Saptamana 24 de sarcina

Saptamana 24 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 24 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Creierul fatului se dezvolta tot mai mult si acesta are acum capacitatea de a respira mai bine si se dezvolta functiile gustative. Functiile pulmonare se dezvolta tot mai mult, pielea produce mai mult pigment ce face ca aceasta sa devina mai putin translucida.

Te poti confrunta cu asa-numitele contractii Brakton Hicks, care sunt comune incepand din al doilea trimestru de sarcina. Sunt contractii false date de dezvoltarea uterului. Este pur si simplu un simptome al sarcinii, nu produce niciun efect intens asupra cervixului. Desi aceste contractii pot fi destul de intense uneori, nu afecteaza sarcina.

Simptome:

  • crampe abdominale – date de intinderile musculare si ligamentare de pe durata sarcinii;
  • dureri de spate – cresterea greutatii pune presiune suplimentara pe coloana, ceea ce poate atrage dupa sine dureri de spate;
  • maini si picioare umflate;
  • vedere incetosata si mancarimi la nivelul ochilor;
  • contractii Braxton Hicks – la 24 de saptamani incepi sa resimti contractiile Braxton Hicks, numite si contractii false, cauzate de modificarile uterine.

Este important sa iti monitorizezi glicemia pentru a depista un eventual diabet gestational. Se recomanda testele pentru analiza tolerantei la glucoza intre 24-28 saptamani in general. Aceste teste detecteaza diabetul gestational, care defineste incapacitatea organismului de a crea si utiliza corespunzator insulina, ducand la depuneri de glucoza in organism. Diabetul gestational poate fi periculos pentru fat daca nu se intervine prin tratamentul necesar.

Copiii nascuti de mame cu diabet gestational au o greutate mai mare decat este normal deoarece excesul de glucoza se transforma de depuneri excesive de grasime ce ajung la fat prin placenta. Copiii cu o greutate prea mare prezinta riscul de malformatii osoase, afectiuni respiratorii si probleme cu greutatea la varsta adulta. De asemenea, in cazul diabetului gestational se apeleaza de obicei la operatia cezariana.

Aproximativ 2-5% dintre femeile insarcinate dezvolta diabet gestational.

Apar sau se intensifica vergeturile la nivelul burtii si sanilor, iar pielea poate deveni uscata si te poti confrunta cu prurit sau mancarimi ale pielii. Creste riscul de hemoroizi, astfel ca evita alimentatia saraca in fibre si lichide, care poate cauza constipatie.