Articole

Spalatul pe dinti la copii – provocari si solutii

Spalatul pe dinti la copii este una dintre masurile de igiena pentru sanatatea orala, pe care cei mici e important sa o aiba in rutina zilnica. Insa, uneori, spalatul dintilor copiilor poate fi o adevarata provocare pentru parinti. Cum putem face spalatul pe dinti o activitate placuta pentru copii?

Cuprins:

1. Spalatul pe dinti la copii – informatii generale
2. Spalatul pe dinti la copii – cand si de ce devine o provocare pentru parinti
3. Cum facem spalatul pe dinti o activitate placuta pentru copii?

Spalatul pe dinti la copii – informatii generale

Sanatatea dentara implica o serie de obiceiuri sanatoase cu care e necesar sa ii obisnuim pe cei mici: spalatul pe dinti de doua ori pe zi; vizitele regulate la medicul stomatolog; evitarea dulciurilor si a bauturilor dulci. Cu aceste masuri putem preveni aparitia cariilor si implicit a efectelor care vin odata cu ele: durere, posibile infectii, posibila pierdere a unor dinti inainte de vreme.

Primii dinti apar de obicei in perioada 6 – 10 luni; in unele cazuri pot aparea in jur de 3 luni sau 1 an. Grija fata de dinti si spalarea acestora inca de cand apar ii ajute pe cei mici sa dezvolte obiceiuri sanatoase fata de sanatatea lor dentara, dar si fata de sanatatea lor in general.

In ceea ce priveste spalatul pe dinti la copii, se recomanda sa fie facut de doua ori pe zi: dimineata si seara inainte de culcare.

Spalatul pe dinti la copii – cand si de ce devine o provocare pentru parinti

Deseori, cei mici amana, protesteaza sau refuza sa se spele pe dinti, ceea ce face pentru multi parinti ca spalatul pe dinti la copii sa fie o provocare.

De ce protesteaza sau refuza copiii sa se spele pe dinti? Pot fi mai multe posibile cauze:

  • spalatul pe dinti nu face parte dintr-o rutina bine stabilita (uneori se spala, alteori nu);
  • parintii tin foarte mult la acest obicei de igiena si incearca sa ii forteze pe copii sa se spele pe dinti atunci cand protesteaza;
  • copiii resimt un disconfort fizic la periajul dintilor (exemple: au o sensibilitate la nivelul gingiilor pentru ca sunt intr-un proces de eruptie dentara; periuta este prea aspra; gustul pastei de dinti nu le place; miscarile de periere sunt prea bruste etc.)
  • copiii au dezvoltat o asociere negativa intre spalatul pe dinti de seara si somn, de aceea pot amana sau protesta impotriva spalatului pe dinti;

Insa chiar daca de multe ori parintii pot simti spalatul pe dinti ca pe o lupta, miza este una importanta: sanatatea dintilor copiilor si deprinderea unui obicei sanatos pe termen lung. Pe de alta parte, o igiena dentara precara este asociata cu multe probleme de sanatate: carii, infectii dentare, gingivita, halitoza, afectarea capacitatii de a mesteca, cu impact asupra digestiei. Inclusiv increderea in sine poate avea de suferit pe termen lung atunci cand respiratia si/sau zambetul sunt afectate.

Cum facem spalatul pe dinti o activitate placuta pentru copii?

Dezvoltarea de rutine care sa includa spalatul pe dinti

Faceti din spalatul pe dinti o rutina, atat dimineata, cat si seara inainte de culcare. De fapt, medicii dentisti recomanda sa curatam gingiile bebelusilor inca dinainte de aparitia dintilor. Obisnuindu-i de la varste foarte mici cu acest obicei, le va fi mult mai usor cu spalatul dintilor mai tarziu.

Pentru ca cei mici sa poata vizualiza mai usor rutinele pe parcursul unei zile, puteti crea un tabel sau o diagrama, pe care sa o atasati undeva la vedere si unde sa lipiti imagini cu activitatile din rutina. De exemplu, pentru rutina de dimineata: trezirea, asezarea pe olita, spalarea fetei si dintilor, micul dejun.

Daca parintii observa ca seara copiii se impotrivesc mai mult spalatului pe dinti, pot incerca sa schimbe ordinea activitatilor din rutina de seara. De exemplu, spalatul pe dinti sa fie primul, urmat de schimbarea in pijamale, povestea de seara si alte activitati din rutina. Copiii ar putea fi mai cooperanti, stiind ca nu urmeaza imediat somnul.

Transformati spalatul pe dinti la copii intr-un joc

Copiii mici sunt mult mai atrasi de jocuri si e mult mai probabil sa coopereze daca spalatul pe dinti devine o activitate jucausa, decat daca le explicam ca e important sa se spele pe dinti sau ca vor fi consecinte neplacute daca nu o fac.

  • Inventati un cantecel sau o poveste in care copilul este personajul principal si se spala pe dinti.
  • Cantati sau ascultati cantece care le plac copiilor.
  • Fetele amuzante sau strambatul in oglinda in timpul spalatului pe dinti ii pot amuza pe cei mai micuti.
  • Jucati diferite jocuri. De exemplu, puteti pretinde ca ii sunteti oglinda copilului – imitati fiecare miscare pe care micutul o face in timp ce se spala pe dinti. O alta idee de joc este sa “urmariti” cu periuta de dinti “infractorii” sau animalutele care se ascund intre dintii si maselele copiilor, transformand spalatul pe dinti intr-o activitate amuzanta. Sau periuta de dinti poate fi trenul care merge pe sine (dintii copiilor).
  • Copiii pot fi mai cooperanti daca isi iau cu ei jucaria preferata sau daca la randul lor o pot spala pe aceasta pe dinti.

Alegeti o periuta de dinti care sa le placa celor mici

Daca au un personaj preferat din desene si gasiti periute cu aceste personaje, orientati-va catre o astfel de periuta; sau daca au un animal preferat sau culori preferate. Sau pur si simplu, lasati-i sa isi aleaga singuri o periuta din magazin. Unele modele au melodii incluse, care sa va ghideze in ceea ce priveste durata unei spalari. De asemenea, puteti seta o alarma sau folosi o clepsidra pentru a contoriza durata spalarii.

Un alt aspect important in alegerea periutei este sa aiba perii moi. O periuta prea rigida poate face spalatul dintilor dureros, mai ales atunci cand alti dinti sunt pe cale sa erupa; iar gingiile copiilor sunt oricum mai sensibile decat la adulti.

In cazul periutelor de dinti electrice, incercati miscarile acesteia pe mana celui mic, cu atat mai mult daca e reticent sau ii este teama. Daca in continuare nu doreste sa foloseasca periuta electrica, nu il fortati; ci ajutati-l sa se obisnuiasca treptat cu ea (prin jocuri, incercat periuta la un plus).

Alegeti o pasta de dinti speciala pentru copii, potrivita nevoilor acestora. In plus, daca ii spalati cu pasta de dinti pentru adulti, gustul ei mentolat s-ar putea sa fie mult prea puternic pentru cei mici.

Fiti un exemplu pentru spalatul pe dinti

Copiii invata cel mai bine din ceea ce vad ca fac parintii lor, nu din ceea ce li se spune. Incercati sa faceti un ritual pentru intreaga familie (seara daca atunci sunteti toti acasa) si sa va spalati pe dinti impreuna. Cand copiii isi vad si parintii spalandu-se pe dinti, sunt sanse mai mari sa accepte sa se spele sau sa fie spalati si ei.

Cititi carti despre spalatul pe dinti si igiena orala

Cititi-le carti in care personajele se spala pe dinti. Cateva exemple de carti pentru copii care abordeaza igiena orala:

  • “Conni merge la dentist”,
  • “Dintica in Regatul Zanei Merciluta”,
  • “Au, dintii mei!”,
  • “Max merge la dentist”
  • “Ziua spalatului pe dinti la zoo”

La varste mici e suficient sa le aratati imaginile si sa povestiti pe marginea lor, despre cum personajele se spala si ele pe dinti.

Foarte util pentru copiii mai mari este sa creati o poveste despre microorganismele care se ascund intre dinti si care, daca nu sunt indepartate cu periuta de dinti, pot face rau dintilor.

Pastrati-va calmul si nu ii fortati

Incercati sa ramaneti linistiti si sa gestionati cu calm eventualele refuzuri si proteste. Folositi un ton calm, bland si cuvinte pozitive precum “zambet”, “dinti puternici si sanatosi”, in locul unor cuvinte care sa ii alarmeze sau sa ii sperie. Dimpotriva, daca transformam spalatul pe dinti intr-o lupta, de multe ori se poate sfarsi cu frustrare, plans si posibil cu o reticenta si mai mare fata de spalatul pe dinti.

Referinte:

(1) 7 Ways to Make Brushing Fun for Kids – https://www.mouthhealthy.org/en/babies-and-kids/fun-ways-to-encourage-kids-to-brush
(2) Dental care for toddlers – https://raisingchildren.net.au/toddlers/health-daily-care/dental-care/dental-care-toddlers

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

4 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago