Articole

Tocofobia sau frica severa de sarcina si nastere

Iata ce este tocofobia sau frica de nastere, de cate feluri poate fi, cum se manifesta aceasta problema, de ce apare, ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este tocofobia?
2. Tipuri de tocofobie
3. Cum se manifesta tocofobia?
4. De ce apare tocofobia?
5. Metode de diagnostic si tratament

Ce este tocofobia?

Teama de sarcina si nastere poate varia de la griji minore si anxietate usoara normala legata de nastere, pana la o frica severa care are un impact considerabil asupra vietii. O teama severa de sarcina si nastere se numeste tocofobie. Tocofobia sau frica severa de sarcina si nastere este un tip de fobie specifica. Aceasta frica extrema le poate determina pe multe femei sa evite complet o sarcina si implicit nasterea.

Nu este un secret pentru nimeni ca nasterea este dureroasa. Si, chiar si cu cel mai bun plan de nastere, nu exista nicio garantie ca lucrurile vor merge exact asa cum sperati sau cum planuiti. Aproape toate femeile raporteaza temeri asociate cu sarcina si nasterea. Insa, unele femei raporteaza o teama extrema suficient de coplesitoare ce le face sa amane sau sa evite sa ramana insarcinate. Astfel, femeile cu frica extrema evita sa ramana insarcinate, desi isi doresc sa aiba copii, sau opteaza pentru operatie cezariana pentru a evita nasterea naturala. Tocofobia poate aparea la femeile care nu au nascut niciodata, dar poate afecta si femeile care au nascut anterior – de obicei daca au avut experiente de nastere traumatica.

Tocofobia este mai mult decat grijile si temerile normale in sarcina

Aceasta nu este o anxietate obisnuita sau o reticenta fata de gandul de a naste, ceea ce este in general normal. Peste 80% dintre femei se confrunta cu un anumit nivel de anxietate in sarcina sau la gandul de a avea o sarcina si de a naste. Motivele includ frica de durere, teama de nastere in sine, teama ca bebelusul ar putea pati ceva, teama ca nu va fi o mama suficient de buna etc. Insa, tocofobia este mai mult decat o temere normala. Este o frica intensa. In prezent, se estimeaza ca tocofobia ar putea afecta pana la 14% dintre femeile din intreaga lume.

Tipuri de tocofobie

Exista doua tipuri diferite de tocofobie: primara si secundara. Tocofobia primara poate sa apara la femeile care nu au nascut niciodata inainte. Se poate dezvolta in orice moment, inclusiv in timp ce o femeie este insarcinata. Insa, uneori, frica incepe devreme, in adolescenta sau la varsta adulta tanara. Tocofobia secundara apare atunci cand ai nascut inainte si frica provine din experienta ta anterioara. Apare de obicei ca raspuns la un travaliu traumatic sau la o experienta de nastere dificila, dupa un avort spontan sau alte complicatii severe la nastere – inclusiv decesul fatului. Uneori, anxietatea cronica si teama severa de sarcina si nastere pot fi atat de puternice incat le impiedica pe femei sa aiba un copil, desi isi doresc foarte mult.

◊ Citeste si: Pseudocieza (sarcina falsa) – cauze si simptome

Cum se manifesta tocofobia?

Tocofobia este un tip de fobie specifica, din categoria tulburarilor anxioase. Femeile cu tocofobie practic resimt o teama irationala si intensa cu privire la sarcina si nastere. Simptomele tocofobiei pot include si tulburari de somn, cosmaruri, comportamente de evitare si atacuri de panica.

Alte simptome pot include:

  • anxietate si depresie;
  • frica extrema de malformatii congenitale, decesul fatului sau al mamei in sarcina sau la nastere;
  • sentimente de frica severa cu privire la sarcina si nastere;
  • insistenta asupra unei interventii cezariene in locul nasterii naturale.

Sentimente si trairi asociate cu tocofobia

Unele femei se pot confrunta cu sentimente de izolare, vinovatie rusine. Unele aleg sa intrerupra o sarcina sanatoasa, sa ascunda sarcina sau sa o nege. De asemenea, uneori pot avea dificultati in a se pregati pentru nastere sau in a accesa informatii despre sarcina din cauza fricii.

Femeile pot evita uneori orice activitate sexuala de frica de a ramane insarcinate – pot evita actul sexual sau pot face eforturi foarte mari pentru a evita sarcina, cum ar fi dublarea sau triplarea metodelor contraceptive. Cele care raman insarcinate ar putea insista cu privire la o cezariana electiva, pot sa resimta nasterea ca o trauma sau pot avea dificultati de conectare cu bebelusul dupa nastere. Femeile cu frica extrema de nastere fara antecedente de depresie au risc mai mare de depresie postnatala.

In general, femeile cu frica extrema de nastere au niveluri mai ridicate de anxietate generalizata si depresie. Frica severa de sarcina si nastere poate fi legata si de lipsa suportului social (uneori lipsa perceputa doar) si de o stima de sine scazuta. Stima de sine scazuta este asociata cu temeri privind capacitatea de a fi parinte. Pot aparea ganduri repetitive si negative privind sarcina, riscurile posibile care pot sa fie asociate cu sarcina sau nasterea etc. → Citeste si despre: Instinctul matern si legatura parinte-copil

Nu doar femeile se pot confrunta cu tocofobie, ci si barbatii. Acestia pot experimenta teama exagerata de a deveni parinti, temeri exagerate privind sanatatea bebelusului sau a partenerei. Aceasta teama tinde sa se concentreze pe preocuparile legate de travaliu si nastere, tratamente medicale, luarea deciziilor, finante si capacitati parentale.

De ce apare tocofobia?

Daca aceasta frica intensa de nastere apare inainte de prima sarcina, atunci se numeste tocofobie primara. Acest lucru ar putea incepe inca din perioada adolescentei si ar putea fi asociata cu istoric de abuz sexual, asistarea la o nastere traumatizanta – inclusiv prin vizionarea unui videoclip despre nastere fara o explicatie adecvata. Daca o femeie dezvolta tocofobie in urma unei sarcini anterioare, atunci aceasta se numeste tocofobie secundara. Poate sa apara dupa o nastere traumatizanta (cezariana sau nastere naturala), decesul fatului la nastere, istoric de avort spontan sau intreruperea sarcinii. Retineti si ca ceea ce face ca experienta nasterii sa fie traumatizanta variaza de la femeie la femeie. Doua femei care se confrunta cu acelasi tip de nastere pot avea pareri diferite si una o poate considera traumatizanta, in timp ce alta nu. Uneori tocofobia poate sa apara si dupa o nastere normala (fara complicatii medicale). Acest lucru depinde de perceptia femeii si de experienta sa perceputa cu privire la nastere.

Factori de risc

La majoritatea femeilor, teama de sarcina si de nastere se dezvolta in timpul adolescentei sau la inceputul varstei adulte. In cazul formei primare, femeile care experimenteaza deja anxietate sau temeri in legatura cu durerea, necunoscutul si procedurile medicale pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta tocofobie. Cauzele de la baza acestei frici intense pot include si frica de complicatii legate de sarcina/nastere, teama intensa privind sanatatea sa si a fatului, lipsa suportului social, teama de durere.

Astfel, factorii de risc pentru tocofobie includ:

  • conditii de sanatate mentala existente, ca anxietatea, depresia, tulburarea obsesiv-compulsiva;
  • istoric de abuz sexual;
  • experienta traumatica de nastere;
  • asistarea la o nastere traumatizanta/faptul ca persoana aude povesti despre experiente traumatizante de la familie, prieteni etc.;
  • femeia se afla la prima sarcina;
  • modificari hormonale care fac anxietatea mai greu de gestionat;
  • lipsa sprijinului social;
  • sarcina in adolescenta;
  • lipsa informarii corecte cu privire la sarcina si nastere;
  • dificultati financiare;
  • toleranta redusa la durere si frica severa de durere;
  • teama intensa de necunoscut, de pierderea controlului si a intimitatii.

Pot exista si alti factori care cresc anxietatea – ca probleme financiare, lipsa unui partener in anumite cazuri etc. Femeile cu antecedente de depresie, anxietate sau alta tulburare neurobiologica pot fi mai predispuse sa dezvolte o frica extrema precum tocofobia, deoarece hormonii de sarcina pot face aceste tulburari mai greu de tratat.

Efectele tocofobiei

Cel mai mare efect al tocofobiei este ca femeile incearca sa intarzie sau sa evite sarcina, folosind contraceptia – de multe ori prin dublarea sau triplarea metodelor contraceptive. Daca raman insarcinate, femeile cu tocofobie ar putea avea mai multe sanse sa aleaga un avort. De asemenea, pot opta pentru o operatie cezariana electiva atunci cand vine vorba despre nastere.

Probleme care imita tocofobia

Se estimeaza ca 3% dintre femei dezvolta tulburare de stres posttraumatic (PTSD) dupa nastere. Aceasta rata creste in randul femeilor din grupurile cu risc ridicat. Simptomele tulburarii de stres posttraumatic dupa nastere pot include flashback-uri, hipervigilenta si cosmaruri legate de nastere. Femeile sunt uneori diagnosticate cu tocofobie secundara in urma nasterii traumatice cand au de fapt simptome de PTSD.

De asemenea, nu este neobisnuit ca PTSD postnatal sau tocofobia sa fie diagnosticate gresit ca depresie postpartum. Este importanta distinctia intre aceste probleme pentru a asigura un tratament adecvat si eficient.

Exista si alte conditii care imita tocofobia sau care pot coexista uneori cu tocofobia. Acestea includ:

  • fobia de ace sau fobia de sange;
  • teama intensa de spitale si medici;
  • vaginism;
  • frica intensa de examinari vaginale;
  • anxietatea sociala;
  • tulburarea de panica.

Metode de diagnostic si tratament

Tocofobia poate fi evaluata folosind diferite instrumente de evaluare de catre un medic psihiatru sau psiholog si este diagnosticata ca orice alta afectiune psihologica. Frica de nastere se poate schimba sau agrava in orice moment. Prin urmare, femeile pot dezvolta o teama crescanda in timpul sarcinii. Uneori femeilor le este greu sa discute despre temerile lor legate de nastere in primele etape ale sarcinii.

Desi fobiile sunt o forma intensa de anxietate, ele sunt tratabile. Tratamentul pentru tocofobie poate implica o combinatie de psihoterapie, medicamente, sprijin social si schimbari ale stilului de viata.

Psihoterapia pentru tocofobie

Terapia va poate ajuta sa gestionati anxietatea legata de sarcina in mai multe moduri diferite. In primul rand, va poate ajuta sa va intelegeti mai bine fobia, explorand cum s-a dezvoltat, unde isi are radacinile si cum va influenteaza viata actuala. Tocofobia este diferita de alte tipuri de fobii prin faptul ca nu puteti expune o persoana la sarcina sau la nastere in timpul unei sedinte de terapie. Prin urmare, terapia de expunere nu este utilizata de obicei pentru a trata acest tip de fobie. Terapia cognitiv-comportamentala poate fi utila pentru tocofobie si anxietatea severa legata de sarcina, deoarece va poate ajuta sa identificati si sa schimbati tiparele de gandire care contribuie la temeri.

Terapia psihodinamica este un alt tip de terapie care poate fi folosita pentru a trata tocofobia. Acest tip de terapie se concentreaza asupra modului in care gandurile si sentimentele inconstiente afecteaza starea emotionala a unei persoane. In timpul terapiei, pacientii sunt incurajati sa exprime liber ceea ce gandesc si simt. Terapeutul face apoi interpretari pentru a ajuta persoana sa-si inteleaga mai bine subconstientul. Femeile cu tocofobie experimenteaza adesea o teama de a pierde controlul, care poate fi explorata si mai bine inteleasa in timpul terapiei psihodinamice. Pot fi foarte utile si grupurile de suport – va permit sa va conectati cu femei care impartasesc sentimente similare.

Terapia medicamentoasa

Medicamentele pentru tulburarile de anxietate variaza de la inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) si inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO) pana la benzodiazepine si beta-blocante. Nu exista o modalitate corecta de a prescrie medicamente pentru o persoana cu o tulburare de anxietate – planurile de tratament sunt individualizate. Daca o femeie este deja insarcinata, trebuie luate consideratii speciale inainte de a prescrie medicamente pentru anxietate. Anumite medicamente pot fi daunatoare pentru fat si pot duce la complicatii la nastere sau defecte congenitale.

Schimbari ale stilului de viata

Pe langa tratament, puteti face si modificari ale stilului de viata pentru a va ajuta sa faceti fata anxietatii severe de sarcina. Meditatia mindfulness este o astfel de practica ce poate fi benefica pentru femeile cu tocofobie. In timp, va poate ajuta sa va simtiti mai calm, mai relaxat si sa va controlati anxietatea.

Alte recomandari pentru femeile gravide cu tocofobie:

  • Utilizati abilitati de coping pentru a va gestiona anxietatea: abilitatile de coping sunt activitati care va ajuta sa va distrageti atentia de la anxietate, concentrandu-va pe emotii pozitive. Luati in considerare abilitatile de adaptare care au functionat in trecut sau altele noi, cum ar fi yoga, mindfulness, exercitii fizice sau anumite forme de arta.
  • Este important sa fiti informata corect. Evitati povestile cu experiente negative despre nastere si catastrofizarile. Inscrieti-va la un curs prenatal, ce va poate ajuta sa va simtiti mai pregatita si sa scapati de frica de necunoscut.
  • Stabiliti cu medicul un plan de nastere. Discutati cu medicul despre dorintele si nevoile voastre, inclusiv despre optiunile pentru gestionarea durerii si nasterea in sine. Discutati cu moasa si medicul despre temeri, cat mai devreme posibil in timpul sarcinii. Daca simtiti ca tratamentul nu functioneaza, discutati cu medicul despre efectuarea unei operatii cezariene planificate. Veti fi informata cu privire la riscurile si beneficiile unei cezariene in comparatie cu o nastere naturala.

Vezi si: 5 Moduri de a-ti gestiona anxietatea in timpul sarcinii

Referinte:
(1) https://pmj.bmj.com/content/79/935/505
(2) https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/pcn/posters/tocophobia-case-report-and-review-literature
(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751721415000548
(4) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/labor-and-delivery/what-is-tokophobia
(5) https://www.cochrane.org/CD013321/PREG_non-pharmacological-interventions-fear-childbirth-tocophobia-pregnancy

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago