Articole

Ritualuri de familie – importanta si beneficii

Ritualuri de familie – importante pentru stabilitatea si coeziunea familiei si conectarea emotionala intre membrii ei, ritualurile au beneficii pe termen lung mai ales pentru copii.

Cuprins:

(1) Ritualuri de familie – informatii generale
(2) Cum dezvoltam ritualuri de familie
(3) Idei de ritualuri de familie
(4) Importanta si beneficiile ritualurilor de familie

Ritualuri de familie – informatii generale

Un ritual sau o traditie de familie consta intr-un set de actiuni, rutine sau ceremonii, care se repeta in anumite contexte si care au o incarcatura simbolica pentru membrii familiei. Ritualurile reflecta identitatea, cultura si valorile familiei, fiind de cele mai multe ori unice pentru familia respectiva.

Traditiile de familie sunt deseori rememorate cu drag atunci cand ajungem la varsta adulta. Cu aceste momente calde, de conectare emotionala, asociem ideea de “familie”.

De cele mai multe ori nici nu suntem constienti de ritualurile noastre de familie. Insa ele exista. De la cele simple, care au loc zilnic (de exemplu, cum isi iau parintii ramas bun de la copii in fiecare zi), pana la cele ocazionale (impodobirea bradului si desfacerea cadourilor in dimineata de Craciun).

Ritualurile de familie includ actiuni, jocuri, nume, lucruri, gesturi etc. pe care numai membrii unei familii le cunosc si le inteleg, pentru ca doar ei stiu povestea din spate. De aceea ritualurile au un caracter unic.

Ritualuri de familie versus rutine

Ritualurile de familie sunt diferite de rutinele de familie. Ambele constau in practici sau actiuni repetitive care implica doi sau mai multi membrii ai familiei. Diferit este ca:

  • Rutinele au un scop instrumental, practic, fara sa aiba un sens simbolic. Sunt repetate in mod regulat, se intampla aici si acum.
  • Ritualurile au o incarcatura emotionala, nu au neaparat un scop practic, in schimb au un puternic sens simbolic.

Cum dezvoltam ritualuri de familie

Toate familiile au ritualuri, de cele mai multe ori fara ca membrii ei sa isi fi propus explicit acest lucru. Ritualurile se dezvolta natural. Dar daca vreti sa introduceti ritualuri noi, benefice pentru dezvoltarea copiilor si importante pentru intreaga familie, incercati ceva nou. Daca repetati activitatea si in continuare va place si toti din familie abia asteapta sa o realizeze din nou, sunt sanse mari sa devina un ritual.

Ritualurile pot sa includa:

  • Conversatii cu copiii, conversatii in familie. Mesele luate impreuna (de obicei seara cand e intreaga familie acasa) sunt un bun prilej in care puteti vorbi despre cum a fost ziua fiecaruia. De asemenea, timpul special al unui parinte cu fiecare dintre copii poate deveni un ritual de care ei isi vor aminti si peste ani cu mare drag.
  • Activitati recreationale, culturale sau sportive. Vizitele ocazionale la muzee, piesele de teatru sau meciurile sportive sunt pot deveni ritualuri pentru familie, dar si ocazii de a largi orizontul cultural al celor mici.
  • Excursii si vacante impreuna
  • Activitati speciale pentru aniversari si sarbatori

Incercati mai multe posibile ritualuri, pana cand le gasiti pe acelea care se potrivesc cel mai bine familiei voastre si cu care rezonati cel mai mult.

Idei de ritualuri de familie

Fiecare familie are propriile ritualuri. Unele sunt mostenite de la bunici sau alte rude si adaptate noii familii. Altele au fost dezvoltate si adaptate dupa ce au aparut copiii si pe masura ce ei au crescut. Acestea includ traditii care au loc mai rar (cum sunt cele de sarbatori, de aniversari, vacanta anuala cu familia). Dar pot fi si ritualuri zilnice sau care au o frecventa mai mare (ritualul de culcare al copiilor, masa in familia extinsa in weekend, vinerea – seara cand se comanda pizza acasa etc).

Ritualuri de familie – idei

Iata cateva idei de ritualuri de familie pe care le puteti adapta si dezvolta pentru familia voastra:

  • Seara de filme – alegeti o seara pe saptamana/pe luna in care sa va uitati impreuna la filme. Similar, puteti organiza si o seara de jocuri, pentru copii sau de tip boardgames.
  • Alegeti o zi pe luna in care sa incercati mancaruri din bucataria internationala. Cu aceasta ocazie, puteti vorbi cu copiii despre tara respectiva, sa o cautati pe harta, sa cititi despre obiceiurile si cultura de acolo.
  • Daca aveti un animal de companie, sarbatoriti-i ziua de nastere sau daca nu o cunoasteti, ziua in care a venit in familia voastra.
  • Petreceti zilele de weekend (sau macar una din cele doua) impreuna intreaga familie, facand activitati placute pentru toti.
  • Stabiliti o zi pe luna pe care sa o petreceti in natura (picnic, drumetii, excursii).
  • Faceti poze pentru a marca evolutia copiilor in anumite circumstante: in primul an de viata – o poza la implinirea fiecarei luni, o poza a copilului la fiecare aniversare, o poza in fiecare prima zi de scoala etc.
  • Cand copiii merg la gradinita sau la scoala in primele zile si le este greu cu adaptarea, puteti crea un ritual prin care sa va luati ramas bun dimineata. De exemplu, sa ii desenati o inimioara pe incheietura mainii, sa ii dati un obiect al vostru pe care sa il pastreze pe timpul zilei sau sa ii cantati un cantec doar pentru aceasta ocazie.
  • Masurati inaltimea copiilor, marcand-o intr-un loc anumit la fiecare aniversare.
  • Daca va place ideea unei excursii cu cortul, puteti face o traditie anuala din a merge cu cortul impreuna cu familia sau familia extinsa ori prietenii.
  • Notati intr-o agenda speciala lucrurile amuzante pe care le spun cei mici de cand incep sa vorbeasca pana cresc. Cand devin mari, impartasiti cu copiii “perlele” lor.

Importanta si beneficiile ritualurilor de familie

Ritualurile de familie sunt foarte importante pentru toti membrii ei, deopotriva adulti si copii. Intr-o perioada in care parintii incearca sa impace cat mai bine viata de familie cu cea profesionala, rutinele si ritualurile de familie ajuta mult la organizarea vietii de familie. Ofera totodata stabilitate in perioadele de tranzitie sau mai stresante prin care trece familia. Aceasta este concluzia unei metaanalize ce a avut in vedere 32 de studii desfasurate pe o perioada de 50 de ani.

Aceeasi metaanaliza arata ca rutinele si ritualurile din familie sunt corelate cu o mai buna sanatate emotionala, sens al identitatii, nivel de fericire si chiar succes la scoala. Nu rutinele si ritualurile sunt direct responsabile de acestea, ci faptul ca organizeaza viata familiei, ofera copiilor un model bun de relatii si un climat emotional care sustine dezvoltarea lor.

Alte beneficii ale ritualurilor de familie:

  • Ritualurile fac relatiile mai stranse intre membrii familiei. Sustin coeziunea familiei, creeaza si dezvolta identitatea si sentimentul de apartenenta si securitate in cadrul familiei.
  • Ritualurile oglindesc valorile familiei. Iar faptul ca cei mici sunt implicati in aceste activitati ii ajuta sa interiorizeze mai usor aceste valori.
  • In situatii nefamiliare sau in situatii dificile de viata, ritualurile ofera alinare, linistire si sentimentul de control, mai ales in cazul copiilor.
  • Unele ritualuri de familie sunt transmise din generatie in generatie, si odata cu ele – valorile, cultura, istoria familiei extinse.
  • Ritualurile sunt o ocazie pentru detasarea de la rutina de zi cu zi si pentru conectarea emotionala.
  • Nu in ultimul rand, ritualurile de familie creeaza amintiri placute pe care de cele mai multe ori copiii si le amintesc mult timp dupa ce ajung la maturitate.

Referinte:

(1) Family Routines and Rituals: A Context for Development in the Lives of Young Children – https://journals.lww.com/iycjournal/Fulltext/2007/10000/Family_Routines_and_Rituals__A_Context_for.2.aspx
(2) Family rituals: what are they? – https://raisingchildren.net.au/grown-ups/family-life/routines-rituals-relationships/family-rituals
(3) Why Do Families Need Rituals? – https://www.ahaparenting.com/parenting-tools/traditions/families-rituals
(4) Using Traditions for Stronger Family Bonds – https://www.verywellfamily.com/family-rituals-meaning-examples-3288187
(5) Your Family Rituals – https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/Pages/Your-Family-Rituals.aspx

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago