Articole

Tipuri de jocuri si stadii ale jocului la copii

Tipuri de jocuri – In dezvoltarea copiilor, apar mai multe stadii ale jocului, apoi exista mai multe tipuri de joc ce le antreneaza diferite abilitati. Care sunt acestea si ce rol au pentru dezvoltarea copiilor?

Cuprins:

1. Jocul – importanta in dezvoltarea unui copil
2. Stadii ale jocului in dezvoltarea copiilor
3. Tipuri de jocuri la copii
4. Cum pot parintii sa sustina joaca copiilor?

Jocul – importanta in dezvoltarea unui copil

Jocul este o parte esentiala din dezvoltarea sanatoasa a creierului unui copil. Copiii invata si se dezvolta prin diferite tipuri de joc. Jocul e mai mult decat o activitate distractiva pentru cei mici. In timp ce se joaca, cei mici invata si isi dezvolta o serie de abilitati pe care le vor utiliza ulterior si mai tarziu in viata: creativitatea, rezolvarea de probleme, capacitatea de a-si asuma riscuri – sunt doar cateva exemple.

Stadii ale jocului in dezvoltarea copiilor

Au fost identificate mai multe stadii ale jocului specifice copilariei, determinate atat de varsta copiilor, cat si de temperamentul, preferintele si interesele lor.

Jocul liber

Este tipul de joc de baza, in care cei mici au libertatea totala de a se misca, gandi, imagina. Este un joc neorganizat, nestructurat, fara un scop clar definit, in care copiii se misca in moduri care pentru ei sunt interesante sau le aduce bucurie. Este specific perioadei de pana la 3 luni si este un joc instinctiv, iar parintii nu trebuie sa faca nimic special in acest sens; ci doar sa le dea timp si spatiu micutilor sa faca aceste jocuri. Specific primelor luni de viata, acest tip de joc poate aparea si in perioada urmatoare a copilariei.

Jocul independent sau solitar

Se dezvolta pana la varsta de doi ani si este foarte comun intre 2 si 3 ani. Copilul se joaca singur; nu este inca interesat sa se joace cu alti copii si prefera sa se joace si sa exploreaza lumea din jur pe cont propriu. In cazul copiilor timizi, acest tip de joc poate fi preferat si mai tarziu, la varste mai mari. De asemenea, jocul independent va fi ales si dupa ce copiii invata sa se joace unii cu altii, pentru ca le ofera posibilitatea sa isi urmeze interesele si hobby-urile.

Jocul ca spectator

In aceasta etapa, cei mici privesc alti copii cum se joaca, insa fara sa participe si ei. Desi pare o etapa in care cei mici sunt inactivi, este o etapa normala si necesara in dezvoltarea unui copil. In timpul acestui tip de joc, copiii observa si imita ce vad in joaca celorlalti si astfel isi dezvolta si ei noi abilitati. Abilitatea de a juca cu alti copii este extrem de importanta si mai tarziu, iar jocul ca spectator este primul pas in acest sens. Se intampla in jurul varstei de aproximativ 2 ani si este tipic perioadei dintre 2 si 3 ani.

Jocul paralel

De la 2 ani, apare jocul paralel, adica cei mici se joaca unii alaturi de altii, insa fara sa interactioneze unii cu ceilalti, chiar si atunci cand folosesc aceleasi jucarii sau materiale. Acest tip de joc este etapa finala dinainte ca cei mici sa incepe sa se conecteze unii cu ceilalti.

Este important sa nu ii fortati pe copii sa se joace unii cu altii, pentru ca interesul lor fata de ceilalti si joaca cu ei va veni cu timpul.

Jocul asociativ

Intre 3 si 4 ani, copiii incep sa se joace cu alti copii, fara sa aiba, insa, un scop comun al jocului lor (de obicei, au idei si interese diferite). Incepand cu aceasta varsta, ei incep sa fie tot mai interesati de a socializa cu alti copii, insa chiar daca se joaca impreuna, in aceasta etapa nu apare foarte multa interactiune intre ei (inca).

Jocul de cooperare

In cadrul acestui tip de joc, copiii se joaca realmente impreuna si au un scop comun al jocului (de exemplu, sa construiasca un turn din piese). Este inceputul muncii de echipa si incepe intre 4 si 5 ani. Va fi apoi tipul de joc predominant in cazul prescolarilor, insa oricare dintre stadiile anterioare pot sa coexiste cu acesta.

Este important sa nu ii fortam pe copii in nicio directie, pentru ca ei vor trece in ritmul lor prin aceste stadii ale jocului. Unii vor ajunge mai repede la anumite stadii, in timp ce altii mai lent.
Sociologul Mildred Parten a descris aceste stadii esentiale ale jocului la copii, aratand ca cei mici se angajeaza in aceste tipuri de jocuri in functie de varsta, dispozitie sau de contextul social in care se afla. De asemenea, desi stadiile sunt progresive, se intampla deseori sa apara simultan, in sensul ca noul stadiu nu il inlocuieste pe cel vechi.

Tipuri de jocuri la copii

In afara de stadiile specifice jocului, iata cateva tipuri de jocuri ce le antreneaza diferite abilitati copiilor, care ii ajuta sa invete si sa se dezvolte.

Jocul fizic

In aceasta categorie putem include dansul, jocurile ce presupun manipularea unei mingi, alergatul, cataratul, joaca afara. Acest tip de joc este important pentru dezvoltarea oaselor, muschilor si abilitatilor fizice ale celor mici. De aceea, merita incurajat cat mai des in programul copiilor.

Jocul cu reguli

Aceste tipuri de jocuri ii ajuta pe copii sa se familiarizeze cu ideea de regulile, stimuleaza competitivitatea si cooperarea, respectiv munca in echipa si ii invata despre corectitudine. Pot fi jucate de la varste mai mici, adaptate pentru varsta lor, dar si la varste mai mari. De exemplu, boardgame-urile pot fi o activitate pentru intreaga familie. De asemenea, sunt jocuri de acest tip care se pot juca incepand de la 3 ani.

Jocul de rol

Acest tip de joc stimuleaza creativitatea, abilitatile de comunicare si negociere si poate fi un instrument util pentru a aduce in discutie, de catre parinti, subiecte sensibile sau dificile (de exemplu, emotiile, conflictele, pierderea cuiva etc.)

Jocul de rol poate fi utilizat atat folosind papusi sau jucarii de plus, dar si punerea in rol a copiilor, cu ajutorul unor costume sau a unor accesorii.

Mai multe despre jocul de rol, importanta si beneficiile sale pentru copii gasiti in acest articol.

Jocul expresiv

Incurajeaza dezvoltarea creativitatii copiilor si ii ajuta sa se exprime, fara sa foloseasca cuvintele. Jocul expresiv este cel in care copiii coloreaza, picteaza, modeleaza (plastilina, spuma modelatoare), se joaca cu diferite texturi.

Jocurile si activitatile senzoriale

Activitatile senzoriale stimuleaza simturile copiilor (vizual, olfactiv, auditiv, tactil, gustativ). Aceste activitati ii incurajeaza pe cei mici sa exploreze, sa se joace, sa devina inventivi si in acelasi timp le starneste curiozitatea pentru experimentele stiintifice (in cazul celor mai mari), pentru ca majoritatea acestor activitati au la baza principii simple de fizica.

Mai multe idei de activitati senzoriale la copiii mici gasiti in acest articol.

Jocurile de constructie

Jocurile de constructie dezvolta abilitatile motorii si stimuleaza gandirea logic-matematica (de exemplu, ii ajuta sa inteleaga marimile si distantele). Jocuri de constructie pot insemna construirea de turnuri cu piese de lego sau cuburi de lemn, construirea de colaje, obiecte folosind diverse materiale (betisoare, capace, pufuri etc.).

Jocurile simbolice

In aceasta categorie pot intra activitatile vocale (cantatul, a spune glume sau ghicitori), cantatul la instrumente, activitatile ce presupun numarat sau abilitati matematice, arta grafica (desenat, colorat).

Cum pot parintii sa sustina joaca copiilor?

Joaca incepe inca de cand copiii sunt bebelusi, incepand de la a explora senzorial lumea din jur, pana la stadiile jocului prezentate mai sus. A include joaca in rutina copiilor si a le da timp pentru joaca este extrem de important pentru buna dezvoltare a celor mici.

  • Reduceti cat mai mult timpul petrecut de micuti in fata dispozitivelor electronice si incurajati joaca si activitatile cat mai variate.
  • Incurajati initiativa din partea copiilor; lasati-i pe ei sa aleaga cu ce vor sa se joace si sa dirijeze ei jocul.
  • Jucati-va alaturi de copii. Cand cei mici se joaca cu parintii, este o noua ocazie sa primeasca atentia, afectiunea lor si sa inteleaga ca sunt iubiti si importanti pentru ei.
  • Asigurati-va ca si la varste scolare copiii au in programul lor timp suficient pentru joaca; si ca nu sunt supraaglomerati cu scoala, teme si activitati scolare.
  • Daca nu aveti timp sa va jucati cu cei mici, implicati-i in activitatile din casa, cum ar fi pregatirea mesei sau curatenia. Pentru ei va fi o ocazie sa exploreze, sa invete lucruri noi si sa petreaca timp alaturi de parinti.
  • Expuneti-i la cat mai multe tipuri de jocuri din cele descrise mai sus, astfel incat sa isi descopere interesele si preferintele.

Referinte:

(1) 6 Types of Play Important to Your Child’s Development – https://www.healthline.com/health/parenting/types-of-play
(2) Your child learning through play – https://www2.hse.ie/wellbeing/child-health/your-child-learning-through-play/stages-of-play.html
(3) How Kids Learn to Play: 6 Stages of Play Development – https://pathways.org/kids-learn-play-6-stages-play-development/
(4) 11 Important Types of Play As Your Child Grows – https://www.verywellfamily.com/types-of-play-2764587

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago