Sterilizatoare biberoane – De ce e importanta sterilizarea biberoanelor, pana la ce varsta trebuie facuta si cum alegem cel mai bun sterilizator? Afla din articol.
CUPRINS:
1. Sterilizarea biberoanelor – de ce este importanta
2. Metode pentru sterilizarea biberoanelor
3. Pana cand se sterilizeaza biberoanele bebelusului?
4. Care este cel mai bun tip de sterilizare?
5. Tipuri de sterilizatoare biberoane – cum alegi aparatul potrivit
6. Recomandari de sterilizatoare biberoane
Deoarece sistemul imunitar al copiilor se dezvolta, acestia sunt susceptibili la boli si infectii. Laptele este un mediu prielnic pentru reproducerea unor bacteriile nocive, iar curatarea cu detergent nu este suficienta. Acesta este motivul pentru care e necesara sterilizarea biberoanelor, a tetinelor si suzetelor.
Este important sa se sterilizeze echipamentul de hranire a bebelusului, inclusiv sticle si tetine, pana la varsta de cel putin 12 luni.
Acest lucru va va proteja copilul impotriva infectiilor, in special a diareei si a varsaturilor. Sterilizarea echipamentului de hranire va ajuta sa va protejati copilul de bacterii deosebit de nocive si de alte tipuri de germeni care pot aparea in apa de la robinet sau lapte sau uneori chiar pe maini. Chiar si un numar mic de germeni poate duce la imbolnavire. Spalarea, inclusiv la masina de spalat vase, nu este suficienta pentru a indeparta toti germenii posibili. Cercetarile au aratat ca e nevoie de temperaturi de cel putin 90 grade C pentru a distruge rapid si eficient toate bacteriile care afecteaza cel mai frecvent copiii.
Se recomanda ca in primele 6 luni biberoanele sa fie sterilizate dupa fiecare utilizare, iar ulterior pana la varsta de 1 an de 2-3 ori pe saptamana.
Indiferent cum decideti sa stetilizati biberoanele sau ce fel de sterilizatoare biberoane folositi, acestea trebuie inainte spalate bine. Se spala cu apa calda si detergent pentru a elimina murdaria. Se separa toate componentele biberonului si se curata bine sub jet de apa calda sau intr-un recipient. Pot fi spalate si la masina de spalat vase, fara a le spala impreuna cu alte vase.
Daca se spala manual, se spala sub jet de apa sau cel mai bine intr-un recipient special folosit doar pentru curatarea biberoanelor.
Exista mai multe metode de sterilizare, care difera in ceea ce priveste tehnica, durata si eficientam si mai multe tipuri de sterilizatoare biberoane.
Nu este nevoie de echipament special aici. Pentru a steriliza biberoanele folosind apa fiarta, tot ce aveti nevoie este apa si un vas. Se umple vasul cu apa suficienta si se pun in aceasta sticlutele proaspat spalate cu capul in jos, asigurandu-va ca nu sunt bule de aer. Se adauga si tetinele, capacele si alte accesorii ale biberoanelor. Se aduce apa la punctul de fierbere si se fierb biberoanele 5 minute. E opreste focul si se scot biberoanele cu un cleste curat, se pun pe servetele curate de hartie la scurs sa se usuce la aer.
O alta metoda usoara pentru sterilizarea biberoanelor este sterilizarea la cuptorul cu microunde. Biberoanele se vor umple pana la jumatate cu apa si se introduc in cuptor pe un suport timp de 1-2 minute, setand functia de aburi a cuptorului. Se scot apoi si se elimina apa ramasa, lasand biberoanele sa se usuce la aer.
O alta optiune este achizitionarea unui sterilizator pentru cuptorul cu microunde. Aceste tipuri de sterilizatoare biberoane, de asemenea, utilizeaza puterea de aburi, dar inchid sticlele intr-o carcasa din plastic pentru a le oferi o curatare mai profunda. Sterilizatoare biberoane pentru microunde nu necesita chimicale sau clatire. In schimb, distrug bacteriile folosind caldura de la aburi. In functie de modelul pe care il aveti, sterilizatoarele pentru microunde pot pastra produsele sterile timp de pana la 24 de ore in cazul in care capacul ramane inchis. Sterilizarea dureaza 2-8 minute, in functie de puterea cuptorului si de unitate.
Sunt mai scumpe decat cele pentru microunde, dar sunt mai rapide si mai eficiente. Similar cu procesul de fierbere, procesul acestui tip de sterilizator foloseste caldura pentru a ucide microbii daunatori. Sterilizatoarele electrice cu aburi nu necesita chimicale sau clatiri. Distrug bacteriile folosind caldura de la aburi. Sterilizarea dureaza 5 minute pana la 15 minute. In functie de modelul pe care il aveti, elementele pot ramane sterile timp de pana la 24 de ore, cu capacul inchis. Aceste sterilizatoare sunt adesea cel mai convenabil mod de sterilizare, mai ales daca aveti multe obiecte pentru sterilizare si nu aveti un cuptor cu microunde.
Exista solutii speciale de sterilizare pentru biberoane, care se adauga in apa fierbinte sau rece. Dupa amestecarea solutiei se adauga biberoanele desfacute, avand grija sa nu ramana bule de aer. Se lasa sticlutele la inmuiat timp de pana la 5 minute, apoi se scot cu un cleste. Exista substante chimice de sterilizare pe care le puteti cumpara special pentru sterilizarea echipamentelor de hranire pentru copii. Aceste substante chimice sunt amestecate cu apa in rapoarte specifice pentru a realiza o solutie de sterilizare. Sterilizarea chimica utilizeaza apa la temperatura camerei in general si, prin urmare, este mai sigura pentru piesele mai sensibile, cum sunt tetinele, care se pot dezintegra daca sunt expuse la temperaturi ridicate pentru perioade lungi de timp.
La fel ca in cazul procedurii de fierbere, echipamentul trebuie sa fie complet scufundat in solutie, fara bule de aer prinse in ele. Elementele sunt inmuiate in solutie timp de cel putin 15 minute si vor ramane sterile daca sunt tinute scufundate in solutie timp de pana la 24 de ore. Se lasa la scurs apoi pe un prosop curat pentru a se usca la aer, fara a fi necesara clatirea. Solutia poate fi reutilizata ori de cate ori doriti intr-o perioada de 24 de ore. Solutia de sterilizare poate produce un gust sau un miros specific.
Aceste sterilizatoare folosesc ultraviolete pentru a distruge spectru larg de patogeni – bacterii, virusuri, fungi sau mucegaiuri. Elimina pana la 99% dintre patogeni. Nu necesita clatirea produselor si nu lasa gust sau miros. In general au o capacitate mare – peste 10 biberoane. Pot fi folosite si pentru suzete, accesorii, tetine, accesorii de la pompa de san.
Continuati sa sterilizeze echipamentul pentru hranirea sticlelor pentru cel putin 1 an. Sistemul imunitar al bebelusului se dezvolta si este usor pentru el sa dezvolte infectii in timpul primului an. Se recomanda ca in primele 6 luni biberoanele sa fie sterilizate dupa fiecare hranire, iar dupa 6 luni pot fi sterilizate de 2-3 ori pe saptamana sau mai des.
Folosirea unui sterilizator electric este metoda cea mai eficienta si rapida. Un sterilizator electric cu aburi utilizeaza abur fierbinte pentru a distruge germenii si bacteriile din sticle. Acestea sunt simplu de utilizat, procesul de sterilizare este rapid (sub 10 minute) si pot curata, usca si deodoriza biberoane. Din pacate sunt mai scumpe.
Sterilizatoare biberoane pentru microunde nu au functie de uscare sau deodorizare, dar au costuri mai reduse, sunt simplu de utilizat si sunt eficiente.
Sterilizarea va ajuta sa va protejati copilul impotriva germenilor si infectiilor. Un sterilizator este o unitate care va permite sa faceti acest lucru rapid si usor. Bebelusii care sunt complet hraniti cu formula de lapte praf necesita cel putin 6 sticle pe zi, deci veti avea nevoie de un sterilizator care sa pastreze cel putin aceste sticle. Daca intentionati sa alaptati, este posibil sa nu aveti nevoie de un sterilizator initial. Cu toate acestea, daca doriti sa stoarceti laptele, veti avea nevoie de un sterilizator pentru pompele de san si pentru sticle.
Unele sterilizatoare au:
Sterilizatoarele pot avea si dezavantaje. De exemplu, sterilizarea chimica poate afecta gustul din sticlute uenori, din cauza dezinfectantului. Dezavantajul sterilizatoarelor pentru microunde este ca nu se poate steriliza metalul (inele metalice de la biberoane, lingurite etc.). Sterilizatoarele cu aburi sunt considerate in mare cele mai convenabile, datorita faptului ca sunt mai mari. Sunt usor de folosit si procesul este simplu. Ca dezavantaj, acestea sunt mai scumpe si necesita alimentare cu energie electrica.
Alegerea unui sterilizator pentru biberoane poate fi dificila, pentru ca sunt extrem de multe pe piata. Pentru a va ajuta sa alegeti sterilizatorul potrivit pentru curatarea biberoanelor copilului, iata cativa factori pe care ati putea dori sa ii luati in considerare:
Iata cateva recomandari de sterilizatoare biberoane, rapide, sigure si eficiente:
Afla mai multe despre Sterilizator microunde Tommee Tippee, pentru 4 biberoane
Afla mai multe despre Sterilizator electric cu accesorii pentru 6 biberoane U-Grow
Afla mai multe despre Sterilizator electric pentru 8 biberoane OONew
Afla mai milte despre Sterilizator electric 3 in 1 Sterilnatural Chicco, modular
Afla mai multe despre Sterilizator UV 3 in 1 59S, cu acumulatori
Referinte:
(1) Sterilising bottle-feeding equipment, link: https://www.babycentre.co.uk/a554982/sterilising-bottle-feeding-equipment
(2) Cleaning and sterilising baby bottles, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/cleaning-and-sterilising-baby-bottles
(3) Sterilising baby bottles, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/sterilising-bottles/
(4) The 10 Best Bottle Sterilizers, link: https://www.thebump.com/a/best-bottle-sterilizers
(5) When and How to Sterilize Baby Bottles, link: https://www.thebump.com/a/how-to-sterilize-baby-bottles
(6) The Safest Way to Sterilize Baby Bottles, link: https://www.healthline.com/health/parenting/sterilize-baby-bottles
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…