Mamici

Reintoarcerea mamei la serviciu – provocari si recomandari

Reintoarcerea mamei la serviciu, dupa concediul de crestere a copilului, vine deseori cu provocari. De la aspectele organizatorice pana la emotiile contradictorii pe care mamele le resimt, revenirea la lucru este o etapa de tranzitie in care si mama, si copilul, au nevoie sa se adapteze la noile conditii. Care sunt dificultatile care pot sa apara si cum le pot mamele gestiona mai usor?

Cuprins:

1. Reintoarcerea mamei la serviciu – aspecte generale
2. Reintoarcerea mamei la serviciu – informatii legislative
3. Dificultatile mamei dupa revenirea la serviciu
4. Cum gestionezi mai usor reintoarcerea la serviciu

Reintoarcerea mamei la serviciu – aspecte generale

Revenirea la locul de munca dupa concediul pentru cresterea copilului este o perioada de adaptare, deopotriva pentru mame si copii. Indiferent cat de scurt sau lung a fost concediul, decizia revenirii mamei in campul muncii este un eveniment care schimba dinamica intregii familii.

In Romania, mamele pot sta in concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 an si 11 luni de catre copil. (Si cu o luna mai putin pentru obtinerea stimulentului de insertie, deci maxim pana la varsta de 1 an si 10 luni a copilului). Decizia revenirii mai devreme de aceasta data tine de mai multi factori: dorinta mamei de a relua mai repede activitatea profesionala, de a se dezvolta pe acest plan; gasirea unei solutii cu care mama este impacata in ceea ce priveste cu cine ramane copilul in lipsa ei; din motive financiare etc.

Alternative la jobul full-time

Din nevoia de mai multa flexibilitate, de a petrece mai mult timp cu copiii ori de a pentru ca isi doresc si alte activitati, unele mame cauta alternative la programul de lucru clasic, de 8 ore.

Jobul part-time

Este o optiune care face tranzitia mai usoara de la concediu la reintoarcerea la serviciu. Si atat timp cat managementul este de acord, iar venitul nu reprezinta o problema, un program partial de munca ofera mai mult timp mamei pentru copil si familie.
De mentionat este ca si in cazul revenirii la serviciu cu program partial, mama in continuare are dreptul la stimulentul de insertie, atat timp cat se intoarce cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Lucratul de acasa

Daca tipul de activitate se preteaza la a fi realizat de acasa, este o varianta la care unele mame apeleaza din dorinta de a fi aproape de copil.

Mamele antreprenoare

Numite si “mamprenoare”, sunt mamele care isi dezvolta o afacere. De cele mai multe ori sunt doua scenarii. Viitoarea mama are deja o afacere, apoi vine pe lume bebelusul. Sau devine mama, iar maternitatea ii schimba prioritatile – isi doreste sa aiba mai mult timp pentru copil/copii si familie in general. Sau isi da seama ca vrea mai mult de la viata sa profesionala, ca nu mai vrea sa revina la locul de munca dinainte, in care nu se mai regaseste.

Reintoarcerea mamei la serviciu – informatii legislative

Iata care este contextul legislativ privind revenirea mamelor la locul de munca.

In Romania, intervalul de timp in care mamele pot reveni la serviciu dupa nastere variaza intre 42 de zile si 1 an si 11 luni:

  • 42 de zile de concediu postpartum este perioada obligatorie din punct de vedere legal pe care mamele trebuie sa o ia dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie.
  • Pana la 1 an si 11 luni mamele pot primi indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului. Daca doresc sa obtina si stimulentul de insertie, reintoarcerea mamei la serviciu trebuie sa se faca cu minimum 60 de zile pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (deci inainte de 1 an si 10 luni).
  • Mamele care revin inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului si care alapteaza au dreptul la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. Daca mama doreste, pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de muncă cu doua ore zilnic, fara reducerea salariului. Aceste aspecte sunt valabile pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.
  • Pe perioada cat primesc stimulentul de insertie (varsta de 3 ani a copilului), mamele nu pot fi concediate.

Dificultatile mamei la revenirea la serviciu

Revenirea la serviciu este o etapa care provoaca mamei numeroase emotii si sentimente contradictorii: nesiguranta, bucurie, ingrijorare, tristete, entuziasm, neincredere, frustrare etc. Toate acestea sunt normale, cu atat mai mult cu cat dupa nastere, mama si copilul au fost tot timpul impreuna. Pe de alta parte, anticiparea revenirii la serviciu poate aduce neliniste si anxietate legate de locul de munca – “voi sti sa fac din nou ce faceam inainte?“, “cate schimbari au avut loc cat eu am fost in concediu?”, “voi putea sa recuperez?” etc.

Anxietatea de separare

Si mamele sufera in primele zile sau saptamani dupa separarea de copil. Astfel ca e nevoie de timp pentru ca ambii sa se adapteze la noua situatie. Dar odata ce mamele vad ca cei mici se simt bine cu bunicii, bonele sau la cresa/gradinita unde merg, starea emotionala a mamei se stabilizeaza. Pozele cu cei mici la care mamele sa se uite din cand in cand atunci cand sunt departe de ei, tinerea la curent cu ce fac copiii de catre persoanele care ii ingrijesc in acest timp le ajuta pe mamici sa fie mai linistite si sa gestioneze mai usor primele zile de separare.

Sentimentele de vina

Vina la mamici este un sentiment care apare inca din primele etape ale maternitatii. Odata cu reintoarcerea mamei la serviciu, sentimentul de vina are un context nou in care sa apara. Iar motivele pot fi diferite: vina ca nu este alaturi de copil, vina ca va pierde momente din dezvoltarea lui. Pe de alta parte, mama se poate simti vinovata ca se bucura de timpul petrecut la serviciu, purtand conversatii cu adulti, facand ceea ce ii place si care nu il implica si pe copil. Insa e important sa ne amintim ca avem nevoi si responsabilitati dincolo de rolul de mame, fara sa insemne ca nu suntem suficient de bune mame.

Echilibrul intre rolul de mama si cel de angajata

Dupa reintoarcerea mamei la serviciu, o provocare foarte importanta este sa tina in echilibru munca si viata de familie. La inceput, gandurile si atentia mamei pot fi indreptate preponderent catre copil. “Oare ce face? Cum se descurca in lipsa mea? Daca o sa planga? etc.” Pe masura ce mama si copilul se adapteaza la tranzitie, e posibil ca mama sa se axeze mai mult pe serviciu. Sa recupereze informatii, sa inceapa noi proiecte, sa isi doreasca o dezvoltare profesionala, lucruri care pot necesita ore peste program. Echilibrul intre serviciu si viata personala este individual, important e ca atunci cand simtim ca apare un dezechilibru, sa incercam sa echilibram balanta.

Cum gestionezi mai usor reintoarcerea la serviciu

Fii blanda cu tine

Revenirea la serviciu implica o etapa de adaptare. Este o perioada de tranzitie care nu dureaza permanent. Incearca sa nu ai asteptari foarte ridicate de la tine. Orice schimbare din viata noastra vine cu provocari si e normal sa iti fie greu. Vorbeste cu alte mame care au trecut prin aceasta etapa. Afla de la ele cu ce s-au confruntat ca sa stii la ce sa te astepti. De asemenea, impartaseste ceea ce simti si starile emotionale prin care treci – cu partenerul, cu alte mame care au fost si ele in aceasta situatie (prietene, colege de serviciu).

Familiarizeaza copilul cu noile persoane care se vor ocupa de el

Pentru a evita ca cei mici sa resimta separarea de mama in acelasi timp cu aparitia unor persoane noi cu care vor petrece o perioada de timp, ideal este sa se familiarize cu ele in prezenta mamei. Daca cei mici vor ramane in grija unei bone, cautati-o din timp si petreceti o perioada impreuna, inainte de a reveni la serviciu. In mod similar, daca copiii vor merge la cresa sau gradinita, acolo unde este posibil, inscrieti-i inainte de reintoarcerea la serviciu, pentru ca ei sa aiba timp sa se acomodeze.

Planifica activitatile legate de copil si casa

Inainte de a reveni la serviciu, fa o lista cu toate activitatile legate de copil si de casa. Si impreuna cu partenerul, impartiti-le, evitand astfel ca oricare dintre voi sa devina coplesit. De asemenea, gandeste-te cum vor arata diminetile si serile. Ce rutine noi veti dezvolta, ce lucruri vei avea de pregatit pentru copil. Chiar daca o parte dintre ele se vor modifica pe parcurs, un plan initial si o pregatire in avans iti ofera mai mult control si predictibilitate.

Ai grija de tine si nu te neglija

E usor sa ajungi sa te lasi pe tine pe ultimul loc in incercarea de a face lucurile cat mai bine. Alimenteaza-te sanatos, prioritizeaza odihna, petrece timp cu persoanele dragi, ia pauze atunci cand nu mai faci fata. In timp, lucrurile se vor regla si va veti obisnui cu noile rutine si noul program.

Referinte:

(1) OUG 96 2003 actualizata 2011 privind protectia maternitatii la locurile de munca – https://legeaz.net/PdfDoc/oug-96-2003.pdf
(2) Going Back to Work After Having a Baby – https://www.workingmother.com/new-mom-work/back-work#page-4
(3) Returning to Work After Maternity Leave: 5 Emotions and How to Cope – https://www.whattoexpect.com/first-year/returning-to-work-after-maternity-leave-emotions

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago