Taierea Motului la 1 An: Semnificatii si Traditii

Taierea motului la 1 an este una dintre practicile des intalnite la romani, o traditie importanta pastrata de multi ani si un moment de bucurie pentru toata familia. Iata ce semnificatie are si care sunt etapele.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Traditia taierii motului
3. Semnificatii
4. Tava si obiectele
5. Desfasurarea ritualului
6. Responsabilitatile parintilor si nasilor
7. Cadouri pentru taierea de mot


Informatii generale

Este un obicei ce se tine in aproape toate colturile tarii, mai ales in Muntenia, Oltenia si Moldova, fiind insa la baza un obicei pagan care nu are legatura cu crestinismul. In mare parte, este doar un moment de bucurie pentru toti membrii familiei, sarbatorind primul an de viata al micutului.

Primul an de viata al copilului este un prilej de mare bucurie. Taierea motului este un ritual in sine in care copilului i se taie o suvita de par de catre nasi, urmat de o petrecere care reuneste familie si prieteni. Ulterior, in fata copilului se pune o tavita care contine aranjate frumos numeroase abiecte…de la carti, la produse de birotica, telefoane…si chiar chei de masina.

Primele 3 obiecte pe care copilul le alege de pe tavita, conform traditiei, sunt interpretate ca indicii privind viitorul micutului. De exemplu, daca alege o carte sau un instrument de scrie, bebe va fi foarte destept cand va fi mare, daca alege cheile de la masina se presupune ca va fi pasionat de masini samd.

Traditia taierii motului

Conform traditiei, in primul anisor de viata bebelusului nu i se va taia deloc parul. Dupa implinirea varstei de 1 an, insa pana la 3 ani, nu mai tarziu, se practica taierea motului. La aceasta ceremonie, bebelusul si nasii sunt partile cele mai importante.

Astfel, dupa ce bebe implineste 1 an, parintii si nasii stabilesc impreuna o data pentru taierea motului. E de fapt un ritual, urmat de o petrecere la care participa prieteni si familie. Copilul este imbracat frumos de sarbatoare, iar nasii ii ofera cadouri celui mic.

3 pasi – suvita de par, turta si tavita

Ritualul in sine consta in taierea unei suvite de par, care inainte este legata cu o panglica rosie. Este practic prima tunsoare a celui mic, careia i se ofera astfel o valoare simbolica. Cu toate acestea, in realitate prima suvita de par este taiata de preot in momentul botezului. Suvita taiata se va lipi apoi pe o moneda de argint prin picurarea de ceara. Unele date sustin ca suvita trebuie taiata in forma de cruce, la fel cum face preotul la botez. Ceara trebuie sa provina de la lumanarea de botez a copilului.

Tot din ritual face parte si trecerea copilului prin turta, care este de fapt un colac mare, preparat din aluat de cozonat. Dupa ce copilul este trecut prin colac/turta, aceasta se rupe in 4 bucati deasupra capului copilului si este impartita tuturor invitatilor. Dupa taierea motului si turta, copilul este pus sa aleaga trei obiecte de pe tava.

Cate bordeie, atatea obiceiuri…

In anumite regiuni ale tarii, turta se rupe doar la fetite, in timp ce taierea motului se face doar la baietei. De asemenea, in anumite zone ale tarii se spune ca cel mic trebuie legat la ochi atunci cand i se taie suvita de par, in timp ce in alte regiuni traditia spune ca neaparat nasul trebuie sa fie cel care taie suvita. De asemenea, in anumite zone, banutul cu suvita de par nu se pastreaza de catre parinti, ci este ingropat a doua zi intr-un lan de grau.

Cand este momentul pentru taierea motului?

In general, se considerea ca taierea motului trebuie facuta dupa ce copilul implineste 1 an. In unele regiuni se spune ca motul trebuie taiat undeva intre varsta de 1 an si 3 ani, nu mai tarziu de 3 ani, iar altii spun ca trebuie taiat la o varsta impara neaparat, cum ar fi 1 an, 3 ani sau chiar 5 ani.

In general, nu conteaza ziua saptamanii in care se face taierea motului, dar si aici intervin o serie de pareri diferite, in functie de regiuni. De exemplu, unii sugereaza ca taierea motului trebuie facuta neaparat duminica, in timp ce altii sugereaza ca trebuie aleasa neaparat ziua de luni pentru acest ritual. De asemenea, unii spun ca trebuie taiat motul fix in ziua in care bebelusul implineste 1 anisor sau ca nu trebuie taiat in zilele de marti (pentru ca e zi cu ghinion), miercurea sau vinerea (fiind zile de post, si nici in alte zile de Post – cum e Postul Pastelui, Postul Craciunului etc.) si nici duminica sau in alte zile de sarbatoare. Se considera ca trebuie aleasa o zi senina si calduroasa, tot din cauza simbolisticii si a rolului de a prevesti viitorul copilului.

Semnificatii

Ritualul acesta este adanc inradacinat in traditiile poporului roman, desi Biserica Ortodoxa Romana nu recunoaste aceasta traditie superstitioasa, considerata una pagana. Motivul este faptul ca traditia este una asociata cu prezicerile si  predestinarea viitorului copilului.

Astfel, principala semnificatie a obiceiului este acela de a „prezice” care va fi viitorul celui mic, pe baza celor 3 obiecte alese de pe tavita. Pe de alta parte, taierea suvitei de par semnifica indepartarea fricilor si il face pe cel mic mai curajos si fara temeri.

Suvita de par va fi lipita de un banut de argint, care semnifica prosperitatea, dar si sanatatea, norocul, belsugul. In unele regiuni copilul este trecut prin turta, sau colacul de dimensiuni mai mari, care este o traditie numita „datul de grinda”. Datul de grinda se considera ca a fost mostenit de la geto-daci. In prima zi a fiecarui an in primii 3 ani de viata ai copilului, acesta este ridicat simbolic sus pana la grinda, insemnand un fel de binecuvantare, de a creste inalt si puternic. Lumanarea de la botez se pastreaza acasa de obicei, unde se va aprinde la fiecare aniversare a copilului sau in momente cand cel mic este bolna. De asemenea, se considera ca cifra 3 (se aleg 3 obiecte de pe tava) are o simbolistica aparte, fiind des intalnita in Biblie.

De asemenea, o alta simbolistica este data de vremea de afara in ziua taierii motului – daca e soare si frumos, de exemplu, copilul va avea o viata buna, imbelsugata si sanatoasa.

Rolul suvitei

De cele mai multe ori, suvita lipita cu ceara de banutul de argint se pastreaza ca amintire. In unele regiuni insa, suvita de par este ingropata in acea zi intr-un lan de grau sau este pastrata pana cand copilul implineste 7 ani si abia apoi va fi ingropata la radacina unui pom.

Taierea suvitei reprezinta in traditia populara alungarea fricilor, insa nu exista date care sa demonstreze aceasta simbolistica. Se considera ca taierea motului este de fapt un simbol pentru prima tunsoare a copilului, avand in vedere ca in primul an de viata acesta nu trebuie tuns – de mult ori, nici nu este nevoie, parul copilului crescand foarte putin in aceasta perioada. De fapt, prima „tunsoare” a copilului este facuta simbolic chiar la Botez, cand preotul taie o suvita mica de par in semn de binecuvantare.

Tava si obiectele

Dupa ce copilului i se taie motul, urmeaza o alta etapa importanta a acestui ritual – alegere obiectelor de pe tava. Cele 3 obiecte pe care copilul le va alege de pe tava, traditia spune ca ii vor dicta viitorul. Toate obiectele de pe tava sunt plasate si alese de parinti si de nasi. Aceasta etapa este asociata cu predestinatia, ce se aseamana la un anumit nivel cu ursitoarele.

Sfaturi pentru alcatuirea tavii

Pe tava se pun diferite obiecte, considerate un simbol pentru diferite activitati. Traditia spune ca cele 3 obiecte alese prima data de copil ii vor influenta viitorul acestuia si prezic ce activitate va desfasura sau ce talente va avea.

In general, copilul alege obiectele care ii par cele mai interesante la prima vedere, obiectele colorate sau sclipitoare, dar si cele care sunt mai aproape de el si mai vizibile.

Iata ce puteti pune pe tavita pentru taierea motului:

  • carte/caiet;
  • pix/stilou;
  • bancnote sau monede;
  • bijuterii;
  • verigheta;
  • oglinda;
  • pieptene;
  • icoana;
  • ruj sau alte cosmetice;
  • obiecte muzicale – muzicuta etc.

Mai nou, se plaseaza pe tava si altfel de obicete, cum ar fi chei de masina, chei de casa, telefoane, stetoscop/seringa/termometru, surubelnite sau alte unelte gospodaresti, obiecte de bucatarie, tot felul de gadget-uri, pensule de pictura, tigari, pasaport etc.

Sfaturi:

  • obiectele trebuie sa fie de noutate pentru copil, sa fie in general ceva ce poate nu a mai vazut;
  • tava trebuie sa fie aranjata, obiectele sa fie separate si sa nu fie aglomerate;
  • se recomanda sa se aseze maximum 8-10 obiecte, pentru ca tava sa nu fie prea aglomerata;
  • nu pune obiecte foarte mici care nu pot fi vazut sau pot fi duse rapid la gura de copil, dar nici obiecte mari si greoaie, care pot fi dificil de apucat sau care acopera alte obiecte mai mici de pe tava;
  • alege obiecte pentru care sa asociezi o valoare simbolistica.

Alegerea obiectelor

Dupa pregatirea tavitei, copilul este lasat sa aleaga primele 3 obiecte de pe aceasta, asa-numitele obiecte care ii vor prevesti viitorul si vocatia. Fiecare obiect are o semnificatie, care poate fi:

  • carte/caiet sau instrumente de scris – poate sa insemne ca va avea o pasiune pentru scris, citit si profesii care implica studiul intens sau scrisul – scriitor, jurnalist etc.;
  • forfecuta – poate indica o profesie in frizerie, hair-styling sau chiar croitorie/design etc.;
  • seringa/stetoscop/termometru – inclinatii posibile spre medicina sau orice altceva din domeniul medical;
  • obiecte gospodaresti – surubelnite, ciocanel etc. – poate indica meserii care implica folosirea acestor obiecte sau pasiunea pentru reparatii si mesterit;
  • bani sau monede – poate indica bogatie, belsug, profesii care aduc satisfactii materiale sau chiar in domeniul bancar;
  • parfum, cosmetice – poate indica o inclinatie spre frumos, eleganta;
  • bijuterii – inclinatie spre eleganta, lux si simbol de bogatie;
  • verigheta – poate indica noroc in ceea ce priveste relatiile sentimentale si casnicia;
  • icoana – poate indica o relatie speciala cu Biserica, sau vocatia de preot daca vorbim de baietei;
  • instrumente muzicale – pot indica o cariera in muzica sau pasiunea pentru domeniul muzical;
  • tigari, carti de joc, capace de la sticle de bautura – sunt asociate cu viciile, in general.

Turta

In general, turta este folosita atat la taierea motului la fetite, cat si la baietei. Cu toate acestea, in unele regiuni turta se rupe doar la fetite. De asemenea, uneori turta are forma unui colac mare, prin care se trece copilul dupa taierea motului, ca simbol pentru binecuvantare si putere. De asemenea, in unele zone se face un colac pentru baietei, iar pentru fetite o turta. La final turta se rupe deasupra capului copilului in 4 bucati, care se vor imparti tuturor invitatilor pentru a fi consumate.

Desfasurarea ritualului

Nasii impreuna cu parintii stabilesc o data pentru taierea motului. Copilul va fi imbracat frumos cu haine noi aduse de nasi. De asemenea, nasii aduc copilului si alte cadouri, inclusiv bani. De cealalta parte, parintii organizeaza o petrecere care include si ritualul propriu-zis de taiere a motului. La aceasta petrecere participa familia si prietenii apropiati, in general.

Dupa taierea motului de catre nasi (suvita fiind legata inainte cu o panglica rosie), suvita se lipeste de o moneda din argint cu ceara de la lumanarea de la Botez. In momentul taierii motului, copilul va fi asezat pe un scaun, pe care sunt asezati 3 colacei adusi de nasi. Ulterior urmeaza ruperea turtei deasupra capului copilului in 4 bucati. Aceste bucati se vor consuma ulterior de toti invitatii la petrecere. Ultima etapa a ritualului este pregatirea tavitei si alegerea primelor 3 obiecte de catre copil. Aceste 3 obiecte se considera, in traditia populara, ca prevestesc viitorul copilului si pasiunile sale.

Responsabilitatile parintilor si nasilor

Ce responsabilitati au nasii:

  • Nasii sunt considerati parintii spirituali ai copilului, si acestia impreuna cu cel mic au rolul esential la aceasta traditie. Acestia se considera ca trebuie sa ii acorde finului/finutei pe toata durata vietii tot sprijinul si toata grija.
  • Nasii trebuie sa cumpere hainutele complete cu care se va imbraca cel mic la taierea de mot.
  • Nasii trebuie sa aduca turta sau colacul, banutul de argint, panglica rosie pentru legarea motului, tavita pe care vor fi asezate obiectele, ei trebuie sa aseze obiectele impreuna cu parintii. De asemenea, ei rup turta si taie motul copilului.
  • Nasii aduc cadouri pentru finutul lor, inclusiv un dar banesc, si un cadou simbolic pentru parinti.

Ce responsabilitati au parintii:

  • Parintii sunt cei care organizeaza petrecerea pentru taierea motului, fie acasa, fie la un restaurant. De asemenea, ei sunt cei care trebuie sa invite familia si prietenii. Ziua pentru taierea motului va fi aleasa de parinti impreuna cu nasii.
  • Parintii sunt cei care aduc si aprind lumanarea copilului de la botez, ce trebuie mentinuta aprinsa pe toata durata ritualului si a petrecerii.
  • Parintii impreuna cu nasii aleg obiectele ce vor fi puse pe tavita.
  • Parintii trebuie sa cumpere un cadou simbolic pentru nasi.

Cadouri pentru taierea de mot

Idei de cadouri pentru bebe la taierea motului:

  • hainute;
  • jucarii pentru varsta de 1 an – jucarii muzicale, jucarii senzoriale, jucarioare din lemn, lego, cuburi, carti de mirosit/atins, etc.;
  • cutie pentru pastrarea motului;
  • seturi de ingrijire – produse de ingrijire;
  • kituri cu amprenta bebelusului;
  • bijuterii – cercei, bratara, lantisor etc.;
  • cutiute pentru primul dintisor;
  • tacamuri gravate cu numele copilului si data taierii motului;
  • rama foto personalizata;
  • album foto;
  • carti de povesti pentru copii etc.

Lucruri necesare

Iata care sunt obiectele necesare pentru taierea motului:

  • hainutele pentru bebe;
  • darurile pentru parinti, nasi si pentru bebelus;
  • scaunel pe care va fi asezat copilul, inclusiv 3 colacei care se for aseza sub copil;
  • fundita rosie pentru prinderea suvitei;
  • forfecuta pentru taierea suvitei, moneda de argint si lumanarea de la Botez din care se va picura ceara pe suvita;
  • turta sau colacul – va fi adusa de nasi;
  • tavita pentru mot si obiecte de pus pe tava.

 

 

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Am și eu o intrebare dacă eu i-am botezat fetița lui Cumătra mea sunt Nana ea la rândul ei poate săi taie motul baiatului meu? Nu e botez religios doar e tăierea moțului.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago