Articole

Scaunul auto pentru copii – cum sa il alegi

Scaunul auto pentru copii – cum alegem scaunul de masina pentru cel mic in functie de varsta, greutate si inaltime? Iata care sunt criteriile de care trebuie sa tinem cont.

CUPRINS:

1. Ce este scaunul auto si ce rol are?
2. Grupe de scaune de masina
3. Tipuri de scaune de masina
4. Cum alegem scaunul auto pentru copii 
5. Criterii importante de selectie pentru un scaun auto
6. Sfaturi
7. Recomandari de scaune auto pentru copii

Ce este scaunul auto si ce rol are?

Siguranta copiilor in masina este extrem de importanta. Accidentele auto sunt principala cauza a deceselor si vatamarilor la copii. Scaunul auto pentru copii reduce riscul de vatamare cu 71-82% si reduce riscul de deces cu 28% in comparatie cu purtarea doar a centurilor de siguranta.

Toti cei din autovehicul trebuie sa fie bine imobilizati cu centurile de siguranta sau in scaunele pentru copii pentru a preveni ranirea in cazul franelor bruste si a accidentelor. Centurile de siguranta si scaunele auto intra in contact cu cele mai puternice parti ale corpului, disipand fortele de impact pe o arie larga, incetinind miscarea corpului si protejand creierul si maduva spinarii.

In mod evident, scaunele auto salveaza vieti si previn leziunile grave!

Utilizarea corecta a scaunelor auto reduce riscul de ranire, spitalizare sau deces cu mai mult de 70% in comparatie cu centurile de siguranta doar sau in comparatie cu nicio masura de siguranta, fiind esentiala pentru siguranta copilului.

De ce e atat de important scaunul auto?

Corpul unui copil este mult mai fragil, iar scheletul este in curs de dezvoltare. Acest lucru il face mult mai vulnerabil la raniri in timpul unui accident, mai ales ca organele sale nu sunt la fel de bine protejate ca cele ale unui adult. Alti factori care fac accidentele auto deosebit de periculoase pentru copii includ:

  • leziunile creierul si leziunea maduvei spinarii sunt mai periculoase la copii, deoarece acestea sunt inca in curs de dezvoltare;
  • copiii sunt mici, astfel ca si o frana brusca ii poate face sa cada sau sa se lovreasca grav;
  • copiii nu au autocontrol si de obicei au tendinta de a se misca mult in masina, astfel ca imobilizarea in scaun este extrem de importanta.

Conform art 95 din Hotararea pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumuri publice, copiii mai mici de 12 ani sau cu inaltime mai mica de 135 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta in functie de greutate si dimensiuni, iar cel mai mici de 3 ani trebuie sa fie transportati doar in dispozitive de retinere omologate.

Grupe de scaune de masina

Grupe pentru scaunul auto:

Grupa 0

– pentru 0-10 kg – De la nastere pana la aproximativ 6 – 9 luni

Grupa 0+

– pentru 0-13 kg – De la nastere pana  la aproximativ 12-15 luni
Scaunele pentru grupa 0+ sunt in general mai mici si mai usoare – bebelusul va sta cu spatele. Cercetarile arata ca este mai sigur ca bebelusii sa calatoreasca cu fata spre inapoi pentru cat mai mult timp posibil. Se recomanda sa lasati copilul intr-un scaun pentru copii orientat cu spatele pana cand au varsta de cel putin 15 luni.

Grupa 0 + / 1

– pentru 0-18 kg – De la nastere pana la 4 ani si jumatate
Grupa 0 + / 1 de scaune auto se foloseste de la nastere pana la aproximativ 4 ani. Copilul va calatori initial cu scaunul orientat spre spate si apoi il puteti schimba, de obicei, cu scaunul orientat in fata.

Grupa 1

– pentru 9-18 kg – De la aproximativ 9 luni pana la 4 ani si jumatate
Scaunele din grupa 1 sunt destinate copiilor mici care cantaresc intre 9 kg si 18 kg, de la aproximativ 9 luni pana la aproximativ 4 ani si jumatate.

Grupa 2/3

–  pentru 15-36kg – De la aproximativ 3 ani pana la 12 ani
Tipurile de scaune din grupul 2/3 sunt scaune rabatabile inalte. Nu au ham, dar veti fixa copilul cu centura de siguranta a masinii. Unele modele pot fi instalate in continuare utilizand Isofix pentru a le mentine in siguranta.

Grupa 3 (scaune rapel)

-pentru 22-36kg / 125cm – De la aproximativ 6 ani pana la 12 ani

Grupa 1/2/3

-pentru 9-36 kg – De la aproximativ 9 luni pana la 12 ani
Un scaun pentru autovehicule care acopera mai mult de un grup de scaune auto este, de asemenea, cunoscut ca un scaun multi-grup. Acestea pot parea a fi o modalitate mai economica de a cumpara un scaun pentru copii, deoarece pot fi folosite mai mult.

Ce este i-Size?

i-Size – Inaltime de la aproximativ 40 cm la 105 cm (se foloseste de la nastere pana la 4 ani).

i-Size este un nou standard european pentru scaunele auto. A intrat in vigoare in iulie 2013, cu scopul de a facilita cumpararea unui scaun de masina. Scaunele cu dimensiuni i sunt montate intr-o masina cu ajutorul sistemului pentru scaun auto isofix, ceea ce ar trebui sa reduca riscul ca scaunele auto sa nu fie montate corespunzator. Toate autoturismele fabricate incepand cu anul 2006 sunt echipate cu un sistem ISOFIX.

Isofix este un sistem de atasare a scaunelor pentru copii, care utilizeaza conectori din bare metalice incorporate in sasiul masinii pentru a se conecta la scaunul pentru copii si pentru a-l mentine in pozitie. Conectorii sunt adesea ascunsi in interiorul scaunului pentru masina. Odata ce sunt fixati conectorii impreuna prin punctele specifice de ancorare, scaunul pentru masina este fixat de un al treilea punct, fie un picior de sprijin care este incorporat pe scaunul sau baza scaunului, fie o banda superioara (o curea care se ataseaza la un suport in spatele scaunului din spate).

Tipuri de scaune de masina

Exista 4 tipuri de scaune de masina de baza:

Scaune pentru sugari – scoica cu spatele la directia de mers

Copiii nou-nascuti si sugarii au nevoie de o protectie speciala in timp ce se afla intr-un vehicul. Intr-o coliziune, un scaun de masina instalat corect in spate poate salva viata bebelusului. Pana cand copilul are 9 kg acesta trebuie sa stea in scaunul de sugari.

Scaune pentru copii mici – scaun cu fata sau cu spatele la sensul de mers

Copiii cu greutatea de la 9 kg la 18 kg trebuie sa utilizeze scaunul pentru copii orientat in spate sau scaunul auto cu fata inainte, atata timp cat producatorul scaunului auto recomanda utilizarea acestuia. Este important sa folositi cureaua de prindere exact asa cum recomanda producatorul.

Cele mai recente orientari de la Academia Americana de Pediatrie (AAP) spun ca trebuie sa tineti copilul in scaunul auto cu fata in spate pana  in jurul varstei de 4 ani.  Se poate folosi si un scaun auto rotativ.

Scaune pentru 3-8 ani – scaun cu fata spre sensul de mers (grup 2)

Copiii cu greutatea de la 15-25 kg trebuie sa utilizeze scaunul pentru copii orientat in spate sau scaunul auto cu fata inainte, atata timp cat producatorul scaunului auto recomanda utilizarea acestuia.

Scaune pentru 6-12 ani – scaun cu inaltator

Copiii cu greutatea de la 22-36 kg trebuie sa utilizeze scaunul scaun cu inaltator.

Cum alegem scaunul pentru copii

Iata cum alegem scaunul pentru copii in functie de:

Varsta

Iata un ghid rapid de la CDC cu privire la modul de alegere a scaunului pe baza varstei, greutatii si inaltimii copilului:

  • De la nastere la 2 ani –  Utilizati un scaun orientat spre spate. Greutatea copilului nu trebuie sa depaseasca limita de greutate a scaunului.
  • 2-4 ani si nu mai mult de 40 kg– Utilizati un scaun de siguranta pentru copii orientat in fata sau spre spate, in functie de recomandarile producatorului.
  • 4-8 ani – Utilizati un scaun de sprijin pentru pozitionarea centurilor. Intotdeauna tineti copiii pe bancheta din spate.
  • Dupa varsta de 8 ani – Centurile de siguranta (fara scaun rapel) sunt in regula. Copilul trebuie sa foloseasca un scaun rapel pana cand centurile de siguranta pentru adulti se vor potrivi corespunzator. Verificati pozitia centurii la umar. Cureaua transversala trebuie sa fie pe coapsele superioare – nu pe stomac. Cureaua de umar trebuie sa fie pe piept – nu pe gat.

Greutate

Un scaun de masina pe care il poate folosi copilul (si modul in care trebuie sa fie fixat in el) depinde de greutatea acestuia. Este posibil sa puteti alege din mai multe tipuri de scaune in functie de greutatea copilului.

  • 0-10 kg (Grup 0) – sistemul este orientat spre spate, folosind un ham;
  • 0 – 13 kg (Grup 0+) – sistemul pentru copii orientat spre spate sau scaunul pentru copii orientat spre spate folosind un ham;
  • 9 – 18 kg (Grup 1) – spatarul scaunului pentru copii orientat spre spate sau spre inainte, folosind un ham sau un scut de siguranta;
  • 15 – 25 kg (Grup 2) – spatarul scaunului pentru copii, sa fie orientat spre spate sau spre inainte (scaunul de inaltare cu spatar inalt sau perna de inaltare), folosind o centura de siguranta, un ham sau un dispozitiv de siguranta;
  • 22 – 36 kg (Grup 3) – spatarul scaunului pentru copii trebuie sa fie orientat spre spate sau spre inainte (scaunul de inaltare cu spatar inalt sau perna de inaltare), folosind o centura de siguranta, un ham sau un dispozitiv de siguranta.

Inaltime

Scaunul auto se alege in functie de greutatea si inaltimea copilului. In general, un scaun cu inaltimea de pana la cel putin 83 cm poate fi folosit pana la 15 luni (varsta copilului). In general scaunele au centura reglabila pe 3 niveluri, in functie de ce inaltime are copilul.

Criterii importante de selectie pentru un scaun auto

Sistemul de prindere

In general scaunele auto se prind in clapeta centurii de siguranta a masinii, iar copilul este prins cu alte centuri in mai multe puncte fixate pe scaun. Sistemul ISOFIX cuprinde un suport de prindere fixat in masina si scaunul in sine care se fixeaza si se da jos din suport. Are rezistenta mai mare si siguranta mai mare datorita prinderii mai fixe. Verifica daca automobilul tau are sistem ISOFIX pentru a putea instala un astfel de scaun. Pentru copiii foarte mici se recomanda centura cu 5 puncte de prindere, iar ulterior odata ce acesta creste se recomanda centura in 3 puncte.

Scaun auto omologat

Alegeti un scaun auto omologat. Verifica scaunul sa vezi daca are siglele ISOFIX, ECE R44.04 sau ECE R44.03, conform normelor europene in vigoare.

Materialul textil

E indicat sa alegi scaun cu tapiterie detasabila, pentru a fi usoara curatarea si spalarea.

Centura de siguranta

Pentru copiii mai mici, scaunul auto trebuie sa aiba prindere in 5 puncte, urmand ca odata cu cresterea copilului sa alegi scaun cu prindere in 3 puncte, pentru mai mult confort. Aceste sisteme de prindere sunt in functie de inaltimea copilului. E important si ca scaunul sa asigure protectie moale pentru umeri, pentru a preveni leziunile in caz de frana brusca.

Sfaturi

Iata cateva sfaturi inainte de a cumpara un scaun auto:

  • Alege un scaun care a fost testat si omologat.
  • Verifica daca scaunul auto se potriveste cu masina ta.
  • Solicita ajutor de specialitate la montarea scaunului daca acesta pare sa nu fie bine prins sau informatiile de montaj nu sunt clare.
  • Evita sa cumperi un scaun auto copii second-hand – este posibil sa fie uzat si sa nu asigure protectie optima, chiar daca la prima vedere nu pare sa fie afectat.
  • Evita alegerea unui scaun auto model mai vechi, care nu a fost proiectat conform standardelor actuale.

Recomandari scaune auto copii

Iata cateva recomandari de scaune auto pentru copii:

1. Cos Auto Juju Baby Boo

Afla mai multe despre Cos Auto Juju Baby Boo

  • cos auto grupa 0+, pentru greutatea 0-13 kg;
  • testat conform normelor europene – certificat de siguranta R44/04;
  • protectie totala, sistem de fixare in 3 puncte si fixare in masina cu centura in 3 puncte;
  • pernute laterale moi;
  • usor de montat;
  • design modern;
  • husa detasabila si lavabila.

2. Cos auto 0-13 kg Ganen

Afla mai multe despre Cos auto 0-13 kg Ganen

  • scaunel auto pentru 0-13 kg;
  • conform standardelor ECE R44/04;
  • protectie laterala;
  • sistem de prindere in 5 puncte;
  • reductor pe toata suprafata scaunului pentru pozitie confortabila de somn;
  • maner ajustabil in 4 pozitii.

3. Cos auto 0-13 Kg Citi Maxi Cosi Concrete Grey

Afla mai multe despre Cos auto 0-13 Kg Citi Maxi Cosi Concrete Grey

  • potrivit pentru 0-13 kg;
  • sistem de protectie laterala in caz de impact lateral;
  • sistem de prindere in 3 puncte;
  • usor de montat;
  • potrivit si pentru combinatie cu orice carucior Maxi-Cosi;
  • maner ergonomic;
  • cu spatele la directia de mers.

4. Scaun auto ISOFIX Kinderkraft Unity

Afla mai multe despre Scaun auto ISOFIX Kinderkraft Unity

  • scaunel auto potrivit pentru 15-36 kg;
  • sistem ISOFIX;
  • se poate prinde cu centuri auto in 3 puncte;
  • sistem special ce protejeaza capul si coloana in timpul impactului;
  • usor de montat;
  • reglare usoara, pentru maximum de siguranta si confort;
  • sezut reglabil.

5. Scaun auto Chicco Youniverse

Afla mai multe despre Scaun auto Chicco Youniverse

  • potrivit pentru 9-36 kg (grupa 1/2/3);
  • sistem ajustabil pentru siguranta, in functie de varsta – cu adaptor, sistem de ajustare a sezutului sau ajustarea centurilor si a tetierei;
  • sezut spatios;
  • tetiera captusita pentru protectie si confort;
  • sistem de prindere in 5 puncte;
  • pernuta tip reductor pentru confort – grupa 1.

Referinte:
(1) Choosing the right type of car seat, link: https://www.babycentre.co.uk/a25007159/choosing-the-right-type-of-car-seat
(2) Car seat safety, link: https://kidshealth.org/en/parents/auto-baby-toddler.html
(3) AAP Updates Recommendations on Car Seats for Children, link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/AAP-Updates-Recommendations-on-Car-Seats-for-Children.aspx
(4) Car Seats: Information for Families, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/on-the-go/Pages/Car-Safety-Seats-Information-for-Families.aspx

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago