Citeste mai multe despre rinita alergica la copii – care pot fi cauzele, semnele si simptomele asociate si ce implica metodele de diagnostic si tratament.
CUPRINS:
1. Ce este rinita alergica?
2. Care sunt cauzele rinitei alergice?
3. Care sunt simptomele rinitei alergice?
4. Diagnostic
5. Care este tratamentul pentru rinita alergica la copii?
Rinita alergica este cea mai frecventa forma de alergie in copilarie. Poate fi de doua tipuri – sezoniera si pe tot parcursul anului. Rinita alergica se refera la simptomele de congestie nazala, mancarime sau secretii nazale, picurare post-nazala, mancarimi la nivelul ochilor si/sau stranut frecvent care apar dupa contactul cu un alergen din mediu. Aceste simptome sunt cauzate de inflamatia membranei mucoase care captuseste nasul. Rinita alergica poate provoca, de asemenea, agravarea simptomelor de astm bronsic, probleme ale sinusurilor sau ale urechii si probleme de somn.
Factorii declansatori ai rinitei alergice sunt alergeni precum mucegaiurile, polenul, acarienii si parul de animale. Aceste substante sunt de obicei inofensive, dar pot provoca reactii alergice in cazul anumitor persoane.
Cand simptomele apar pe tot parcursul anului, acestea sunt de obicei cauzate de alergeni care sunt prezenti in mod constant in mediu, cum ar fi parul animalelor de companie sau acarienii. Simptomele alergiilor sezoniere sunt de obicei cauzate de polen specific. O forma speciala de rinita non-alergica, numita rinita medicamentosa, apare atunci cand spray-urile nazale decongestionante fara prescriptie medicala sunt utilizate in mod regulat. Aceste spray-uri nazale sunt foarte diferite de spray-urile nazale pe baza de prescriptie medicala utilizate pentru tratarea rinitei alergice.
Rinita alergica are aproape intotdeauna o componenta ereditara. Cei mai comuni factori declansatori ai rinitei alergice sunt:
Polenul este una dintre cele mai comune substante care provoaca reactii alergice. Fumul de tigara si poluarea pot provoca iritatii si pot agrava simptomele alergiilor. Daca factorii declansatori sunt polenul si mucegaiurile, este posibil sa observati ca simptomele copilului sunt mai severe in anumite anotimpuri. Alergiile pe tot parcursul anului sunt de obicei cauzate de alergenii din interior, cum ar fi parul de animale de companie, unele tipuri de mucegaiuri, acarieni, praf etc.
Copiii tind sa dezvolte alergii sezoniere intre 3 – 5 ani, majoritatea copiilor alergici observand simptome pana la 10 ani. Unii copii dezvolta alergii la varsta de 1 – 2 ani, desi de obicei reactioneaza la declansatori din interior.
Fiecare copil poate prezenta simptome de rinita alergica in mod diferit, dar simptomele comune includ:
Simptomele rinitei alergice pe tot parcursul anului pot include, de asemenea, urmatoarele:
Simptomele rinitei alergice pot sa semene cu ale altor afectiuni sau probleme medicale. Consultati intotdeauna medicul pentru un diagnostic.
Alergiile la copii pot fi identificate prin test alergologic cutanat sau test de sange. In cazul in care copilul este alergic, celulele din organism elibereaza histamina si alte substante chimice care provoaca simptome de alergie. In cazul unui test cutanat se foloseste un ac pentru a plasa o cantitate mica dintr-o substanta care poate provoca alergii. Diferite extracte din aceste substante sunt plasate chiar sub suprafata pielii, de obicei pe brat. Vor aparea semne ca umflare si roseata in cazul in care copilul este alergic. Testul de sange va fi utilizat atunci cand rezultatele unui test cutanat nu sunt sigure sau nu se poate face un test cutanat. Proba de sange masoara nivelurile de anticorpi pe care corpul copilului ii produce pentru a lupta impotriva cauzelor alergiei (nivelurile ridicate inseamna ca cel mic este alergic).
Pentru a diferentia o alergie de alte cauze posibile, medicul va analiza simptomele care mai apar. In cele mai multe cazuri, un copil cu rinita alergica va avea, de asemenea, eczeme sau simptome ale unei reactii adverse la alimente, medicamente sau la o muscatura de insecta. Retineti si ca exista numeroase alte afectiuni care pot imita simptomele rinitei, inclusiv o infectie a cailor respiratorii superioare. O examinare a nasului este importanta pentru a exclude alte cauze de blocaj precum polipi, deviatie de sept sau un corp strain la nivelul nasului.
Tratamentele pentru rinita alergica variaza in functie de varsta copilului, starea generala de sanatate, istoricul medical, amploarea reactiei si toleranta la anumite medicamente, proceduri sau terapii. Cel mai important pas pentru gestionarea rinitei alergice este evitarea alergenilor care cauzeaza simptomele. De exemplu, daca cel mic este alergic la polen, este important sa luati masuri pentru a evita expunerea la polen. In cazul in care nu este posibil sa evitati complet alergenul sau copilul are in continuare simptome desi evita alergenul, exista medicamente care pot ajuta la controlul simptomelor.
Un medicament care ajuta la ameliorarea si reducerea simptomelor rinitei alergice este un spray nazal cu steroizi. Alte medicamente care pot reduce simptomele copilului sunt antihistaminice. Antihistaminicele previn sau amelioreaza mancarimea, stranutul si secretiile nasului. De asemenea, pot fi combinate cu un decongestionant pentru a ameliora congestia nazala.
In cazul in care simptomele alergice ale copilului sunt greu de controlat, medicul alergolog va poate recomanda imunoterapie (injectii pentru alergii). Imunoterapia poate implica o serie de injectii sau, in unele cazuri, medicamente care se administreaza sub limba (imunoterapie sublinguala). Imunoterapia este utila in special in cazurile de rinita alergica sezoniera sau la copiii cu astm bronsic, cand astmul este agravat de anumiti factori – polen, acarieni sau mucegai. Imunoterapia pentru alergii se administreaza in doua faze. In faza de acumulare, cantitati mici de alergen sunt injectate sub piele. Cantitatea de alergen este crescuta usor in timp. Injectiile se administreaza o data sau de doua ori pe saptamana pana la atingerea dozei tinta. Cand este atinsa doza tinta, incepe a doua faza. A doua faza se numeste faza de intretinere. In timpul fazei de intretinere, copilul va primi de obicei o injectie o data pe luna mai mult timp.
Odata ce ati determinat care sunt factorii declansatori ai rinitei alergice, exista unii pasi pe care ii puteti lua pentru a minimiza expunerea copilului la acestia. Mentineti copilul in casa la orele amiezii, cand nivelul de polen este mai mare. Folositi sisteme de aer conditionat daca este posibil. Mentineti ferestrele inchise in perioadele in care polenul si mucegaiul sunt in concentratii mari. Evitati expunerea copilului la mucegaiuri – atat in interior, cat si in exterior.
Reduceti umiditatea interioara la mai putin de 50%. Utilizati un dezumidificator daca este necesar. Folositi perne si saltele rezistente la alergeni si curatati cat mai des perdelele si covoarele. Recomandat este sa evitati chiar covoarele, draperiile grele, cuverturile cu puf si ale produse care pot capta praful. Spalati cuverturile de pat, lenjeriile de pat si jucariile umplute o data pe saptamana in apa fierbinte. De asemenea, utilizati un aspirator cu o putere mare si cu filtru HEPA. Limitati contactul copilului cu par de animale, fum de tigara sau alti alergeni. Nu folositi deodorizante de camera si folositi produse de curatare de uz casnic neparfumate ori de cate ori este posibil.
Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/Allergic-Rhinitis.aspx
(2) https://www.verywellhealth.com/could-my-baby-have-a-nasal-allergy-82740
(3) https://www.childrenshospital.org/conditions/allergic-rhinitis
(4) https://www.luriechildrens.org/en/specialties-conditions/allergic-rhinitis/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…