Iata care pot fi semnele si simptomele de prolaps uterin, care sunt cauzele si factorii de risc, metodele de diagnostic si tratament utilizate.
CUPRINS:
1. Ce este prolapsul uterin?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Cum este diagnosticat prolapsul uterin?
5. Tratament prolaps uterin
6. Reducerea riscului de prolaps uterin
Prolapsul uterin apare atunci cand muschii si ligamentele planseului pelvin se slabesc si nu mai ofera suficient suport pentru uter. Ca urmare, uterul aluneca in jos, spre vagin. Prolapsul uterin poate sa apara la femeile de orice varsta. Insa, afecteaza de obicei femeile aflate la postmenopauza care au avut una sau mai multe nasteri naturale. Prolapsul poate varia in functie de cat de slabite au devenit tesuturile ce sustin uterul.
Prolapsul uterin usor, in general, nu provoaca semne sau simptome. Cu toate acestea, pe masura ce uterul aluneca mai mult din pozitia sa normala, poate exercita presiune asupra altor organe pelvine – cum ar fi vezica urinara sau intestinul – si poate provoca simptome. Semnele si simptomele prolapsului uterin moderat pana la sever includ:
Simptomele se pot agrava atunci cand stati in picioare sau mergeti pentru perioade lungi de timp. In aceste pozitii, gravitatia exercita o presiune suplimentara asupra muschilor pelvini. Daca dezvoltati aceste simptome, ar trebui sa va adresati medicului pentru a primi imediat tratament. Fara o atentie adecvata, afectiunea poate afecta intestinul, vezica urinara si functia sexuala.
Prolapsul uterin rezulta din slabirea muschilor pelvini si a tesuturilor de sustinere. Cauzele slabirii muschilor si tesuturilor pelvine includ:
Riscul de prolaps uterin creste pe masura ce o femeie inainteaza in varsta si nivelul de estrogen scade. Estrogenul este hormonul care ajuta la mentinerea muschilor pelvini in forma. Despre estrogen poti citi pe larg aici. Deteriorarea muschilor si tesuturilor pelvine in timpul sarcinii si al nasterii poate duce, de asemenea, la prolaps. De asemenea, orice activitate care pune presiune asupra muschilor pelvini poate creste riscul de prolaps uterin.
Prolapsul uterin este adesea asociat cu prolapsul altor organe pelvine. Este posibil sa experimentati:
Prolapsul uterin sever poate deplasa o parte a mucoasei vaginale, determinand-o sa iasa in afara corpului. Tesutul vaginal care intra in contact permanent cu obiecte de imbracaminte poate duce la leziuni sau ulceratii, iar rareori ranile se pot infecta. Pentru gestionare si prevenirea problemei pot fi recomandate exercitii pentru planseul pelvin, ca exercitiile Kegel, prevenirea si tratarea constipatiei, evitarea ridicarii de obiecte grele sau ridicarea folosind tehnici corecte. De asemenea, este important sa gestionati si sa controlati tusea si sa va mentineti la o greutate sanatoasa.
Medicul va efectua un examen pelvin pentru a determina daca uterul a coborat din pozitia sa normala. In timpul unui examen pelvin, se foloseste un speculum (un instrument care ii permite medicului sa examineze interiorul vaginului) si se examineaza vaginul si uterul. In anumite cazuri pot fi necesare investigatii imagistice, ca ecografii sau RMN. Ecografia poate fi folosita pentru a exclude alte probleme pelvine. Imagistica prin rezonanta magnetica pelvina se recomanda uneori daca aveti mai multe organe care au suferit prolaps.
Prolapsul pana la gradul trei se poate reduce spontan. Cazurile mai severe pot necesita tratament medical. Optiunile pot fi non-chirurgicale si chirurgicale. Optiunile non-chirurgicale includ exercitii pentru planseul pelvin, pesar vaginal sau alte recomandari.
Exercitiile speciale, numite exercitii Kegel, pot ajuta la intarirea muschilor planseului pelvin. Acesta poate fi singurul tratament necesar in cazurile usoare de prolaps uterin. Pentru a face exercitii Kegel, contractati muschii pelvini ca si cum ati incerca sa retineti urina. Mentineti muschii stransi pentru cateva secunde si apoi relaxati. Repetati de 10 ori. Puteti face aceste exercitii oriunde si in orice moment.
Despre exercitiile Kegel poti citi pe larg aici.
Acesta este un dispozitiv vaginal care sustine uterul si il mentine in pozitie. Discutati cu medicul daca acest tratament este potrivit in cazul vostru. Puteti utiliza un pesar temporar sau permanent. Insa, daca prolapsul este sever, un pesar nu poate functiona. De asemenea, aceste dispozitive pot fi iritante in interiorul vaginului si pot provoca o scurgere urat mirositoare.
De asemenea, se recomanda adesea reducerea excesului de greutate corporala pentru a elimina stresul de pe structurile pelvine, precum si evitarea ridicarii de greutati mari.
Uneori se recomanda operatie in caz de prolaps uterin. Prolapsul uterin poate fi tratat in unele cazuri prin indepartarea uterului intr-o procedura chirurgicala numita histerectomie. Acest lucru se poate face la nivel vaginal (histerectomie vaginala) sau prin abdomen (histerectomie abdominala). Histerectomia este o interventie chirurgicala majora, iar indepartarea uterului inseamna ca sarcina nu mai este posibila.
De asemenea, se poate face repararea prolapsului fara histerectomie. Aceasta procedura implica repozitionarea uterului. Suspensia uterina se poate face prin reatasarea ligamentelor pelvine de partea inferioara a uterului pentru a-l mentine pe loc. Chirurgia este adesea eficienta, dar nu este recomandata femeilor care intentioneaza sa aiba copii. Sarcina si nasterea pot pune o presiune majora asupra muschilor pelvini, ceea ce poate anula interventiile chirurgicale la nivelul uterului.
Pentru a reduce riscul de prolaps uterin, se pot recomanda urmatoarele:
Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16030-uterine-prolapse
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/uterine-prolapse
(3) https://www.webmd.com/women/guide/prolapsed-uterus
(4) https://www.healthline.com/health/uterine-prolapse
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2034734/
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/305971
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…