Afla totul despre scorul Apgar – ce este, cum se calculeaza si care este semnificatia notei bebelusului la nastere, in articolul de mai jos.
CUPRINS:
Exact dupa 1 minut de la nastere, orice bebelus trebuie sa treaca un test important, si ulterior la 5 minute. Acest test poarta numele de testul APGAR.
Ideea de scor Apgar a fost dezvoltata in 1952 de Dr. Virginia Apgar, anestezist, dar in general este vazut ca un acronim pentru Aspect, Puls, Grimase, Activitate si Respiratie:
La un minut de la nastere, scorul APGAR al copilului indica mai exact cat de bine a tolerat copilul nasterea. La cinci minute, al doilea scor arata cat de bine face fata copilul lumii in afara pantecelui mamei. Pentru bebelusii care nu „trec cu bine” peste primele doua teste, pot fi date scoruri suplimentare dupa aceea.
Fiecare dintre cele cinci caracteristici este marcata pe o scara de la 0 la 2, cu scorul mare indicand o stare de sanatate optima.
Modul in care scorul este stabilit si marcat ramane neschimbat din 1952, desi astazi il vedem de obicei ca pe un instrument pentru a evalua modul in care un copil trece de la viata fetala la viata de nou-nascut. Dupa analiza, rezultatele verificarii sunt calculate ca scor de maximum 10. Scorul Apgar este rapid si usor de facut, fiind o parte din rutina nasterii.
Trebuie retinut ca foarte putini bebelusi primesc nota 10 sau un scor Apgar perfect. Majoritatea nou-nascutilor pierd cel putin un punct pentru aspectul pielii; este normal ca mainile si picioarele unui bebelus sa fie un pic albastrui, fiind doar o parte a procesului in care circulatia copilului se adapteaza la viata din afara uterului.
Scorul Apgar insumneaza cinci elemente pe o scara de la 0 la 2 pentru a obtine un scor total care poate varia de la 0 la 10.
Scorul este oferit unui copil la un minut si la cinci minute dupa nastere, dar poate fi dat si ulterior la 10, 15 minute etc. Daca scorul Apgar este sub 7 la cinci minute de la nastere, se va stabili din nou la 10 minute de la nastere. Asta nu inseamna ca, daca bebelusul are probleme de respiratie, nu se intervine si se asteapta pana cand testul de un minut indica acest lucru, ci in caz de nevoie se vor incepe manevrele de resuscitare imediat. Scorul Apgar este doar o modalitate rapida de a evalua starea nou-nascutului la un minut de viata.
Imediat dupa nastere si taierea cordonului ombilical, copilul este sters si daca este nevoie se aspira secretiile din caile respiratorii, pentru a fi curatate. In acest timp se analizeaza cei 5 parametri care descriu scorul APGAR (pentru fiecare dintre cei 5 parametri se ofera o nota de 0, 1 sau 2):
In general, un nou-nascut sanatos va avea pielea de culoare roz, fara a avea nevoie de oxigen suplimentar, caz in care va obtine nota 2. Daca nou-nascutul are extremitatile albastrui, dar restul corpului este roz, nota va fi 1, iar daca bebelusul este complet cianotic, nota va fi 0.
La un nou-nascut, ritmul cardiac poate fi cel mai eficient masurat prin palpare sau auscultare la baza cordonului ombilical. Pulsul unui nou-nascut sanatos ar trebui sa fie mai mare de 100 de batai pe minut, ceea ce duce la nota oferita 2. Ritmul cardiac mai mic de 100 de batai pe minut are ca rezultat o nota de 1, fiind necesarea inceperea oxigenarii nou-nascutului. Un puls absent inseamna nota 0, fiind necesara inceperea compresiilor toracice.
Nou-nascutii sanatosi vor plange in general, mai ales cand sunt stimulati prin uscare. Atunci cand este vorba de un plans normal si puternic, copilul primeste nota 2. Daca nou-nascutul face grimase, dar nu plange, scorul este 1, iar daca nu exista niciun raspuns, scorul este zero.
Majoritatea nou-nascutilor sunt activi si au tonus muscular bun. Miscarea activa a tuturor extremitatilor se noteaza cu nota 2. O miscare limitata, doar cu un anumit grad de flexie, se noteaza cu nota 1, iar daca nou-nascutul nu se misca si tonusul muscular este absent, nota este 0.
In general, nou-nascutii respira si incep sa planga aproape imediat dupa nastere, ceea ce se noteaza cu 2. Daca nou-nascutul are o rata de respiratie lenta sau neregulata, nota este 1 si necesita ventilatie asistata. Daca respiratia este lenta sau neregulata, se poate incerca o scurta stimulare in timp ce se administreaza oxigen. In al treilea caz, daca rata respiratorie este absenta, nota este 0 si e necesarea initierea ventilatiei.
Scorul APGAR permite o evaluare importanta in momentele critice de dupa nastere si este utilizat pentru a vedea daca starea nou-nascutului ramane aceeasi, se imbunatateste sau se altereaza.
Nota 10 este obtinuta in rare cazuri. In cazul unui scor de 10, inseamna ca activitatea a primit nota 2, copilul fiind activ dupa nastere, ca pulsul a primit nota 2, ceea ce inseamna ca inima nou-nascutului a batut cu peste 100 batai pe minut. De asemenea, grimasele au primit nota 2, copilul fiind activ, raspunzand la stimuli, aspectul pielii este normal, respiratia este normala si copilul a plans intens la nastere. Un scor de 10 inseamna ca toate cele 5 elemente au primit valori maxime, prognosticul fiind cel mai bun.
Scorul Apgar 9 este un scor foarte bun. In cazul unui scor de 9, inseamna ca activitatea copilului este buna, ca isi misca bratele fara probleme, ca pulsul este detectabil (cel mai probabil de peste 100 batai șpe minut), ca prezinta raspunsuri bune la stimuli, aspectul pielii este unul bun, in cel mai rau caz extremitatile fiind usor cianotice, iar respiratia este de asemenea, buna, la fel raspunsurile vocale. In general, aspectul usor cianotic al membrelor este motivul pentru care celor mici li se ofera nota 8 sau 9 si nu nota maxima 10. Un scor Apgar 9 este asociat cu un prognostic bun.
Se considera ca un scor APGAR de 8, 9 sau 10 este ideal, pentru ca arata ca nou-nascutul are o stare generala buna de sanatate. Scorurile APGAR de 8 si 9 sunt semnificativ mai frecvente decat scorurile APGAR de 10, deoarece marea majoritate a sugarilor pierd un punct din cauza cianozei usoare a mainilor sau picioarelor. In rare cazuri vorbim de alte cauze pentru scaderea a doua puncte.
Un scor de 7 sau mai mic poate indica faptul ca bebelusul ar avea nevoie de asistenta suplimentara din partea personalului medical, desi majoritatea copiilor in aceasta stare nu prezinta niciun fel de probleme majore. In general, un scor de 7 sau mai mult este considerat un scor bun, ce indica o stare de sanatate corespunzatoare a copilului. Cu toate acestea, in cazul obtinerii scorului 7, se va realiza o monitorizare mai atenta a copilului pentru a preintampina eventualele probleme de sanatate.
Un scor de 6 sau mai mic este asociat in general cu un anumit factor de risc in ceea ce priveste sanatatea nou-nascutului. Scorul de 6 sau mai putin la 1 min de la nastere care se transforma in scor de 7 sau mai mult la 5 minute este in general asociat cu lipsa riscurilor majore de sanatate. Trebuie tinut cont de faptul ca un scor de 6 sau intre 4-7 poate necesita masuri de resuscitare si poate fi asociat cu eventuale dizabilitati neurologice sau afectarea functiei cognitive.
Scorul Apgar 5 este un scor intermediar, fiind la mijloc – nu este asociat cu un prognostic foarte bun, dar nici nu este un marker pentru risc major de disfunctie neurologica. Acest scor poate fi rezultatul imaturitatii fiziologice, al medicamentelor materne, al prezentei malformatiilor congenitale si al altor factori. De aceea, scorul Apgar nu poate fi considerat o dovada sau o consecinta a asfixiei. Scorul 5 poate necesita manevre de resuscitare.
Un scor de 4 poate necesita o interventie imediata, de regula sub forma de oxigen si asistenta respiratorie sau sub forma de aspiratie daca respiratia a fost obstructionata de mucus. Un astfel de scor poate indica faptul ca nou-nascutul are dificultati de adaptare la viata extra-uterina, care in unele cazuri poate fi legata de medicamentele administrate mamei in timpul travaliului, prematuritatii sau unei nastere rapide. Un scor la 1 minut sub 4 indica faptul ca bebelusul are nevoie de asistenta medicala imediata.
Scorul Apgar 3 ofera un semnal de avertizare ca bebelusul poate avea probleme de sanatate, cum ar fi dificultati de respiratie sau hemoragii interne. Cu un scor de 0-3, nou-nascutul poate fi cianotic, poate sa nu aiba puls sau sa nu respire, ceea ce necesita o resuscitare imediata. Ulterior se stabileste un nou scor la 5 minute. In cazul unei resuscitari dificile, scorul Apgar se face la 10, 15 si 20 de minute, de asemenea. Un scor 3 poate necesita si administrarea de fluide sau medicamente si monitorizarea intr-o unitate neonatala de terapie intensiva de catre un neonatolog. Un scor Apgar de 0-3 la 20 de minute, de exemplu, indica un risc mare de deces.
Scorul Apgar 2 necesita ingrijiri medicale de urgenta. In cazul unui scor de 3 la 1 minut, se va obtine si scorul la 5 minute sau mai mult. Copilul poate fi cianotic, poate sa nu respire sau sa nu aiba puls. Un scor Apgar 2 la 5 minute este asociat cu un risc usor crescut de paralizie cerebrala in comparatie cu scorurile mai mari. In asociere cu alti markeri de asfixie poate indica un risc de aparitie a crizelor.
Un scor de 1 la 1 minut de la nastere necesita interventii rapide. De obicei, se va realiza si scorul la 5 minute sau mai mult. Un scor de 1 inseamna ca bebelusul nu respira cum trebuie sau nu respira deloc, nu are puls si nu se misca. Scorul 1 la 5 minute sau mai mult este considerat un semn de afectare si este asociat cu un risc mai mare de deces.
Un scor Apgar de 0 la 10 minute este un predictor puternic al riscului de mortalitate la sugari, mai ales la prematuri. Un scor de 0 necesita interventie rapida si resuscitare. Scorul 0 inseamna ca nou-nascutul a obtinut valori 0 la toti cei 5 parametri. De asemenea, scorul 0 inseamna ca nou-nascutul nu raspunde la interventii.
Cei mai multi nou-nascuti au scoruri Apgar mai mari de 7. Pentru ca mainile si picioarele lor raman usor albastrui pana cand se regleaza circulatia, putini au un scor perfect de 10.
Daca scorurile Apgar ale copilului sunt intre 5 si 7 la un minut, s-ar putea sa fi intampinat unele probleme in timpul nasterii, care au scazut oxigenul din sangele lui. In acest caz, se intervine prin imbunatatirea oxigenarii, astfel incat scorul Apgar la cinci minute sa fie intre 8 si 10. Un procent mic de nou-nascuti obtine scoruri Apgar mai mici de 5. De exemplu, bebelusii nascuti prematur sau prin cezariana de urgenta au mai multe riscuri de a avea scoruri mici fata de sugarii nascuti normal.
De cele mai multe ori scorul scazut este cauzat de:
Un scor scazut Apgar nu inseamna neaparat ca un copil va avea probleme de sanatate grave sau pe termen lung. Scorul Apgar nu este conceput sa prezica starea de sanatate a copilului in viitor.
Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), scorul Apgar nu poate fi considerat a fi o dovada sau o consecinta a asfixiei, nu prezice mortalitatea neonatala sau starea neurologica. Este absolut necesar sa se intervina la timp in cazul afectarii respiratiei si circulatiei, insa un copil se poate recupera fara probleme de sanatate ulterior, in functie de mai multi factori.
Iata cateva dintre complicatiile care pot priva un nou-nascut de oxigen si se pot manifesta ca scoruri Apgar mici:
Este important sa se cunoasca limitele scorului Apgar. Acesta este o expresie a starii fiziologice a copilului la un moment dat, si include componente subiective.
Exista numerosi factori care pot influenta scorul Apgar, cum ar fi sedarea materna sau anestezia, malformatii congenitale, varsta gestationala, traumatisme etc. Parametrii cum ar fi tonusul, culoarea si reactiile reflexe pot fi subiective si depind partial de maturitatea fiziologica a sugarului. Unele valori pot fi date si de factori normali, de exemplu saturatia scazuta a oxigenului in primele cateva minute nu necesita administrarea imediata a oxigenului suplimentar.
Scorul Apgar nu poate prezice cu certitudine starea actuala si viitoare de sanatate a copilului si nici nu poate prezice mortalitatea. Scorul Apgar nu se foloseste pentru a diagnostica asfixia.
Referinte:
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
Scor apgar 5.5 la o sarcina gemelara la unul din copii.din cauza apneei acum e la incubație pentru ocigenoterapie.culoare roza a tegumentelor.Este vreo problema?