Plasturi contraceptivi – sunt o forma de contraceptie care contine hormoni (estrogen si progestogen). Daca plasturele este utilizat corect, este o forma destul de eficienta de contraceptie.
CUPRINS:
1. Ce sunt plasturii contraceptivi?
2. Cum functioneaza plasturii contraceptivi?
3. Pret plasturi contraceptivi
4. Avantaje
5. Eficienta
6. Dezavantaje si riscuri
7. Contraindicatii
Plasturele contraceptiv este un plasture mic, subtire, de dimensiuni mici, care se lipeste pe piele si elibereaza hormoni – estrogen si progesteron. Acestia sunt similari cu hormonii naturali pe care femeile ii produc in ovare si asemanatori celor utilizati in pilula contracetiva combinata.
Acesti plasturi contraceptivi functioneaza in principal prin schimbarea echilibrului hormonal al organismului, astfel incat sa nu produceti ovule in fiecare luna (ovulatie). De asemenea, mucusul cervical este mai gros, ceea ce ingreuneaza patrunderea spermei in uter pentru a fertiliza ovului. Hormonii din plasturi contraceptivi subtiaza, de asemenea, captuseala uterului, astfel incat este putin probabil ca un ovul fertilizat sa se poata atasa de uter.
Acesti plasturi contraceptivi pentru controlul nasterii impiedica sarcina prin oprirea fertilizarii. Plasturele opreste ovarele sa elibereze ovul (numita ovulatie). Fara ovulatie inseamna ca nu exista ovule pentru fertilizare, deci nu poate aparea sarcina. Hormonii din plasturii contraceptivi ingroasa mucusul de pe colul uterin.
In timp ce plasturele este destul de eficient in prevenirea sarcinii, nu va proteja de infectiile cu transmitere sexuala. Din fericire, folosirea prezervativelor de fiecare data cand faci sex scade cu adevarat riscul de boli cu transmitere sexuala.
Plasturele poate fi aplicat pe pielea bratului, abdomenului, spatelui sau feselor. Trebuie aplicat o data pe saptamana, timp de trei saptamani. Ulterior, o saptamana nu trebuie purtat. Dupa fiecare 7 zile de purtare, plasturele trebuie schimbat.
Un nou plasture este purtat in fiecare saptamana pentru primele 3 saptamani si se schimba in aceeasi zi in fiecare saptamana. Astfel:
Daca aplicati primul plasture in primele 24 de ore ale menstruatiei, nu va trebui sa utilizati metode contraceptive suplimentare. Daca puneti plasturele in orice moment al lunii, trebuie sa utilizati metode contraceptive de siguranta, cum ar fi prezervativele sau sa nu faceti sex in prima saptamana (7 zile).
Atentie! Nu trebuie sa lipiti plasturele pe o zona iritata, intr-o zona in care poate fi deranjat de imbracamintea stramta sau pe sani.
Plasturele contraceptiv este foarte lipicios si trebuie sa ramana activ. Nu trebuie sa se dezlipeasca dupa dus, baie, sauna sau inot. Daca plasturele cade, incercati sa il fixati iar cat mai curand posibil. Daca nu mai este lipicios, folositi un plasture nou. Nu lipiti plasturele cu un bandaj.
Daca plasturele a cazut dupa ce a fost utilizat timp de 6 zile sau mai putin, utilizati contraceptie suplimentara, cum ar fi prezervativele, timp de 7 zile. Daca a fost indepartat voit sau accidental timp de 48 de ore sau mai mult sau nu sunteti sigura cat timp, aplicati un nou plasture cat mai curand posibil si incepeti un nou ciclu de plasturi contraceptivi (aceasta va fi acum prima zi a noului ciclu de plasturi contraceptivi). De asemenea, folositi contraceptia suplimentara, cum ar fi prezervativele, pentru urmatoarele 7 zile.
Daca uiti sa elimini plasturele dupa saptamana 1 sau 2, ceea ce trebuie sa faci depinde de cate ore suplimentare au mai ramas. Daca il indepartezi inainte de a trece 48 de ore (a fost activ timp de 8 sau 9 zile in total), scoate plasturele vechi si pune unul nou, continuand sa il folosesti normal. Daca au trecut 48 de ore sau mai mult decat ar fi trebuit (in total 10 zile sau mai mult), aplica un nou plasture cat mai repede, aceasta fiind saptamana 1 a noului ciclu de plasturi contraceptivi.
In general, plasturii contraceptivi costa aproximativ 200 lei cutia.
Patch-urile sau acesti plasturi contraceptivi sunt siguri si usor de folosit. Nu trebuie „luati” zilnic, precum pilulele contracetive, nu produc dureri sau disconfort, se aplica o singura data si se poate plasa direct de acasa. Unele date sugereaza ca plasturii contraceptivi pot ameliora simptomele sindromului premenstrual si pot reduce riscul de acnee, dureri de cap, boala inflamatorie pelvina, crampe, menstruatii intense, poate creste rezistenta osoasa datorita continutului de estrogen, poate reduce riscul de boli benigne ale sanului sau sistemului reproducator etc.
Principalele avantaje ale plasturilor contraceptivi sunt:
Plasturii contraceptivi sunt in general la fel de eficienti ca pilula anticonceptionala. Eficienta depinde de modul de utilizare, de varsta, de numarul relatiilor sexuale etc.
Daca plasturele este utilizat intotdeauna perfect, conform instructiunilor, are eficienta de 99%.
Principalul lucru care face patch-ul mai putin eficient este folosirea incorecta. Asta inseamna ca e mai probabil sa ramai insarcinata daca nu pui un plasture nou la momentul potrivit in fiecare saptamana. Rareori, un plasture poate cadea si nu vei avea suficienti hormoni pentru a preveni sarcina. Plasturele poate fi mai putin eficient pentru persoanele care sunt obeze.
Daca luati oricare dintre aceste medicamente, utilizati prezervativele si plasturele in acelasi timp sau alegeti alta metoda contraceptiva.
Iata care sunt principalele dezavantaje ale plasturelui contraceptiv:
Cercetarile arata ca plasturele pentru prevenirea sarcinii poate creste nivelurile de estrogen in organism, comparativ cu pilulele anticonceptionale care sunt administrate pe cale orala. Este posibil sa aveti un risc usor mai mare de efecte adverse legate de estrogen, cum ar fi cheagurile de sange, in timp ce utilizati plasturele decat daca ati administrat combinatii de contraceptive.
Este, de asemenea, posibil ca plasturele sa poata determina o scadere a dorintei sexuale, deoarece plasturele afecteaza hormonii.
Aproape toate formele de contraceptie care implica estrogen pot creste riscul de anumite probleme de sanatate. Aceste riscuri nu sunt comune. Reactiile adverse mai grave potentiale ale patch-urilor contraceptive includ:
Daca fumati sau aveti varsta peste 35 de ani, riscul de aparitie a acestor efecte secundare mai grave creste.
Majoritatea femeilor pot folosi plasturele contraceptiv. Medicul nu va prescrie plasturele femeilor cu istoric sau risc mare de cheaguri de sange – tromboza.
Daca alaptati, nu trebuie sa utilizati plasturele contraceptiv pana cand copilul nu are varsta de 6 saptamani. Daca ati avut un copil si nu alaptati, este posibil sa utilizati plasturele in 3-6 saptamani de la nasterea bebelusului. Nu trebuie sa utilizati plasturele contraceptiv daca sunteti sau credeti ca ati putea fi gravida.
Patch-ul contraceptiv este mai putin eficace la femeile care cantaresc peste 90 kg si, in general, este recomandat sa nu fie utilizat de aceste femei. Femeile cu probleme la nivelul ficatului sau vezicii biliare sau femeile care prezinta sangerari vaginale inexplicabile nu pot, de asemenea, sa utilizeze plasturele contraceptiv. Alte afectiuni care pot insemna ca plasturele nu este potrivit pentru tine includ: tensiune arteriala foarte mare, probleme cardiace, migrene si, in unele cazuri, diabet.
Referinte:
(1) Contraceptive patch, link: https://patient.info/health/hormone-pills-patches-and-rings/contraceptive-patch
(2) Birth Control Patch, link: https://www.birthcontrol.com/options/birth-control-patch/
(3) Birth control patch, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/birth-control-patch/about/pac-20384553
(4) Your guide to the contraceptive patch, link: https://www.fpa.org.uk/sites/default/files/contraceptive-patch-your-guide.pdf
(5) Your contraceptive guide, link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/contraceptive-patch/
(6) Birth control patch, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-patch
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
De unde pot cumpara plasturi contraceptivi si cat costa?multumesc
Bună, de unde pot cumpăra plasturi contraceptiv?
Bună ziua!Se pot aplica(plasturii)în orice zi din lună?Eu sunt in a treia zi de menstruatie.Si pot folosi chiar daca am 46 de ani?Mulțumesc!