Probleme in sarcina

Tusea in sarcina – cauze, complicatii

Tusea in sarcina este asociata cel mai des cu raceala sau iritanti din mediu. Iata de ce apare tusea in sarcina, posibile complicatii si metode de tratament.

CUPRINS:

1. Tusea – ce este si de cate tipuri poate fi?
2. Posibile cauze pentru tusea in sarcina
3. Tusea – afecteaza fatul?
4. Tratament pentru tuse in timpul sarcinii

Tusea – ce este si de cate tipuri poate fi?

Tusea este modul in care corpul raspunde atunci cand un anumit element irita gatul sau caile respiratorii. Un iritant stimuleaza nervii care trimit un mesaj catre creier. Creierul transmite apoi catre muschii din piept si abdomen sa impinga aerul din plamani pentru a forta eliminarea iritantului. O tuse ocazionala este normala si sanatoasa. Insa, o tuse care persista cateva saptamani sau tuse cu mucus sau sange poate indica o afectiune ce necesita ingrijire medicala.

Uneori, tusea poate fi foarte puternica. Tusea prelungita si intensa poate irita plamanii. De asemenea, tusea este epuizanta si poate provoca probleme de somn, ameteli sau stari de lesin, dureri de cap, incontinenta urinara, varsaturi etc. O tuse este considerata „acuta” daca dureaza mai putin de 3 saptamani. Este considerata „cronica” daca dureaza mai mult de 8 saptamani (4 saptamani la copii).

Tipuri de tuse

Tuse seaca

In urma unei boli respiratorii, o persoana poate prezenta tuse uscata sau seaca. Tusea uscata apare in mod obisnuit din cauza unor probleme respiratorii, cum ar fi racelile si gripa. Se dezvolta atunci cand exista putin sau deloc mucus in gat. Persoana poate simti o senzatie de „gadilat in gat” si nu poate opri tusea. In majoritatea cazurilor, insa, tusea dispare de la sine.

Tuse productiva

Tuse productiva este o tuse cu mucus sau flegma. Tusea umeda e cauzata de obicei de infectii, cum ar fi gripa, raceala sau o infectie toracica. O persoana cu o infectie toracica poate avea tuse cu flegma care contine cantitati mici de sange rosu aprins. Unele forme de tuse productiva cronica pot fi date de bronsiectazii, pneumonii, BPOC etc.

Tuse convulsiva

Tusea convulsiva este o infectie bacteriana foarte contagioasa. O persoana cu tuse convulsiva are de obicei simptome usoare de raceala sau asemanatoare gripei, urmata de o tuse agresiva.

Tuse cronica

O tuse cronica este o tuse care dureaza de obicei 8 saptamani sau mai mult. Semnaleaza uneori o afectiune de baza. Unele cauze potentiale pentru tuse cronica includ:

  • o infectie netratata;
  • alergii;
  • fumatul;
  • expunerea la substante iritante precum mucegaiul sau praful;
  • pneumonie sau alta boala pulmonara;
  • cancer de gat sau cancer oral;
  • tulburari de inghitire etc.

Posibile cauze pentru tusea in sarcina

In general, tusea in sarcina e data de o infectie virala sau bacteriana. Uneori, poate fi data de pneumonii, si in cazuri rare si severe, tusea ar putea fi un simptom al unei embolii pulmonare. Femeile gravide sunt vulnerabile la tuse din diverse motive, principalul fiind cresterea nivelului de estrogen din corp. Eficienta sistemului imunitar scade in timpul sarcinii, ceea ce face ca sistemul natural de aparare al organismului sa slabeasca si sa devina vulnerabil la alergii si tuse.

Cauze frecvente – acute: raceala, gripa, laringita, inhalarea unui iritant (cum ar fi fum, praf, substante chimice sau un corp strain), pneumonie etc. Cauze frecvente – cronice: alergii, fumatul, astm (cel mai frecvent la copii), bronsita, boala de reflux gastroesofagian (GERD), unele medicamente etc.

Raceala obisnuita sau gripa provoaca de obicei tuse. Expunerea la poluanti atmosferici, cum ar fi gaze iritante sau fum de tigara, care irita partea din spate a gatului poate provoca tuse uscata. Imunitatea scazuta poate face femeile insarcinate predispuse la diferite alergii si infectii si, astfel, sa duca la tuse uscata.

Tusea – afecteaza fatul?

Tusea nu afecteaza fatul de obicei, deoarece placenta serveste drept bariera si ofera suficienta protectie fatului in crestere. Dar, daca tusea, raceala sau gripa nu sunt tratate pentru o lunga perioada de timp, infectia se poate raspandi intern si poate afecta dezvoltarea cognitiva a copilului si nasterea. Prin urmare, nu ignorati simptomele asociate cu tusea.

In etapele ulterioare ale sarcinii, tusea (mai ales tuse uscata) poate provoca anumite complicatii. Episoadele de tuse asociate cu lipsa de somn ar putea face corpul unei femei insarcinate. Incontinenta urinara este frecventa in timpul sarcinii si poate fi agravata din cauza episoadelor de tuse. Tusea poate afecta si apetitul si poate duce la unele deficiente nutritionale. De asemenea, poate provoca stres fizic, emotional si mental.

Tuse uscata in sarcina

O tuse uscata este o tuse neproductiva care nu produce flegma sau mucus. Este iritanta si este in mare parte asociat cu o senzatie de gadilat in gat. Este adesea cauzata de infectii virale, cum ar fi raceala si gripa, si uneori data de iritanti la nivelul gatului si alergii.  O tuse uscata in timpul sarcinii cauzeaza de obicei dificultati de respiratie si poate fi legata de febra. Oboseala este o alta problema asociata cu tusea uscata in sarcina.

Tratament pentru tuse in timpul sarcinii

  • Consumati suficiente lichide pentru a va mentine organismul hidratat. Deshidratarea ar putea agrava starea si chiar poate suprima imunitatea.
  • Mentineti capul si partea superioara a corpului intr-o pozitie ridicata in timp ce stati culcata pentru a preveni dificultatile de somn cauzate de tuse.
  • Consumati lichide calde, cum ar fi ceai cu miere, supe – pentru a reduce disconfortul. Gargara cu o solutie salina calda ar putea fi eficienta pentru a scapa de tuse uscata.
  • Odihniti-va pentru a sustine recuperarea.
  • Evitati alergenii care agraveaza tusea, cum ar fi praful, murdaria si alti poluanti toxici.
  • Faceti dusuri calde sau folositi un umidificator in dormitor noaptea pentru a creste nivelul de umiditate din aer si pentru a reduce tusea.

Anumite medicamente care functioneaza bine impotriva tusei uscate fara efecte secundare sunt acetaminofenul (pentru febra, dureri de cap), pastilele pentru dureri in gat si medicamente pentru suprimarea tusei, cum ar fi codeina si dextrometorfanul. Dextrometorfanul (DM) este un inhibitor al tusei care se gaseste frecvent in medicamentele anti-raceala fara prescriptie medicala. Exista o serie de studii privind utilizarea DM in timpul sarcinii si acestea nu au gasit o asociere intre acest medicament si un risc crescut de malformatii congenitale.

Se pot recomanda si siropuri pentru tuse care contin dextrometorfan sau siropuri pe baza de plante, inclusiv sirop de patlagina. Nu luati medicamente in sarcina fara sa discutati in prealabil cu medicul. Unele medicamente si suplimente pot afecta fatul.

Atentie!

Pentru a evita racelile sau tusea, cel mai important pas pe care trebuie sa-l faceti este sa mentineti un stil de viata sanatos si sa aveti grija maxima la igiena. Asigurati-va ca aveti o alimentatie sanatoasa, un somn odihnitor si ca faceti miscare in mod regulat. In plus, este important sa luati vitaminele prenatale.

Raceala in sarcina

Exista peste 200 de virusuri ce provoaca simptome ale racelii. Simptomele dureaza aproximativ o saptamana, insa tusea poate persista uneori pana la 3 saptamani. Raceala poate cauza durere in gat, rinoree sau nas infundat, stranut, tuse. Uneori, este posibil sa apara si alte simptome, inclusiv febra usoara si cefalee. O raceala, chiar una mai severa, este mai usoara decat gripa. Simptomele apar treptat si, de obicei, febra e usoara sau nu e deloc. Durerea in gat, care de obicei este primul simptom, dispare dupa o zi sau doua, lasand secretii nazale si tuse ca simptome principale.

Gripa este mai severa si apare mai brusc decat o raceala. Simptomele includ febra mare, cefalee, frisoane, durere in gat care se agraveaza in general in a doua sau a treia zi (spre deosebire de raceala). Apar adesea dureri musculare intense si slabiciune generala, care poate dura cateva saptamani sau mai mult. Este posibil sa apara si stranuturi ocazionale si tuse care poate deveni severa.

Solutii pentru raceala in sarcina

E nevoie de odihna, in primul rand, ca organismul sa se recupereze. De asemenea, e bine sa faceti exercitii usoare pana la moderate, care va vor ajuta sa va simtiti mai bine. Alimentatia este foarte importanta, in special alimente bogate in vitamina C care stimuleaza sistemul imunitar – citrice (portocale, mandarine, grapefruit), capsuni, pepene galben, kiwi, mango, rosii, ardei gras, papaya, broccoli, varza rosie, spanac. Importante sunt si alimentele bogate in zinc – carne de curcan, carne de vita, porc, oua, iaurt, germeni de grau si fulgi de ovaz. E important sa consumati multe lichide pentru a preveni deshidratarea, sa aveti un somn odihnitor si sa folositi un umidificator pentru a hidrata aerul din incapere.

Medicamente recomandate in sarcina

Puteti folosi picaturi nazale saline, spray-uri sau aerosoli, pentru a umezi pasajele nazale, ceaiuri, sirop de patlagina pentru tuse, ghimbir, supe calde. Medicamentele sigure in sarcina includ acetaminofen sau paracetamol pentru febra sau dureri, inhibitori ai tusei, unguente ca Wick VapoRub, unele spray-uri nazale (solutii saline) si unele antihistaminice. De obicei, se recomanda aevitarea medicamentelor ca aspirina, ibuprofen, naproxen, unele medicamente decongestionante, unele spray-uri nazale – care contin oximetazolina, unele remedii alternative sau homeopate. In general, se recomanda evitarea oricaror medicamente in primele 12 saptamani de sarcina. Dupa 12 saptamani se pot folosi unguente cu mentol, picaturi sau spray-uri nazale saline, siropuri pe baza de plante, paracetamol.

Bronsita in sarcina

Bronsita este inflamatia cailor respiratorii si duce la dezvoltarea de mucus. Bronsita acuta este cel mai adesea cauzata de o infectie si cauzeaza tuse. Poate cauza si febra, dureri in gat, dificultati de respiratie, dureri in piept, frisoane si dureri musculare. Bronsita este destul de frecventa, mai ales in lunile de iarna. Bronsita cauzata de bacterii poate fi tratata cu antibiotice daca simptomele devin severe sau nu par sa se imbunatateasca dupa o saptamana. Desi nu toate antibioticele sunt considerate sigure in timpul sarcinii, unele sunt  sigure, de obicei – amoxicilina, ampicilina, clindamicina, eritromicina, penicilina, nitrofurantoina. Nu trebuie sa luati o clasa de antibiotice numite tetracicline. Exemplele includ doxiciclina si minociclina.

ATENTIE!

In aceasta perioada, exista riscul ca o femeie insarcinata sa devina infectata cu noul coronavirus. Riscurile de complicatii sunt asociate in special cu febra care in primul trimestru poate duce la o serie de probleme. Tusea apare cam la 60% dintre persoanele infectate simptomatice.

Referinte:

(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/220349
(2) https://www.healthline.com/health/cough
(3) https://www.healthline.com/health/cold-flu/treating-during-pregnancy
(4) https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/cough-cold-during-pregnancy-7287
(5) https://www.babycentre.co.uk/a542237/coughs-and-colds-in-pregnancy
(6) https://utswmed.org/medblog/otc-cold-medication-safe-pregnancy/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

o săptămână ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago