Sanatate copii

Raul de masina la copii – cauze si recomandari

Raul de masina afecteaza multi copii (si adulti) din pacate. Iata de ce apare raul de miscare, cum se manifesta si cateva recomandari pentru parinti.

CUPRINS:

1. Ce este raul de masina si de ce apare?
2. Cum se manifesta?
3. Metode de prevenire

Ce este raul de masina si de ce apare?

Raul de masina este o forma de rau de miscare ce poate face ca unele calatorii cu masina sa fie o provocare. Raul de miscare apare atunci cand creierul primeste informatii contradictorii de la urechea interna, ochi si nervii din articulatii si muschi. Ochii trimit mesaje catre creier, dar mecanismele delicate de echilibru ale urechii interne raporteaza ceva diferit. De exemplu, daca te uiti la o carte intr-o masina in miscare, ochii tai vad cartea nemiscata, dar mecanismele de echilibru spun ca te misti.

Astfel, cand cel mic sta pe bancheta din spate si nu poate vedea pe fereastra sau citeste – urechea interna simte miscarea, dar ochii si corpul nu. Astfel, poate sa apara disconfortul gastric, impreuna cu transpiratii reci, oboseala si varsaturi.

Factori de risc

Desi nu este complet clar de ce unii bebelusi si copii au rau de masina si altii nu, exista o serie de factori care pot afecta in mod special copiii. Desi problema nu pare sa afecteze majoritatea sugarilor si a copiilor mici, copiii cu varste cuprinse intre 2 – 12 ani sunt cei mai sensibili. Nu intotdeauna miscarea declanseaza simptomele. Alti factori declansatori pot fi mirosurile, miscarile frecvente ale capului, drumurile cu serpentine sau curbe sau concentrarea asupra obiectelor din apropiere.

In primul rand, pozitionarea cu fata in spate intr-un scaun auto pentru copii poate intensifica deconectarea dintre semnalele vizuale si semnalele de echilibru de la urechi. Insa, chiar si daca stau cu fata spre inainte, cei mici pot fi adesea prea jos pentru a vedea orizontul cand privesc pe fereastra. Privitul la un punct fix poate ajuta adesea creierul sa proceseze mai bine semnalele pe care le primeste. Statul pe bancheta din spate ingreuneaza privitul pe geam, iar cei mici sunt adesea ocupati cu jucarii sau carticele cat timp stau in masina.

Factorii de risc ce pot predispune la rau de masina sunt:

  • statul pe bancheta din spate si incapacitatea de a vedea orizontul;
  • cititul in masina;
  • aer insuficient in masina.

Problema apare mai frecvent la persoanele cu migrene si se considera ca poate avea si o componenta genetica. In cazuri rare, raul de miscare este declansat de o problema cu urechea interna. Acest lucru poate fi din cauza acumularii de lichid sau a unei infectii a urechii.

Citeste si 5 Reguli pentru siguranta in masina a bebelusului

Cum se manifesta?

Raul de masina poate incepe cu o senzatie de disconfort la nivelul stomacului, urmata de o crestere a productiei de saliva si transpiratii reci. Copilul poate fi palid si intr-un final sa vomite. De asemenea, exista uneori si alte simptome asociate, ca somnolenta, oboseala, pierderea poftei de mancare, dureri de cap si disconfort general.

Este posibil ca un copil mic sa nu poata sa spuna cum se simte, asa ca fiti atenti la semne precum piele palida, agitatie, plans.

Metode de prevenire

Pentru a preveni raul de masina la copii, puteti incerca urmatoarele strategii:

  • Reduceti aportul senzorial – Incurajati copilul sa priveasca lucrurile din afara masinii, mai degraba decat sa se concentreze pe carti, jocuri sau tableta/telefon. Daca adoarme, calatoria poate fi mai usoara.
  • Lasati copilul sa stea langa fereastra si sa simta putin aer la geam – Aerul proaspat poate ameliora raul de miscare la copii, impreuna cu privitul spre orizont.
  • Planificati cu atentie mesele inainte de calatorie – Nu-i oferiti copilului o masa copioasa inainte sau in timpul calatoriei cu masina. In cazul in care calatoria va fi lunga sau copilul trebuie sa manance, oferiti-i o gustare usoara, ca biscuti uscati si o bautura usoara inainte de a porni.
  • Asigurati o buna ventilatie in masina – Ventilatia adecvata a aerului ar putea ajuta la prevenirea raului de masina.
  • Surse de distrageri – Daca cel mic este predispus la rau de masina, incercati sa-i distrageti atentia in timpul calatoriilor, vorbind, ascultand muzica sau cantand impreuna. Copiii de toate varstele raspund la muzica. Daca este un cantecel cunoscut si care ii place, cu atat mai bine. Este mai probabil sa-i distraga atentia de la starea de rau. Vezi aici 12 idei de activitati in masina cu copiii.
  • Planificati ora calatoriei cu atentie – Raul de masina este mai putin probabil in timpul somnului, deoarece creierul copilului nu este stimulat de ceea ce vede in jurul sau. Odata ce calatoria a inceput efectiv si copilul incepe sa se simta rau, este mai putin probabil sa adoarma. Daca este posibil, incercati sa culcati copilul inainte de a incepe calatoria si sa transferati copilul aproape adormit in scaunul de masina.
  • Evitati orice miros puternic in masina.

Alte recomandari

Daca stiti ca cel mic se simte rau de obicei in calatorii si orice ati face tot exista riscul sa vomite, tineti la indemana hainute de rezerva, pungute de plastic, prosopele si servetele.

Daca planuiti o calatorie cu masina, discutati cu medicul pediatru despre utilizarea medicamentelor – ca un antihistaminic fara prescriptie medicala, cum ar fi dimenhidrinatul sau difenhidramina, pentru a preveni raul de masina. Ambele medicamente functioneaza cel mai bine daca sunt luate cu aproximativ o ora inainte de calatorie. Cititi cu atentie eticheta produsului pentru a determina doza corecta si pregatiti-va pentru posibile efecte secundare, cum ar fi somnolenta. NU oferiti medicamente fara a discuta intai cu medicul. In general, nu ar trebui sa administrati antihistaminice copiilor mai mici de 2 ani. Asta din cauza efectelor secundare potential daunatoare (sau chiar letale), inclusiv ritm cardiac rapid si convulsii.

Bratarile pentru raul de masina se considera ca apasa pe punctul de presopunstura de la incheietura. Sunt ieftine, sigure si pot fi eficiente in prevenirea raului de miscare, desi nu exista dovezi ca sunt intotdeauna eficiente.

Raul de masina se reduce odata cu varsta de obicei, din fericire. Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar s-ar putea ca organismul copiilor sa inceapa sa se obisnuiasca si sa se adapteze la miscarea masinii si creierul sa invete sa se adapteze.

Ce fac in cazul in care copilului i se face rau in masina?

Daca celui mic incepe sa i se faca rau de masina, opriti masina cat mai curand posibil. Lasati-l sa iasa si sa se plimbe sau sa se intinda pe spate cateva minute, cu ochii inchisi. Copiii care vomita excesiv pot fi expusi riscului de deshidratare, asa ca este important sa inlocuiti lichidele pierdute. Oferiti-le copiilor cantitati mici de apa, asteptand intervale de aproximativ 15 minute inainte de a oferi mai mult pentru a preveni ca starea de voma sa continue.

Citeste si despre Calatoriile cu copiii – beneficii si importanta

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/car-sickness-in-children/faq-20057876
(2) https://www.babycentre.co.uk/x566493/why-is-my-toddler-travel-sick
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=973
(4) https://www.whattoexpect.com/children-and-car-safety/motion-sickness-in-children.aspx

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago