Dezvoltare

Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii

banner-peg-perego-miababybanner-peg-perego-miababy

Afla din urmatorul articol la ce se refera teribila varsta de 2 ani, care sunt semnele, cat dureaza aceasta etapa si recomandari.

CUPRINS:

1. La ce se refera teribila varsta de 2 ani?
2. Care sunt cauzele?
3. Cand incepe si cat dureaza?
4. Cum se poate manifesta?
5. Solutii si recomandari

La ce se refera teribila varsta de 2 ani?

Atat parintii, cat si pediatrii si psihologii vorbesc adesea despre „teribila varsta de 2 ani” (terrible twos). Poate „teribil” este mult spus, dar cu siguranta este o etapa cu multe schimbari. Aceasta este considerata o etapa normala de dezvoltare experimentata de copiii mici. Este adesea marcata de mai multe crize de furie, comportament de sfidare uneori si frustrare. Mai este numita si perioada egocentrismului, in care copilul incepe sa isi manifeste personalitatea si independenta.

banner-peg-perego-miababybanner-peg-perego-miababy

Insa, aceasta etapa nu apare neaparat atunci cand copilul implineste 2 ani. Este vorba despre etapa 1-3 ani, in principal intervalul 18-30 luni. Uneori poate dura pana la varsta de 4 ani. Desi crizele de furie pot sa apara cu siguranta si dupa varsta de 3 ani, devin adesea mai putin frecvente pana atunci. Simptomele variaza de la un copil la altul, dar pot include schimbari frecvente de dispozitie si crize de furie.

Etapa 1-3 ani este una marcata de multiple noi abilitati fizice, verbale, cognitive si emotionale. Insa, pentru ca aceste etape nu sunt inca bine dezvoltate, copilul poate deveni cu usurinta frustrat cand nu reuseste sa comunice in mod adecvat sau sa indeplineasca o anumita sarcina. De exemplu, poate sa nu aiba abilitatile lingvistice sa spuna ceea ce isi doreste, nu are rabdare, isi poate supraestima coordonarea mana-ochi etc. De asemenea, copilul incepe sa-si recunoasca individualitatea si independenta si vrea sa detina controlul. Incepe sa spuna „nu”, chiar si atunci cand este de acord cu ceva ce i-ai cerut. Crizele de furie sunt frecvente si sunt o parte normala a acestei perioade de dezvoltare.

Care sunt cauzele?

Copiii trec prin schimbari majore de dezvoltare in jurul varstei de 2 ani. Un parinte poate percepe aceasta varsta ca fiind „teribila” din cauza schimbarilor rapide de dispozitie si a comportamentelor copilului, dar uneori si din cauza dificultatii de a le face fata.

Teribila varsta de 2 ani, care este de fapt o etapa, nu se refera doar la varsta de 2 ani, dupa cum am vazut, este o etapa normala de dezvoltare. In jurul varstei de 2 ani, se dezvolta multe abilitati fizice, mentale si emotionale, incepe sa imite ceea ce fac cei din jur, isi evalueaza independenta. Trece prin schimbari mari de dezvoltare. Cateva dintre cauze includ si o nevoie mai mare de atentie si putere si faptul ca abilitatile de vorbire nu sunt inca insuficient dezvoltate. In jurul varstei de 2 ani, se dezvolta vorbirea si limbajul, insa nu suficient, iar uneori copilulnu poate sa exprime in cuvintele potrivite ceea ce simte sau ce isi doreste, ceea ce cauzeaza frustrare.

De asemenea, fara un vocabular emotional pe care sa se bazeze, un copil poate deveni rapid frustrat si poate simti ca nu are mijloace de a-si exprima sentimenele. Aceste schimbari, oricat de dificile pot fi uneori pentru parinti, sunt o parte normala a dezvoltarii copilului.

Vezi si: Nevoile emotionale ale copilului – tot ce trebuie sa stii ca parinte

Cand incepe si cat dureaza?

Teribila varsta de 2 ani este o denumire gresita dintr-un anumit punct de vedere, deoarece etapa poate incepe oricand intre 1 – 3 ani. Desi poate parea ca va dura pentru totdeauna, psihologii spun ca acest comportament se reduce de obicei pe masura ce copilul creste si este mai capabil sa inteleaga regulile, sa comunice ce vrea etc. Depinde de fiecare copil in parte cat dureaza aceasta etapa, precum si de modul in care a fost gestionat comportamentul. In general, se reduce pana la varsta de 3 ani, in rare cazuri 4 ani.

Cum se poate manifesta?

Desi nu exista o lista definitiva de semne ale acestei etape si fiecare copil este diferit, exista totusi unele indicii:

  • frustrare cand dorintele sale nu sunt pe deplin intelese – cauza comuna a tantrumurilor;
  • furie si agresivitate – inclusiv uneori lovire, muscaturi etc. – pentru ca nu are cuvintele necesare pentru a se exprima, incat devine impulsiv;
  • crize de furiedespre crize de furie sau tantrumuri poti citi pe larg aici;
  • crize de opozitie si spune frecvent „nu”, in mod exagerat, chiar si cand isi doreste de fapt acel lucru, pentru a testa limitele – nu vrea sa se imbrace, nu vrea sa manance, nu vrea sa doarma etc., pe masura ce dezvolta mai multa independenta;
  • devine teritorial – invata conceptul de „al meu” si poate deveni foarte teritorial, chiar si atunci cand este vorba despre un lucru comun;
  • schimbari bruste de dispozitie – este un produs secundar al frustrarii care vine din dorinta de a face lucrurile singur, fara abilitatile necesare pentru a le intelege sau a le negocia.

Simptomele sunt diferite de la un copil la altul. De asemenea, nu toate comportamentele extreme ale copiilor mici pot fi atribuite acestei etape.

Solutii si recomandari

Mai presus de toate, comportamentele asociate teribilei varste de 2 ani sa fie tratate cu mult calm. Este esential sa NU apelati la pedepse de niciun fel asupra copilului – nu tipati, nu loviti copilul. Vezi si: Tipatul la copii – cum ii afecteaza pe termen lung

Iata cateva recomandari:

Oferiti-i atentia de care are nevoie

Dupa cum am mentionat mai devreme, copiii doresc si au nevoie de atentie si vor cauta acea atentie – pozitiva sau negativa – prin orice mijloace posibile. Oferiti-i astfel atentia de care are nevoie.

Folositi cuvinte si expresii de incurajare

Exista o diferenta intre lauda si cuvinte de incurajare. Folosind fraze de incurajare in loc de lauda, te concentrezi asupra faptei de fapt. Acest lucru ii permite sa invete automotivarea si sa caute mai putina validare de la ceilalti.

Discutati cat mai mult cu cel mic

Vorbiti cat mai mult cu cel mic – despre activitatile pe care le faceti, despre cum a fost ziua, despre cartea pe care o cititi etc. Pe langa faptul ca este o modalitate rapida si eficienta de a oferi atentie, veti afla si numeroase lucruri noi.

Oferiti un anumit sentiment de control si putere

Unul dintre cele mai bune moduri prin care puteti face asta este ii oferiti sansa de a lua anumite decizii. De exemplu, este util sa ii oferiti posibilitatea de a alege dintre doua variante – cum ar fi daca vrea tricoul rosu sau pe cel verde, sau daca vrea cereale sau fulgi de ovaz la micul dejun. Oferiti optiuni limitate copilului. De exemplu, in loc sa ii spuneti ce vrea la masa sau ca gustare, cereti-i sa aleaga intre doua variante. Acest lucru ii ofera copilului un sentiment de control fara a-l coplesi cu prea multe alegeri. Daca ii permiteti sa ia mici decizii pe parcursul zilei, ii oferiti un anumit nivel de putere pozitiva, ce poate reduce comportamentul negativ si lupta pentru putere.

Stabiliti si mentineti rutine consistente

Copiii mici iubesc predictibilitatea pentru ca ii face sa se simta in siguranta, au nevoie de rutine si consecventa. Rutina zilnica trebuie sa includa un program clar de somn, un program de mese etc.

Ajustati-va asteptarile

Este important sa aveti asteptari realiste in functie de varsta copilului. Doar pentru ca acum copilul stie sa mearga, sa vorbeasca si sa se hraneasca, nu inseamna ca este pregatit pentru orice fel de instructiuni.

Alte recomandari

  • In timpul unui tantrum, incercati sa redirectionati atentia copilului in alta parte sau ignorati comportamentul daca nu puteti distrage atentia. Nu rasplatiti comportamentul oferindu-i copilului un rasfat sau ceva ce va cere.
  • Setati limite – Un copil mic testeaza intotdeauna limitele. Stabiliti limite clare, consecvente si intariti-le cu blandete, dar ferm. Invatati copilul ceea ce este acceptabil si ce nu.
  • Incurajati exprimarea emotionala. Invatati copilul ca este in regula sa-si arate sentimentele, cum ar fi furia sau tristetea, intr-un mod adecvat.
  • Solicitati sprijin atunci cand este cazul. Uneori, unele comportamente necesita un pic de ajutor din exterior. Daca simtiti ca anumite comportamente ale copilului se intensifica, sunt periculoase sau pur si simplu sunteti ingrijorati, este esential sa consultati medicul pediatru al copilului. Desi crizele de furie fac parte din comportamentul obisnuit al copilului mic, consultati medicul daca astfel de crize sunt severe, dureaza 15 minute sau mai mult sau implica adesea auto-vatamarea copilului sau ranirea celor din jur. De asemenea, discutati cu medicul pediatru despre crizele de furie daca cel mic are 5 ani sau mai mult.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/parenting/guide/the-dreaded-terrible-2s
(2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/terrible-twos/faq-20058314
(3) https://health.clevelandclinic.org/tips-help-you-survive-your-toddlers-terrible-twos/
(4) https://www.whattoexpect.com/toddler-behavior/terrible-twos.aspx
(5) https://www.verywellfamily.com/terrible-twos-and-your-toddler-2634394
(6) https://www.healthline.com/health/parenting/discipline-2-year-old
(7) https://www.positiveparentingsolutions.com/parenting/tame-the-terrible-twos
(8) https://www.thebump.com/a/terrible-twos

Surse foto: Pexels, Pixabay

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Bună am un copil de 2 ani și nu vorbește decât câteva cuvinte când se enervează se trântește pe jos aruncă cu ce nimerește as vrea să-l fac să vorbească eu vorbesc cu el dar nu dacă îi spun sa aducă un lucru înțelege aduce

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

4 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago