Articole

Plictiseala la copii – cauze si beneficii

Plictiseala la copii este unul dintre aspectele pe care parintii si cei care lucreaza cu copii incearca, de obicei, sa le evite. Insa starile ocazionale de plictiseala, la copii si adolescenti, ca si la adulti, pot avea si beneficii. Care sunt acestea si cum pot parintii sa ii ghideze pe copii cand se plictisesc?

Cuprins:

1. Plictiseala – informatii generale
2. Plictiseala la copii – cand si de ce apare?
3. Ce beneficii poate avea plictiseala la copii?
4. Plictiseala la copii – ce pot face parintii?
5. Cand poate fi plictiseala la copii motiv de ingrijorare?

Plictiseala – informatii generale

Plictiseala este o experienta universala. Indiferent de varsta, gen, cultura, nivel de educatie, orice individ experimenteaza plictiseala in anumite momente ale vietii.

O definitia scurta, dar cuprinzatoare, data plictiselii de catre John Eastwood, profesor de psihologie la Universitatea York din Toronto este urmatoarea: Plictiseala este experienta aversiva de a vrea, dar de a nu fi capabil, de a te implica in activitati care iti fac placere.

Desi plictiseala este o experienta universala, exista unele diferente:

  • Barbatii se plictisesc mai mult decat femeile.
  • Exista o corelatie intre plictiseala si nivelul mai scazut de educatie.
  • Adolescentii reprezinta categoria cea mai “expusa” la a se plictisi.

Plictiseala are o conotatie negativa in general. Este asociata cu lenea, cu timpul pierdut, lipsa de productivitate, ineficienta, un timp irosit. Dar o serie de cercetari arata ca exista si o “plictiseala constructiva”. Adica acea stare de plictiseala care are efecte pozitive, mai exact, care te incurajeaza sa explorezi, sa cauti ceva nou, mai interesant si mai cu sens pentru tine.

In cazul plictiselii la copii, tot mai multi psihologi, educatori, cercetatori si specialisti in dezvoltarea copiilor atrag atentia asupra lipsei de timp a copiilor cu ei insisi. Adica acel timp in care sa nu fie supraincarcati cu diverse activitati sau in care stau in fata unui dispozitiv electronic pe care se joaca, socializeaza, invata etc. Acel timp in care copiii sa stea cu gandurile lor, sa viseze cu ochii deschisi, sa se plictiseasca si sa descopere ceea ce le place si ii intereseaza cu adevarat.

Plictiseala la copii – cand si de ce apare?

Plictiseala este normala si poate aparea frecvent la copii.

Cand apare plictiseala la copii?

Plictiseala la copii poate aparea atunci cand:

  • nu mai gasesc nimic care sa le capteze atentia;
  • cand au activitati lungi, monotone si rutiniere, la care le este greu sa se mai concentreze (o ora la scoala unde nu sunt suficient stimulati intelectual; teme scolare);
  • atunci cand jocurile sau activitatile pe care le fac sunt prea usoare pentru ei, deci nu le stimuleaza suficient capacitatile cognitive.

Posibile cauze pentru plictiseala la copii

In cazul copiilor, plictiseala poate fi cauzata si de:

  • faptul ca autoreglarea nu este inca dezvoltata; copiii nu stiu inca sa verbalizeze emotiile si activitatile sau lucrurile care i-ar face sa iasa din starea de plictiseala;
  • lipsa de autonomie – copiii si adolescentii nu au posibilitatea de a face orice si-ar dori, de a avea control asupra programului zilnic sau activitatilor pe care le fac.

Deseori, in spatele plictiselii declarate de copii pot fi nevoile lor neimplinite. De exemplu, de a petrece mai mult timp cu parintii, de a se juca mai mult cu ei, de a face mai multe activitati impreuna. Sau nevoia de a avea un grup de prieteni in care/de care sa fie acceptat. Sau (mai ales in cazul unui adolescent) nevoia de a avea mai mult control asupra vietii sale si a activitatilor pe care le poate face.

Plictiseala depinde foarte mult si de anumiti factori care tin de copii:

  • varsta si perioada de timp in care pot sta concentrati pe o sarcina;
  • nevoia de noutate, de varietate a jocurilor si activitatilor – in timp ce unor copii le face placere sa se joace cu aceleasi jucarii/jocuri, alti copii au mereu nevoie de jocuri si activitati noi;
  • anumite probleme de concentrare a atentiei sunt direct legate de plictiseala; de exemplu, in cazul copiilor cu ADHD, tendinta de a se plictisi este de obicei mai accentuata.

Ce beneficii poate avea plictiseala la copii?

Desi plictiseala este vazuta in general ca o stare negativa, contraproductiva, specialistii in dezvoltarea copilului considera ca plictiseala poate avea si efecte pozitive pentru dezvoltarea mentala si emotionala. In general, a ne lasa mintea libera si gandurile “sa zboare” este foarte benefic din cand in cand.

Plictiseala poate stimula creativitatea si alte procese cognitive

Cand suntem in starea de plictiseala, adulti si copii deopotriva, mintea este libera sa vina cu idei si solutii la problemele pe care incercam sa le rezolvam. In cazul copiilor, care sunt curiosi si mereu in cautare de lucruri care sa le atraga si mentina interesul, mintea lor va cauta si va dezvolta idei noi de jocuri si activitati. E foarte probabil ca dupa un timp de plictiseala, cei mici sa devina mai inventivi si sa vina cu solutii foarte creative si originale la plictiseala lor. Astfel, sunt stimulate imaginatia, abilitatea de a rezolva probleme, gandirea creativa.

Plictiseala ii ajuta pe copii sa descopere ce le place.

Cand copiii sunt supraincarcati, mereu prinsi in activitati legate de scoala, afterschool, activitati extra-scolare, timp petrecut pe telefon sau alte dispozitive similare, nu mai au timp sa descopere ce le place cu adevarat sa faca, ce ii intereseaza.

Cand se plictisesc si nu primesc imediat o “solutie” la plictiseala lor, au timp si spatiu sa isi asculte gandurile, ideile si sa aleaga activitati care sunt potrivite cu dispozitia lor de moment. De exemplu, daca se simt plini de energie, sa joace un joc cu multa implicare fizica (sarituri, alergat, catarat).

Alte posibile beneficii ale momentelor ocazionale de plictiseala la copii:

  • cei mici invata sa tolereze aceasta stare de aparenta non-productivitate si apoi sa o aprecieze, prin prisma ideilor noi de activitati si jocuri care apar in urma ei;
  • copiii invata sa capete mai multa incredere in ei si in capacitatile lor interioare de a gasi solutii la ceea ce ii framanta.

Plictiseala la copii – ce pot face parintii?

Parintii au cele mai bune intentii atunci cand le ofera copiilor posibilitatea de a participa la cat mai multe activitati, ateliere, jocuri. Cu siguranta toate acestea ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte fizic, cognitiv, social, emotional. Daca se plictisesc, incercati sa nu va simtiti vinovati si datori de a le oferiti solutii rapide impotriva plictiselii.

Evitati sa interveniti imediat pentru a inlatura plictiseala

Tendinta parintilor poate fi de a le gasi rapid o activitate noua, care sa le capteze interesul. Dar specialistii recomanda ca parintii sa intarzie in a le gasi imediat o activitate de facut. In schimb, sa ii lase pe ei sa caute ceva interesant.
O alta varianta este sa ii invitati alaturi, in activitatile pe care le faceti voi. Sau sa creati o lista de activitati placute, la care sa apeleze atunci cand se simt plictisiti.
Puteti pregati si o serie de materiale simple, dar versatile, de la care copiii sa poata imagina jocuri si activitati – cutii de carton, placi de lemn, pietricele etc.

Pe langa rutinele zilnice, lasati-le si timp liber la dispozitia lor

Obisnuirea copiilor cu rutine sanatoase de cand sunt mici, apoi o structurare a zilelor, astfel incat sa stie dinainte ce urmeaza in cursul zilei sau saptamanii le ofera sentimentul de control asupra timpului si activitatilor. Pe langa rutine (acele activitati pe care trebuie sa le faca zilnic – igiena, luat masa, teme etc), asigurati-va ca au si timp liber pe care copiii pot alege singuri cum sa il petreaca. Aceasta libertate de a alege activitatile placute si intereante pentru ei ii va ajuta si mai tarziu in viata, ca adulti, sa aleaga activitatile care ii fac fericiti.

Reduceti expunerea copiilor la ecrane pe cat posibil

Timpul excesiv petrecut in fata televizorului, telefonului sau oricarui alt dispozitiv electronic le ofera o hiperstimulare vizuala si auditiva, in comparatie cu care alte activitati li se vor parea banale si plictisitoare. Reducerea expunerii la ecrane poate duce la o crestere a frecventei momentelor de plictiseala. Dar va fi benefica pentru stimularea imaginatiei, abilitatii de a rezolva probleme, gandirii creative.

Incurajati joaca si timpul petrecute afara

Timpul petrecut afara, in natura, are numeroasele beneficii pentru copii (miscarea, expunerea la lumina care stimuleaza productia de vitamina D). Pe langa acestea, e mai putin probabil pentru ei sa se plictiseasca afara decat in spatii inchise, pe care deja le cunosc.

Cand poate fi plictiseala la copii motiv de ingrijorare?

Daca plictiseala ocazionala poate avea efecte benefice pentru dezvoltarea copiilor, prea multa plictiseala sau o plictiseala “cronica” ar putea fi asociata cu o serie de probleme, care ar trebui investigate mai amanuntit.

De exemplu, plictiseala in cazul unui copil sau adolescent care nu mai gaseste nicio placere in activitatile care inainte ii placeau, ar putea fi un simptom de depresie. Sau copilul s-ar putea confrunta cu anumite dificultati, despre care nu stie sau nu poate sa comunice (bullying, respingerea din partea colegilor etc). In acest caz, parintii ar trebui sa fie atenti si la alte schimbari in comportamentul copilului, atat acasa, cat si la gradinita sau scoala.

Referinte:

(1) Boredom. Could it be creativity’s spark—or a cause for concern? – https://hms.harvard.edu/magazine/adventure-issue/boredom
(2) What Happens When We Shield Kids from Boredom – https://greatergood.berkeley.edu/article/item/what_happens_when_we_shield_kids_from_boredom
(3) Children Develop Better When You Let Them Be Bored, Psychologists Say – https://www.lifehack.org/419154/children-develop-better-when-you-let-them-be-bored-psychologists-say
(4) Eight Reasons Why We Get Bored – https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/201706/eight-reasons-why-we-get-bored
(5) Boredom is fantastic for children’s play, say parenting experts – https://raisingchildren.net.au/about-us/media/media-releases/boredom

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago