Tataneasa este o planta folosita de sute de ani in medicina traditionala. Iata ce beneficii poate avea tataneasa, utilizari, sub ce forme poate fi gasita si efecte adverse posibile.
CUPRINS:
1. Ce este tataneasa?
2. Ce beneficii are tataneasa?
3. Utilizari
4. Efecte secundare posibile
Tataneasa (Symphytum officinale), numita popular si iarba lui Tatin, este o planta cu proprietati medicinale. Are frunze mari, paroase, flori mici violet, in forma de clopot si radacina maronie-neagra la exterior si alba-galbuie la interior. Este folosita in principal pentru a trata inflamatiile articulare. Radacina de tataneasa contine doua substante chimice numite alantoina si acid rozmarinic. Alantoina stimuleaza cresterea de noi celule ale pielii si ajuta la regenerarea tesuturilor, in timp ce acidul rozmarinic ajuta la ameliorarea durerii si a inflamatiei. Extractele sunt obtinute din radacini si frunze si folosite in unguente, creme, lotiuni si uleiuri. Mai contine si alti compusi, ca taninuri, antioxidanti, proteine si vitamine. Tataneasa este disponibila si sub forma de ceai de tataneasa si tinctura de tataneasa – pentru uz extern.
Iata cate dintre beneficiile acestei plante:
Cand este aplicata pe piele, tataneasa poate avea unele beneficii asupra eruptiilor cutanate si iritatiilor, datorita continutului ridicat de antioxidanti si vitamina C, care ajuta la vindecarea ranilor. Antioxidantii ajuta, de asemenea, la eliminarea substantelor straine din organism si la prevenirea mortii celulare. Vitamina C ajuta si la producerea de colagen necesar pentru producerea de noi celule ale pielii, pentru vindecare. Produsele cu tataneasa contin un nivel ridicat de componente antioxidante impreuna cu vitamina C, fiind astfel benefice pentru tratarea ranilor si a vanatailor superficiale.
Aplicarea unguentului cu tataneasa accelereaza procesul de vindecare a ranilor. Antioxidantii prezenti in tataneasa ajuta de asemenea organismul sa elimine toxinele. Vitamina C este un compus important necesar pentru regenerarea si producerea de noi celule.
Proprietatile analgezice ale plantei sunt foarte valoroase. Antioxidantii si compusii organici gasiti in tataneasa amelioreaza durerile si disconfortul. Unguentele si produsele cu tataneasa pot fi utile in caz de durere cronica. Au efecte analgezice datorita continutului de compusi organici si antioxidanti. Pot ameliora durerea, inflamatia si umflarea la nivelul muschilor si articulatiilor in caz de artrita degenerativa, osteoartrita, dureri de spate, mialgii, entorse etc. Pot reduce si rigiditatea, imbunatateste mobilitatea si implicit calitatea vietii.
Compusii organici din aceasta planta au efecte antiinflamatorii puternice. Tataneasa poate ajuta astfel in caz de artrita, guta sau alte tulburari inflamatorii. Contine substante ca alantoina si acid rozmarinic. Alantoina poate sa accelereze mitoza celulara (adica accelereaza procesul de crestere a tesuturilor noi), in timp ce acidul rozmarinic ajuta la ameliorarea durerii si a inflamatiei.
Poate ajuta la ameliorarea simptomelor in caz de intepaturi de insecte, poate reduce iritatiile pielii, inclusiv cele date de acnee. Ajuta la regenerarea pielii si favorizeaza vindecarea in caz de intepaturi, zgarieturi, iritatii, vanatai. Alantoina din compozitia acestei plante are efect hidratant, reparator si calmant. Aplicarea locala poate ajuta si la reducerea radicalilor liberi de la nivelul pielii. De asemenea, poate ajuta la reducerea ingrosarii anormale a pielii cauzate de keratinizare – cand se produce mai multa keratina decat este necesara si se modifica structura functiei de bariera. Alantoina interactioneaza cu nivelul de keratina si duce la subtierea stratului cornos anormal si gros, lasand pielea neteda.
Citeste si: Rani superficiale la copii: masuri de prim ajutor
De asemenea, tataneasa ar putea fi folosita local sub forma de cataplasme pentru vene hemoroidale si probleme ale mucoasei anale, datorita efectului antiinflamator si cicatrizant.
Tataneasa poate fi folosita sub forma de crema, unguent, alifie, lotiune, ulei sau alte produse pentru aplicare topica. De asemenea, este disponibila si sub forma de tinctura in solutie de alcool si ceai de tataneasa pentru uz extern. Ceaiul se foloseste sub forma de cataplasme pentru dureri si disconfort articular, la nivelul ligamentelor si tendoanelor, pentru probleme la nivelul pielii sau probleme ale mucoasei anale. Produsele topice, ca unguente, creme, lotiuni ulei etc. – se folosesc drept remediu pentru afectiuni dureroase ale muschilor si articulatiilor. De exemplu, se pot folosi pentru dureri de spate, osteoartrita, entorse, vanatai, guta, artrita reumatoida, intinderi musculare, rani superficiale, zgarieturi usoare etc.
Tataneasa este in general sigura daca este folosita in mod corect – adica aplicata pe pielea curata in cantitati mici, pentru o perioada limitata de timp. Contine alcaloizi pirolizidinici, substante toxice care pot provoca leziuni hepatice. Prin urmare, nu trebuie administrata niciodata pe cale orala – nici sub forma de ceai. Nu aplicati niciodata produsele cu tataneasa pe leziuni mai grave si pe rani deschise. Desi pana in prezent nu au existat cazuri de toxicitate care rezulta din aplicarea epidermica, o cantitate minuscula de alcaloizi pirolizidinici trece prin piele atunci cand produsul este aplicat local. Din acest motiv, cel mai bine este sa-l utilizati timp de cel mult 10 zile la rand si pentru un total de maximum 4-6 saptamani in fiecare an pentru a evita orice efecte secundare negative. Nu utilizati niciodata tataneasa pe o rana deschisa sau pe leziuni mai grave. Nu trebuie utilizata in sarcina si alaptare.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/
(2) https://www.drugs.com/npc/comfrey.html
(3) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-295/comfrey
(4) https://www.healthline.com/health/what-is-comfrey
(5) https://www.mountsinai.org/health-library/herb/comfrey
Surse foto: Pixabay, Pexels
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…