Copii

Stimularea cognitiva a copiilor

Stimularea cognitiva a copiilor este foarte importanta, inca din primele etape de viata. Iata care sunt etapele dezvoltarii cognitive si sfaturi pentru parinti!

CUPRINS:

1. Ce reprezinta dezvoltarea cognitiva la copii?
2. Dezvoltare cognitiva – Teoria lui Piaget
3. Sfaturi pentru stimularea cognitiva a copiilor

Ce reprezinta dezvoltarea cognitiva la copii?

Dezvoltarea cognitiva se refera la dezvoltarea capacitatii de gandire si rationament. Copiii cresc si se dezvolta rapid in primii ani in cele patru arii principale de dezvoltare. Aceste domenii sunt motor (fizic), limbaj si comunicare, cognitiv si social/emotional.

Dezvoltarea cognitiva inseamna modul in care copiii gandesc, exploreaza si inteleg lucrurile. Este dezvoltarea de cunostinte, abilitati, rezolvarea de probleme, care ajuta copiii sa gandeasca si sa inteleaga lumea din jurul lor. Dezvoltarea creierului face parte din dezvoltarea cognitiva.

In calitate de parinte, este important sa sustineti stimularea cognitiva a copilului de indata ce se naste, deoarece acest lucru ofera fundamentul pentru succesul copilului la scoala si mai tarziu in viata.

Dezvoltarea cognitiva – Teoria lui Piaget

Teoria dezvoltarii cognitive a lui Jean Piaget sugereaza ca cei mici trec prin 4 etape diferite ale dezvoltarii mentale. Teoria sa se concentreaza nu numai pe intelegerea modului in care copiii dobandesc cunostinte, ci si pe intelegerea naturii inteligentei.

Conform teoriei lui Piaget, etapele sunt:

  • Etapa inteligentei senzorio-motorii: 0-2 ani
  • Etapa inteligentei preoperatorii: 2 – 7 ani
  • Etapa operatiilor concrete: 7- 11 ani
  • Etapa operatiilor formale: peste 11 ani

Etapa inteligentei senzorio-motorie (0-2 ani)

In timpul etapei senzorimotorii, copiii trec printr-o perioada de crestere si invatare intensa. Pe masura ce copiii interactioneaza cu mediul inconjurator, fac mereu noi descoperiri despre cum functioneaza lumea.

Dupa ce bebelusii incep sa se tarasca, sa stea si sa mearga, dezvoltarea se intensifica si mai mult. Urmeaza etapa de dezvoltare a limbajului timpuriu, si dezvolta abilitati simbolice.

Etapa inteligentei preoperatorii (2-7 ani)

Copiiiinvata sa foloseasca imagini pentru a reprezenta obiecte. Tind sa fie mai egocentrici si nu inteleg perspectivele altora. Se dezvolta limbajul si gandirea, dar tot gandesc in termeni concreti.

Etapa operatiilor concrete (7-11 ani)

Se dezvolta mai mult logica si egocentrismul etapei anterioare incepe sa dispara, deoarece copiii inteleg si punctul de vedere al altor persoane, la ce s-ar putea gandi si ce simt altii. Se dezvolta limbajul, memoria si imaginatia, care le permite sa inteleaga diferenta dintre trecut-viitor.

Gandirea lor se bazeaza pe intuitie si inca nu este complet logica, nu pot intelege unele concepte mai complexe, cum ar fi cauza si efectul, timpul si comparatia.

Etapa operatiilor formale (peste 11 ani)

Etapa finala a teoriei lui Piaget implica o dezvoltare a logicii, a capacitatii de a folosi rationamentul deductiv si o intelegere a ideilor abstracte. In acest moment, devin capabili sa vada mai multe solutii potentiale la probleme si sa gandeasca mai tehnic despre lumea din jurul lor.

Copiii pot folosi logic simboluri legate de concepte abstracte, cum ar fi algebra si stiinta. Ei se pot gandi la mai multe variabile in moduri sistematice, pot formula ipoteze si pot lua in considerare posibilitatile. Ei pot, de asemenea, sa analizeze situatii si concepte abstracte.

Cine a fost Piaget?

Piaget s-a nascut in Elvetia la sfarsitul anilor 1800 si a fost un student precoce, publicand prima sa lucrare stiintifica la doar 11 ani. A lucrat ca asistent pentru Alfred Binet si Theodore Simon, care lucra standardizarea celebrului test de IQ.

Piaget a pornit de la ipoteza ca mintea copiilor nu e doar o versiune miniaturala a mintii adulte. A propus ideea ca inteligenta creste si se dezvolta in etape. Copiii mai mari nu gandesc mai repede decat copiii mai mici, a sugerat el, ci exista atat diferente calitative, cat si cantitative intre gandirea copiilor mici fata de a copiilor mai mari.

Pe baza observatiilor sale, a concluzionat ca cei mici nu erau mai putin inteligenti decat adultii, ci pur si simplu gandesc diferit. Albert Einstein a numit descoperirea lui Piaget „atat de simpla incat numai un geniu ar fi putut sa se gandeasca la ea”.

Sfaturi pentru stimularea cognitiva a celor mici

Copiii sunt dornici sa invete de la bun inceput. Sunt influentati in cea mai mare masura de relatiile apropiate de familie, in special cele cu parintii. Asta inseamna ca parintii se afla intr-o pozitie unica de a ajuta la modelarea felului in care copiii invata, gandesc si se dezvolta.

Iata care sunt cateva sfaturi pentru stimularea cognitiva a copiilor:

Un mediu prielnic pentru dezvoltarea copiilor

Furnizarea unui mediu cu iubire, intelegere si respect este un factor esential in dezvoltarea cognitiva a copiilor. Inseamna un mediu in care sa se acorde atentie expresiilor fizice si verbale si manifestarii atentiei si iubirii – pentru o atmosfera ideala pentru dezvoltarea abilitatilor emotionale ale copilului si pentru a construi o legatura solida intre parinti si copii. De asemenea, este importanta disciplina pozitiva ca mod de educatie. Acest lucru le creste increderea in ei si le ofera o sansa sa-si concentreze atentia asupra altor aspecte ale dezvoltarii, deoarece nu trebuie sa piarda timp in cautarea aprobarii si a iubirii. Arata-le iubirea celor mici prin sarutari, imbratisari, asculta-i, comunica, exprima-ti sentimentele si afectiunea!

Activitate fizica pentru un creier sanatos

Sportul este important pentru dezvoltarea creierului si, prin urmare, pentru stimularea cognitiva. Prin exercitiu si activitate fizica, creierul este oxigenat si astfel se dezvolta mai bine. Activitatile si joaca in aer liber ofera un mediu sanatos pentru crestere.

Somnul sanatos sustine un creier sanatos

Somnul ajuta creierul sa proceseze toate informatiile obtinute pe parcursul zilei. Copilul are nevoie de 8-10 ore de somn bun, de calitate, pentru a se regenera si a se energiza. Faceti un program de somn si o rutina inainte de culcare, in care sa va concentrati pe evenimentele pozitive din timpul zilei si prin manifestarea afectiunii. Acest lucru ii ajuta sa doarma bine, le dezvolta creativitatea, imaginatia si ii ajuta sa asimileze ce au invatat pe parcursul zilei.

Alimentatia sanatoasa sustine functia cognitiva

Dezvoltarea creierului necesita hrana sanatoasa. Parintii trebuie sa le ofere copiilor o dieta variata si sanatoasa, care sa includa produse proaspete, carne si produse lactate. Grasimile Omega-3 (gasite in peste, nuci si oua) ajuta la concentrare, asimilarea de cunostinte si gandirea logica.

Jocul – ingredient cheie pentru dezvoltarea cognitiva

Copiii invata mai mult despre lumea din jurul lor prin joc – jocul este esential pentru dezvoltare. Aproape toate activitatile pot ajuta in unele aspecte ale dezvoltarii cognitive. Parintii pot sa le ofere copiilor jucarii diferite si sa invete copiii diferite jocuri pentru stimularea cognitiva specifica.

Jocurile de memorie ajuta la dezvoltarea memoriei pe termen scurt si lung. In afara de asta, ele au implicatii practice, deoarece pot imbunatati toate cele trei metode de invatare (vizuala, auditiva si kinestezica). Jocurile verbale si de memorare cu imagini, puzzle-urile si pantomima ajuta la imbunatatirea abilitatilor de memorie.

Jocurile Sudoku si cuvinte incrucisate ajuta la imbunatatirea gandirii logice a copilului, recunoasterea modelului si imbunatatirea abilitatilor lingvistice. Se recomanda tot felul de jocuri, inclusiv jocuri individuale, jocuri cu parintii, jocuri cu alti copii (de varsta lor si de varste diferite), jocuri in casa sau in aer liber. De asemenea, lasati copilul sa foloseasca drept „jucarii” obiecte concrete, atat timp cat nu sunt obiecte cu care se pot rani si cat timp sunt supravegheati de un adult.

Cititul -extrem de important pentru stimularea cognitiva

Cititul este o alta activitate care sustine stimularea cognitiva. Prin povestiri, copiii isi pot imbunatati imaginatia si abilitatile de vizualizare. In plus, procesul de lectura ii ajuta pe ei insisi in dobandirea limbajului si imbunatatirea abilitatilor lor verbale. Cititul este extrem de benefic pentru copii – atat cititul individual, cat si cand celor mici li se citeste. Lectura ajuta copilul sa cunoasca sunetele, cuvintele si limba si sa-si dezvolte aptitudinile de alfabetizare timpurie. Stimuleaza imaginatia si curiozitatea, isi dezvolta abilitatile de comunicare, invata sa faca diferenta dintre real si fantezie.

  • Incurajeaza copilul sa povesteasca ce a citit, pentru a intelege mai bine si pentru a recunoaste sentimentele care apar in legatura cu povestea citita. De asemenea, timpul de lectura dintre parinti si copii sustine legatura dintre ei.
  • E util si cititul in alte limbi, pentru a incuraja invatarea de limbi straine de catre cei mici.
  • Sunt foarte importante cartile cu imagini, care sa il capteze si mai mult pe copil. Este important sa fie carti adecvate varstei.
  • Faceti din citit si lectura o rutina zilnica, si fiti un model pentru copil, pentru a-i insufla placerea pentru carti si lectura!

Muzica pentru creier sanatos

Muzica este un alt mod de a contribui la dezvoltarea abilitatilor cognitive la copii. Ascultarea muzicii este o metoda excelenta de reducere a stresului si creeaza un mediu pozitiv, in care creierul poate creste in mod corespunzator. Aici intra atat ascultarea de muzica, dar si cantatul cu vocea sau la instrumente muzicale. Instrumentele cele mai atractive pentru copii sunt tobe si pian, deoarece dezvolta ambele emisfere ale creierului in aceeasi masura, prin utilizarea coordonata.

De asemenea, dansul este foarte important pentru cei mici – fiind un mod de a-si manifesta trairil, dar si pentru ca ajuta la imbunatatirea memoriei – prin invatarea unor miscari specifice.

Incurajati copilul sa comunice

Copilul trebuie incurajat sa comunice cat mai mult, sa puna intrebari, indiferent ca este mai introvertit sau nu. Incurajati-l sa isi comunice nevoile, fara a pune presiune si fara a-l pune in situatii neplacute. Discutati despre activitatile de peste zi, incurajati-l sa comunice cu cei din jur, sa ceara opinii, sa isi spuna parerea etc.

Teatrul pentru copii – beneficii pentru stimularea cognitiva

Desi continuam sa imbratisam noile tehnologii, a nu uita de arta in toate formele sale, este vital pentru a deveni mai increzatori si creativi. Einstein a spus odata: „Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea”.

Mergeti cu cei mici la spectacole de teatru! Participarea la spectacole de teatru pentru copii ofera serie de beneficii pentru dezvoltare, inclusiv imbunatatirea inteligentei emotionale si a oportunitatilor de a discuta subiecte dificile. Poate contribui la consolidarea legaturilor sociale. De asemenea, daca ii duci pe cei mici la treatru este o experienta in familie, care uneste si mai mult legaturile.

Copilul poate fi dus la spectacole de teatru pentru copii, dar poate fi si incurajat sa participe activ la programe artistice – scenete, programe artistice la serbari sau diferite cluburi. Ajuta la dezvoltarea copilului per ansamblu, imbunatatind abilitatile cognitive, motorii si sociale. Fiind implicati activ in spectacol ii ajuta sa isi creasca increderea, sa fie sociabili, deschisi, sa treaca de zona de confort, sa ia parte la situatii noi etc.

Pictura  – beneficii pentru cei mici

Pictura este o modalitate pentru cei mici de a face multe lucruri importante: sa transmita idei, sa exprime emotii, sa utilizeze simturile, sa exploreze culorile, sa exploreze procesul si rezultatele si sa creeze opere si experiente placute din punct de vedere estetic.

Chiar si copiii foarte mici pot sa-si inmoaie degetele intr-un amestec de vopsea si sa-l raspandeasca pe o foaie. Formeaza multe legaturi si idei despre cum functioneaza procesul de pictura pentru ei, si este foarte distractiv pentru ei.

Pictura poate ajuta copiii sa comunice emotiile sau sentimentele. Prin folosirea unor culori diferite, ei se pot exprima fara a folosi cuvintele. Se imbunatateste coordonarea ochi-mana, o abilitate importanta la varsta lor. Pictura ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile de mobilitate, imbuntateste concentrarea si isi descopera creativitatea. La fel de important e si coloratul, folosirea cartilor de colorat sau desenul cu creta.

Alte sfaturi pentru stimularea cognitiva

  • In loc sa-i cumparati multe jucarii, axati-va mai ales pe jucarii potrivite si care sa ii stimuleze inteligenta. Alegeti jucarii in functie de varsta si de abilitatile sale.
  • Incurajati copilul sa se implice in tot felul de activitati noi si lasati-l sa ia parte la activitatile celor mari, monitorizati de adulti. Cei mici sunt adesea interesati sa ajute la gatit, sa mestereasca diverse lucruri in curte cu parintii sau sa participe la treburi casnice.
  • Limitati timpul petrecut la televizor si pe Internet – televizorul si internetul pot avea beneficii, daca timpul petrecut este limitat si axat doar pe programe educationale si de divertisment adecvate varstei. TV si internetul, chiar si desenele animate, pot reduce creativitatea unui copil. Lasati mai mult copilul sa exploreze lumea din jur.
  • Incurajati copilul sa exploreze natura si mediul inconjurator – nisipul, apa, iarba etc.
  • Familiarizati copilul cu librariile si bibliotecile, pentru a-i insufla placerea pentru lectura si carti.
  • Mergeti cu cei mici la evenimente culturale – ca spectacole de teatru, concerte, festivaluri potrivite pentru el, muzee etc.
  • Calatoriti cu cel mic – timp in care sa le explicati toate locurile, in functie de capacitatea lui de intelegere.
  • Incurajati copilul sa scrie – povestiri, povesti, sau chiar sa scrie intr-un jurnal – isi va dezvolta si inteligenta emotionala.

Cei mici au nevoie permament de iubire, atentie, ingrijire si de moduri noi prin care sa fie stimulati mental. Lipsa stimularii cognitive poate avea consecinte psihologice, emotionale si sociale.

Referinte:
(1) The 4 Stages of Cognitive Development, link: https://www.verywellmind.com/piagets-stages-of-cognitive-development-2795457
(2) Piaget’s Theory of Cognitive Development, link: https://www.simplypsychology.org/piaget.html
(3) Cognitive developmet, link: http://www.healthofchildren.com/C/Cognitive-Development.html
(4) How to Improve Your Child’s Cognitive Skills, link: https://everydaypower.com/how-to-improve-your-childs-cognitive-skills/
(5) Cognitive Development, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=cognitive-development-90-P01594
(6) Children and Music: Benefits of Music in Child Development, link: https://www.brighthorizons.com/family-resources/music-and-children-rhythm-meets-child-development
(7) Reading and storytelling with babies and children
, link: https://raisingchildren.net.au/babies/play-learning/literacy-reading-stories/reading-storytelling
(8) The benefits of painting for children, link: https://www.kidsu.ca/the-benefits-of-painting-for-children/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago