Regurgitarea este frecventa si normala la sugari – iata care sunt cauzele, cand indica o problema si cum o diferentiem de reflux gastric si varsaturi.
CUPRINS:
1. Regurgitarea la bebelusi – ce inseamna?
2. Regurgitarea la copii – cauze
3. Modificari alimentare pentru regurgitare
4. Reflux gastroesofagian vs Regurgitare
5. Eructatiile la bebelusi
6. Regurgitarea la adulti
Regurgitare inseamna reintoarcerea continutului din stomac pana la esofag sau in gura. Regurgitarea include uneori si eliberarea materialului din gura, ca la sugarii care regurgiteaza. Apare atunci cand muschiul dintre esofag si stomac se relaxeaza si permite trecerea continutului din stomac, deoarece presiunea normala in stomac este mai mare decat presiunea din piept si gat.
Atunci cand continutul din stomac e regurgitat si iese pe gura, e adesea confundat cu varsaturile – dar, din punct de vedere tehnic si medical, varsaturile sunt mai puternice si mai incomode – includ de obicei si greata si reflexe de voma.
Regurgitarea este normala si frecventa la sugari. Regurgitarea la cei mici apare din cauza volumului foarte mic pe care il poate tine esofagul unui copil si din cauza altor factori, inclusiv a meselor in special lichide si a timpului prelungit petrecut stand intinsi si dormind.
Unii bebelusi au episoade dese de regurgitare – regurgitare functionala la sugari. Este un simptom real, dar nu inseamna ca e vorba de o boala. Regurgitarea functionala inseamna cel putin 3 episoade saptamana de regurgitare, de cel putin doua ori pe zi, in primul an de viata. De asemenea, prezenta altor simptome functionale indica alte probleme si e necesar un control medical.Varsaturile in jet sau proiectile la bebelusi sunt diferite de regurgitari.
Regurgitarea este eliminarea usoara a continutului din stomac in gura, eventual cu eructatie. Varsaturile se produc atunci cand fluxul este puternic. Regurgitarea nu implica insa contractii puternice ale muschilor, nu se elimina decat cantitati mici de lapte si nu e inconfortabila pentru bebelus.
Cand apar regurgitari, e normal sa te intrebi daca e totul normal si in regula. Exista semne ca ceva nu e in regula si trebuie sa contactati medicul:
Medicul va analiza simptomele si va efectua teste pentru a vedea daca cel mic a dezvoltat boala de reflux gastroesofagian sau alte probleme. In special in primele luni de viata, varsaturile pot fi grave. In perioadele de boala, sugarii pot fi deosebit de sensibili la deshidratare.
Mai multi factori contribuie la regurgitarea la sugari: dimensiunea esofagului, mesele preponderent lichide si frecvente si statul prelungit in pozitie intinsa. Regurgitarea este frecventa la sugari si bebelusi. Cu toate acestea, unii bebelusi au episoade mai dese. Cand aceasta regurgitare nu este insotita de alte simptome, este cunoscuta sub numele de regurgitare functionala – regurgitare frecventa de mai multe ori pe zi in primul an de viata.
Regurgitarea sugarului este un efect secundar frecvent si normal al hranirii in primii ani de viata. Este dificil pentru medici sa testeze regurgitarea functionala a sugarului. Cu toate acestea, daca nu exista simptome suplimentare, se poate face un diagnostic daca regurgitarea apare de cel putin doua ori pe zi, timp de 3 saptamani in primul an de viata.
Unii sugari sunt mai sensibili la alimentatie decat altii. De asemenea, depinde si de temperamentul copilului – daca bebelusul e agitat si nu e relaxat cand e hranit sau dupa, poate creste riscul de regurgitari. Incercati sa mentineti copilul calm cand e hranit.
Pentru sugarii cu regurgitare frecventa, medicii sugereaza anumite modificari in timpul hranirii ce pot ajuta la reducerea regurgitarii:
Refluxul si regurgitarea sunt frecvente la sugari mai ales intre 3-4 luni. Unii sugari regurgiteaza cel putin o data pe zi, in timp ce altii regurgiteaza aproape dupa fiecare masa. Ratele de regurgitare scad pe masura ce muschiul care controleaza fluxul de alimente se maturizeaza, de obicei cand copilul are in jur de 18 luni. Regurgitarea functionala a sugarului se refera la eliminarea unei cantitati destul de mici de continut gastric de catre un sugar sanatos mai mic de 1 an, care apare de 2 sau mai multe ori pe zi si dureaza cel putin 3 saptamani. Nu exista leziuni tisulare sau alte simptome daunatoare.
Episoadele de reflux gastroesofagian apar atunci cand continutul stomacului se deplaseaza inapoi in sus in esofag. Episoadele de regurgitare sunt atunci cand refluxul ajunge de fapt in gura. Toti avem episoade de reflux in fiecare zi, dar putini oameni sunt constienti de ele. Exista un muschi la capatul inferior al tuburilor gastrice, numit sfincter esofagian inferior. Acest muschi se relaxeaza pentru a lasa mancarea in stomac si se contracta pentru a opri trecerea alimentelor si a acidului in tuburile gastrice. Daca muschiul nu se inchide in totalitate, lichidul curge inapoi din stomac.
Refluxul apare la sugari sanatosi de mai multe ori pe zi. Atat timp cat bebelusul este sanatos si creste bine, refluxul nu este un motiv de ingrijorare. Rareori, refluxul infantil poate fi un semn al unei probleme medicale, cum ar fi o alergie, un blocaj in sistemul digestiv sau boala de reflux gastroesofagian.
Boala de reflux gastroesofagian se refera la deteriorarea tesuturilor sau la simptome severe care apar din cauza refluxului. Nu este frecventa la sugari sanatosi. Problemele frecvent asociate bolii de reflux gastroesofagian includ:
Eructatia este actul de a expulza aerul din stomac pe gura. Apare de obicei atunci cand stomacul se distanteaza sau se extinde, din cauza a prea mult aer inghitit. Exista o serie de motive pentru care poate fi inghitit mai mult aer decat in mod normal. Aerofagia este inghitirea voluntara sau involuntara a aerului. Inghitirea unor cantitati excesive de aer se poate sa apara atunci cand mananci sau bei prea repede. Cele mai frecvente motive pentru eructatii la adulti sunt:
Bebelusii si copiii mici pot inghiti cantitati mari de aer fara sa-si dea seama. Eructatiile apar la scurt timp dupa ce consuma lapte matern sau formula, pentru a expulza aerul in exces care a fost inghitit in timpul hranirii.
Eructatiile, in cazuri rare si de obicei la adulti, pot fi cauzate si de boala de reflux gastroesofagian, gastrita, ulcer peptic, intoleranta la lactoza, malabsorbtii, Helicobacter pylori.
In timpul hranirii, bebelusii inghit aer care le cauzeaza disconfort. De aceea, trebuie ajutati sa eructeze dupa masa pentru a preveni iritabilitatea si acumularea de gaze in stomac. Daca aerul este eliberat, ii reasigurati confortul copilului. Bebelusii hraniti la san trebuie adesea sa eructeze mai des decat cei hraniti cu formula. Pentru a ajuta copilul sa eructeze, puneti un prosopel pe umar, pentru ca cel mic va elimina si picaturi de lapte. Il luati in brate si il bateti usor pe spate sau il masati pentru a permite eliminarea bulelor de aer. Copilul poate fi tinut in brate pe verticala sprijinit pe pieptul vostru si cu barbia pe umar, in general.
Cauzele regurgitarii pot include:
Multe dintre simptomele care insotesc regurgitarea sunt asociate problemelor de baza, cum ar fi refluxul gastric sau boala de reflux gastroesofagian. Simptomele refluxului si bolii de reflux gastroeofagian includ:
Cand regurgitarea apare frecvent de la sine, fara celelalte simptome ale refluxului acid sau bolii de reflux gastroesofagian, poate fi vorba de sindromul de ruminatie.
Tulburarea de ruminatie, cunoscuta si sub denumirea de sindrom de ruminatie, este o afectiune rara si cronica. Afecteaza sugarii, copiii si adultii. Principalul simptom al acestei afectiuni este regurgitarea repetata a alimentelor nedigerate. Regurgitarea apare de obicei la o jumatate de ora si pana la doua ore dupa masa. Persoanele cu aceasta afectiune regurgiteaza in fiecare zi si dupa aproape fiecare masa.
Tulburarea de ruminatie a fost legata de alte tulburari de alimentatie, in special de bulimia nervoasa, dar modul in care aceste probleme sunt legate inca nu este clar. Simptomele tulburarii de ruminatie nu raspund la tratamentele pentru reflux acid si boala de reflux gastroesofagian.
Tratamentul pentru tulburarea de ruminatie este acelasi atat la copii, cat si la adulti. Tratamentul se concentreaza pe schimbarea comportamentului invatat responsabil de regurgitare. Pot fi utilizate diferite abordari. Cel mai simplu si mai eficient tratament pentru tulburarea de ruminatie la copii si adulti este antrenamentul respirator la nivelul diafragmei. Implica sa inveti cum sa respiri profund si sa relaxezi diafragma. Regurgitarea nu poate aparea atunci cand diafragma este relaxata.
Alte tratamente pentru tulburarea de ruminatie pot include:
In prezent, nu exista medicamente disponibile pentru tulburarea de ruminatie. Daca ruminatia frecventa afecteaza starea esofagului, se pot prescrie inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi esomeprazol sau omeprazol. Aceste medicamente pot proteja mucoasa esofagului pana cand terapia comportamentala reduce frecventa si severitatea regurgitarii.
Referinte:
(1) https://www.aboutkidsgi.org/infant-regurgitation.html
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796655/
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-acid-reflux/symptoms-causes/syc-20351408
(4) https://www.healthline.com/health/gerd/regurgitation
(5) https://www.healthline.com/health/rumination-disorder
(6) https://www.healthline.com/health/how-to-burp-a-sleeping-baby
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…