Suzete – ce sunt acestea si ce rol au? Iata raspunsurile, precum si care sunt avantajele si dezavantajele suzetei, cum se curata si se ingrijeste si cateva recomandari de suzete pentru cei mici.
CUPRINS:
1. Ce este suzeta si ce rol are?
2. Cum alegi cea mai buna suzeta pentru bebelusul tau?
3. Recomandari de suzete
4. Avantaje si dezavantaje ale folosirii suzetelor
5. Cand este timpul sa iti dezveti copilul de suzeta?
6. Sfaturi pentru dezvatarea copilului de a mai folosi suzeta
Sugarii au o nevoie intensa de supt, separata de nevoia de hrana. De aceea, isi pot duce degetele la gura inca din uter si isi sug degetul mare de obicei. Suptul pare sa aiba un efect linistitor si de calmare asupra bebelusilor. Nevoia de supt este asociata cu confortul si este o metoda de calmare. Inca din cele mai vechi timpuri, parintii le dadeau celor mici un colt de material textil imbibat in lichid pentru a-l suge. Astazi exista variante mai sigure si mai igienice, ca suzeta. Forma este adaptata guritei bebelusului, iar materialul este moale. Suzeta e formata dintr-o tetina asemanatoare ca forma cu mamelonul, si o baza de protectie ce ramane in exteriorul gurii. Poate contine si un inel pentru a putea fi manevrata.
Suzeta poate fi introdusa cand bebelusul suge eficient la sani, s-a obisnuit cu suptul (pana la 3-4 saptamani) si ia in greutate. Daca alaptati, Academia Americana de Pediatrie va recomanda sa asteptati sa oferiti suzeta pana cand copilul va avea intre 3 -4 saptamani si s-a stabilit o rutina eficienta de alaptare. Daca bebelusul nu este interesat de suzeta, nu-l fortati.
Suzeta e formata dintr-o componenta asemanatoare mamelonului din latex sau din silicon, cu o baza de protectie si un inel sau maner pentru manevrare.
Iate cateva aspecte de care sa tineti cont in alegerea suzetei:
Baza de protectie si tetina trebuie sa fie dintr-o singura bucata. Acest lucru impiedica tetina sa cada sau plasticul sa se rupa in doua si sa prezinte un pericol de sufocare. Baza de protectie trebuie sa aiba cel putin 6 cm pentru a nu exista riscul sa intre in gura copilului. Trebuie sa aiba orificii de aerisire pentru a preveni colectarea salivei in spatele ei si sa provoace o iritatie sau eruptii cutanate. Tetinele suzetelor au diferite forme – lungi, scurte, aplatizate sau cu un capat in forma de bila.
Ce este o suzeta ortodontica? Un cuvant cheie pe care il veti vedea frecvent pe ambalajul suzetei este „ortodontic”. Inseamna ca atat maxilarul de sus, cat si cel de jos al bebelusului sunt in pozitia corecta atunci cand suzeta este in gura, deci nu interfera cu cresterea si dezvoltarea maxilarului.
Suzetele din latex sunt mai moi sau mai flexibile, dar se uzeaza mai repede decat cele din silicon. Suzetele din silicon sunt mai ferme, isi mentin forma mai mult timp si sunt mai usor de curatat.
Marimea este un alt factor in alegerea tipurilor de suzete. Alege o dimensiune potrivita pentru varsta copilului. O suzeta care este prea mica poate aluneca in gura copilului si poate fi un pericol de sufocare. Suzetele vin in mai multe dimensiuni concepute pentru sugari prematuri, nou-nascuti, bebelusi mai mici de 6 luni si copii mai mari de 6 luni.
Iata cateva recomandari de suzete:
Afla mai multe despre Suzeta Cherry Basics Tommee Tippee
Afla mai multe despre Suzeta PreVent 0-6 luni, Dr. Brown’s
Afla mai multe despre Suzeta HeroPacifier, Herobility
Afla mai multe despre Suzeta silicon Physio soft Chicco, monobloc
Afla mai multe despre Suzeta ortodontica de zi Fun Tommee Tippee
Afla mai multe despre Suzeta Classic Philips Avent, ortodontica
Care sunt beneficiile si avantajele suzetei?
Iata o serie de posibile argumente impotriva utilizarii suzetei:
Parenting-ul si orice sfat despre ingrijirea si dezvoltarea copilului tine de sincronizare. Daca cel mic nu este pregatit de exemplu sa renunte la scutece, sa iti lege sireturile sau sa adoarma singur, a-l forta nu face decat sa ingreuneze tot procesul. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti ajuti copilul, dar in ritmul sau. Este important sa luam in considerare nu numai varsta, ci si pregatirea emotionala atunci cand incercam sa schimbam obiceiurile sau sa-l invatam o noua abilitate.
Riscurile folosirii suzetei incep sa depaseasca beneficiile pe masura ce bebelusul creste. In timp ce majoritatea copiilor inceteaza sa mai foloseasca suzeta de la 12 luni, si in general la 2 – 4 ani, altii au nevoie de mai mult timp si de ajutor pentru a scapa de acest obicei. Unul dintre cele mai mari efecte ale folosirii prelungite a suzetei este schimbarea dintilor si a formei gurii. Dintii se pot schimba ca aliniere in interiorul gurii.
De asemenea, din momentul in care un copil merge de-a busilea si invata sa mearga, suzetele pot deveni neigienice, dar si limitative. Folosirea suzetei nu trebuie incetata prea brusc, deoarece un bebelus poate inlocui suzeta cu degetul mare.
Iata cateva sfaturi pentru a ajuta copilul sa nu mai foloseasca suzeta:
Referinte:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791559/
2. https://www.webmd.com/parenting/baby/features/using-pacifiers#1
3. https://www.healthline.com/health/parenting/newborn-pacifier
4. https://www.whattoexpect.com/baby-products/pacifiers/
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…