Iata care sunt semnele si simptomele care pot indica un ulcer peptic la copii, cauze si factori de risc, precum si ce implica metodele de tratament.
CUPRINS:
1. Ce este ulcerul peptic?
2. Simptome de ulcer peptic la copii
3. De ce apare ulcerul peptic la copii?
4. Metode de tratament
Ulcerele peptice sunt leziuni deschise, dureroase, care afecteaza stomacul si partea superioara a intestinului subtire, numita duoden. Ulcerele din stomac sunt numite si ulcere gastrice, iar cele din duoden se mai numesc si ulcere duodenale. Ulcerul peptic este o problema rar intalnita la copii.
Insa, desi ulcerele sunt rare la copii, asta nu inseamna ca sunt imposibile. Este important ca un ulcer sa fie identificat la timp si tratat pentru a preveni complicatiile. Complicatiile posibile ale unui ulcer netratat pot include sangerare (ulcer hemoragic), perforare in peretele stomacului sau al duodenului si obstructie.
Ulcerul nu provoaca intotdeauna simptome. Insa, atunci cand apar simptome, cel mai comun este durerea abdominala, intre stern si buric. Durerea apare adesea intre mese si dimineata devreme. Poate dura de la cateva minute la cateva ore. Simptomele ulcerului peptic mai putin frecvente includ:
Copilul poate simti mai intens durerea intre mese si dimineata. Poate dura de la cateva minute la cateva ore. Durerea este adesea mai intensa atunci cand stomacul este gol, dar durerea care apare dupa masa poate deseori sa distinga un ulcer gastric de unul duodenal. Ulcerele gastrice vor provoca, de obicei, durere la scurt timp dupa ce mancarea este consumata, in timp ce durerea de la un ulcer duodenal se dezvolta 2-3 ore mai tarziu.
De asemenea, copiii mici pot sa nu aiba simptomele tipice, dar pot avea dureri abdominale si varsaturi. In rare cazuri pot sa apara varsaturi cu urme de sange sau sange in scaun.
Cercetarile arata ca majoritatea ulcerelor se dezvolta ca urmare a infectiei cu o bacterie numita Helicobacter pylori (H. pylori). Helicobacter pylori este o bacterie asociata in mod obisnuit cu gastrita cronica si ulcerul gastric. Bacteria produce substante care slabesc mucusul protector al stomacului si il fac mai susceptibil la efectele daunatoare ale acidului si pepsinei.
Desi H. pylori este o cauza frecventa a ulcerelor la copii, alti factori pot cauza sau contribui la dezvoltarea acestor probleme de sanatate. Printre acesti factori se numara:
Desi stresul generalizat, anxietatea si alimentele condimentate nu provoaca ulcere, ele le pot intensifica simptomele. De asemenea, cofeina si alimentele picante pot intensifica simptomele. Unele afectiuni medicale pot juca, de asemenea, un rol in ulcere. De exemplu, problemele care ingreuneaza vindecarea corpului (cum ar fi arsurile grave) pot creste riscul de ulcer peptic la copii. Acest lucru este valabil si pentru sugarii cu o infectie bacteriana.
Tratamentul ulcerului peptic difera in functie de cauza, de aceea este esential sa fie diagnosticat corect. Se va face un istoric medical complet, urmat de un examen fizic. Procedurile de diagnosticare pentru ulcerul la copii pot include si analize de sange, analiza unei probe de scaun, endoscopie etc.
Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este starea. Medicamentele utilizate pentru tratarea ulcerelor includ antibiotice, blocante de H2 (aceste medicamente reduc cantitatea de acid pe care o produce stomacul), inhibitori ai pompei de protoni (blocheaza productia de acid din stomac prin oprirea pompei de acid din stomac), agenti de protectie a mucoasei (protejeaza mucoasa stomacului de deteriorarea acidului, dar nu impiedica eliberarea acidului).
Daca ulcerul este legat de H. pylori, se va trata infectia cu o combinatie de medicamente menite sa normalizeze nivelurile de acid gastric, astfel incat stomacul sa se poata vindeca. In multe cazuri, ulcerul poate fi tratat printr-o combinatie de antibiotice, impreuna cu un medicament care reduce aciditatea cunoscut sub numele de inhibitor al pompei de protoni (PPI). Daca acest tratament esueaza, vor fi utilizate alte combinatii de medicamente pana cand toate semnele infectiei dispar. Tratamentul dureaza de obicei 14 zile si implica in general antibioticele claritromicina si amoxicilina. Aceste antibiotice trebuie luate conform instructiunilor – si pana la finalizarea tratamentului indicat – pentru a evita dezvoltarea rezistentei la antibiotice.
Este important sa evitati antiinflamatoarele nesteroidiene, inclusiv orice medicamente care contin ibuprofen sau aspirina. Copilul ar putea avea complicatii severe daca ulcerul sau nu este tratat eficient. Cele mai frecvente probleme includ sangerare sau ulcer hemoragic, perforare si obstructie. Pentru a fi siguri ca tratamentul a functionat, medicii pot recomanda un test de scaun pentru a vedea daca bacteria H. pylori a disparut. Daca simptomele persista sau se agraveaza, medicii ar putea face o endoscopie de monitorizare la 6 – 12 luni pentru a verifica prezenta H. pylori.
In timpul tratamentului, oferiti-i copilului alimente usor de digerat. Acestea includ fructe si legume bogate in fibre, pui si peste slab si alimente bogate in probiotice precum iaurtul. Evitati alimentele prajite, alimentele picante, alimentele acide, bauturile carbogazoase sau orice produs ce contine cofeina (inclusiv ceaiul si ciocolata).
De cele mai multe ori, medicamentele vindeca ulcerele si acestea nu revin. In cazuri rare, pacientii nu raspund la medicamente si au nevoie de interventii chirurgicale. Adesea, ulcerele de stomac la copii pot fi tratate in momentul endoscopiei. Cand un ulcer este detectat, diferite instrumente pot fi introduse prin endoscop pentru a sigila un vas de sange rupt de exemplu. Chirurgia este rar folosita pentru a trata ulcerul la copii. Este indicata numai daca exista o perforatie, o obstructie, sangerare severa sau un risc ridicat de perforatie.
Sunati imediat medicul daca cel mic are oricare dintre aceste simptome:
Acestea ar putea fi semne ale unei probleme grave pentru un copil care a avut un ulcer peptic, cum ar fi perforatie, sangerare sau obstructie. Daca cel mic ia antiinflamatoare nesteroidiene si prezinta semne de ulcer peptic, solicitati imediat asistenta medicala. Intarzierea diagnosticului si a tratamentului poate duce la mai multe probleme si, eventual, la necesitatea unei interventii chirurgicale. Insa, cu un tratament rapid, aproape toate ulcerele peptice pot fi vindecate.
Referinte:
(1) https://www.chop.edu/conditions-diseases/stomach-and-duodenal-ulcers-peptic-ulcers-children
(2) https://kidshealth.org/en/parents/peptic-ulcers.html
(3) https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Peptic-Ulcers
(4) https://www.childrenshospital.org/conditions/peptic-ulcers-children
(5) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=stomach-and-duodenal-ulcers-peptic-ulcers-in-children-90-P02021
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…