Articole

Siguranta corporala – cum le vorbim copiilor despre ea

Siguranta corporala a copiilor este un subiect care ar trebui sa ne preocupe inca de la varste foarte mici ale lor. Cand si cum sa le vorbim copiilor despre granitele lor corporale? Si cum ii invatam sa se fereasca de atingeri sau situatii in care pot fi in pericol?

Cuprins:

1. Siguranta corporala a copiilor – informatii generale
2. Cand sa le vorbim copiilor despre siguranta lor corporala?
3. Cum sa vorbim cu cei mici despre siguranta lor corporala?

Siguranta corporala a copiilor – informatii generale

Una dintre prioritatile parintilor este siguranta copiilor; iar un subiect important in aceasta directie este siguranta corporala si limitele personale ale copiilor. Invatandu-i pe copii despre corpul lor si despre cum sa fie atenti la granitele lor corporale si cum sa si le apere, ii putem proteja pe termen lung de posibile abuzuri sau evenimente negative.

Desi poate fi dificil pentru unii parinti sa vorbeasca despre acest subiect, aceste conversatii ii pot proteja pe copii de posibile abuzuri sau situatii neplacute. Nu ii putem feri de orice rau ar putea sa li se intample; dar le putem oferi niste mecanisme de protectie. Asa cum ii lasam sa se urce pe bicicleta si sa invete sa mearga, cu riscul ca ar putea cadea si s-ar putea rani, e important sa ii lasam sa interactioneze cu cei din jurul lor. Daca in cazul bicicletei, putem reduce riscurile de accidentare prin folosirea castii de protectie, a cotierelor si genunchierelor, un rol asemanator de protectie impotriva unor posibile evenimente neplacute il au discutiile despre corpul lor, despre ce nu este potrivit si despre cum sa se apere si sa ceara ajutor.

Cand sa le vorbim copiilor despre siguranta lor corporala?

Inca de cand ii invatam pe copii partile corpului, ii putem invata denumirea lor corecta si le putem vorbi despre faptul ca nimeni nu ar trebui sa le atinga partile lor intime. Cu alte cuvinte, nu e niciodata prea devreme sa vorbim cu copiii despre corpul lor; sa ii invatam care sunt granitele corpului lor si ca nimeni nu trebuie sa depaseasca aceste granite.

Pe masura ce cresc si creste si nivelul lor de curiozitate, putem intra in mai multe detalii, folosind tot timpul un limbaj potrivit capacitatii lor de intelegere.

Cum sa vorbim cu cei mici despre siguranta corporala?

Discutiile despre corp si siguranta ar trebui sa fie cat mai naturale, deschise si nu neaparat programate; parintii se pot folosi de orice context in care apare acest subiect (la baie; atunci cand se schimba; cand vorbiti despre anumite aspecte legate de corp etc.).

O singura discutie pe acest subiect nu este suficienta; de aceea incercati sa aveti cat mai multe discutii si sa reintariti astfel mesajele pe care le transmiteti copiilor. In majoritatea cazurilor, adultii sunt cei care se simt stanjeniti de aceste discutii, nu copiii. Mai ales cand sunt mici, ei nu au nicio idee ca aceste discutii ar fi considerate tabu.

Copiii ar trebui sa cunoasca denumirea organelor genitale

Folositi un limbaj cat mai adecvat varstei copiilor. Cand sunt mici, nu e necesar inca sa aduceti in discutie aspecte legate de sexualitate; ci sa va axati mai degraba pe denumirea organelor noastre genitale (penis, vulva, anus); pe faptul ca nimeni nu ar trebui sa ii atinga in aceste zone si ca nici ei nu trebuie sa atinga pe altii in aceste zone. In acest fel copiii inteleg ca ei sunt cei care decid pentru corpurile lor, care sunt doar ale lor. De asemenea, nimeni nu trebuie sa ii vada dezbracati; cu exceptia parintilor sau medicilor care ii consulta (si acesta in prezenta unuia dintre parinti). La randul lor, nici copiii nu trebuie sa ii atinga pe altii in zonele lor intime.

Cand copiii cunosc denumirile reale ale partilor lor intime, nu vor aparea confuzii atunci cand vor dori sa povesteasca despre situatii neplacute si inconfortabile care li s-au intamplat.

Un alt aspect important pe care sa li-l spunem copiilor este ca nimeni nu ar trebui sa le pozeze partile intime si nici sa li se arate poze cu partile intime ale altcuiva.

Invatarea limitelor ar trebui exersata si acasa, in familie. Spuneti-le copiilor atunci cand nu va place sa sara pe voi, sa va atinga in anumite zone, sa va gadile etc.

Copiii ar trebui sa isi cunoasca granitele corporale

Copilul nu trebuie sa imbratiseze sau sa sarute pe nimeni; nici din familie, nici dintre cunoscuti, daca nu isi doreste acest lucru. De aceea, nu trebuie sa ii fortam sau sa le transmitem ideea ca “asa e politicos”, ci dimpotriva, sa ii incurajam sa decida pentru ei.

Secretele legate de corp nu ar trebui sa fie tinute fata de parinti

Incurajati-i pe copii sa nu tina fata de voi secrete care tin de corpul lor si ceea ce li se intampla. Din pacate, de multe ori copiilor care sunt victime ale abuzurilor le este rusine sau teama sa vorbeasca despre ceea ce li s-a intamplat.

Sa ii invatam sa aiba incredere in intuitia lor

De multe ori, copiii simt in corp atunci cand ceva nu e in regula cu persoana cu care interactioneaza sau in situatia in care se afla. Batai mai rapide ale inimii, transpiratie, tremur – sunt cateva semnale pe care corpul le da atunci cand se simte in pericol. Sa le vorbim copiilor despre acestea si sa ii invatam sa aiba incredere in corpul lor; iar daca simt ca ceva nu e in regula, sa vorbeasca cu un adult de incredere.

Crearea unei retele de siguranta

In afara de parinti, pentru cei mici e important sa mai aiba si alti adulti de incredere, carora sa le poata povesti despre ingrijorarile sau situatiile prin care trec, fara teama sau rusine. Incurajati-i sa isi aleaga aceste persoane cu care se simt confortabil sa vorbeasca si in care sa poata avea incredere. Daca nu se simt confortabil sa vorbeasca cu parintii despre anumite subiecte (sexualitate, anumite atingeri), incurajati-i sa vorbeasca cu adulti din aceasta retea de siguranta a lor.

Invatati-i sa spuna “stop” in interactiunile care nu le fac placere

Inca de la varste mici, ii putem invata pe copii sa spuna stop atunci cand nu le place ceea ce se intampla (de exemplu, daca sunt gadilati; daca se joaca cu alti copii si sunt loviti sau imbranciti; daca sunt imbratisati sau pupati de persoane straine sau daca nu le place acest lucru etc.). De asemenea, e important sa inteleaga ca si ei trebuie sa se opreasca atunci cand cineva le spune “stop”. Cel mai eficient mod de a le transmite acest mesaj este de a modela in jocurile si situatiile de zi cu zi aceste comportamente.

Daca nu pot spune “nu” sau “stop” in situatii in care se simt in pericol si li se cere sa faca ceva care le pune in pericol integritatea, invatati-i sa apeleze la scuze care sa ii scoata din situatia respectiva (de exemplu, sa mearga la baie).

Stabiliti cu copiii un cuvant de siguranta

Cand copiii sunt mai mari, puteti stabili cu ei un cuvant de siguranta; un cod pe care sa il stiti doar voi si pe care sa il foloseasca atunci cand sunt in situatii dificile. Daca raman peste noapte la prieteni; daca merg la petreceri; cand aveti invitati acasa si in orice alte situatii in care nu se simt in siguranta, sa poate folosi acest cod cu voi.

Important! Toate aceste aspecte sunt valabile si in legatura cu persoanele pe care copiii le cunosc sau cand e vorba de alti copii. Din pacate, de cele mai multe ori, in cazurile de abuz sexual abuzatorul este cineva cunoscut si in care victima avea incredere.

Referinte:

(1) How to Talk to Young Children About Body Safety – https://www.kidsfirstinc.org/how-to-talk-to-young-children-about-body-safety/
(2) Teaching Touching Safety Rules: Safe and Unsafe Touching—Activity – https://www.cfchildren.org/blog/2017/08/activity-teaching-touching-safety-rules-safe-and-unsafe-touching/
(3) Do You Teach Your Kids Body Safety? 10 Things Every Child Should Know – https://www.anxioustoddlers.com/prevent-sexual-abuse/#.YX2q4J5BxnK

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

4 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago