesc in alimentele de origine animala.
Vitamina A se adauga la multe produse cosmetice, cum ar fi creme hidratante, creme de protectie solara, uleiuri infuzate cu vitamine si creme anti-imbatranire. Poate fi gasita si ca ser sau ca ulei. Unele suplimente de vitamina A se prezinta sub forma de capsule care pot fi rupte si aplicate direct pe piele.
Beneficiile vitaminei A pentru piele sunt:
Vitamina A sub forma de retinol si acid retinoic (care se gaseste in cremele cu prescriptie medicala) poate fi utila impotriva ridurilor si a semnelor de imbatranire. Aceste ingrediente sunt capabile sa stimuleze productia de colagen. Retinoizii „activeaza” celulele responsabile de productia de colagen, pentru intarirea pielii si umplerea liniilor fine, astfel incat pielea sa devina mai neteda.
Cremele cu vitamina A pot favoriza reducerea petelor hiperpigmentare provocate de soare. De asemenea, pot fi utilizate in tratarea acneei si a punctelor negre.
Din pacate, cremele cu vitamina A pot sa provoace roseata, sensibilitate. Pentru a reduce la minimum aceste reactii adverse, incepeti prin a aplica doar o cantitate foarte mica pe fata la 2 zile, timp de cateva saptamani. Incercati sa aplicati doar seara. Asigurati-va ca folositi si protectie solara in timpul zilei, pentru ca retinoizii pot creste sensibilitatea pielii la razele UV. Deoarece retinoizii stimuleaza cresterea celulelor, pot face pielea mai sensibila la lumina soarelui.
Referinte:
(1) https://www.nrv.gov.au/nutrients/vitamin-a
(2) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/supplement-guide-vitamin-a
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/219486#risks
(4) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…